Tady ten systém vymezování radiální vůle u vřetene o kterém se bavíme je celkově velice nešťastný,dělalo se to před první WW.
Byly to dvě bronzová pouzdra zalisované do litinového držáku vřetene a následně vystruženo kuželovým výstružníkem podle vnějších kuželů vřetene.
Pokud dojde k mírnému opotřebení toho předního pouzdra tak axiální ložisko bude pořád držet axiální síly ,ale předek bude házet.Blbý je to v tom,že je to takové radiálněaxiální uložení které zachycuje jak axiální tak radiální síly.
Naopak potom se začali dělat uložení,které bylo výhodnější
Kuželové díry se vystružily přímo v litinovém držáku vřetene,do nich se vsadily pouzdra,které měli válcové vnitřní otvory podle průměru vřetene a kuželový vnější povrch se zavitem na obou koncích na kruhové stahovací matice.Těma maticema se vymezovala jen radiální vůle(průměr pouzdra).Když přední matici povolím,a zároveň zadní stáhnu tak vtáhnu pouzdro po kuželu do litinového držáku,použitelné na každé ze dvou ložisek.
Axiální síly zachycuje jen to ax. kul. ložisko
Tady ten systém je výhodnější jednak pro svou"snažší " vyrobitelnost (vnější kužely pouzder která se vtahují do již zhotoveného kužele) a pro lepší vymezení vůlí vřetene.
Tady ten druh uložení jsem na soustruhu neviděl ale na frézce jo

ne jenom na té co jsem ti fotil ale mám ještě jednu takovou malou pákovku a tam je to nemlich to samé.Na té frézce nejsou takové ax.síly jak na soustruhu tak si myslím že tam je to použitelné,u soustruhu bych volit tu druhou variantu.
Každopádně bych řekl,že zdeněk má pravdu,asi by stálo za to to vytočit celé nové

a měl bys to průchozí,s normálním kuželem
Cementovat a brousit (capumpor)
a možná by ,pokud jsou pouzdra nalisovaná v kuželu,stálo za to to předělat na tu druhou variantu...poud to půjde
Posílám ještě fotku vřetene a fotku uložení pouzder,vřeteno je uprostřed toho bordelu