nejedna se o toto http://linuxcnc.org/docs/html/drivers/hostmot2.html" onclick="window.open(this.href);return false; kapitola 12.GPIO ?packa píše:řeším ted u mesy 7i43 připojení spínačů a sond , budu tam mít nějaké optické spínače, optobrány a referáky budou indukční spínače, vše proženu přez optické oddělení , s rychlými optrony , v manualu k mese se píše o možnosti ke každému vstupu nakonfigurovat pull-up rezistory , nebo pull-down , může mi někdo poradit jak se toto konfiguruje v halu ?
7i43 - konfigurace
-
zdravím neřešil jste někdo , nejisté stavy na výstupních pinech na mese po vypnutí emc
stává se mi že po vypnutí emc se mi aktivujou na driverech emable vstupy což je nežádoucí ,
řešil někdo nabíjecí pumpu ( charge pump )? má někdo vykoušené schéma ?
stává se mi že po vypnutí emc se mi aktivujou na driverech emable vstupy což je nežádoucí ,
řešil někdo nabíjecí pumpu ( charge pump )? má někdo vykoušené schéma ?
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=93425#p93425" onclick="window.open(this.href);return false;
W3 UP
W3 UP
tak jsem stím zatím nehnul :
zapnu stroj , vše je ok
nahodím emc2 - mesa natáhne firmware , vše ok
zapnu stroj relé nahodí zdroj pro drivery
sepnu ovládání v emc - nahodí se drivery (enable)
stroj běhá bez nejmenšího problému ,Mesa je bezvadná věc
když pak vypnu v emc ovládání , schodí mi to drivery , vypnu stroj - odpojí to zdroj - vše ok
když zcela vypnu emc tak na MESE stále svítí ledka pro signalizaci že má natažený firmware a výstupy skočí do log1 což má za následek sepnutí relé a nahození driverů , když odpojím mesu od napájení a znova připojím tak jsou výstupy v nule což je dobře ..
co stím jak to ošetřit ?? nemůže to dělat firmware ??
chtěl jsem to ošetřit nabíjecí pumpou která když by nedostávala impulzy tak by relé nesepla
zapnu stroj , vše je ok
nahodím emc2 - mesa natáhne firmware , vše ok
zapnu stroj relé nahodí zdroj pro drivery
sepnu ovládání v emc - nahodí se drivery (enable)
stroj běhá bez nejmenšího problému ,Mesa je bezvadná věc
když pak vypnu v emc ovládání , schodí mi to drivery , vypnu stroj - odpojí to zdroj - vše ok
když zcela vypnu emc tak na MESE stále svítí ledka pro signalizaci že má natažený firmware a výstupy skočí do log1 což má za následek sepnutí relé a nahození driverů , když odpojím mesu od napájení a znova připojím tak jsou výstupy v nule což je dobře ..
co stím jak to ošetřit ?? nemůže to dělat firmware ??
chtěl jsem to ošetřit nabíjecí pumpou která když by nedostávala impulzy tak by relé nesepla
pokud máš nastavený Watchdog, tak se to takhle chová spávně viz. http://www.linuxcnc.org/docs/devel/html ... l#Watchdog" onclick="window.open(this.href);return false; .
Asi by bylo lepší vypnout drivery před vypnutím EMC a naopak.
Asi by bylo lepší vypnout drivery před vypnutím EMC a naopak.
drivery vypínám dřív než schodím emc , samozřejmě výstupem z mesy , ale když vypnu emc tak právě ty výstupy znova skočí do log1
může mi někdo stručně popsat jak funguje funkce watchdog ? nejsem z toho uplně moudrý
může mi někdo stručně popsat jak funguje funkce watchdog ? nejsem z toho uplně moudrý
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Je to obvod ktery ma pravdivostni tabulku viz nize.
Pouze frekvence z vystupu ridiciho portu zajisti log1 na obvodech ktere zapinaji treba silovou cast stroje.
log1 = log0
log0 = log0
frekvence = log1
Take se ty obvody nekdy umi hlidat samy oproti zamrznuti systemu.
Treba pro okruh E_stop se to nekdy vyuziva.
RADEK
Pouze frekvence z vystupu ridiciho portu zajisti log1 na obvodech ktere zapinaji treba silovou cast stroje.
log1 = log0
log0 = log0
frekvence = log1
Take se ty obvody nekdy umi hlidat samy oproti zamrznuti systemu.
Treba pro okruh E_stop se to nekdy vyuziva.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
funkce watchdog funguje tak, že v zásadě hlídá přítomnost ovládacího SW, zde EMC. Nastavuje se doba při inicializaci, např. 10ms po jejímž uplynutí odepne všechny výstupy. Proto se musí funkce watchdog v kratších intervalech "umravnovat" aby tento stav nenastal. To se děje funkcí pet_watchdog(), např. při každé smyčce servo-thread, zpravidla každou 1ms. viz kód:
setp hm2_7i43.0.watchdog.timeout_ns 10000000
addf hm2_7i43.0.pet_watchdog servo-thread
takže když shodíš EMC tak watchdog zajistí, že všechny výstupy odepne, ale jelikož jsou na všech výstupech 7i43 pull-up odpory, tak tam je log. 1.
zjednodušil jsem to, ale snad to pomůže.
addf hm2_7i43.0.pet_watchdog servo-thread
takže když shodíš EMC tak watchdog zajistí, že všechny výstupy odepne, ale jelikož jsou na všech výstupech 7i43 pull-up odpory, tak tam je log. 1.
zjednodušil jsem to, ale snad to pomůže.
jasmě vysvětlil jsi to dobře a srozumitelně díky za odpověd .
jen ještě prosím , jak poznám že ten daný firmware obsahuje funkci pro watchdog , a jak ji budu tedy volat ?
v halu mám třeba :
loadrt hm2_7i43 config="firmware=hm2/7i43/SV4_12B.BIT num_encoders=3 num_pwmgens=1 num_stepgens=5"
setp hm2_7i43.0.pwmgen.pwm_frequency 100000
setp hm2_7i43.0.pwmgen.pdm_frequency 100000
díky za rady
jen ještě prosím , jak poznám že ten daný firmware obsahuje funkci pro watchdog , a jak ji budu tedy volat ?
v halu mám třeba :
loadrt hm2_7i43 config="firmware=hm2/7i43/SV4_12B.BIT num_encoders=3 num_pwmgens=1 num_stepgens=5"
setp hm2_7i43.0.pwmgen.pwm_frequency 100000
setp hm2_7i43.0.pwmgen.pdm_frequency 100000
díky za rady
každý originální firmware pro 7i43 a podobné mesa karty obsahuje watchdog. je to komplex funkcí nazvaný hostmot2 pro ovládání karty. v Linuxcnc je pro to vytvořený SW interface stejného jména. viz http://linuxcnc.org/docs/html/man/man9/hostmot2.9.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Ne všechny funkce jsou podporovány, ale většina ano.
pokud jsi vytvořil konfiguraci hal vrstvy k pncconf, tak se o to starat nemusíš je tam.
jestli umíš změnit spuštění driverů log. 0 budeš mít klid pokud ti EMC zamrzne nebo spadne komp.
pokud jsi vytvořil konfiguraci hal vrstvy k pncconf, tak se o to starat nemusíš je tam.
jestli umíš změnit spuštění driverů log. 0 budeš mít klid pokud ti EMC zamrzne nebo spadne komp.