David123 píše:
Tím chci říc že se soustruhem mám zkušenost jen ze školy a to tak 25hodin A o repasi soustruhu nebo těch postupech co popisuješ vůbec netuším.
Proto jsem chtěl nějaký střed co by byl v nějaké toleranci a nemusel jsem hned řešit vymezování vůlí nebo výměnu lišt když tomu nerozumím.
Abych nezkončil ještě dřív než bych začal....
Proč bys končil? Hele, zkusím vyjít z toho, co jsi zatím prozradil: máš hluboko do kapsy, zkušenosti jakési teoretické a chceš to jen pro radost, ne pro obživu ( zatím). Takže, jestli by ti tedy stačil velikostí ten malý soustruh, na který jsi dával odkaz, tak fajn, ale zkusil bych ti doporučit spíš, co se týče parametrů tohle:
http://www.toolscb.cz/cz/e-shop/376463/ ... m300e.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Bude to o něco tužší. Nemusí být nový, hlavně aby se točil, a ke zbytku se, pokud to ale teda vůbec budeš potřebovat ( seřizování, třeba výměnu lišt atd.) postupně dopracuješ pokud na to teda dojde. Repasi - to kdyžtak řeš až když bys třeba po čase zjistil, že jí soustruh potřebuje, teď si s tímhle nelam hlavu.
A zkusíme si vyjasnit ještě tohle: nevím že by existoval nějaký universální soustruh, žádný takový pokud je mi známo není, při troše dobré vůle vždycky přijdeš na něco, co na konkrétní mašině udělat prostě nepůjde, takže třeba brzdovými kotouči se nenech určitě vyděsit.
Takže dál. Příslušenství zkusíme seřadit: to nejdůležitější už máš a zadarmo, je to totiž tvoje hlava. Další jsou zkušenosti: ty přijdou postupně, až když začneš na konkrétní mašině pracovat, to bez soustruhu získat nepůjde.
Čili kup soustruh, ( dej pozor, ať máš na čem brousit nože, a vrtáky), a napiš sem cos koupil. Pak ti půjde už konkrétně poradit, co máš na něm zkontrolovat namazat, utáhnout, Pak podle nožového držáku na soustruhu sežeň 3-4 kousky radeka a vrtací hlavičku do koníku. A začni pomalu, v klidu zkoušet. Učený z nebe nespadl a že jsou i ti, pro které je tisícovka velký peníz, na to tu někteří jedinci totiž pozapoměli.
Pak můžeme třeba pokračovat