gravostar

CAD/CAM software
Odpovědět
Pepa.cz
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 6:54

Dnes jsem dostal elektroniku od Gravosu to je paráda :P :P
Martin P

8. 2. 2011, 6:11

Ahoj všem,
rád bych se podělil i já o své zkušenosti s firmou Gravos. Koupil jsem interpolační jednotku GVE84, dvakrát driver YKA 2204 MA a soft Armote. Vše funguje stoprocentně bez jakýchkoliv zádrhelů (kromě mojí hlavy ale ta není od Gravosu :-)).
Není to reklama, myslím si že dobré věci by se měli pochválit a před špatnými varovat.

U Armote bych se rád zeptal jestli je možné dodělat zobrazování rychlosti i v jiných jednotkách než jen mm/s. Dlouho používám mm/min a zvyk je železná košile.

Martin
Honza - GRAVOS

8. 2. 2011, 7:24

Dobrý den,
volbu zobrazovaných jednotek doděláme
pavel-gravos

9. 2. 2011, 11:25

Nove hlavy se budou prodavat az v pristi petiletce. :-)
Pavel
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2011, 12:42

tu volbu take uvitam
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

9. 2. 2011, 12:50

A soustružníkům by se hodil údaj posuvu v mm/ot. to už by asi byla ale rozmlsanost že?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2011, 3:57

ta hadam prijde mozna az posleze nebot nevim ani o gravostaru ani o armote pro soustruh
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2011, 5:08

Absurdni je, ze par uzivatelu na tom frezovacim systemu soustruzi. Nasli nejakou cestu na ty dve osy, mozna otaci svoji hlavu o 90st.atd.
Pro nas to znamena upravit ten soft co nejdriv na soustruh, aby tam zbylo to podstatne.
Kdyz vzesel vcera dotaz na jednotky posuvu, Honza hned dodal, ze kdyz uz to bude upravovat,
chtelo by to rovnou i posuv/ot. No, mladi vpred, dostane prostor. Tak tim odpovidam i Sidonii.
Jak mluvil Martin P (dik za pochvalu) o te hlave...co gravos jeste neprodava.. Slo nejspis o prvotni komunikaci s jednotkou. Honza hned napsal testovaci programek, co to zjisti a da se to pak nastavit za chvilku. Tak snad ho da brzy na web.
Take dekuji Sidonii za pochvalu gravosu a řadu kvalitnich prispevku v oboru nastroju a obrabeni. Jsou to pro mne prinosne informace.
Zdravi mirek
.xxx.

9. 2. 2011, 6:52

BTW - zajimalo by me, jake ma HW interpolace (napr. u GVE 74) omezeni a jake omezeni ma 4 osa

respektive ma predstava je pomoci vyspeleho CAMu a patricneho postprocesoru vygenerovat G-kod - ktery se nacte do ARMOTE

otazka je, jake jsou zde omezeni pro postprocesor/ frezovaci cykly / korekce nastroje .... / jde mi o frezovani tvarove slozitych dilu i za pomoci 4 rotacni osy - tedy jestli cam bude schopen vygenerovat kod i pro slozite dily s prihlednutim k omezenim jake GVE 74 a ARMOTE ma

... jsou takto upravene postprocesory pro gravos a pro ruzne CAMy nekde k mani ?
pavel-gravos

9. 2. 2011, 9:41

HW interpolace ma rychlostni omezeni dana procesorem (ARM7-LPC2138) a hw resenim :
gve64 - 200kHz
gve66 - 150kHz (pouziva se ale jen do 50kHz, motory to nedaji)
gve74 - 200kHz
gve84 - 100kHz - 3 osy
Max. Jitter = 100nanosekund.
Jednotky se deli jeste podle obchodnich hledisek na ruzne rychlosti.

4.osa ma omezeni geometrickeho charakteru v ARmote, ne vykonostniho:
Predpoklada se, ze 4. osa je motor s univerzalkou, ktery je pripevnen na stole tak,
ze osa je rovnobezna s osou X.
Jinou geometrii jsme nezpracovavali, je to matematicky dost obtizne udrzet konstantni
posuvovou rychlost nezavisle na draze.

G-kod z libovol.CAM lze nacist do Armote. Jde, jak se spravne ptate dale, o postprocesor.
Armote podporuje jen zakladni G-kody G0,G1,G2,G3,G4, G17,G90,G91 a M...

Postprocesory k mani nejsou, ale pomahame s jejich upravou.
Jsme mala firma, a nejsou lidi, kteri by prozkoumavali desitky ruznych CAMu
s malou vyhlidkou na zhodnoceni teto prace.
Obvykle se upravi nejpodobnejsi postprocesor pro jiny stroj.
Na uz pouzite CAMy postprocesory jsou, asi byste mel rict, co je vas vyspely CAM, treba to bude hotove.
Pavel
sidonie

9. 2. 2011, 9:53

Jak velký problém by byl přidat do konfigu volbu orientace 4.-té osy? Ne vždy je vhodné mít osu rovnoběžnou s osou X. Pokud by se mohla orientovat rovnoběžně s osou Z, byl by na světě soustruh (karusel) :wink:
.xxx.

9. 2. 2011, 10:04

sidonie píše:Jak velký problém by byl přidat do konfigu volbu orientace 4.-té osy? Ne vždy je vhodné mít osu rovnoběžnou s osou X. Pokud by se mohla orientovat rovnoběžně s osou Z, byl by na světě soustruh (karusel) :wink:
' to bych take potreboval
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2011, 6:11

odkdy se ctyrosej system s rotacni osou rovnobeznou se Z = karusel?

pro soustruh je prece treba udeat uplne jine veci jako napriklad zavitovani, vymenu nastroju s korekcemi (byt treba rucni), predelat zobrazeni drah nastroje

zajimalo by me jak by se na takovem soustruhu roztacelo vreteno (G0 Cnekonecno Fobvodova_rychlost)?
sidonie

10. 2. 2011, 6:33

Ale jo, nepopírám, že to má svoje mouchy, jen když řeknu karusel, tak strojař by si měl dokázat představit uspořádání vřetena a jednotlivých os a to by myslím tou konfigurací splněno bylo a neříkej mi, že nevíš jak karusel vypadá.
Když už jsme u toho, tak soustružit se dá i na fréze a dokonce i tou frézou :lol: Jen si to člověk musí dobře převrátit v hlavě a při psaní programu se neseknout. :lol:

Ta karuselová konfigurace se u tříosé frézky dá řešit i jinak, třeba rotační stůl ovládat osou Y, osa X by byla zachována tak jako Z a rotační osu by bylo možno použít na náklon vřetene, jen bude stroj omezen na rotační součásti, lépe řečeno na součásti s nejdelší úhlopříčkou rovnou průměru rotačního stolu. Tahle konstrukce by měla být co do efektivnosti asi lepší než klasická portálová frézka, problém bude s programováním. Přece jenom čtverec nepůjde na takové konfiguraci ofrézovat programem G1 X10; G1 Y10; G1 X-10; G1 Y-10, ale bude se muset pořád přepočítávat poloha jednotlivých os.

Tak jsem si zase pustil hubu na špacír, to jsem zvědavej, kdo mě zase sjede.
Martin P

10. 2. 2011, 8:26

pavel-gravos píše:Nove hlavy se budou prodavat az v pristi petiletce. :-)
Pavel

Zamlouvám si rovnou dva kusy :D

Martin
Odpovědět

Zpět na „Gravostar“