Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Mex

1. 6. 2015, 9:58

Když nepřipojíš tacho, tak by regulátor neměl jet (prostě vypne výstup). Je to zabudovaná ochrana, která je docela fajn, protože jinak by se ti při poruše tacha (třeba upadlý drát) rozjel motor na plné koule a mohl by něco dodrbat.
Takže pokud tacho při pokusech odpojíš, zkratuj svorky regulátoru, na které je normálně připojeno.

Pokud tam dáš žárovku, tak by ji měl regulátor rozsvítit naplno (pokud teda regulátor funguje), protože nebude mít signál od tacha, a tak si bude myslet, že ještě pořád točí málo a bude furt přidávat. Pokud v té chvíli tacho odpojíš, tak by měla žárovka zhasnout.
Pokud žárovka nebude svítit (což asi nebude, stejně jako se ti netočí motor), tak prostě musíš hledat chybu jinde. Ale s tou žárovkou se to dělá líp, protože se ti nemůže najednou nekontrolovaně rozjet motor, maximálně se ti najednou nekontrolovaně rozsvítí světlo.
Jara

2. 6. 2015, 10:14

spíš si myslím,že je to opravdu nějakou nedokonalostí na DPS-vodivým zatečením,atp....nejčastější příčina nefunkčnosti..
Jim112

2. 6. 2015, 4:15

Tak jsem dnes začal podle rad od Mexe a zjistil následující:
Měření jsem dělal s připojeným motorem
Napětí na pinech 9, tedy i 10 bylo od 6,8-8V, podle nastavení potenciometru-krajní meze
Na pinu 12 bylo napětí 0,88-3V, zase podle nastavení potenciometru
Na pinu 3 bylo 2,5V
Na pinu 5 0,88-3V
Pin 4 0,04-0,05 podle nastavení potenciometru
Když jsem místo motoru připojil žárovku, tak reagovala na točení potenciometrem změnou jasu, ale tak zhruba od nuly do rozžhaveného vlákna. Pak jsem vyměnil motor, ten se rozběhl reagoval na otáčení potenciometrem ale v malém rozsahu otáček, pak začal zpomalovat-doběhl a už nic. Novým měřením je to úplně všechno jinak. Na vstupu-napájení je mezi diodou a odporem 6k8 cca 100V, za odporem už ale jen 0,2V. Nevím, kde se to ztrácí, odpor se zahřívá, takže přerušený není.
Zdenek Valter

2. 6. 2015, 6:32

Zdenek Valter píše:
Zdenek Valter píše:Objednal jsem si TDA, až přijdou tak dám případným zájemcům vědět - cca 10 jich můžu dát k dispozici.
Tak už jsou na cestě ;-)
Už dorazily.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Mex

2. 6. 2015, 6:49

Jim112 píše:Napětí na pinech 9, tedy i 10 bylo od 6,8-8V, podle nastavení potenciometru-krajní meze
Takže chyba je už na začátku - napájení 8V je špatně.
Pokud nedostaneš na nohách 9 a 10 kolem 15V, tak nemá smysl řešit další věci.
Takže zkontroluj těch pár součástek po cestě - diodu, výkonový sražecí odpor, připojené elyty a druhý srážecí odpor.
Nemáš třeba opačně ty elyty, a nedělá ti některý z nich velký svod?

Zrovna minulý týden jsem byl ve Znojmě. Škoda, že jsi nezačal mít problém dřív, stavil bych se ti to oživit.
Znojmo je fakt moc pěkné město. Docela zajímavá je kombinace rotunda + pivovar (resp. rotunda v pivovaru).
Zdenek Valter

2. 6. 2015, 6:53

Jim112 píše:No, z toho mám právě strach, tedy hlavně foto ze strany spojů. Je to pájený trafopáječkou a podle toho to taky vypadá. Ale zítra po zkouškách se žárovkou a jiným motorem, pokud to neoživím, tak bych to nafotil s vědomím, že budu terčem kritiky.
Proč bys byl tečrčem?
Občas se každému z nás něco nepovede ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jim112

2. 6. 2015, 9:21

Ty ellyty mě napadly už odpoledne, mám měřák od Zajíce a měřením ESR jsem zjistil, že jsou OK. Opačně je taky zapojeny nemám. Odpor 6k8 má předepsanou hodnotu, odpor 270 ohmů je taky v pořádku. Diodu jsem měřil taky a je rovněž v pořádku. Teď jsem donesl jen desku z dílny, mám před sebou a měřil jsem to. Otázka je taky to, proč jsem nakonec nenaměřil odpoledne na pinu 9 a 10 už nic, vlastně už ani za srážecím odporem 6k8, když na katodě diody bylo kolem 100V. Připadám si jako idiot, kam to vlastně teče, kde to mizí?
Jinak se Znojmem máš pravdu, je krásný a jeho okolí ještě hezčí, tedy Podyjí.
Jim112

2. 6. 2015, 9:36

Tak jsem nakonec přiložil tu strašnou věc. Chtělo by to umýt lihem, ale žena by mrmlala, že to smrdí, tak bohužel.
DSCN0555.JPG
Přílohy
DSCN0556.JPG
Pavka

2. 6. 2015, 10:03

To není tak hrozný, už jsem viděl daleko horší věci. Ale teď najít tu chybu. Ještě překontroluj vodivost spojů.
Mex

2. 6. 2015, 10:26

Vzhledem k tomu, že máš problém už na napájení, tak by se to mělo dát najít celkem dobře.
Nevím, jaké máš vybavení. Pokud bys měl nějaký regulovatelný laboratorní zdroj s proudovým omezením, tak bych místo napájení 230V připojil tenhle zdroj nastavený na nějakých 16V za ten srážecí odpor 6K8 (tj. mezi tento odpor a diodu) a změřil, kolik tam teče. Pokud budeš laborovat s takhle nízkým napětím, tak se ti všechno bude dělat mnohem líp a bezpečněji, a můžeš klidně i vytáhnout to TDA z patice a měřit bez něho.

Pokud zdroj nemáš, tak bys mohl aspoň změřit, kolik ti celá ta sranda bere.

Dál bych asi já postupoval takhle (ale k tomu tě nanavádím, jenom píšu, jak bych to udělal já):
- napřed bych ještě jednou pořádně zkontroloval zapojení (zkraty atd.)
- pak bych vyndal to TDA a místo něho zapojil odpor cca 470R / 1W, a další měření bych dělal bez osazeného TDA (tím vyloučíš, že je vadné).
POZOR! Musíš tam dát místo něho ten zatěžovací odpor cca 470 (mezi nohy 9 a zem), případně využít odpor, co už vede na nohu 10 tak, že spojíš na patici integráče pin 10 se zemí. Pokud bys tam nějaký odpor nedal, tak by ti vyletělo napětí na celé desce vysoko, a oddělal bys kondenzátory, které na tohle napětí nebudou dimenzované!
- no a pak už je to jen o hledání, kde ti ten proud teče

Líp by se to měřilo při stejnosměrném napájení. Tady je bohužel trochu nešikovně dioda až za tím srážecím odporem, takže jen se základním měřákem nezjistíš snadno, jestli se napájecí napětí správně rozdělilo v poměrů odporů, a jestli ti tedy někdo proud "nekrade". Kdybych to dělal já, tak tomu předřadím ještě jednu stejnou diodu (mezi fázový vodič a vstupní svorku napájení L), pak si můžeš líp měřit už na stejnosměrném rozsahu měřáku. Sice to bude pořád trochu zkreslené nevyhlazeným napájením, ale lepší než nic.

Jo, a manželku pouč, že líh nesmrdí ale voní.
Naposledy upravil(a) Mex dne 2. 6. 2015, 10:30, celkem upraveno 1 x.
Jim112

2. 6. 2015, 10:29

Teď jsem ji kontroloval, spoje jsou vodivý. Nevzbuzují důvěru, kvůli těm ostrůvkům, ale celistvost mědi tam je. Dělal jsem to tiskem na papír a přežehlováním. Měl jsem je přeleštit práškem na nádobí, ono by to jednak líp vypadalo a i líp by se to pájelo. Spoléhal jsem na ty desky od Fahrada a nakonec jsem to musel zbastlit sám a takto to dopadlo. Kdyby to aspoň chodilo.
Jim112

2. 6. 2015, 10:38

Mexi, díky za rady, regulovatelný stejnosměrný zdroj mám, takže by neměl být problém to vyzkoušet, jak popisuješ. Dnes už toho nechám, ale zítra na to hned vletím. Ještě ale dotaz, musí tam být zapojený i motor a tacho? Víš, já teorii neovládám, jsem schopen ale občas podle schematu něco zbastlit. Zrovna teď se to ale nevede.
Ten zdroj co mám je stejnosměrný, takže bych ho měl zapojit až za diodu, tedy na plus toho prvního ellytu ne?
Jinak mojí manželce smrdí jakejkoliv alkohol.
Mex

2. 6. 2015, 10:50

To je jedno, jestli před nebo za diodu. Když ho dáš před ni, tak navíc otestuješ ještě i tu diodu a pokud bys náhodou zapojil polaritu zdroje naopak, tak to ta dioda zachrání. Takže raději před ní.

Měřit budeš s vytaženým TDA, takže motor v klidu odpoj. Teď jde jen o to zjistit, proč je blbě napájení a kdo to způsobuje.
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 6. 2015, 10:59

Možná by stálo za to, uvést sem i schéma zapojení. Podle datsheetu se mi to zdá nějaké jiné.
Mex

2. 6. 2015, 11:04

Je to kopie desky Fahrad, schema i layout desky.
Takže je to v tomto vlákně hodně zpátky.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“