Chlapi máme vánoce.
3D tisk - nebýt SLS tisku, tak ten obyč 3D tisk nikdy nedám, protože by mě nikdy nenapadlo, že to může být nějaké smysluplné. Dnes si neumím bez něj představit existenci. Nikdy v životě jsem nedělal s CADem. Pak jsem se musel naučit s Corelem, tehdá Corel8 a dnes Corel X8. Jako 2D cad mi to stačí a CAM mám origo Gravosí v profi provedení. S tou 3D tiskárnou je to trochu jinak, tam už je potřeba něco sofistikovanějšího. Původně jsem uvažoval o nějakém nurb staviteli, ale nakonec zvítězil parametrickej. Nejdřív Fusion360, ale tam je to složité s licencemi. Volnou dostaneš max na tři roky a startupovou na rok a pak čekáš klidně dva měsíce na obnovení, ale stejně po třech letech končíš. Nakonec jsem měl obrovskou kliku a sehnal jsem Inventor 2015, který byl na bazarovém počítači. Začátky byly složité, ale dnes je třeba ta příchytka otázka 15 minut. Tady je přesně ta krása 3D tisku, zrealizuju okamžitý nápad a za chvíli je to fyzicky hotové. Samotnej tisk to chce trochu nastudovat, hlavně podle toho co tisknu. Když příšerky tak pěkné, když něco funkčního, tak pevnější a trochu myslet při konstrukci. Ale děláme to pro sebe a pro radost a tak nějaké prohřešky proti konstruktérské etice nebudou limitující. A když se to podělá, tak to příště navrhneme jinak.
Teď nesmím do dílny, žena mi to zakázala, ale hned jak to půjde udělám fotky celé zábrany a určitě sem pověsím i STL soubory.