Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
testone
Sponzor fora

5. 1. 2020, 4:42

Josef píše: 5. 1. 2020, 1:24 Tak jsem se rozhodl udělat si nové cigárko na měření repráků.Mic.jpg
to mě zajímá...
zavzpomínám na mládí :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora

5. 1. 2020, 5:15

DwPetr píše: 5. 1. 2020, 3:54 Skusim tipnout, vzadu canon, v těle předzesilovač, a dopředu elektretový mikrofon, na měření citlivosti reprosoustavy při zvučení PA?
Tak v podstatě máš pravdu. Měří se s tím ovšem daleko více parametrů. Třeba frekv. chárka reproduktorů, ale i soustav a jejich úhel vyzařování, zkreslení a v neposlední řadě taky vlastnosti poslechového prostoru.
To si nainstaluješ třeba: http://www.artalabs.hr/download/ArtaSetup193.exe, potom: https://www.roomeqwizard.com/, na simulaci výhybek: http://libinst.com/Xsim/XSimSetup.exe
Pak si nastuduješ Svobodu, Bártu a spoustu další literatury, přičemž zjistíš, že druhý den už víš zase kulové, protože do staré palice to leze ukrutně blbě :( . Chce to se s tím hrát a zkoušet třeba měření parametrů reproduktorů, od kterých máš i možnost stáhnutí jejich parametrů od výrobce a porovnávat. Pak si nasimuluješ výhybku, ve zkušební bedýnce (nedbalého povrchového provedení) změříš, zda to sedí se simulací, případně doladíš a uděláš finál. Pak si uděláš v REW měření poslechového prostoru, doladíš aparaturu a stejně zjistíš, že ten tvůj poslechový prostor stojí na h.... :( . Basové pasti ti manželka nedovolí, protiodrazové stěny jakbysmet. Vykašleš se na stavbu nového baráku s parádní poslechovou místností a posloucháš, jak to máš :lol:
Přílohy
Mic2.jpg
Mic3.jpg
Mic4.jpg
MTEC

5. 1. 2020, 9:15

t256 píše: 5. 1. 2020, 2:11
MTEC píše: 5. 1. 2020, 1:50 ...Veľmi nebezpečný zdroj !!!!!!!
A proto jsi ho pripojil volne plandajicim kablem drzicim v cokolade jen tak prisroubovane na plotne Z? :-)
Keď som to skladal ešte som netušil aký to je zdroj. Kupoval si to majiteľ mašinky. Ja používam 400W vreteno a zdroj ,ktorý je riešený ako klasický spínaný zdroj galvanicky oddelený od siete. Netušil som ako to je vyrobené. Zhrozil som sa keď mi to doniesol majiteľ na opravu a otvoril som to. Niekedy aj chína prekvapí ! :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2020, 9:39

Trosku jsem cistil
Přílohy
IMG_20200105_202200.jpg
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
DwPetr

5. 1. 2020, 9:51

Zvukař jsem nikdy nebyl, ne že by mě to nebavilo, u racků jsem se motal vždycky a i dneska když se někde přimotám na živou produkci, tak vočumuju u zvukaře. Jenže na svoje nebyly peníze, a vlastně ani dneska.

Párkrát na větších akcích nás zvučili líp vybavený zvukaři, a ti právě měli na racku položenej zrovna podobnej mikrofon, s tím že si to přes něj dokážou rychleji nazvučit. Nutno dodat že ten pult stál asi jako lepší auto, takže kdoví co to všechno dokáže.

Na doma jsem se zvukem na poslech zabejval už jen málo. Spíš než stavbou beden, na který jsem si tenkrát koupil knížku od Dexonu/Kamila Tomana, jsem se vydal cestou lampovejch zesilovačů, ale ke stavbě lampy na poslech už jsem se nedostal. Možná jednou se k tomu zase vrátím, vybavení mám a oproti mladí už mám i nějakou tu korunu, a ebay. Jediný co nemám je knížka Jaroslava Lukeše, Věrný zvuk.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
MTEC

5. 1. 2020, 10:01

Mex píše: 5. 1. 2020, 4:28
MTEC píše: 5. 1. 2020, 1:50
Prosím víš o tom zdroji něco víc?
Mám ho teď zprovozňovat jednomu člověku, ale musím to udělat na dálku a zdroj u sebe nemám. Chtěl bych mu tam dodělat možnost ON/OFF vřetene a pokud možno i PWM řízení otáček. To myslím tyhle zdroje obecně nemají.
Na to ON/OFF asi bude třeba relé, prý těmi svorkami pro spínání teče dost velký proud, není to jen logický signál (to tu psal člověk, co staví plastovou frézku).
Ale chtěl bych vyřešit i to PWM. Neexprimentoval jsi s tím prosím? Jde o to, jak mají udělaný vstup od toho potenciometru, který tam je defaultně připojený pro regulaci.

A ještě dotaz k té silařině: těch 100V je děláno pomocí PWM přímo z DC meziobvodu, tj. z 320V? Díval ses na to osciloskopem?
Kolik jsi prosím naměřil na jednotlivých výstupech proti zemi při minimálních a maximálních otáčkách?
Díky.
Pokiaľ ide o spínanie ON/OFF tak najlepšie klasicky použiť relé na vstupnej doske elektroniky. Cez relé pustiť fázový vodič a výstup z relé na fázový vstup zdroja. V G kóde ovládanie vretena M3 M5.

Pokial ide o ovládanie PWM signálom z Machu ide aj to. Musíš mať ale zdroj ktorý ma vstup na riadenie 0 -10V . Nie všetky tieto zdroje majú tento vstup.Ten čo mam ja doma má toto riadenie. K tomu je najlepšie pokiaľ máš vstupnú dosku ( interface board ) aj s prevodníkom z PWM na 0-10V. Alebo samostatný prevodník. Na diaľku to u zákazníka asi nerozchodíš. Teoeticky by sa to dalo riadiť aj namiesto toho potenciometra signálom 0 - 10V. Pretože na ten potenciometer je tam pripojený vnútorny zdroj 10V a potenciometer slúži ako napäťový delič. Musel by som sa ale nato bližšie pozrieť a určite by bola potrebná úprava elektroniky zdroja.

Zdroj je riešený tak že je tam síce trafo ale to slúži iba na napájanie nízkonapäťovej elektroniky v zdroji. Silová časť je usmerňovač, filtračný kondenzátor a MOSFET tranzistor IRFP460 20A 500V. Na kondíku je asi tých 320V a tranzistor z toho púšta tých 100V. Nemal som to na osciloskope. Ale pravdepodobne príčina odpaľovania týchto tranzistorov budú napäťové špičky od uhlíkov vretena. Tranzistor nieje chránený žiadnym filtrom L/C. Keď som meral výstup ešte predtým ako sa pokazil tak výstup bol od 0V po asi 98V
Josef
Sponzor fora

5. 1. 2020, 10:05

robokop píše: 5. 1. 2020, 9:39 Trosku jsem cistil
U nás ze všeho, co je z mědi teče slivovice. Tady je to nejcennější kov. :) Na co jste tam u vás zprznili tu měď? :lol:
MTEC

5. 1. 2020, 10:06

Výzerá to ako premakaná domáca pálenica :lol:
Mex

5. 1. 2020, 10:26

MTEC píše: 5. 1. 2020, 10:01 Zdroj je riešený tak že je tam síce trafo ale to slúži iba na napájanie nízkonapäťovej elektroniky v zdroji. Silová časť je usmerňovač, filtračný kondenzátor a MOSFET tranzistor IRFP460 20A 500V. Na kondíku je asi tých 320V a tranzistor z toho púšta tých 100V. Nemal som to na osciloskope. Ale pravdepodobne príčina odpaľovania týchto tranzistorov budú napäťové špičky od uhlíkov vretena. Tranzistor nieje chránený žiadnym filtrom L/C. Keď som meral výstup ešte predtým ako sa pokazil tak výstup bol od 0V po asi 98V
Tak to se čínští kluci s tím zdrojem moc nemazali.
Takže tam poběží PWM přímo z těch 320V. Zase ale když to prodávají v setu s motorem, a ten motor na to má příslušnou izolaci, tak nakonec proč ne. Aspoň tam potečou malé proudy. Jen to chce trochu zakrytovat svorky.

IRFP460 je docela slušný tranzistor, ten by nemusel odcházet. Má tam k sobě antiparalelně externí diodu nebo Číňan ušetřil i na tomhle?

Nakonec pro toho borce to PWM řízení dělat nebudu, on to nechce. Ten jeho zdroj nemá vstup pro externí řízení, jen ten potenciometr. Proto jsem chtěl vědět jak to mají zapojené, jestli je tam nějaký lo-pass filtr, nebo jestli by se musel dodělat venku. No ale nechce to, tak tam jenom drbnu relátko na ten vstup ON/OFF, co tam je na to nachystaný.
Díky.
MTEC

5. 1. 2020, 10:48

[/quote]
Tak to se čínští kluci s tím zdrojem moc nemazali.
Takže tam poběží PWM přímo z těch 320V. Zase ale když to prodávají v setu s motorem, a ten motor na to má příslušnou izolaci, tak nakonec proč ne. Aspoň tam potečou malé proudy. Jen to chce trochu zakrytovat svorky.

IRFP460 je docela slušný tranzistor, ten by nemusel odcházet. Má tam k sobě antiparalelně externí diodu nebo Číňan ušetřil i na tomhle?

Nakonec pro toho borce to PWM řízení dělat nebudu, on to nechce. Ten jeho zdroj nemá vstup pro externí řízení, jen ten potenciometr. Proto jsem chtěl vědět jak to mají zapojené, jestli je tam nějaký lo-pass filtr, nebo jestli by se musel dodělat venku. No ale nechce to, tak tam jenom drbnu relátko na ten vstup ON/OFF, co tam je na to nachystaný.
Díky.
[/quote]

Veru moc sa tomu zdroju nevenovali čínske deti :D
Neštudoval som podrobnejšie tu riadiacu elektroniku ale pochybujem že ten tranzistor je spínaný signálom PWM. Polom riadený MOSFET je vlastne napäťový zosilňovač ,takže laicky povedané ten tranzistor je určite priamo riadený napätím do 10V. Nebola tam ani ochranná dióda.
Ten vstup ON/OFF by som račej nepoužíval. Sa mi zdá že to je len prerušenie výstupu + alebo -.
Račej to rieš cez napájanie toho zdroja. Tak som to riešil aj ja. Menej to prúdovo zaťažuje relé.
Josef
Sponzor fora

5. 1. 2020, 10:50

DwPetr píše: 5. 1. 2020, 9:51 Párkrát na větších akcích nás zvučili líp vybavený zvukaři, a ti právě měli na racku položenej zrovna podobnej mikrofon, s tím že si to přes něj dokážou rychleji nazvučit. Nutno dodat že ten pult stál asi jako lepší auto, takže kdoví co to všechno dokáže.
Tím se měří impulzí odezva v tzv. okně. Pak se to pošle do DSP a ten provede korekci nastavení a dosahuje se vyrovnaného akustického pásma, včetně potlačení zpětné vazby. Vše samože na digi technice. Je to přesné a rychlé. Kdysi nám holt musely stačit uši a rychlost a cit v prstech na faderech a ostatních hejblátkách. Dneska, když ozvučíš nějaký prostor, tak si to nastavení uložíš do paměti a příště, když přijedeš se stejnou aparaturou, tak to jednoduše načteš, případně doupravíš jiné vstupy a máš vyděláno. To samé si uděláš i doma s pomocí toho REW, pokud máš DSP v domácí aparatuře, pokud ne tak alespoň máš podklady pro nastavení ekvalizérů, úpravu akustického prostoru a pod. Doba poskočila i v domácím poslechu. Stačí lepší zvukovka, měřící mikrofon, PC s příslušným SW a už můžeš měřit, simulovat, kutit a i lépe poslouchat. A hlavně se nenechat zblbnout na super kabely k bednám, co jsou drahé jako prase. Stačí, na doma, CYSY 4x1 až 1,5 s tím, že zapojíš spolu protilehlé vodiče. Na vyšší výkony při zvučení průřezy větší. Do lampáče na doma asi už nepůjdu, ikdyž... Lukeše nemám též. Ale tu ho najdeš: https://uloz.to/file/H9EaNPxC/lukes-verny-zvuk-pdf
Reinkarnace

5. 1. 2020, 11:08

Pěkná Faema s volumetrikou. :wink:
Mex

5. 1. 2020, 11:09

MTEC píše: 5. 1. 2020, 10:48 Veru moc sa tomu zdroju nevenovali čínske deti :D
Neštudoval som podrobnejšie tu riadiacu elektroniku ale pochybujem že ten tranzistor je spínaný signálom PWM. Polom riadený MOSFET je vlastne napäťový zosilňovač ,takže laicky povedané ten tranzistor je určite priamo riadený napätím do 10V. Nebola tam ani ochranná dióda.
Ten vstup ON/OFF by som račej nepoužíval. Sa mi zdá že to je len prerušenie výstupu + alebo -.
Račej to rieš cez napájanie toho zdroja. Tak som to riešil aj ja. Menej to prúdovo zaťažuje relé.
To těžko. Kdyby to jelo v analogovém režimu, tak by k tomu na chlazení musel být půlmetrový ventilátor.

Spínat tomu zdroji fázi by se taky určitě dalo, ale pro zdroj ani pro relé to nebude úplně zdravé řešení. Zapnutí každého zdroje (pokud na to není speciálně konstruován) znamená vždy velkou proudovou špičku. U spínačáků to znamená nabít kapacity v DC meziobvodu, u klasických zdrojů s trafem magnetizační proud. Proto taky pokud už někdy zdroj odejde, je to skoro vždy při zapínání nebo vypínání.
Takže spínat zdroji napájení párkrát za den možná ano, ale určitě ne při každém startu vřetene.
MTEC

5. 1. 2020, 11:53

Mex píše: 5. 1. 2020, 11:09
MTEC píše: 5. 1. 2020, 10:48
To těžko. Kdyby to jelo v analogovém režimu, tak by k tomu na chlazení musel být půlmetrový ventilátor.

Spínat tomu zdroji fázi by se taky určitě dalo, ale pro zdroj ani pro relé to nebude úplně zdravé řešení. Zapnutí každého zdroje (pokud na to není speciálně konstruován) znamená vždy velkou proudovou špičku. U spínačáků to znamená nabít kapacity v DC meziobvodu, u klasických zdrojů s trafem magnetizační proud. Proto taky pokud už někdy zdroj odejde, je to skoro vždy při zapínání nebo vypínání.
Takže spínat zdroji napájení párkrát za den možná ano, ale určitě ne při každém startu vřetene.
Výkonová strata na tom tranzistore by bola velká. Asi by to nezvládol. To máš pravdu. Možno aj preto to nezvládol. Ventilátor tam nedali preistotu vôbec :D Pre istotu aj odbrúsili značenie na integráči aby sa to nedalo opraviť. :shock:

Na svojej frézke mam 400W vreteno aj zdroj a spínam ho priamo napájaním. Nepracuje síce často a veľa ale zatiaľ bez poruchy pár rokov. Aj to je pravda čo si napísal o tých prúdových špičkách pri niektorých zdrojoch. Niektoré sú riešene lepšie niektoré horšie. Niekde je postupný nábeh zdroja a niekde aspoň termistor na obmedzenie tej špičky. Samotným zdrojom to až tak nevadí skôr zariadeniam v okolí.

Čo s týka porúch spínaných zdrojov. Môže aj časté zapínanie spôsobiť poruchu ale častejšie sa stretávam stým že zdroje odchádzajú vplyvom vytrvalostného používania , starnutím nekvalitných kondenzátorov ktoré sú najčastejšou príčinou poruchy zdroja.
Ak ta mašina bude makať veľa tak to spínaj na tom výstupe. Ale daj tam kvalitné relé a s veľkou rezervou aspoň 20 ampérové
jova
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2020, 8:06

robokop píše: 2. 1. 2020, 2:35 Tig mikropuls
Prvni testy vypadaji slibne
Hlavne je to uplne studene
Celou dobu jsem to drzel v ruce
Mohl by jsi se o tom trochu rozepsat, klidně i v samostatném vlákně.
Chtěl jsem se pustit do tohohle, ale zatím jsem se k tomu ještě nedostal:
https://www.youtube.com/watch?v=0kyxe8jJmGQ
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“