Uprava čínana
hoď tam ocelovej válec D120 délka třeba 100 nasaď tomu šponu 4mm a Robokop bude čučet 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no prijde mi to fakt jako mega
zajima me navic co realne na jakem prumeru ten pohon snese
to video co jsem videl bylo jen takove skrabani
zajimal by me treba uber 1mm se strojnim posuvem pri smysluplne rezne rychlosti na ruznych prumerech treba dejmetomu od 20mm do 80mm prumeru polotovaru
zajima me navic co realne na jakem prumeru ten pohon snese
to video co jsem videl bylo jen takove skrabani
zajimal by me treba uber 1mm se strojnim posuvem pri smysluplne rezne rychlosti na ruznych prumerech treba dejmetomu od 20mm do 80mm prumeru polotovaru
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No to je jednoduché:-D za 1) strojní posuv nejni funkční kvůli osazení nového pohonu.
2) Já nejsem soustružník takže než udělám nějakou šponu to bude chvilu ladění. Nemám představu o otáčkách na průměr obrobku a dále nevím kolik si mohu dovilit řeznou rychlost. Navíc tyto nože co mám z čínské sady mi příjdou cudné. Ale za nedlouho by mi měli přijít těla na sk plátky tak pak budem ladit dále. Takže musíte mít strpění...
2) Já nejsem soustružník takže než udělám nějakou šponu to bude chvilu ladění. Nemám představu o otáčkách na průměr obrobku a dále nevím kolik si mohu dovilit řeznou rychlost. Navíc tyto nože co mám z čínské sady mi příjdou cudné. Ale za nedlouho by mi měli přijít těla na sk plátky tak pak budem ladit dále. Takže musíte mít strpění...
- Zdenek Valter
No zeptám se ještě jednou jakou máš vzdálenost motoru od osy vřetene,Zdenek Valter píše:No a 180 lícní desku jsi tam zkoušel?mr.fahrad píše:na co bych motor zbytečně oddaloval... když univerzálce nevadí. navíc se mi vyrábí redukce na 125 ku uni ale vše se vejde. Tak nevim proč motor dávat 100 metru od těžiště a osy. \když vše může bejt hezky schované a co nejvíce v ose přenosného soustruhu
popřípadě dojedeš supportem až k vřeteni ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jinak včera jsem konečně přestěhoval soustruh do dílny a dělal jsem testy ale mám někde zakopaného psa. Když zajedu do řezu tak mám někde vůle a nůž se začne chvět. Zkoušel jsem dotahovat rybiny na podélném posuvu (na nožovce) a pořád stejné . To samé na příčném beze změn a to samé i na loži. Ale chvění je tam pořád . Na vřeteni by taky nemělo nic bejt. Dával jsem nové ložiska sice klasické ale stahuji je přes rozpěrnou trubku a takže vůle by (neměla) bejt žádná. Ještě mě napadá jestli náhodou nějni někde prohnutá destiška která se dotahuje na rybinu(klín). nejni možní že nůž s tělem 10x10 je moc slabý?? Nebo mohl by to dělat moc ostrý nůž?
Předem se omlouvám za výrazivo ale je to má první zkušenost ze soustruhem takže prosím berte s rezervou.
Předem se omlouvám za výrazivo ale je to má první zkušenost ze soustruhem takže prosím berte s rezervou.
určitě to není tím že bys měl nůž moc ostrý
vyložení nože 10x10 bych viděl tak max. 10-15 mm od nožovky
kus vyložený tak max. 3x d od univerzálky nebo podepřený koníkem
obecně dolů s rychlostí a nahoru s posuvem
vyložení nože 10x10 bych viděl tak max. 10-15 mm od nožovky
kus vyložený tak max. 3x d od univerzálky nebo podepřený koníkem
obecně dolů s rychlostí a nahoru s posuvem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mám to úplně stejné . Nůž 10x10 radeko . upichovák zbroušený na záběr 2 mm . Jen pro test .
Vyložený 10 mm z nožovky , a když zajedu do hliníku , který mi jde na bernardu 250 krásně , tak se mi oboje rybiny nadzvedávají . Myslím , že výrobce udělal chybu v tom , že červíky na seřízení lišty měl dát na druhou stranu pojezdů . Protože na těch rádoby lištách se to hýbe , a nedá se to seřídit . Takže nůž se i s nožovkou , a podélným suppostem uhýbá dolů po směru otáčení . Ta lišta taky mohla být silná jen 2 mm .

Možná by pomohlo přidat navíc pár šroubů/červíků na lištu. Jako tadymilou píše:....tak se mi oboje rybiny nadzvedávají . Myslím , že výrobce udělal chybu v tom , že červíky na seřízení lišty měl dát na druhou stranu pojezdů . Protože na těch rádoby lištách se to hýbe , a nedá se to seřídit . Takže nůž se i s nožovkou , a podélným suppostem uhýbá dolů po směru otáčení . Ta lišta taky mohla být silná jen 2 mm .

(snad se nebude soustruh-borec zlobit

Je to sice větší než tvůj stroj, ale možná to zabere.
Na mém čínském klonu 350 to zabralo úplně skvěle - předtím se rozvibrovalauložení suportů docela často a hlavně se to snadno povolovalo při větší zátěži (i postupným vymačkáváním do lišty - málo šroubů -> větší tlak na jejich špičkách), teďjenom velmi zřídka - to už tomu musím "naložit" ... (majitelé "velkých oblud" či "pravých soustruhů" se nesmějte

Taky jsem místo špičatých červíků dal ty s čepem a do lišty jsem předvrtal mělké dírky přímo proti těm čepům červíků. To bylo další "zodolnění". Líp to fixuje to lištu na místě - předtím ty červíky měly snahu po ní jako klouzat.
Jo a místo kontramatek jsem na závity prsknul malinko zajišťovače na závity - ty kontramatičky se nedaly pořádně seřídit - málo místa.
Teď je to super - jednak se to skoro nemusí seřizovat a když už, tak stačí jenom imbus.
Je to sice větší ladění (víc šroubečků), ale zase citlivější.
- Francotirador
soustruh-borec = Potravinylapa píše: (snad se nebude soustruh-borec zlobit).
Je to sice větší než tvůj stroj, ale možná to zabere.
Jeho Asist je uplně stejně velkej jak mr.fahradův Noell.
Jěště zkontrolovat vůli v saních podélného suportu - mězi příložkami a spodní plochou lože (nejde to moc rozumně štelovat).
U mého byl další pachatel vybrací středový šroub nožovky (v pomocném suportu drží za dost málo a navíc u mého byl šikmo). Předělával jsem ho tak aby se šrouboval zespod a měl hlavu s co možná největším průměrem a s co možná nejnižší výškou (něco na způsob jako má MN80).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3