rucni ovladaci kolecko - tocitko

Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 8:03

Monteg píše:Tak to máme děleni teď nasobení nam nastaveno nasobení např.4x od kolečka přijde 10pulzu dostávám 40pulzu ale nemužu dostat např. 36, 38,atd. jenže při vyhodnocení 4x beru obě náběžné i seutupné hrany mám 400pulzu na otáčku jako vy s kolečkem 100pulzu nasobeno 4x ALE nestrácím možnost dostat např. 36, 144, 281. atd. pulzu podle toho kolik zatočím. Už víte co ztrácíte?
Možná oba mluvíme o něčem jiném, ale podle mně je zhola zbytečné dostávat jiný počet pulsů než kolik je vyrytých čárek na stupnici kolečka. Tady by mělo platit jedna čárka stupnice = jedno cvaknutí = jeden puls se správnou informací o směru (a bez paměti minulého stavu). Měřítko se nastaví až v řídicím systému, stejně tam musí být nějaké tlačítko které říká jestli je jeden dílek desetina, setina nebo tisícina. Menší rozlišení je blbost, hrubší rozlišení pokus o vytřesení všech šroubů ze stroje a jiné než dekadické násobky si taky moc neumím představit. Stejně tak je na systému jakou rychlost posuvu zvolí a jak algoritmicky ošetří různé rychlosti otáčení kolečkem. Tuhle logiku taky nelze jednoduše nacpat do kolečka.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 10:16

Na nějaké dělení nebo násobení bych se v kolečku úplně vykašlal, není to potřeba. Mám kolečko se 100 dílky a dekadické násobky obstarává řídicí systém (nebo nastavení na ručním ovladači s kolečkem). Naprosto to vyhovuje pro ruční polohování v rozsahu celého stroje (X osa 2300mm) i s přesným dostavením na 0,01m (teda umí to i 0,001, ale to nemá praktický význam). Kolečko by tedy mělo mít 100 polohovou aretaci a odpovídající počet výstupních pulzů. Takže může mít 25 , 50, nebo 100 direk, to už je celkem jedno. Jedna aretační poloha by možná mohla být "tvrdší", ale není to nutné.
tomashal
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 11:34

Stále tvrdím, že nic neztrácíte, pouze záměrně plně nevyužíváte snímač, ale o tom se snad nemusíme bavit. Kdybyste si vyrobil ruční kolečko pouze z desíti clonami na kotoučku, tak bychom pak taky museli říci, že jste výrobou takového kotoučku ztratil výhodu 100 clonek.
1) pokud vyžadujete 25 impulzů na otáčku a použijete 100:4,
tak dostanete na výstupu 25 impulzů na otáčku, že jsou mezi tím ještě další čtyři, které se uchovávají v čítači už vás prostě nezajímá, protože jste chtěl pouze 25 impulzů.
2) dělení slouží k tomu, abyste si vhodným zapojením mohl snížit počet výstupních pulzů na otáčku, ale nemůžete to za provozu přepínat - tedy mohl byste, ale pak byste jinak cvakal než jel a to by asi nemělo smysl. Jediné co je potřebné při použití děličky zajistit je nulování při zapnutí ovladače. Dalším předpokladem je, že klikací mechanismus bude také 25 polohový a při nulování bude v ustálené poloze, jinak by došlo k malému posunutí výstupních pulzů vůči stupnici, ve výsledku by to ale stejně nemělo výrazný vliv na práci.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 12:42

tomashal píše:2) dělení slouží k tomu, abyste si vhodným zapojením mohl snížit počet výstupních pulzů na otáčku, ale nemůžete to za provozu přepínat - tedy mohl byste, ale pak byste jinak cvakal než jel a to by asi nemělo smysl. Jediné co je potřebné při použití děličky zajistit je nulování při zapnutí ovladače. Dalším předpokladem je, že klikací mechanismus bude také 25 polohový a při nulování bude v ustálené poloze, jinak by došlo k malému posunutí výstupních pulzů vůči stupnici, ve výsledku by to ale stejně nemělo výrazný vliv na práci.
Dělení vidím opravdu jako docela ošemetnou věc, protože nezaručí posílání impulsů ve stále stejné fyzické poloze kolečka (quli vynulování čítače při resetu). Takovéhle "dělitelné" kolečko je podle mě mnohem složitější než kolečko s konstantním počtem pulsů, protože potřebuje nějaký absolutní kodér polohy čili několik řad dírek a ještě vlastní inteligenci. Kolečko kde se mi stupnice po resetu náhodně posouvá nebo které vyžaduje po zapnutí mašiny ruční kalibraci bych asi neměl rád :-)
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 1:39

Jak jsem psal o 25,50 nebo 100 dirkách, tak u všech možností jsem předpokládal využití pouze v režimu 100kroků na jednu otočku. Pro tento účel vyhovují všechny uvedené počty. Jakékoliv dělení nebo násobení je nepotřebná věc. 100 pulzů na otáčku je základní HW požadavek, jakou dráhu ujede stroj na jedno kliknutí nemusíme vůbec řešit, to je otázka SW nastavení. Žádné HW dělení či násobení tedy není potřeba.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 5:32

QNX píše:Jak jsem psal o 25,50 nebo 100 dirkách, tak u všech možností jsem předpokládal využití pouze v režimu 100kroků na jednu otočku. Pro tento účel vyhovují všechny uvedené počty. Jakékoliv dělení nebo násobení je nepotřebná věc. 100 pulzů na otáčku je základní HW požadavek, jakou dráhu ujede stroj na jedno kliknutí nemusíme vůbec řešit, to je otázka SW nastavení. Žádné HW dělení či násobení tedy není potřeba.
OK, teď je to jasné, já si myslím totéž.
Aleš Procháska
tomashal
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 7:25

Proč mě nikdo nechápe? :cry: :wink:
Já přece vůbec nemluvil o tom, že by se něco přepínalo, já jsem řešil to, že je univerzální udělat kolečko se 100 kroky/ot. a kdyby někdo chtěl jiný počet, tak jsem uváděl možnosti jak jednoduše to upravit.
Vycházelo to z rozdílných požadavků na počet kroků/ot. jednotlivých členů fóra, tak jsem se snažil pouze přesvědčit, že se vyvinutý enkodér se 100 dílky dá využít libovolně (děličku navíc by si postavil jen ten kdo by chtěl méně kroků na otáčku).
U děličky se nic kalibrovat nemusí, resetuje se sama po připojení napájení - uživatel vůbec nic nepozná. Posunutí se koná pouze v případě, že kolečko visí mimo klikací mechanismus s příslušným počtem kliků/ot.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 7:41

tomashal píše:Proč mě nikdo nechápe? :cry: :wink:
Já přece vůbec nemluvil o tom, že by se něco přepínalo, já jsem řešil to, že je univerzální udělat kolečko se 100 kroky/ot. a kdyby někdo chtěl jiný počet, tak jsem uváděl možnosti jak jednoduše to upravit.
Vycházelo to z rozdílných požadavků na počet kroků/ot. jednotlivých členů fóra, tak jsem se snažil pouze přesvědčit, že se vyvinutý enkodér se 100 dílky dá využít libovolně (děličku navíc by si postavil jen ten kdo by chtěl méně kroků na otáčku).
U děličky se nic kalibrovat nemusí, resetuje se sama po připojení napájení - uživatel vůbec nic nepozná. Posunutí se koná pouze v případě, že kolečko visí mimo klikací mechanismus s příslušným počtem kliků/ot.
Ale chápe, možná jen trochu jinak... Já tam pořád viděl těch 100 kliků a 50 impulsů, proto ty řeči o resetu.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 8:31

vzhledem k vyznamu pouziti kolecka je v tomto threadu celkem zbytecne pocitat s jinym rozlysenim nez 100 pulzu na ot.

tuto debatu bych odsunul do noveho threadu inkrementalni snimace
staci kdyz ho nekdo zacne
tam bych se zaobiral pripadne i mechanikou a kalibraci fazoveho posunu snimacu a detaily vyroby presneho kolecka
sikovny modul ala mysi dvojity fototranzistor na kolecko rozumnych rozmeru s delenim tak 1000 pulzu ot. je celkem zajimave v kombinaci stejnosmerneho motoru a geckodrive
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 8:38

[quote="robokop"]vzhledem k vyznamu pouziti kolecka je v tomto threadu celkem zbytecne pocitat s jinym rozlysenim nez 100 pulzu na ot./quote]
Já myslím, že na tom jsme se tady už tak nějak shodli :-) Teď už jde jen o to kdo se připojí k výrobě. Zatím jsme dva konkrétní zájemci, "QNX" - 6 ks a "prochaska" - 2 ks. Kdo dál?
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 8:40

jeste par pripominek k mechanickemu navrhu kolecka s klikacim mechanizmem

tech 100 direk pro opt. snimac bude asi nestastne reseni
to kolecko pro snimac musi byt tenke (je tam fixni ohnisko dane cockou v pouzdre infraledky) vzhledem k umisteni tech fototranzistoru je to taky nevhodne
uplne bych oddelil tyto dva systemy tj. kolecko a klikaci mechanizmus
resil bych to nasledovne:

priruba, klikaci mechanizmus a lozisko jako jeden blok

na tom diry pro prisroubovani plosnaku
skrz plosnak trci hridelka na hridelce je kolecko s clonkami - na skle nebo folii prilepene na naboji s cervikem aby bylo mozne synchronizovat klikaci mechanizmus a optoelektroniku

klikaci mechanizmus mi pripada celkem zajimavy na te fotce rozebraneho kolecka
jednoduche a rychle - jedna drazka jedna dirka
kulicka a listova pruzina se daji koupit
horsi je to s koleckem a zubama
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 8:44

konkrétní zájemci, "QNX" - 6 ks a "prochaska" - 2 ks. Kdo dál?
ja 2ks paklize se mi bude navrh zamlouvat
predpokladam ze to bude spoluprave vice clenu fora
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 9:03

robokop píše:tech 100 direk pro opt. snimac bude asi nestastne reseni
to kolecko pro snimac musi byt tenke (je tam fixni ohnisko dane cockou v pouzdre infraledky) vzhledem k umisteni tech fototranzistoru je to taky nevhodne

skrz plosnak trci hridelka na hridelce je kolecko s clonkami - na skle nebo folii prilepene na naboji s cervikem aby bylo mozne synchronizovat klikaci mechanizmus a optoelektroniku

Cocku bych neresil. IR LED na jede strane + fototranzistor na druhe, bez cocky, bez optiky, jen clonka. Dirkou prumer 0.8 hloubka 8 mm to prosviti, vyzkouseno.

Kulicka se da koupit, nerezova kalena 3.15 mm od Fabory stoji korunu dvacet. Mam jich doma jeste 998 kusu. Osobne bych se priklanel ke spiralove pruzine, to proto, ze vezmu dratek, soustruh, hridelku, kombinacky a pruzinka je na svete, navic si muzu vyexperimentovat jeji silu. Nebyla by stavitelna sroubkem, do snimace by se strcila i s kulickou zevnitr pred montazi kolecka. Resi to jedna dirka. Synchronizaci klikani a snimani bych resil napevno. Vyvrtat dirku pro LED/fototranzistor na setinu presne by nemel byt problem. Zubaty ci jinak hrbolaty kolecko nevidim jako nejmensi problem. Obrabeci cas 2 minuty, kdyz pripocteme ty dirky tak 5 minut :-). Hruba konstrukce viz muj predchozi vykres. Dodejte nekdo typ optosoucastek ktery se budou pouzivat a ja udelam verzi konstrucniho vykresu k dalsi oponenture.
Aleš Procháska
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 11:14

Myslim ze vyrabet IRC kolecko je naprosty nesmysl.

RADEK
prochaska píše:
robokop píše:tech 100 direk pro opt. snimac bude asi nestastne reseni

Cocku bych neresil. IR LED na jede strane + fototranzistor na druhe, bez cocky, bez optiky, jen clonka. Dirkou prumer 0.8 hloubka 8 mm to prosviti, vyzkouseno.

Kulicka se da koupit, nerezova kalena 3.15 mm od Fabory stoji korunu dvacet. Mam jich doma jeste 998 kusu. Osobne bych se priklanel ke spiralove pruzine, to proto, ze vezmu dratek, soustruh, hridelku, kombinacky a pruzinka je na svete, navic si muzu vyexperimentovat jeji silu. Nebyla by stavitelna sroubkem, do snimace by se strcila i s kulickou zevnitr pred montazi kolecka. Resi to jedna dirka. Synchronizaci klikani a snimani bych resil napevno. Vyvrtat dirku pro LED/fototranzistor na setinu presne by nemel byt problem. Zubaty ci jinak hrbolaty kolecko nevidim jako nejmensi problem. Obrabeci cas 2 minuty, kdyz pripocteme ty dirky tak 5 minut :-). Hruba konstrukce viz muj predchozi vykres. Dodejte nekdo typ optosoucastek ktery se budou pouzivat a ja udelam verzi konstrucniho vykresu k dalsi oponenture.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2007, 11:20

Radek-B píše:Myslim ze vyrabet IRC kolecko je naprosty nesmysl.
RADEK
Proc?
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“