10. 2. 2016, 1:30
Co je účelem tohoto vlákna? No myslím, že dotaz je položen hned na začátku. Bohužel není moje chyba, že jsem se dozvěděl až teď že se do toho nejspíše pouští napětí prošlé jednocestným usměrňovačem bez kondenzátoru, a proto že mě nemá překvapovat odpor vinutí 105Ohm při štítkových údajích 110V, 0,3A. Kdybych to věděl, tak bych se na to asi neptal. Když je to tedy taková kravina, tak proč jsem se to nedozvěděl hned na začátku? Prostě jsem už takový blbec, který když si někde na štítku přečte třeba 24VDC (nebo alespoň ví, že to má být VDC a ne VAC), 1A tak do toho pustí výstup třeba ze zdroje s pěkně vyhlazeným napětím, s kapacitou alespoň 1A oněch 24VDC. A že je vlákno moc dlouhé - tak proč ho někteří natahujete rádoby vtipnými odpověďmi, když vlastně sami nevíte?
Jinak popravdě nevím, proč by měl být upínač s naměřeným odporem 105Ohm spálený?
No nicméně OK. Teď už vím, jaký zdroj potřebuju. Spíš bych to zkoušel použít variak a postupně zvyšovat napětí až na 230V jak se bude upínač chovat.
Další dotaz je, jak to bude, když bych použil zdroj, kde budu mít na výstupu vyhlazené napětí z dvojcestného usměrňovače? Tj. že bych použil zdroj cca 32VDC aby mi tam teklo těch 0,3A. Jestli tím získám něco více z hlediska třeba tiššího chodu upínače, nebo jestli to bude mít obecně vůbec nějakou výhodu, a pak jestli tam nebude nějaký v tom případě problém atd.?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa