Elektromagnetický upínač

Odpovědět
Kilovolt
Sponzor fora

9. 2. 2016, 4:55

-elyt když už :D - v našich končinách kondr :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
origosch

9. 2. 2016, 5:03

Šest stran o tom diskutujete a výsledek=0 Ten magnet je spálenej a žádnej koďan tomu nepomůže. Taky jsem jeden takovej měl a něž bych to dával převíjet, tak jsem ho dal do šrotu. Jinak ještě k tomu napájení. Starý mašiny měly dvoucestný selenový usměrňovač a makalo to 50 let bez kondenzátoru. :D
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Mex

9. 2. 2016, 6:16

origosch píše:Šest stran o tom diskutujete a výsledek=0 Ten magnet je spálenej a žádnej koďan tomu nepomůže.
A z čeho soudíš, že je spálený?
Pravděpodobnost přerušení vodiče je mnohem vyšší, než pravděpodobnost mezizávitového zkratu (zvlášť u zalitého vinutí).
Takže pokud to má celkem přiměřený ss odpor (což má), tak bych spíš myslel, že to bude OK.

Kdybych to řešil já, tak zaběhnu do GM pro nějakou diodu (třeba tuhle http://www.gme.cz/dioda-by550-1000-p221-029" onclick="window.open(this.href);return false; ), zapojil do série žárovku 100W, diodu a upínač, připojil to do zásuvky ... no a pak bych se poplácal po zádech a šel si dát na oslavu úspěchu panáka.
milan584

9. 2. 2016, 7:17

origosch píše:Šest stran o tom diskutujete a výsledek=0 Ten magnet je spálenej a žádnej koďan tomu nepomůže. Taky jsem jeden takovej měl a něž bych to dával převíjet, tak jsem ho dal do šrotu. Jinak ještě k tomu napájení. Starý mašiny měly dvoucestný selenový usměrňovač a makalo to 50 let bez kondenzátoru. :D
Přesně - šel bych do toho tvrdě.
Ten magnet bude určitě v pořádku :mrgreen: (rozhodně bych neměřil izolační odpor a ani bych to nezkusil připojovat k nějakýmu DC zdroji přes ampérmetr). To je totiž přiliš jednoduchý, jednoznačný a hlavně :lol: rychlý. V první řadě je třeba si vyrobit kuproxový usměrňovač (pro mladší - kuprox se používal ještě před selenem), pak teprve bych velmi opatrně pokračoval.
Jedině tak totiž lze tento thread udržet co nejdelší :mrgreen:
http://www.hpfriedrichs.com/radioroom/c ... -diode.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

9. 2. 2016, 7:44

no a když bude chtít být in tak si i ten kondenzátor vyrobí :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sisi

9. 2. 2016, 7:48

Přesně - šel bych do toho tvrdě.
Ten magnet bude určitě v pořádku :mrgreen: (rozhodně bych neměřil izolační odpor a ani bych to nezkusil připojovat k nějakýmu DC zdroji přes ampérmetr). To je totiž přiliš jednoduchý, jednoznačný a hlavně :lol: rychlý. V první řadě je třeba si vyrobit kuproxový usměrňovač (pro mladší - kuprox se používal ještě před selenem), pak teprve bych velmi opatrně pokračoval.
Jedině tak totiž lze tento thread udržet co nejdelší :mrgreen:
http://www.hpfriedrichs.com/radioroom/c ... -diode.htm" onclick="window.open(this.href);return false;[/quote]

Konečně rozumné řešení. Ještě by bylo možné ze dvou rolí alobalu a role papírových utěrek smotat ten kondík a jako zdroj použít plochou baterku. :D :D :D Potom pomalu ověřit jeden elektromagnet. Mohla by z toho být i dobrá diplomka. :shock:
Krása pomíjí, blbost je věčná
RaS

9. 2. 2016, 8:11

mimochodem co je vlastně účelem tohoto vlákna upínat a brousit nebo řešit kraviny? :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kilovolt
Sponzor fora

9. 2. 2016, 10:44

Myslíte, že aspoň doženem Magiho vlákno? :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
aleshonsa

10. 2. 2016, 1:30

Co je účelem tohoto vlákna? No myslím, že dotaz je položen hned na začátku. Bohužel není moje chyba, že jsem se dozvěděl až teď že se do toho nejspíše pouští napětí prošlé jednocestným usměrňovačem bez kondenzátoru, a proto že mě nemá překvapovat odpor vinutí 105Ohm při štítkových údajích 110V, 0,3A. Kdybych to věděl, tak bych se na to asi neptal. Když je to tedy taková kravina, tak proč jsem se to nedozvěděl hned na začátku? Prostě jsem už takový blbec, který když si někde na štítku přečte třeba 24VDC (nebo alespoň ví, že to má být VDC a ne VAC), 1A tak do toho pustí výstup třeba ze zdroje s pěkně vyhlazeným napětím, s kapacitou alespoň 1A oněch 24VDC. A že je vlákno moc dlouhé - tak proč ho někteří natahujete rádoby vtipnými odpověďmi, když vlastně sami nevíte?

Jinak popravdě nevím, proč by měl být upínač s naměřeným odporem 105Ohm spálený?

No nicméně OK. Teď už vím, jaký zdroj potřebuju. Spíš bych to zkoušel použít variak a postupně zvyšovat napětí až na 230V jak se bude upínač chovat.
Další dotaz je, jak to bude, když bych použil zdroj, kde budu mít na výstupu vyhlazené napětí z dvojcestného usměrňovače? Tj. že bych použil zdroj cca 32VDC aby mi tam teklo těch 0,3A. Jestli tím získám něco více z hlediska třeba tiššího chodu upínače, nebo jestli to bude mít obecně vůbec nějakou výhodu, a pak jestli tam nebude nějaký v tom případě problém atd.?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
testone
Sponzor fora

10. 2. 2016, 6:11

A proboha proč bys do toho měl pouštět jednocestně usměrněné napětí?
tím získáš jen pulzní průběh proudu a tím to obábané vrčení
Proč chceš usměrňovat jednocestně a pak to pracně filtrovat?
jednocestné usměrnění je krkolomná cesta z doby, kdy neexistovaly polovodiče
usměrňovací můstek stojí cca 25,-Kč
už asi potřetí opakuju - vymýšlíte pí.....
moje nabídka s regulačním trafem platí, už bys tu byl za těch 14 dní i pěšky s magnetem v kolečku
nechápu, končím, tohle nemá smysl
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

10. 2. 2016, 6:30

proč tady zmiňuješ dvojcestné usměrnění? na to měla přijít řeč až příší týden :D
Tomáš Svoboda

10. 2. 2016, 6:35

Včera jsem se přichomýtl k měření jednoho upínače .Takže trafo usměrněné můstkem . Cívka má indukčnost podle měření střídavým proudem cca 4H . Upínací cívka měla napsané 160W a 110V . Myslím si že zvlnění proudu po dvoucestném usměrnění si vyfiltruje indukčnost a železo v kostce. Nějakého vrčení nebo vibraci jsme si nevšimli .
Dokonce aby šel slušně obrobek sundat musí se dát krátký puls opačné polarity aby se to odmagnetovalo. :)
aleshonsa

10. 2. 2016, 4:39

RaS píše:proč tady zmiňuješ dvojcestné usměrnění? na to měla přijít řeč až příší týden :D
RaS sorry, nic proti tobě osobně, ale. O něco výše se ptáš, co je vlastně účelem tohoto vlákna - máš to hned na začátku v mém úvodním příspěvku. Když neznáš odpověď na otázku, tak sem prosím přestaň psát rádoby vtipné kraviny. Pak z toho nebude vlákno na 6 stránek.
Samozřejmě podobných rádoby vtipných elektro odborníků je tu více. Asi máte, pánové, hodně času, co?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
RaS

10. 2. 2016, 4:51

někdo to tady bere jako zdroj informací, někdo jako zdroj zábavy .. a nezlob se na mě, ale odpovědi jsi už dostal hned na začátku, pomoc s půjčením zdrojů atd taky.. zbytek debaty je uplně o ničem tak se nediv přístupu diskutujících... já jsem zrovna jeden z těch kterej poradí, ale když člověk poradit nechce tak si i rád rejpnu..
RaS

10. 2. 2016, 4:58

jinak takováhle komedie se stává z mnoha témat.. chápu že to někoho může vytáčet, ale pochopte že nás taky nebaví pořád odpovídat na to samé dokola.. a lidi se radši blbě znova zeptaj než aby si dali práci a mrkli do historie.. tak si alespoň musíme ty témata vylepšit hromadou keců :D
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“