vyroba vřetena - kalit či ne

Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2016, 12:27

aleshonsa píše:dovolil jsem si některým sáhnout na čínskou modlu a tím pro ně končí sranda
K té Číně - jejich průmysl je ve stavu prudkého rozvoje a co bylo před dvěma lety směšné, může být dnes už na standardní úrovni. Jasně, Čína ma hodně handicapů, jeden z nich je třeba obecně nízký společenský tlak na serióznost jednání (když něco objednáš v Německu a oni to zvořou, tak je skoro jistota, že se dočkáš omluvy i vrácení peněz, v Číně je naopak velká pravděpodobnost přesně opačného přístupu), ale vzpomeň na Japonsko - není to tak dávno co byl jejich průmysl pro smích a teď od nich například kopírujeme metody řízení jakosti :-)
Aleš Procháska
milan584

4. 12. 2016, 12:30

robokop píše:Diky za info z praxe s nejtezsim zatizenim
Tam to patrne opodstatneni ma
My se tu bavime o hobby az beznem pouziti
A čo to je to "hobby", pán velkomožný - to je když někdo bude tím vřetenem frézovat přední desku pro kukačky (typ hodin) a nebo když to bude hodinář amateur a bude tím chtít pro vlastní potěchu frézovat frézou průměr 0.5 vnitřní odlehčení nepokoje do svých kapesních hodin, co právě do svý sbírky opravuje?
Ta otázka typu "kalit či ne" je totiž už z samé podstaty věci naprosto nesmyslná - stejně asi jako otázka typu "a co si dneska mám dát k obědu - knedlo vepřo zelo a nebo špagety se sojou"? To, jestli to má mít tepelně zpracovaný nebo ne, musí přece vědět nejlíp ON sám - přesně podle toho na CO chce to vřeteno použít a co MÁ k dispozici za technologie a KOLIK v tom chce utopit peněz.. Stejně jako ten oběd - to je taky jeho věc a rozumný člověk se zařídí se podle JEHO chutí a ne podle milionu nesmyslných rad milionu uživatelů co mu nejlíp :mrgreen: poradí po netu, neboť oni bezpečně ví, na co má zrovna chuť a jak má velkou šrajtofli
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2016, 12:49

Presne o tom to tu je
Nedostatecne polozena otazka
Nicmene se da usuzovat z toho ze vyrabi vreteno ktere beztak lze bezne koupit ovsem za dost penez. Ze se pta na zuclechteni a dalsich veci ze to je hobik.
Tezko tedy ocekavat ze na tom bude delat to co treba bezne delas ty.
Je tu par lidi kteri delaji veci na stejne urovni. Tem by se tvuj pohled jiste velmi vyplatil. Ale vetsine z lidi co sem chodi musis radit s ohledem na jejich nizsi naroky. I ja mnohdy poradim prilis fajnove reseni pak zjistim ze jejich stroj je z preklizky a suplikovych vysuvu.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2016, 12:51

Příliš mnoho myslivců zajícova smrt. S platem 20 000 můžu dát do hobby kukačkovejch hodin asi pár korun, tak rady koupit značkový věci jsou jaksi na hov.o, ale vybíráš to nejlepší z nejhoršího tzv. nejkrásnější holku ze škaredince .S platem 200 000 můžu dát do kukačkovejch hodin podstatně víc ale jde o to jestli je to nutný nebo si potřebuju udělat chlubník aby ostatní věděli že jsem do kukačkovejch hodin nasr.l víc než má ten s 20litrama plat.Mám kamaráda velmi dobře zajištěného s krásnou dílničkou a nářadím že až oči přecházej ,jen je problém že si šroubovákem vypíchne oko a při utahování šroubu zlomí ruku ,holt to nářadí žádnej výrobce nedodává s šikovnejma rukama a technickejma znalostma.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
milan584

4. 12. 2016, 1:12

fmodel píše:Příliš mnoho myslivců zajícova smrt. S platem 20 000 můžu dát do hobby kukačkovejch hodin asi pár korun, tak rady koupit značkový věci jsou jaksi na hov.o, ale vybíráš to nejlepší z nejhoršího tzv. nejkrásnější holku ze škaredince .S platem 200 000 můžu dát do kukačkovejch hodin podstatně víc ale jde o to jestli je to nutný nebo si potřebuju udělat chlubník aby ostatní věděli že jsem do kukačkovejch hodin nasr.l víc než má ten s 20litrama plat.Mám kamaráda velmi dobře zajištěného s krásnou dílničkou a nářadím že až oči přecházej ,jen je problém že si šroubovákem vypíchne oko a při utahování šroubu zlomí ruku ,holt to nářadí žádnej výrobce nedodává s šikovnejma rukama a technickejma znalostma.
Bingo. Možná by totiž bylo dost dobré se zamyslet nad pravým významem slova "hobby" - nekomerční, pro vlastní potěchu - prostě koníček. Tím je taky mj. dáno, že hobby nároky nijak nesouvisí s přesností a podobnými věcmi - hobbysta klidně může pro svojí potřebu páchat dílce 10x přesnější než automotive a nebo taky 10x nepřesnější než vesnický kovář - a dokonce může být VŽDY naprosto spokojený.
Takže asi by bylo VŽDY dobré nejdříve specifikovat na co to chci, co to má dělat, co mám k dispozici a kolik do toho chci dát peněz - pak bude příspěvků s strojařskými nesmysly typu "vypadá to stejně, stojí to 10x míň, a protože to je z číny, tak to je stejný jako od ostatních" desetina a tazatel se i může něco nového dozvědět.
testone
Sponzor fora

4. 12. 2016, 2:17

milan584 píše:
fmodel píše:Příliš mnoho myslivců zajícova smrt. S platem 20 000 můžu dát do hobby kukačkovejch hodin asi pár korun, tak rady koupit značkový věci jsou jaksi na hov.o, ale vybíráš to nejlepší z nejhoršího tzv. nejkrásnější holku ze škaredince .S platem 200 000 můžu dát do kukačkovejch hodin podstatně víc ale jde o to jestli je to nutný nebo si potřebuju udělat chlubník aby ostatní věděli že jsem do kukačkovejch hodin nasr.l víc než má ten s 20litrama plat.Mám kamaráda velmi dobře zajištěného s krásnou dílničkou a nářadím že až oči přecházej ,jen je problém že si šroubovákem vypíchne oko a při utahování šroubu zlomí ruku ,holt to nářadí žádnej výrobce nedodává s šikovnejma rukama a technickejma znalostma.
Bingo. Možná by totiž bylo dost dobré se zamyslet nad pravým významem slova "hobby" - nekomerční, pro vlastní potěchu - prostě koníček. Tím je taky mj. dáno, že hobby nároky nijak nesouvisí s přesností a podobnými věcmi - hobbysta klidně může pro svojí potřebu páchat dílce 10x přesnější než automotive a nebo taky 10x nepřesnější než vesnický kovář - a dokonce může být VŽDY naprosto spokojený.
Takže asi by bylo VŽDY dobré nejdříve specifikovat na co to chci, co to má dělat, co mám k dispozici a kolik do toho chci dát peněz - pak bude příspěvků s strojařskými nesmysly typu "vypadá to stejně, stojí to 10x míň, a protože to je z číny, tak to je stejný jako od ostatních" desetina a tazatel se i může něco nového dozvědět.
jasně
problém je v tom, že člověk který neví která bije obvykle ani nedokáže dát dohromady smysluplnou otázku (viz mnoho případů zde)
člověk který ví která bije se obvykle neptá, případně si požadované dokáže zjistit sám
a jsme zase na začátku
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

4. 12. 2016, 2:21

prochaska píše:když něco objednáš v Německu a oni to zvořou, tak je skoro jistota, že se dočkáš omluvy i vrácení peněz, v Číně je naopak velká pravděpodobnost přesně opačného přístupu
Mám pocit, že se to v poslední době dost mění, a to na obou stranách.
Dělám teď dost pro jednu firmu, která zastupuje několik německých výrobců a taky 2 čínské (znovu připomínám - výrobce, nikoli obchodníky).
A co jsem měl možnost do toho nahlédnout, tak němec je sebejistota sama. Když má zákazník problém, tak poradit moc neche nebo spíš neumí, ale chyba rozhodně nikdy není na jeho straně (i když objektivně to asi bude tak půl na půl).
Naproti tomu číňan se opravdu snaží, když se najde problém, tak se maximálně snaží svůj produkt vylepšit, i když by nemusel (odpovídá původnímu zadání).
Pro úplnost - nejedná se o čistou strojařinu, z těch zmiňovaných německá firma dělá motory a řízení, čínská řízení a automatizaci.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2016, 2:35

Mex píše: A co jsem měl možnost do toho nahlédnout, tak němec je sebejistota sama. Když má zákazník problém, tak poradit moc neche nebo spíš neumí, ale chyba rozhodně nikdy není na jeho straně (i když objektivně to asi bude tak půl na půl).
Naproti tomu číňan se opravdu snaží, když se najde problém, tak se maximálně snaží svůj produkt vylepšit, i když by nemusel (odpovídá původnímu zadání).
Pro úplnost - nejedná se o čistou strojařinu, z těch zmiňovaných německá firma dělá motory a řízení, čínská řízení a automatizaci.
Za tohle tě nekteří zde na foru nebudou mít rádi ,budeš nazván čínofilem protože to nemůže bejt pravda aby číňan něco uměl ,prej dělaj jenom šmejdy a on to musí vědět :mrgreen:
aleshonsa

4. 12. 2016, 3:08

Já myslím, že Milan to vystihl nejlépe a v plno věcech mi mluví z duše. Jak co se týče podstaty kvality tak co je hobbík.

Když dělám nějakou součástku, tak ta má svou podstatou nějaké požadavky na pevnost, trvanlivost a na přesnost. Ty vůbec nesouvisí, jestli to dělám pro někoho za peníze, jestli toho budu vyrábět jen 1ks nebo 1000ks. Momentálně bych asi měl spadnout do kategorie hobbík. Nicméně když potřebuju, aby byla součástka vyrobená s přesností na 0,01mm, tak to tak musí být. V opačném případě je pro mě lepší se na to vykašlat a buďto to nechat někoho vyrobit nebo kvůli vysokým nákladům se na to vykašlat úplně. V opačném případě je to pro mě akorát zdroj frustrace a ztráta času.
Takže až do tohoto bodu je jedno jestli to dělám profi nebo jako hobbík. V čem je rozdíl je, že jako hobbík si můžu dovolit třeba nějakou součástku pižlat 10x déle než jako profík, protože nebudu mít třeba tak tuhou mašinu, nebudu mít CNC, takže vše pojedu komplikovaným nastavováním naklápěcího svěráku, naklápěcího stolu, centrováním otočáku, atd., budu místo drahých frézovacích nástrojů používat jen HSS, atd., atd.

Tak zrovna třeba kleštinový upínač bych řekl je jeden z nejpoužívanějších nástrojů. Alespoň třeba u mě. Takže jestli mi odejde po 100h používání nebo až po 100x delší době je docela důležité. Protože jinak se i z toho nejlevnějšího upínače může stát ten nejdražší, když ho za dobu co by mi třeba ten od Pilany za 3 300,- vydržel, budu muset měnit třeba 20x. Tohle je prostě přístup krátkodobého uvažování. Předpokládám, že nikdo neplánujete, že se s kovoobráběním budete bavit jen pár let, ale plánujete to na celý život. A i když z nějakých důvodů po pár letech skončíte, tak není problém věci rozprodat, ale jestli za to chcete dostat alespoň něco tak musí ještě být použitelné a za něco to stát.

Cena materiálu není u upínače za 250,- pár %. Někdo tu psal cenu cementačky 70,-/kg. Ohledně komodit se pohybujeme na světovém trhu, takže ona ta cena v Číně až tak jiná nebude. Spíš se bude lišit, že dotyčná fabrika nekoupí jeden 300mm váleček/rok, ale bude toho kupovat stovky tun ročně. Nicméně i kdyby to bylo jen 50,-/kg. Kolik tak ten upínač může mít – 2 kg? Takže to je jen za materiál 100,-. Jestliže upínač stojí 250,- tak to už nám zbývá 150,-, v kterých je doprava (ta může být i dotována Čínou jako podpora exportu), veškeré výrobní náklady, veškerá administrativní režie, a hlavně i veškerý zisk výrobce a prodejce. A netvrďte mi nikdo, že je Čína až tak levná aby se tam tohle vše vešlo. Takže pak to vede k tomu, co psal Milan, že nejspíše to nebude ze 14 ale jen 12 (protože už jen tím jsme na materiálu na 1/2 nákladu), bude to kdo ví jak tepelně zpracovaná, atd., atd. Bude tam prostě ošizené vše, co se nedá na první pohled poznat, nebo jednoduše odměřit.

Dodavatelé. Někdo tu brečel, že si koupil T-matice u Uni-max a že to bylo bláto a ještě navrch mu nepasovaly (tj. výrobek ani nesplnil normu na rozměry). Já jsem si je koupil od Hoffmann Group za 2x tolik a žádný problém jsem s nimi neměl. Nehledě, že Hoffmann Group mi zboží o celkem velké úhrnné hodnotě poslal kurýrem jen na základě objednávky a teprve po doručení přišla faktura, kterou jsem platil převodem. Docela jsem na to čuměl, protože to byl můj první nákup a pro ně jsem v podstatě anonym. Jak je to u nich s řešením nějakého problému nevím - kupoval jsem od nich zatím jen 2x a vše bylo OK.

Značka výrobku. Ale od toho přeci značky jsou, abychom si mohli říct Darmet je takový, Pilana je taková, Bison je takový. Proto se pod to dotyčná firma podepisuje. Když mi někdo řekne Bison dělá dobře, tak mam poměrně velkou jistotu, že když si od nich něco koupím tak dostanu to samé jak ten co mi referenci dal. Samozřejmě můžou změnit výrobní postup, můžou změnit subdodavatele, prostě udělat něco co povede ke snížení kvality. Ale to se nebude měnit co každých 100ks a dříve nebo později se na trhu rozkřikne negativní reference. O nějakém noname výrobku z Číny nevíte nikdo nic. Všechny vypadají jeden jako druhá, protože oni tam kopírují i navzájem jeden od druhého. Někdo si tu něco od nich koupí a druhý pak dostane klidně úplně něco jiného, byť vizuálně stejného. Nemluvě právě o parametrech, které si neověříte, a dají se zjistit třeba jen destruktivní zkouškou atd.
Spekulovat, jestli to nakonec taky nedělají v Číně, je kravina. A co když to v Číně nedělají?

Přestaňte prostě dělat kraviny. Přestaňte myslet krátkodobě. Přestaňte soutěžit, kdo koupíte nejlevnější nástroj Made in China.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

4. 12. 2016, 3:32

robokop píše:alesi moc to resis mozna bych rekl ze i hrotis
darmet jsem mel v ruce a zrovna ty kousky co jsem mel v ruce - cistokrevna cina
nefunkcni vnitrni diry byli tak okousane az beda

nicmene z venku a kuzel a vse funkcni bylo vyborne
u te pilany za trojku by to bylo treba i vyborne - nevim nemel jsem v ruce

nicmene holt ta cena
jak jsem uz psal
nemam na to

jsou to me penize
pracovat pro nejakou super bohatou firmu asi bych volil jinak
chtel bych vse bez kompromisu

ale za svy holt delam kompromisy
a nejsem tu sam

a ten cinskej upinac vpodstate kompromis ani neni
no uznej sam ze kupuvat za trojku neco co se da koupit za 250 ve srovnatelne kvalite.... (viz to mereni)
Ale nehrotím, tak to prostě je, to jsou kupecké počty. Když pominu šizení kvality, tak tu prostě jsou proti sobě úplně diametrálně jiné sociální podmínky. Nemluvě o dumpingu, protože Čína se snaží stůj co stůj zlikvidovat světovou konkurenci. Bohužel na to nepřichází adekvátní reakce v podobě uvalení vysokých cel na dovoz z Číny. Doufám, že Trump v USA nekecal a skutečně těch 45% zavede.
Jen tak mimochodem - Čína třeba nutí západní automobilky do joint venture s čínskými státními firmami přes vysoká dovozní cla na automobily (už nevím, jestli to bylo 30% nebo dokonce 40%). Tak nevím proč jsme jako blbci a necháme si v Evropě od nich sr*t na hlavu. A to ještě komouši v Bruselu naprosto vážně uvažují pustit sem čínskou ocel (to je stejná pakáž jako byl Obama nebo by byla Clintonová jedni systémově škodí USA, druzí Evropě). Auta se sem bodu dík od nich zatím nedováží, ale tak to hoďme na textil nebo na elektroniku, nebo na cokoliv co je pro ně citlivé.

Já taky dělám kompromisy, ale nejlevnější při nákupu nutně neznamená nejlevnější celkově. Viz, co jsem psal výše, nemá cenu, abych to opakoval.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2016, 4:07

aleshonsa píše:

Tak zrovna třeba kleštinový upínač bych řekl je jeden z nejpoužívanějších nástrojů. Alespoň třeba u mě. Takže jestli mi odejde po 100h používání nebo až po 100x delší době je docela důležité. Protože jinak se i z toho nejlevnějšího upínače může stát ten nejdražší, když ho za dobu co by mi třeba ten od Pilany za 3 300,- vydržel, budu muset měnit třeba 20x. Tohle je prostě přístup krátkodobého uvažování. Předpokládám, že nikdo neplánujete, že se s kovoobráběním budete bavit jen pár let, ale plánujete to na celý život.
.
Měl by ses spíš živit jako spisovatel :wink: No a k těm upínačům myslíš že ho dokážeš trvale zatěžovat tak abys poznal čínskou sračku (třeba s logem prodejce )jak říkáš od značkovýho super pilaňáckýho (vím že poznáš logo :) ) ?Já myslím že ne protože asi vzhledem k stáří a stavu mašin o osobních zkušenostech třeba z hrubovny ČKD ani nemluvě .
Docela se snažíš abych se pídil po výrobě těch pilaňáckejch zázraků ,škoda že z pilany žádnej nemám nechal bych udělat rozbor materiálu a píchnout tvrdost jestli je to tak super ,a nebo jenom dovoz jako od českýho výrobce svářeček.Jinak mi je jedno kdo co vyrábí jen nechápu tupost lidí kteří jsou zaslepeni značkou a ani neví kde se to dělá, natoš aby něco měřili nedej bože tomu rozuměli.Co se týče Číny nejsem obdivovatel ,ale nesnáším keci těch chytráků co maj pomalu všechno od číňanů ale s logama evropskejch obchodníků ktrý si na jejich blbosti mastí kapsu.
Občas to připomíná jednoho známého z práce ještě před revolucí kterého jsme lákalí v práci na panáka Rumu a on že takový sračky nepije jenom koňak .Tak jsme od kamaráda sehnali flašku od Gruziňáku na dně bylo pár kapek a tak jsme to dolili do čtvrtky Rumem .Nabídli jsme tomu známému ,,Gruziňáček " a jak mlaskal a říkal Gruziňáček to je jiný pití než ten hnusnej Rum ,
Naposledy upravil(a) fmodel dne 4. 12. 2016, 4:15, celkem upraveno 2 x.
Mex

4. 12. 2016, 4:11

Přečetl jsem si tvůj projev a vzal mě za srdce. Ano, musím s tím něco udělat, takto to dál nejde.
Takže vyhodím všechny čínské výrobky. O splnění úkolu už na fórum asi nebudu moct dát zprávu, protože musím vyhodit i počítač, monitor, mobil, všechno kolem WiFi. A ani bych u toho neměl kde sedět, protože i ta židle je z Číny, no prostě fuj.
Trochu s těžkým srdcem budu vyhazovat všechny své měřáky a nářadí, obvzlášť nerad se budu loučit se svým dvěma výbornými osciloskopy a několika logickými analyzátory. Ale pro správnou věc je třeba něco obětovat, tomu rozumím.
Ještě se s těma svýma hračkama půjdu před vyhozením trochu pomazlit a rozloučit, nakonec mi skvěle sloužily mnoho let. Ale uznávám, že v vyššího mravního principu není jiné cesty. Ať odpočívají v pokoji, měl jsem je moc rád. :-(
lubos
Sponzor fora

4. 12. 2016, 4:36

Mex píše:Přečetl jsem si tvůj projev a vzal mě za srdce. Ano, musím s tím něco udělat, takto to dál nejde.
Takže vyhodím všechny čínské výrobky. O splnění úkolu už na fórum asi nebudu moct dát zprávu, protože musím vyhodit i počítač, monitor, mobil, všechno kolem WiFi. A ani bych u toho neměl kde sedět, protože i ta židle je z Číny, no prostě fuj.
Trochu s těžkým srdcem budu vyhazovat všechny své měřáky a nářadí, obvzlášť nerad se budu loučit se svým dvěma výbornými osciloskopy a několika logickými analyzátory. Ale pro správnou věc je třeba něco obětovat, tomu rozumím.
Ještě se s těma svýma hračkama půjdu před vyhozením trochu pomazlit a rozloučit, nakonec mi skvěle sloužily mnoho let. Ale uznávám, že v vyššího mravního principu není jiné cesty. Ať odpočívají v pokoji, měl jsem je moc rád. :-(
Já tě těch sraček zbavím nikam chodit nemusíš dojedu si :-)
Zrovna jsem rešilá najaký nákupy do dílny.
Nejsem profík a tak u věcí které si potřebuju osahat a tedy hrozí jejich zničení mou blbostí dřív, než se to naučím volím čínu a to klidně i v té nižší kvalitě. Mám ale v číně svou osobu a tak veškeré objednávky řeším přes ní a mám tak nějak záruku že mi nepřijdou úplné sračk. ( čínan čínanovi vědomě sračk. neprodá a navíc je rozdíl mezi výrobky pro vnitřní trh a co je na export).
Pokud chci něco kvalitnějšího s vidinou toho že to hned nezničím, volím něco z evropské produkce. U hoffamana taky nakupuju, ale spíš to mám spojené s tím že si chci udělat trochu radost a " koupit si značku".
U strojařiny se dá kvalita alespon oměřit což třeba u bot nebo elektroniky na první pohled nejde jen člověk čeká kdy se to rozpadne.
V Číně, stejně jako všude na světě, jsou firmy které umí a které neumí. Nedovolil bych si tvrdit, že se tam dělají jen krámy, stejně tak jako že němec dělá vše jen v A1 kvalitě.
Dost často se setkávám se zákazníky kteří koupili jeden výrobek od mé Německé konkurence ( není příliš dobrý ale jeden z mála) a byli otrávení. Nevěřili že by to mohlo někomu jinému fungovat, když od Němců to nejde. Pro ně jsem stejně východní evropa. Je pak hezké na ně koukat jak jim spadne čelist když přijedou, aby to viděli a ono to funguje.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Mex

4. 12. 2016, 4:47

lubos píše:Já tě těch sraček zbavím nikam chodit nemusíš dojedu si :-)
Pozdě. Ale fakt jenom o chvilku. Je tomu pár minut, co jsem je vyhodil a roztřískal kladivem, protože nic jiného si ty šmejdy z Číny nezaslouží.
Tohle už píšu z internetové kavárny, vlastní PC už nemám. Až budu odcházet, tak jim to tady taky roztřískám, koukám že to tu mají samou Čínu. Tak musím konat dobro i proti jejich vůli, protože oni jsou asi ještě neuvědomělí.
marabu

4. 12. 2016, 4:48

jak to tak čtu tak jsem to vlákno neměl pojmenovat kalit či nekalit ale čína nebo značka ....
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“