4. 12. 2016, 3:08
Já myslím, že Milan to vystihl nejlépe a v plno věcech mi mluví z duše. Jak co se týče podstaty kvality tak co je hobbík.
Když dělám nějakou součástku, tak ta má svou podstatou nějaké požadavky na pevnost, trvanlivost a na přesnost. Ty vůbec nesouvisí, jestli to dělám pro někoho za peníze, jestli toho budu vyrábět jen 1ks nebo 1000ks. Momentálně bych asi měl spadnout do kategorie hobbík. Nicméně když potřebuju, aby byla součástka vyrobená s přesností na 0,01mm, tak to tak musí být. V opačném případě je pro mě lepší se na to vykašlat a buďto to nechat někoho vyrobit nebo kvůli vysokým nákladům se na to vykašlat úplně. V opačném případě je to pro mě akorát zdroj frustrace a ztráta času.
Takže až do tohoto bodu je jedno jestli to dělám profi nebo jako hobbík. V čem je rozdíl je, že jako hobbík si můžu dovolit třeba nějakou součástku pižlat 10x déle než jako profík, protože nebudu mít třeba tak tuhou mašinu, nebudu mít CNC, takže vše pojedu komplikovaným nastavováním naklápěcího svěráku, naklápěcího stolu, centrováním otočáku, atd., budu místo drahých frézovacích nástrojů používat jen HSS, atd., atd.
Tak zrovna třeba kleštinový upínač bych řekl je jeden z nejpoužívanějších nástrojů. Alespoň třeba u mě. Takže jestli mi odejde po 100h používání nebo až po 100x delší době je docela důležité. Protože jinak se i z toho nejlevnějšího upínače může stát ten nejdražší, když ho za dobu co by mi třeba ten od Pilany za 3 300,- vydržel, budu muset měnit třeba 20x. Tohle je prostě přístup krátkodobého uvažování. Předpokládám, že nikdo neplánujete, že se s kovoobráběním budete bavit jen pár let, ale plánujete to na celý život. A i když z nějakých důvodů po pár letech skončíte, tak není problém věci rozprodat, ale jestli za to chcete dostat alespoň něco tak musí ještě být použitelné a za něco to stát.
Cena materiálu není u upínače za 250,- pár %. Někdo tu psal cenu cementačky 70,-/kg. Ohledně komodit se pohybujeme na světovém trhu, takže ona ta cena v Číně až tak jiná nebude. Spíš se bude lišit, že dotyčná fabrika nekoupí jeden 300mm váleček/rok, ale bude toho kupovat stovky tun ročně. Nicméně i kdyby to bylo jen 50,-/kg. Kolik tak ten upínač může mít – 2 kg? Takže to je jen za materiál 100,-. Jestliže upínač stojí 250,- tak to už nám zbývá 150,-, v kterých je doprava (ta může být i dotována Čínou jako podpora exportu), veškeré výrobní náklady, veškerá administrativní režie, a hlavně i veškerý zisk výrobce a prodejce. A netvrďte mi nikdo, že je Čína až tak levná aby se tam tohle vše vešlo. Takže pak to vede k tomu, co psal Milan, že nejspíše to nebude ze 14 ale jen 12 (protože už jen tím jsme na materiálu na 1/2 nákladu), bude to kdo ví jak tepelně zpracovaná, atd., atd. Bude tam prostě ošizené vše, co se nedá na první pohled poznat, nebo jednoduše odměřit.
Dodavatelé. Někdo tu brečel, že si koupil T-matice u Uni-max a že to bylo bláto a ještě navrch mu nepasovaly (tj. výrobek ani nesplnil normu na rozměry). Já jsem si je koupil od Hoffmann Group za 2x tolik a žádný problém jsem s nimi neměl. Nehledě, že Hoffmann Group mi zboží o celkem velké úhrnné hodnotě poslal kurýrem jen na základě objednávky a teprve po doručení přišla faktura, kterou jsem platil převodem. Docela jsem na to čuměl, protože to byl můj první nákup a pro ně jsem v podstatě anonym. Jak je to u nich s řešením nějakého problému nevím - kupoval jsem od nich zatím jen 2x a vše bylo OK.
Značka výrobku. Ale od toho přeci značky jsou, abychom si mohli říct Darmet je takový, Pilana je taková, Bison je takový. Proto se pod to dotyčná firma podepisuje. Když mi někdo řekne Bison dělá dobře, tak mam poměrně velkou jistotu, že když si od nich něco koupím tak dostanu to samé jak ten co mi referenci dal. Samozřejmě můžou změnit výrobní postup, můžou změnit subdodavatele, prostě udělat něco co povede ke snížení kvality. Ale to se nebude měnit co každých 100ks a dříve nebo později se na trhu rozkřikne negativní reference. O nějakém noname výrobku z Číny nevíte nikdo nic. Všechny vypadají jeden jako druhá, protože oni tam kopírují i navzájem jeden od druhého. Někdo si tu něco od nich koupí a druhý pak dostane klidně úplně něco jiného, byť vizuálně stejného. Nemluvě právě o parametrech, které si neověříte, a dají se zjistit třeba jen destruktivní zkouškou atd.
Spekulovat, jestli to nakonec taky nedělají v Číně, je kravina. A co když to v Číně nedělají?
Přestaňte prostě dělat kraviny. Přestaňte myslet krátkodobě. Přestaňte soutěžit, kdo koupíte nejlevnější nástroj Made in China.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa