presne tento typ mikroskopu mám:
neviem z akej knihy to je, stiahol som to niekde na nete.
pokračoval som v čistení stolíku.
najprv som chcel dať dolu pozdĺžny posuv. uvoľnenie dorazových skrutiek na vedení a vysunutie stolíku do strany bolo bez úspechu.
tak som dal dolu celé vedenie. je prichytené zospodu pomocou 8 skrutiek. vysunutie oboch vedení s kolíkmi z rámu a stolík bol vonku.
pravdepodobne by to aj tak nešlo vytlačiť von, guličky boli riadne zalepené špinou.
potom nasledoval priečny posuv. na jeho uvoľnenie som dal dolu aj mikrometrickú skrutku a náhon otočného stolu. potom som mohol zo spodnej strany uvoľniť pružiny.
na priečnom posuve bola brzda. pri demontáži som zistil, že tento mechanizmus je odmontovaný a len tak posunutý. pravdepodobný dôvod je zlomená hriadeľka a pastorku hrebeňa. ten sa pri posuve zasekol. preto to niekto vyradil z činnosti a ten spodný demontoval.
otočný stolík som dolu nedával. ten bol v poriadku.
po očistení všetkých drobností som to dal naspäť jednoduchšie, podobne ako písal Qwer.
nahodil som vedenia na rám, zavesil pružiny, položil na svoje miesto
a napokon vložil do vedenia guličky s klietkou.
demontáž a čistenie 2 večery, montáž späť cca 2hod. keď poznáš postup, ide to rýchlejšie.
takto vyzerá po vyčistení, ešte treba spraviť optiku.
prvý kuk na skrutku, čo som našiel pod stolom. naživo to vyzerá lepšie, chcelo by to nejakú redukciu na fotoaparát. vlastne ju mám, ale na kinofilm.
no a tieto objektívy potrebujem zohnať. mám 3x, ešte by sa hodil 1x a 1,5x
ešte je prach v tej optickej uhlovej hlave, alebo ako sa to volá. priamo na nitkovom kríži. ale to sa bojím rozoberať.
ďalej tá spodná lampa hreje ako blbá. 75W je proste moc. asi tam časom spravím nejaké LED svetlo.
ako sa osvetluje ten odčítací uhlový okulár? je tam naspodu viečko so zrkadlom, ale spodná lampa tam nedosvieti. patrí tam nejaká prídavná lampa?