Ja by som si dovolil povedať, že dôvodom magentu na 110 V bola možno v tej dobe vysoká cena selénového(alebo iného) usmerňovača a tým pádom použitie iba jednocestného usmernenia 220V napájacieho napätia

Ja by som si dovolil povedať, že dôvodom magentu na 110 V bola možno v tej dobe vysoká cena selénového(alebo iného) usmerňovača a tým pádom použitie iba jednocestného usmernenia 220V napájacieho napätia
Jenze v tech dobach nemeli v zasuvce 220vzverodoktor píše: ↑15. 11. 2020, 6:18Ja by som si dovolil povedať, že dôvodom magentu na 110 V bola možno v tej dobe vysoká cena selénového(alebo iného) usmerňovača a tým pádom použitie iba jednocestného usmernenia 220V napájacieho napätia![]()
Doktore,ty vrahu! už jsem to tu psal asi dvakrát! pouštět do magnetu elektriku za sítě je tak trošku sebevražda. MUSÍ to jít přes oddělovací transformátor(nebo jinej zdroj),kterej zaručí galvanické oddělení od sítě!zverodoktor píše: ↑15. 11. 2020, 6:18Ja by som si dovolil povedať, že dôvodom magentu na 110 V bola možno v tej dobe vysoká cena selénového(alebo iného) usmerňovača a tým pádom použitie iba jednocestného usmernenia 220V napájacieho napätia![]()
Pak také hysterezi,konduktivitu a magnetickou vodivost..to jsou věci,které na už hotovém upínači hravě lehce zjistíš nebo změříš,žééé?
A myslíš si, že ovládačka na 110V se taky dělala kvůli Křižíkovielbarto píše: ↑15. 11. 2020, 6:06 Magnety na 110V začaly v dobách Františka Křižíka a máte pravdu, že polemizovat proč je uplně fuck. Ostatně tohle napětí stálo hodně z nich život, když je uživatelé elektro ignoranti připojují na sítové napětí. Hádáním se mezi sebou tazateli uplně nepomůžeme, dovoluji si shrnutí v bodech.
1. Nechat převinout za zminované 3 tis. u profíku
2. Navinout svépomocně na 24 či 48V. Silnější drát, méně závitů za odpolko hotovo. Dostatek zdrojů i potřebných komponentů
3. Převinout svépomocně na 110 a dál se trápit se starostmi s provozem i vinutí tenkým drátkem
3. Nedělat nic
Ještě bych si položil otázku čím to zalívat, aby se dobře přenášelo teplo a zálivka byla dostatečně izolačne OK. Kdyby to byl rovně ležící svěrák, uvažoval bych pokusně i oleji. O sinusáku tohle padá. U každá kuchačky je vždycky dobře před vyhozením spočitat počet závitů a zmeřit průměr vodiče. Pokud bylo zakoupeno vykuchané, potom se nedá nic dělat.
No ale pokud se budu bavit o magnetu z tohoto vlákna - tak pořád musím vědět jaké bylo uspořádání a zapojeních těch cívekdavid.1 píše: ↑15. 11. 2020, 8:28Pak také hysterezi,konduktivitu a magnetickou vodivost..to jsou věci,které na už hotovém upínači hravě lehce zjistíš nebo změříš,žééé?
Nebude to trvat ani tak moc dlouho,jako se tady o tom bavíme a vyjde z toho kvalitní výsledek.Podle toho necháš zhotovit cívku,fšechno smontuješ a zjistíš,že to nefunguje..
david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 8:22Doktore,ty vrahu! už jsem to tu psal asi dvakrát! pouštět do magnetu elektriku za sítě je tak trošku sebevražda. MUSÍ to jít přes oddělovací transformátor(nebo jinej zdroj),kterej zaručí galvanické oddělení od sítě!zverodoktor píše: ↑15. 11. 2020, 6:18Ja by som si dovolil povedať, že dôvodom magentu na 110 V bola možno v tej dobe vysoká cena selénového(alebo iného) usmerňovača a tým pádom použitie iba jednocestného usmernenia 220V napájacieho napätia![]()
Bude to samozřejmě padesátkrát při síťové frekvenci - a tady máš samozřejmě pravdu, je to jen půlvlné usměrnění jeho střední hodnota napětí sice dává půlku napětí síťového, ale pro napájení přídržného magnetu je naprosto nevhodné.david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 8:22 Navíc když usměrníš půlvlnně sínusovku,nevyfiltruješ to,magnet bude,,vrčet" v rytmu těch půlvln.Taky si uvědom,že upínací síla je největší při jmenovitém napětí,řekněme 110V. A kolikrát za vteřinu tam bude při padesáti Hz nula a kolikrát ten nejvyšší hrb té napůl přefiknuté sinusovky?
No to máš opět pravdu, že otázka ceny zdroje pro magnet je podružná.david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 8:22 Vysoká cena usměrňovače? a to jako chceš naznačit,že bruska byla za jeden a půl kravky? Přesně pracující stroje byly vždycky drahý,když už měli na magnet (pozor,brusku na plocho,kterou jsme si zvykli nazývat všeobecně ,,magnetkou" jsi v kompletu s magnetem nekoupil,vždycky to bylo extra).Prostě na brusku se upínalo na stůl,jako na frézku. Magnet byl pokrok,ale ne na všech mašinách.Kdysi jsem četl,že na výrobě elmag.desek je nejnáročnější operace,jak utěsnit póly v průchodech desky proti vodě. Naše magnety Hrček byly skládané a těsněné podle patentu pana majitele firmy s tímhle jménem,později z toho byl Drukov,dneska netuším..Magnetická deska se po přebroušení musela hned nakonzervovat horkým lojem,asi kvůli tomu,aby případné netěsnosti utěsnil.A sinusové magnety jsem nikdy neviděl jiné,než poválečné,i ty ,o kterých tu běží diskuze byly u nás až po padesátém roce..Možná by Milan věděl,jesti třeba Švýcaři nedělali něco takového už před válkou..
Mne by spíš zajímalo jak je tedy řešen zdroj napájení pro ss magnety pro jednotlivé stroje - nemyslím ale ten motor generátordavid.1 píše: ↑15. 11. 2020, 8:22 Nevím,jestli se používaly seleny,já viděl jen lampové usměrňovače a ve staré knížce jsem kdysi četl,že pro dílny,kde bylo v provozu víc elmagnetů se stavěly oddělené místnosti s motordynamovými soustrojími pro napájení..(!!!) Zajímavá doby,kdy znali jen celovodiče ..Mohli si ušetřit stavění budov,které se dneska stejně šmahem bourají.. a kdyby měli ynternet,tak by nedělali už vůbec nic,jako my,jen by teoretizovali![]()