dukaz misto slibu

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Zamčeno
RaS

21. 12. 2009, 7:35

robokop píše:napada me dalsi test ktery by mel kazdy provest pri serizovani stroje

a to kolmost vretene tedy to ze ma spravne kolmo spind treba zkusebmin obrobkem na velkem prumeru nastroje a velkou sponou aby bylo prokazatelne jak nastroj vzadu zameta tj. bere nejen britem u materialu ale i na druhe strane a krsba je prokrizena
doporucuju kolmo v ose X i Y kdyz uz kolmost tak v obou osach
mimochodem neni lepší vzít kontrolní trn (broušenou tyč) a přejet ji hodinkami nahoru a dolu a je to videt hned.. tvoje metoda předpokládá velko průměrovou frézu podle mě alespoń 50mm a do většiny hoby mašinek s kleštinami ER20, ER25 taková fréza není a asi si ji ani majitele pouze na test kolmosi nepořídí, když jim to potom bude skoro k ničemu neboť to neutáhne stroj..
kiko01
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 7:35

nechcem obhajovat pupaka,ale je pravda ze neodbornou a neuvazenou obsluhou dochadza casto k chybam a zavadam ktore by sa inak nestali..
Pupak
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 7:42

Radek-B píše:Toz kurna neblbni, zacali sme se ridit tvym navrhem o nekomentovani cizi prace, ba prave naopak a skustecne se pokusime vytvorit co nejlpesi podminky pro realizaci testu a ukazek. Pripadne mi to ze te proste bavi se hadat a delat si legraci.

Kod je v palcich coz je pro nas evropany myslim asi nevhodne, myslim ze pak nemame ten spravny cit pro spravne zadani F.

R
To,ze je v palcich,je umyslne. Rika se tomu fingering. Tehle test ti ukaze,na co ten stroj opravdu je. :lol:

Ztrata smyslu pro humor,je prvni priznak starnuti.

Kolmost vretene nejlepe zkontrolujes kontrolmin trnem s polomerem nad 50mm a hodinkami. Na stul se da zafrezovana,nebo lepe brousena deska,do klestiny se upne trn s hodinkami a provede se otacka o 360 st.
Hodinky ukazi odchylku od kolmice.Cim vetsi radius,tim presnejsi mereni.
Zkontrolovat kolmost jinak se mi nikdy nepodarilo,nebot kontrola kolmosti porovnanim povrchu je zatizena pruznosti nastroje,ktery ho vytvari. U velkych stroju je to asi pouzitelne,ale u malych urcite ne.

Kontrola opakovatelne presnosti je take jednoducha.
Vyfrezuj kostku,ktera ma dva valcovite vystupku a dve stejne diry,neco jako kosticka z Lega,ale misto dvou vystupku budou dve diry.Ty vystupky jsou o 0.02mm mensi na prumeru nez diry.
Pak vyfrezuj jeste jednu a zkus,jestli do sebe zapadnou,pripadne s jakou vuli.
Tohle je docela tvrdy test. Kdyz vyjde,tak je to dukaz,ze stroj je presny.
RaS

21. 12. 2009, 8:23

Pupak píše:To,ze Vam bezuplatne zajiastim notebook mainstaluju system a Mach a pripravim,protoze jste se za celou dobu neobtezoval si neco zajisti sam a nahodou zapomenu prepsat parametry jedne osy protoze to delam na posledni chvili ,je fakt ukazka moji lepmplovitosti.
Zadny z problemu,jsem nehazel na Vas.Jej jsem se Vam snazil vysvetlit pricinu,jak k tomu doslo. To, ze mam nizsi matice do T-drazku nez Vy je proste fakt a tim padem u me drzak sedel na slole dobre a zadny problem nebyl.
Napisete mi,ze remenice hazi o milimetr.Kdyz projevim podiv,nebot jsem si zadneho hazeni nevsiml,dostanu odpoved, ze nehazi remenice, ale podlozka pod matici.
O problemu zraceneho rozjezdu osy Y jsem se uz sminoval sam i tady na foru. Neumel jsem pochopit,v cem byl problem,dokud jsem to nerozebral.
Problem jsem Vam odstranil a osa jezdi tak,jak ma. Opravu jsem Vam udelal do 48 hod. Jelikoz jste sem jezdil sluzebnim autem a v pracovni dobe,nevznikla Vam tim v podstate zadna ujma.
Kdyz tady pul hodiny ctyri lidi manipuluji 250kg strojem , tahaji ho za stul a Vy mi pak napisete jakej jsem lempl,ze jsou rybiny neserizeny a jsou tam vule jak prase,tak se nestacim divit. Nasledne je pak utahnete tak,ze to servo sotva utahne. Dalsi fatalni problem,piskajici serva. To,ze servomotor vydava zvuk i v klidu je proste fakt,se kterym nic nenadelam.
Jeste nedavno jsem tady cetl,jak jste s mym pristupem k reseni problemu spokojen. Ted vidim, ze je to vlastne uplne jinak. Mam pro to jedine vysvetleni.
Co se Adventrunerovy vyzvy tyce,nejsem proti. Jak uz jsem uvedl, nemam o strojich temer zadne informace a treba se neco zajimaveho dovim,co mi v budoucnu pomuze praci zlepsit.
Prosim jen, aby to byly prispevky konkretni,ktere budou vypovidat o kvalite,ci nekvalite stroje, nikoli o kulturni urovni majitele.
Vasi korespondenci mam, pane kolego,i po tech trech letech stale schovanou, stoji za to.
ano neobtěžoval jsem se, neviděl jsem důvod proč bych měl když jsem to chtěl po Vás komplet? pokud bych to chtěl dělat sám a skládat sám tak sem to mohl dělat celé sám, já chtěl stroj hotový, jak jsem psal detaily typu nastavení machu a vůle v rybinach jsem nepovažoval za problém, jen jsem se divil tomu jak člověk, který testuje stroj si takové věci nevšimne? podle mě totiž ten stroj testován nebyl vůbec a nebo velmi laxně.. ano napíšete že byl testován s jiným PC a podobné výmluvy jak je Vašim zvykem, zmíníte ty prkotiny a ty závažné věci které jsem uvedl radši ani nekomentujete.. přesně jak píšete Vy dáte pět otázek, pět problémů a odpovíte vyhybavě na jednu prkotinu..
to s pískajícím servem bylo úplně jinak, a ja to tady vůbec nezmiňoval jako problem, jen mi prostě jako laikovi nebylo jasné proč to servo kvílí jak postreleny Apač, dostalo se mě odpovědi že je to vlastnost, že za to může délka šroubů atd.. dostalo se mě přednášky jak se musí nastavovat parametry driveru pro konkrétní motor a že vše nastavujete osciloskopem na měřících svorkách uvnitř a podobné žvásty které zacpou laikovi hubu.. dostanu nový driver který je dle Vašich slov nastaven, ALE driver má neporušenou nálepku takže nebyl otevřen a všechny tři šroubky jsou náhodou v kolmém směru, a vy přesto budete tvrdit že jste ho nastavil.. pak přijedu k Vám a celý ten vědecký proces nastavování se smrskne v náhodné zatočení šroubkem.. a nastavování na osciloskopu, které předtím bylo tak důležité najednou není potřeba..
servo kvílí s tím sem jse zžil.. jen mě hlava nebere proč když přehodím drivery tak je servo ticho? stejně ticho bylo i napoprvé ..
od řemenice jsme taktně přešli na to že já jsem debil, že nepoznám řemenici od podložky, když je to celé sešroubované dohromady oba díly z hliníku tak to zezačátku vypadalo jako jeden kus.. a o skutečném problému se špatně udělanou drážkou pro pero mlčíme..
šrouby pro Tdrážky mám jiné budiž a dosedací plocha frézovaná s odskoky plus minus 0,3mm to je vlastně OK.. to ničemu nevadí, to je to co mě štvalo..
to že jsem kvůli tomu zničil frézu za 1500 čert to vem.. zkušenost..

co se týká přístupu jsem spokojen, zatím jste vše opravil, ono jste dostatečně daleko na to abych si rozmyslel jestli Vás mám s tím otravovat a nebo si to radši udělat sám, Vám to připadá jako opravená prkotina ale pro mě jsou to dva dny dovolené a přes 1000km cesty (jednou tam a podruhé zpět) proto jsem taky navrhoval že si opravím vše sám ve Vaší režii a cenu jsem Vám dal pouze za materiál,práci jsem nepočítal a zkuste si poptat výrobu např takového šroubu někde jinde, myslím že moje nabídka byla víc než férová..
opět jste se ukázal, ano jednou jsem tam byl služebně když jsem měl cestu do té oblasti, a tím pádem jsem "ušetřil" další 3 jízdy jsem tam byl ale soukromě a i kdyby služebně tak je to úplně jedno, stejně to stálo ten čas, který se mohl využít jinak..
.. uvidíme jak to bude dál, jestli dál budete řešit reklamace, případně je zamítat jako neoprávněné.... Vadí mě jen to Vaše povyšování nad ostatní, a neumění přiznání chyby a vše házet na ostatní..
(napíšu že byl stroj laxně otestován, a dostane se mě odpovědi že jsem ho laxně přebral a celý problém je vlastně moje chyba..)
Já to tady řešit vůbec nechtěl, nemá to smysl, vy jste ze mě udělal toho který se Vás snaží nějak pošpinit, když jsem se Vás zastal..

no snad se ostatní baví předvánoční pohádkou :D pěkné vánoce
RaS

21. 12. 2009, 8:27

kiko01 píše:nechcem obhajovat pupaka,ale je pravda ze neodbornou a neuvazenou obsluhou dochadza casto k chybam a zavadam ktore by sa inak nestali..
pokud se dá nazvat spuštění vřetene a frézování jako neodborná a neuvážená obsluha tak by opravdu k závadě nedošlo.. :D

chyby (většina) které já jsem popsal nemají s neodbornou a neuváženou obsluhou nic splečného..
Fizol

21. 12. 2009, 8:34

lapa píše:Panove, prosim, pokud reagujete na nekoho, zahajujte sve prispevky citaci z nej (alespon jmeno, cas a nejaky vysek z prispevku).
jinak se v tom ani prase nevyzna.

Ted umyslne nikoho necituji, protoze to je obecna vyzva.

Nemuze tento pozadavek (pokud na nekoho reaguji, uvest jeho citaci) dat administrator (asi je to robokop, pokud ne, omlouvam se) primo nekam do pravidel fora a obcas i nekoho zprudit, ze nedodrzuje?
Jinak je tady obcas nesrozumitelny bordel.
Tak to tazko od admina mozes chciet, ak to sam nepouziva. A neviem preco. Osobne mam radsej, ak je zrejme na ktory prispevok sa reaguje. Clovek musi precitat vacsinu temy, ak chce vediet, ktory prispevok ku ktoremu patri a coho sa vobec tyka.

Inak na pravo pri kazdom prispevku je tlacitko CITACE, velmi jednoduche
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 9:07

RaS píše:
robokop píše:napada me dalsi test ktery by mel kazdy provest pri serizovani stroje

a to kolmost vretene tedy to ze ma spravne kolmo spind treba zkusebmin obrobkem na velkem prumeru nastroje a velkou sponou aby bylo prokazatelne jak nastroj vzadu zameta tj. bere nejen britem u materialu ale i na druhe strane a krsba je prokrizena
doporucuju kolmo v ose X i Y kdyz uz kolmost tak v obou osach
mimochodem neni lepší vzít kontrolní trn (broušenou tyč) a přejet ji hodinkami nahoru a dolu a je to videt hned.. tvoje metoda předpokládá velko průměrovou frézu podle mě alespoń 50mm a do většiny hoby mašinek s kleštinami ER20, ER25 taková fréza není a asi si ji ani majitele pouze na test kolmosi nepořídí, když jim to potom bude skoro k ničemu neboť to neutáhne stroj..

brouseny trn nema kazdy tak jsem volil snazsi amaterstejsi moznost
mozna heftnout na drik kousek noze tzv. flying cutter
takhle jsem to alespon delal na BF20 kdyz jsem potreboval vratit vreteno zpet (ten doraz co tam meli me neuspokojoval)

na to s tema citacema si budu hodne dlouho zvikat :-(
nastesti to mnohdy neni potreba kdyz se neztrati kontinuita prispevku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 10:07

RaS
ano neobtěžoval jsem se, neviděl jsem důvod proč bych měl když jsem to chtěl po Vás komplet? pokud bych to chtěl dělat sám a skládat sám tak sem to mohl dělat celé sám, já chtěl stroj hotový, jak jsem psal detaily typu nastavení machu a vůle v rybinach jsem nepovažoval za problém, jen jsem se divil tomu jak člověk, který testuje stroj si takové věci nevšimne? podle mě totiž ten stroj testován nebyl vůbec a nebo velmi laxně.. ano napíšete že byl testován s jiným PC a podobné výmluvy jak je Vašim zvykem, zmíníte ty prkotiny a ty závažné věci které jsem uvedl radši ani nekomentujete.. přesně jak píšete Vy dáte pět otázek, pět problémů a odpovíte vyhybavě na jednu prkotinu..
to s pískajícím servem bylo úplně jinak, a ja to tady vůbec nezmiňoval jako problem, jen mi prostě jako laikovi nebylo jasné proč to servo kvílí jak postreleny Apač, dostalo se mě odpovědi že je to vlastnost, že za to může délka šroubů atd.. dostalo se mě přednášky jak se musí nastavovat parametry driveru pro konkrétní motor a že vše nastavujete osciloskopem na měřících svorkách uvnitř a podobné žvásty které zacpou laikovi hubu.. dostanu nový driver který je dle Vašich slov nastaven, ALE driver má neporušenou nálepku takže nebyl otevřen a všechny tři šroubky jsou náhodou v kolmém směru, a vy přesto budete tvrdit že jste ho nastavil.. pak přijedu k Vám a celý ten vědecký proces nastavování se smrskne v náhodné zatočení šroubkem.. a nastavování na osciloskopu, které předtím bylo tak důležité najednou není potřeba..
servo kvílí s tím sem jse zžil.. jen mě hlava nebere proč když přehodím drivery tak je servo ticho? stejně ticho bylo i napoprvé ..
od řemenice jsme taktně přešli na to že já jsem debil, že nepoznám řemenici od podložky, když je to celé sešroubované dohromady oba díly z hliníku tak to zezačátku vypadalo jako jeden kus.. a o skutečném problému se špatně udělanou drážkou pro pero mlčíme..
šrouby pro Tdrážky mám jiné budiž a dosedací plocha frézovaná s odskoky plus minus 0,3mm to je vlastně OK.. to ničemu nevadí, to je to co mě štvalo..
to že jsem kvůli tomu zničil frézu za 1500 čert to vem.. zkušenost..

co se týká přístupu jsem spokojen, zatím jste vše opravil, ono jste dostatečně daleko na to abych si rozmyslel jestli Vás mám s tím otravovat a nebo si to radši udělat sám, Vám to připadá jako opravená prkotina ale pro mě jsou to dva dny dovolené a přes 1000km cesty (jednou tam a podruhé zpět) proto jsem taky navrhoval že si opravím vše sám ve Vaší režii a cenu jsem Vám dal pouze za materiál,práci jsem nepočítal a zkuste si poptat výrobu např takového šroubu někde jinde, myslím že moje nabídka byla víc než férová..
opět jste se ukázal, ano jednou jsem tam byl služebně když jsem měl cestu do té oblasti, a tím pádem jsem "ušetřil" další 3 jízdy jsem tam byl ale soukromě a i kdyby služebně tak je to úplně jedno, stejně to stálo ten čas, který se mohl využít jinak..
.. uvidíme jak to bude dál, jestli dál budete řešit reklamace, případně je zamítat jako neoprávněné.... Vadí mě jen to Vaše povyšování nad ostatní, a neumění přiznání chyby a vše házet na ostatní..
(napíšu že byl stroj laxně otestován, a dostane se mě odpovědi že jsem ho laxně přebral a celý problém je vlastně moje chyba..)
Já to tady řešit vůbec nechtěl, nemá to smysl, vy jste ze mě udělal toho který se Vás snaží nějak pošpinit, když jsem se Vás zastal..

no snad se ostatní baví předvánoční pohádkou

To,ze nemate pocitac a ani program jste mi oznamil den pred predanim,takze abych zamenzil situaci,kdy budu s clovekem,ktery se za tech nekolik mesicu neobtezoval na Macha ani podivat,resit co se kde nastavuje a cekat,ze nez se nauci spravne nastavit referaky 20x triskne stolem na doraz a zmrvi srouby,tak jsem Vam nabidle stejny notebook,ktery jste chtel kupovat a vse zcla zdarma nainstaloval a pripravil. Frezku jsem pochopitelne testoval s pocitacem,ktery mam v dilne. To nejsou zadne vymluvy. O rybinach se zminuji proto,ze se vubec neobtezujete zamyslet se nad tim,jestli prioblem nemuze byt jinde a okamzite na me arogantne utocite. Ve svem prispevku jste mi zadnou otazku nepolozil a vsechny uvedene chyby se tu uz probiraly,takze mi prijde zbytecne se k nim vyjadrovat znova. To,ze jsem nektere veci neudelal dobre jsem priznal,chyby jsem odstranil a to,co jste mi oznamil az po te,co jste si uporavu provedl sam,tezko muzu resit. Upinac a klestiny jsme dohodli vraceni a sroub jsem Vam ochoten uhradit.
To,ze drazku v remenici,ktrera neni vyrobena obrazeckou,kterou nevlastnim a tudis neni ctercova ale ma pulkruhove zakonceni,nepovazuji za zadnou ukazku remeslne dovednosdti,ale rozhodne to neni fatalni problem,ktery vyzauje vyrobu nove remenice. To byla jedina vec,ve ktere jsem Vam odmitl vyhovet.
Kdyz mi pred nedavnem volal zakaznik,ze mu praskla po roce a pul hridelka na motoru,trochu jsem byl prekvapen,protoze mi hned nedoslo,ze pricina nebyla v krouticim momentu,ale cyklickem ohybani vlivem excentricke spojky,ktera to nezvladla. Bohuzel prvni serie spojek s CNC shopu nebyly moc kvaitni,z hlediska souososti.
Rekl jsem mu,at si koupi motor novy a cenu jsem mu proplatil. Jednani bylo korektni a myslim,ze nikdo se necitil poskozen.
Kdyby mi poslal email,at mu koukam poslat novej motor,protoze nehodna sponzorovat moji laxnost, asi bych zareagoval jinak. Nekterym lidem proste nedela slusne jednani problemy,u jinych to tak neni,nebot sve zbytnele ego nedokazi dobre zvladat. Je zajimave,ze v osobni styku pusobite jako sympaticky clovek,ktery z niceho nedela problem a je velice tolerantni. Jakmile ale nestojite cloveku tvari v tvar,ramena se neuveritelne rozsiri a slovnik zazije neuveritelnou promenu.
Nicmene proti Adventurunerovi,ktery kdyz zjistil,ze uz ze me zadnou dalsi slevu nevyrazi,jste uplny Mirek Dusin. Take jemu jsem zdarma vymenil na stroji nekolik veci jako remenicky,udelal prirubu na lozisko vretene,protoze si to zaslouzilo,vymenil jeden vadny sroub,ktery nemel dobry chod a dokonce obcas zadrhaval. Byla to moje treti masinka a z dnesniho pohledu bych na ni zmenil veci mnohem vic. Uroven konstrukce proste odpovidala urovni mych tehdejsich zkusenosti.
Take schopnost rozpoznat kvalitu linearnich komponentu byla jeste v plenkach,takze kdyz nekdo na Ebay napsal,ze je to nove,nebo perfekni,tak jsem mu veril a bral to za fakt. Dneska vim,ze ze stovek prodejcu,lze verit tak deseti a drtiva vetsina se kvalitou sveho zbozi moc nezabyva.
Znova opakuji,ze jsem nikde netvrdil,ze moje strojky jsou dokonale.Ani me konstrukce ani predelavky starych stroju. Jestli pri prezentaci napisu,ze jezdi hezky,nebo ze jsem zajel do masa 3mm a jen to sumi,je to me subjektivni hodnoceni a nedelam z toho zadny zakon.
Kdyby mi kazdy uzivatel v prubehu pul roku hlasil vsechny problemy a nedostatky,nikdy by se na dalsim stroji neopakovaly. Nicmene uvidime,kdo dalsi se ozve.
adventurer

21. 12. 2009, 11:16

Sice jsi v tom rozrušení zkomolil mojí přezdívku,ale byl bych raději kdyby jsi mě do toho nezatahoval. Jsem rád že už jsem vydýchal to, jak nehorázně jsi mě natáhnul a podvedl a nechci se už s tebou o ničem bavit, protože pro mě jsi skončil. Víš co byla největší chyba ? Kupovat od tebe něco jen tak na hubu navíc za takový peníze, kdybch měl od tebe fakturu tak bych ti ten krám odvezl pěkně nazpátek, ale takhle jsem na tebe neměl žádnou páku a ty jsi toho jen využil.
Divím se ti že zde vytahuješ prkotiny jako řemeničky za které by jsi se měl spíš stydět. Ty původní byly tak strašný že to snad ani nejde popsat a to co jsi mi pak poslal bylo taky k nepoužití. Takže jsem si řemeničky koupil sám. Že jsi mistr konstruktér už tady všichni vědí tak proč jsi nedal přírubu na ložisko vřetene hned, to jsi čekal že tam bude držet gravitací ?
Se šroubem máš pravdu,byl to šunt,ale pokud jsi na tom stroji udělal to co jsi říkal a já téměř nic, tak jak je možné že na jeho povrchu byly díry jako po deseti letech používání, nebylo to spíš tím že jsi o tom dobře věděl ? A co ten druhý šroub,který jsi sliboval také vyměnit ?
To jsem se ti ještě nezmínil o 4. ose jak to máš vymakaný. Normálně by se měla posadit na stůl a utáhnout, což udělat jde,ale pak nepočítej s tím že bude v jakékoliv rovině se stolem. A že má převodovka vůli, to už je detail.
Že nejde nastavit kolmost vřetene ? Ale nesmysl, stačí si s tím hodinu,dvě hrát a je to hotový. Ale pozor ! Pak se ten stroj nesmí používat jinak se celá operace nastavení musí provádět znovu !
Ano všechno jsou to jenom detaily, ale z těchto detailů se stroj skládá a když k tomu připočtu ještě geometrii konstrukce kterou nelze udržet v mírách tak jsi mě jednoduše podvedl a za cca 170000 jsi mi prodal hromadu šrotu o které jsi tvrdil že bude mnohem lepší než BF 20 na krokáčích. Zlatá BF20 i bez krokáčů, sice je to čína,ale není to žádná pupákovina.
Co vím zcela jistě je to, že tobě jde hlavně o peníze, jsi obyčejný zlatokop a vůbec nechápu že jsi na tomto foru ještě tolerován.
RaS

21. 12. 2009, 12:09

Pupak píše:RaS
To,ze nemate pocitac a ani program jste mi oznamil den pred predanim,takze abych zamenzil situaci,kdy budu s clovekem,ktery se za tech nekolik mesicu neobtezoval na Macha ani podivat,resit co se kde nastavuje a cekat,ze nez se nauci spravne nastavit referaky 20x triskne stolem na doraz a zmrvi srouby,tak jsem Vam nabidle stejny notebook,ktery jste chtel kupovat a vse zcla zdarma nainstaloval a pripravil. Frezku jsem pochopitelne testoval s pocitacem,ktery mam v dilne. To nejsou zadne vymluvy. O rybinach se zminuji proto,ze se vubec neobtezujete zamyslet se nad tim,jestli prioblem nemuze byt jinde a okamzite na me arogantne utocite. Ve svem prispevku jste mi zadnou otazku nepolozil a vsechny uvedene chyby se tu uz probiraly,takze mi prijde zbytecne se k nim vyjadrovat znova. To,ze jsem nektere veci neudelal dobre jsem priznal,chyby jsem odstranil a to,co jste mi oznamil az po te,co jste si uporavu provedl sam,tezko muzu resit. Upinac a klestiny jsme dohodli vraceni a sroub jsem Vam ochoten uhradit.
To,ze drazku v remenici,ktrera neni vyrobena obrazeckou,kterou nevlastnim a tudis neni ctercova ale ma pulkruhove zakonceni,nepovazuji za zadnou ukazku remeslne dovednosdti,ale rozhodne to neni fatalni problem,ktery vyzauje vyrobu nove remenice. To byla jedina vec,ve ktere jsem Vam odmitl vyhovet.
Kdyz mi pred nedavnem volal zakaznik,ze mu praskla po roce a pul hridelka na motoru,trochu jsem byl prekvapen,protoze mi hned nedoslo,ze pricina nebyla v krouticim momentu,ale cyklickem ohybani vlivem excentricke spojky,ktera to nezvladla. Bohuzel prvni serie spojek s CNC shopu nebyly moc kvaitni,z hlediska souososti.
Rekl jsem mu,at si koupi motor novy a cenu jsem mu proplatil. Jednani bylo korektni a myslim,ze nikdo se necitil poskozen.
Kdyby mi poslal email,at mu koukam poslat novej motor,protoze nehodna sponzorovat moji laxnost, asi bych zareagoval jinak. Nekterym lidem proste nedela slusne jednani problemy,u jinych to tak neni,nebot sve zbytnele ego nedokazi dobre zvladat. Je zajimave,ze v osobni styku pusobite jako sympaticky clovek,ktery z niceho nedela problem a je velice tolerantni. Jakmile ale nestojite cloveku tvari v tvar,ramena se neuveritelne rozsiri a slovnik zazije neuveritelnou promenu.
Nicmene proti Adventurunerovi,ktery kdyz zjistil,ze uz ze me zadnou dalsi slevu nevyrazi,jste uplny Mirek Dusin. Take jemu jsem zdarma vymenil na stroji nekolik veci jako remenicky,udelal prirubu na lozisko vretene,protoze si to zaslouzilo,vymenil jeden vadny sroub,ktery nemel dobry chod a dokonce obcas zadrhaval. Byla to moje treti masinka a z dnesniho pohledu bych na ni zmenil veci mnohem vic. Uroven konstrukce proste odpovidala urovni mych tehdejsich zkusenosti.
Take schopnost rozpoznat kvalitu linearnich komponentu byla jeste v plenkach,takze kdyz nekdo na Ebay napsal,ze je to nove,nebo perfekni,tak jsem mu veril a bral to za fakt. Dneska vim,ze ze stovek prodejcu,lze verit tak deseti a drtiva vetsina se kvalitou sveho zbozi moc nezabyva.
Znova opakuji,ze jsem nikde netvrdil,ze moje strojky jsou dokonale.Ani me konstrukce ani predelavky starych stroju. Jestli pri prezentaci napisu,ze jezdi hezky,nebo ze jsem zajel do masa 3mm a jen to sumi,je to me subjektivni hodnoceni a nedelam z toho zadny zakon.
Kdyby mi kazdy uzivatel v prubehu pul roku hlasil vsechny problemy a nedostatky,nikdy by se na dalsim stroji neopakovaly. Nicmene uvidime,kdo dalsi se ozve.

každý má jiný styl učení se, někdo si čte manuál před spaním bez stroje a někdo jede podle manuálu a rovnou zkouší u stroje co to udělá, já jsem druhý typ člověka a do té doby sem Macha v podstatě neviděl ale asi to je moje chyba.. ten stroj narážel, resp nedojížděl do koncáků už u Vás, o tom jste musel vědět a proto jste tam navlékl tu gumovou bužírku pro prodloužení chodu aby nenarážel ale vypl se o posunutý koncák, ono když mě ve středu píšete že začínáte stavět a v sobotu že je hotovo a že v neděli můžu přijet tak se prostě všechno odzkoušet nedá..
člověk reaguje v závislosti na místních podmínkách a závislosti na tom jak je pevný v kranflecích, dřív jsem nevěděl nic a jakýkoliv můj dotaz byl uzemněn že to tak má být ničemu nevadí, špatně nastaveno moje chyba atd.. později se do toho člověk dostane, vezme si napomoc i lidi z oboru a zjišťuje co je a co není správně.. neříkám že všechny "nedokonalosti" mají vliv na to jak to funguje jako celek, ale to jak jsou propracovány detaily dost napoví o tom jaké je to jako celek..
chápu že přestavba stroje musí být nějákým kompromisem, ale podle mě by měly být dodržovány základní strojařské postupy a předpisy.. na jednu stranu hanite Čínu a na straně druhé Vám rotační díl hází 1mm, řemenice má vůli na drážce, vřeteno nejde ustavit atd..máte možná pravdu v tom že to ničemu nevadí, ale vadí mě ten Váš postoj.. na jednu stranu chrlíte chválu na Vaše komponenty jak je vše OK a kvalitní a pak to dobastlíte takovým způsobem že zůstává rozum stát..
když jsem chtěl koupit zrychlovací hlavu, uvedl jste že jsou s tím problémy kvůli vůli v ozubení a že pro CNC frézování budou trpět frézy jak se to při změně směru obrábění bude zrychlovat a spomalovat při vymezení vůle .. zní to logicky a máte pravdu, ušetřil jste mi peníze že jsem to nekoupil.. a na druhou stranu vyrobíte vřeteno kterému řemenice hází 2stupně a je tam vakl a to ničemu nevadí?
tohle mě vadí kážete stovky a v praxi desetiny..
ano tolerantni jsem byl pokud se jednalo o kravinky to se prostě dá přehlédnout, pokud se ale ze stroje stane zbrań která na majitele útočí chybou konstrukce, a způsobuje mu následné škody tak jde tolerance stranou..

tak tedy znovu opakuji když jste se k tomu nevyjádřil..

je podle Vás dostatečné uchycení rotačního vřetene konstrouované na 3000otáček jednou maticí utaženou červíkem do závitu tak jak funguje na pomaloběžné děličce? pokud ano, kde je v praxi takové řešení k vidění a proč to vyletělo, pokud ne proč to tak je tedy uděláno na Vašem stroji?

jaká by měla být drsnost dosedacích ploch dvou stolů na sebe doléhajících, pracovní stůl frézy a montovatelné rameno děličky? Je podle Vás dosedací plocha na děličce ofrézovaná 8-10kou frézou v cca 8mi pruzích vedle sebe s rozdílem výšky plus minus 3desetiny pro tuto plochu v pořádku?

je podle Vás v pořádku uchycení upínače ISO40 šroubem M16 ve vřetenu stroje za cca 3mm závitu? může takový spoj dlouhodobě odolávat frézovacím silám? nehrozí utržení za tak malý kus závitu?

jaké jsou podle Vás pro hobby stroj přijatelné hodnoty rovinosti případně kolmosti např vřeteno stroje vůči stroji (např 0,02 na 100mm nebo třeba 5mm na 100mm), osa děličky vůči ose X ?

jaká rozměrová a tvarová přesnost by se podle Vás měla používat u netolerovaných dílů hobby strojů ? dle ISO2768-1 presna, stredni, hruba velmi hruba?
prostě když mám rozměr např A=50mm, jeho přesnost bude 50 plus minus 0,15 nebo 0,3 nebo 0,8 nebo 1,5mm případně větší? (to jsou hodnoty z té normy pro tento rozměr aby to bylo najednom místě) zajímá mě jen Váš názor, chápu že je ta otázka nesmyslná, neboť pokud nemám výkres tak nevím s jakou přesností vyrábím, a naopak můžu tvrdit že tenhle rozměr je 50,62 a druhej 49,36 s přesností na setinu udělaný přesně..

dál by mě zajímal Váš názor na uplatnění reklamace, pokud nastanou vinou konstrukce následné škody, zničený obrobek zničená fréza atp, výrobce uzná chybu, že je způsobena chybou stroje měl by se podílet i na těch následných škodách?

některé otázky patří přímo na Vás, některé jsou trošku mimo ale souvisí s tím
přesto by mě zajímal i názor ostatních..
Pupak
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 12:44

Ja z tebe fakt nejsem rozruseny. Slovnik se ti trochu zlepsil,asi prece jen verejna prezentace trosku ohladi hrube hrany,ale obsah zustal stejny.
Dokud v tvem jednani byl alespon naznak slusnosti,snazil jsem se ti vyjit vstric,ale pokud mi nekdo zance vyhrozovat rozbitim huby,nemuze ocekavat nic jineho,nez co jsem ti napsal. Ukaz,ze jsi chlap i mimo klavesnici pocitace a prijed. Mam ted diky stipani dreva jeste lepsi formu nez pred tremi lety.
Predal jsem ti stroj,ktery fungoval a delat to,co delat mel. Sam sis ho nekolikrat zkousel. To,ze prvni vec kterou si udelal,byla celkova rozborka a pak si ho hez bez patricneho vybaveni nebyl schopen dat dohromady neni muj problem. Ustavit tu geometrii neni opravdu hracka.
Priruba na lozisku nebyla,protoze me tenkrat nenapadlo ji tam dat.
To,ze ma snekova prevodovka vuli,vi snad kazdy.Je to problem temer principielni a opravdu bezvulove prevodovky umi udelat jen par firem za cenu,ktrera dvojnasobne prevysuje cenu toho kramu,co sis u me koupil.
Za prumyslovy stanard pro rotacni osu se povazuje vule do 9 uhl. minut.
I planetove prevodovky s touto vuli jsou oznacovane jako precisni.
Ty prvni remenicky byly vyrobkem firmy TYMA a jelikoz byly dost ostre, trpely tim remeny. Ty druhe jsem opravdu delal ja a nic o tom,ze by byly spatne jsi mi nehlasil.Dokonce jsi mi za ne podekoval.Asi svetla chvilka. Ten kram jsem si stavel pro seba a mel ho tam dost dlouho,takze ho nastesti melo moznost videt vic lidi.
O tom,ze chces neco vracet jsi se nikdy nezminil. U me ma kazdy moznost stroj do 14 dnu po koupi vratit,pokud s nim neni spokojeny a vrati ho neposkozeny vlastnim pricinenim.
Celou dobu jsem poslouchal jen utoky na slevu. Ono uz k nekomu prije t pro stroj a mit o pet tisic min a zacit tlacit,ze mi musi dat slevu o necem vypovida. Zduvodnovat to tim,ze kdyz se o sleve zminil a ja jsem mlcel,tak to povazoval za souhlas.
Tyhle tve formulace o zlatokopech se nekomu hezky poslouchaji,ale kdo neni uplne mimo,si svuj nazor udela.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 1:06

A co se na to takhle vykašlat (oba) a pro příště si v takovémhle případě připravit smlouvu, popis stroje, předávací podmínky a protokol o měření přesnosti? Dělají to tak "všichni" a asi vědí proč :-)
Aleš Procháska
mas

21. 12. 2009, 1:18

chlapi chlapi jste jak male deti . protoze chlapi se zalujou u soudu a drsnaci si to wiresej rucne strucne . prestante uz konecne temito zabomisimi valkami otrawowat ostatni . ona prawda je stale nekde uprostred . je trochu navni kupovat doma delanou masinu a doufat ze to nebude mit zadnou chybu . i profi cnc od gehringu , hellera ,nebo chironu maj porodní bolesti a trva to par mesicu nez to zacne delat fakt bez problemu . tak toho sakra kluci nechte . dekuju
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 1:29

Jo delaji znam to a je to na miste. Dobra smlouva je zaklad dobreho obchodu a dobrych dalsich vztahu , protoze lze velmi presne vyspecifikovat podminky a stav.

Ale nevadi mi ze se kluci rozepsali. Skoda jen ze se taky neozve nekdo spokojeny.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 1:44

2 Ras.
V rpispevku o vretenu ISO 30 jsem na Vas prispevek napsal:

Evidentne jsem nezvazil skutecnost,ze zajisteni vretene u pomalobezne delicky je na vreteneo nedostatecne a nechal jen matici s cervikem. Sice jsem s vretenem nafrezoval min 20 hod hlavne zelezo a litinu, ale zkontrolovat matici me nikdy nenapadlo.

Ohledne upinaciho sroubu jsem Vam jasne rekl a to nekolikrat,ze kdyz jste me na stav veci upozornil a ja vyjadril presvedceni,ze jeden zavit to udrzi,byla to chyba,nebot jsem nezvazil vsechny okolnosti a nechal se ovlivnit skutecnsti,ze pri frezovani nevznika podstatna axialni sila v tomto smeru.Podcenil jsem vliv vibraci a dalsich cinitelu.

Nevim,proc to opakovat do nekonecna. Ano,oboji je moje chyba.

Drsnost ploch na drzaku delicku jsem nezkoumal. Pokud se na konstrukci delicky podivate,uvidite,ze podperne rameno jako drzak vubec slouzit nema. Delicka se ke stolu pripevnuje pres naklopny uhlovy drzak.
Jelikoz jste chtel dodrzet pozadovanou tocnou delku a Vam slibil,ze to zaridim,sehnal jsem takto upravene rameno,ktere delkou vyhovovalo.
Pridelal jsem ho na stul a projel hodinkama vyskovou a osovou odchylku. Oboje bylo do tri stovek na draze stolu.t.j. 350mm. Neprislo mi,ze bych na tom mel cokoli predelavat. a ani na to nebyl cas,protoze jsem ji prinesl den pred predanim. To,ze mam jinou vysku matic a s vyssimi maticemi se potka ten stredici vystupek,me teda fakt nenapadlo.

Zrychlovaci vreteno jsem si koupil vyzkousel a zjistil,ze vule v planetce zpusobovala kmity nastroje,ktere mi je poskozovaly. Brity nebyly v idealnim zaberu a to bylo spatne. Kdyz jste se o uvaze nakupu zminil,o teto sve zkusenosti jsem Vam rekl. Asi jsem mel mlcet a nechat Vas udelat stejnou zkusenost. Priste uz se nespletu.

Radialni vuli remenice jsem nemeril. Asi byla stejna od pocatku tak,jak rikate, ale zadny nastroj se mi nikdy neposkodil vlivem predbihani,jako u planetky,tak jsem to neresil.

Ohledne odpovednosti se vratim k problemu matice s cervikem na vretenu. Jak dlouho nese vyrobce odpovednodt za stav stroje s hlediska rozebiratelnych spoju? Kdy uz je na uzivateli,aby si sam zacal kontrolovat,nez stroj spusti,jestli nejaky klicovy komponent neni vlivem vibraci uvolneny. Ja skutecne nejsem kvalifikovany,abych posoudil zda matice zajistena cervikem je dostatecna.Nicmene jsem to bral jako tovarni reseni a nijak jsem nad tim nebadal.Podobny zpusob zajisteni jsem videl i na jinych strojich a neprisel mi malo bezpecny. Pokud se ovsem cervik uvolni,nebo je malo dotazeny,je problem.
Je take ovsem otazka,zda by si stroj obcas nemel zkontrolovat u uzivatel.
Nevim,ktery vyrobce muze garantovat,ze se sroub nikdy nepovoli,kolik neustrihne a pod.
Je to stejne,jako kdyby programator mel nest naklady za skodu,kterou zpusobi chyba v jeho programu. To je v rozporu s obecnym principem odpovednosti.
Tezko budete zalovat vyrobce auta,kdyz vam selzou brzdy a nabourate.
Obcas spadne i raketoplan. Bezchybny vyrobni proces je chimera.
Myslim,ze od toho je ISO9000 ,ktere napovi,kdo dela kvalitne a kde je riziko nejmensi.
Stejne jako me nenapadlo,ze nekdo vyrabi matice do stolu ruznych vysek,tak vas nenapadlo pri prvnim pridelani zkontrolovat,jestli to spravne sedi a drzak je pevne spojen se stolem.
Ohledne toleranci a kolmosti mohu rici jedine. Na mych cinskych strojich,ktere by mely splnovat prumyslovy standard,nebot jsou za nej vydavany, je ochylka kolmosti Z-osy v pevne casti 0.3mm na 50mm.
Tedy byla,nez jsem to pracne vypodlozil.U BF20 to bylo o neco lepsi 0.18mm na 50mm. U FC 16 neukazi stovkove hodinky pozorovatelnou vychylku. U stroju,ktere stavim,povazuji za uspech kdyz se dostanu pod 0.05mm na 50mm v obou osach. Jelikoz vse zafrezovavam,nemam obvykle zadnou moznost korekce kolmosti nejakym nastavovani a vse zalezi jen na tom,jak se to povedlo. Kdyz je to moc,tak se nektery dil musi prefrezovat a modlit se,ze to pro zmenu neutece na druhou stranu.
Zamčeno

Zpět na „Prevazne nevazne“