Amatérská stavba CNC frézky v obrazech

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
zami

19. 4. 2011, 10:09

Přidal jsem fotky z dneška:
http://miloszavadil.rajce.idnes.cz/CNC/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zkusím ještě popsat dnešní peripetii s přípravou HW na zkoušky. Na ty jsem plánoval použít můj starý počítač. Po snesení z půdy a zprovoznění jsem ale zjistil, že namá jediný vstup RS 232. No nic, řekl jsem si, v práci mám ještě v záloze jeden starý komp, tak si ho dovezu. Ale ouha, nefungoval. Tak jsem si dovezl moje současné pracovní PC. Ale ouha, doma byla klávesnice pouze s kulatým konektorem....takže ještě jedna cesta zpět.
Instalace potřebných programů nebyl problém. (Poskytla firma Gravos). Komponenty mi přišly propojené už v balíku. Já jen připojil zdroje a strčil do zásuvek.
Za spolupráce (bleskové odpovědi na e-mailu) s firmou Gravos došlo k mírným úpravám v programu Armote a v současné chvíli už umím hýbat s motorem v ose X. (Vše zatím na stole).
Zítra chci pokračovat ve studiu programu a dalších zkouškách.
Miloš.
purs

20. 4. 2011, 12:03

O jakou upravu programu ARMOTE se jednalo ?
Pavel Urban
zami

20. 4. 2011, 3:05

Šlo o úpravy v nastavení. Nastavení typu koncových spínačů - rozepnuté - sepnuté. (Velice stručné a možná trochu nepřesné moje vysvětlení.)
Miloš.
zami

20. 4. 2011, 7:53

Tak zase pár fotek ze dneška:
http://miloszavadil.rajce.idnes.cz/CNC/" onclick="window.open(this.href);return false;
Taky proběhly první zkoušky. Ten motorek s tím cvičí jako nic. Zatím si to osahávám.
Snad bude i krátké video.
Miloš.
zami

20. 4. 2011, 10:03

Video z prvních pojezdů.
http://www.youtube.com/watch?v=yMwnWSaWC48" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš.
Karel Bambula

20. 4. 2011, 11:42

Možná že jsem nepozorný čtenář a už to bylo zmíněno-ty motory jsou krokáče nebo serva? Jaký máš převodový poměr na zubech motoru a šroubu?
Jinak chodí ti to perfektně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 4. 2011, 6:08

chodi to pekne, pekne ostre rampy
urcite mas jeste velky rezervy v rychlosti
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zami

21. 4. 2011, 7:51

Pro Karla.
Takže pro upřesnění. Úplně první pokusný pohyb portálu jsem vyzkoušel servomotorem neznámého výkonu napájeným napřímo ze zdroje 21V.
Toto co je na videu je poháněno třífázovým krokovým motorem 2Nm (NEMA 23), který mi i se všemi potřebnými komponenty zapůjčila firma Gravos. Ovládáno je to programem ARMOTE. Maximální rychlost byla zatím nastavena na 20mm/s. Program ARMOTE se mi zatím líbí. Je i pro mne jako úplného laika celkem přehledný (i když samozřejmě pro mě, jako pro člověka, který ve svém věku s počítači víceméně bojuje, je na začátku konzultace s firmou Gravos nutností.)
Musím zde poznamenat, že to jsou moje úplně první krůčky v tomto oboru a teprve se otrkávám. Mám obrovskou radost, že se to podařilo rozpohybovat. Čerpám informace a snažím se pokud možno nic nerozbít a nezničit.
Teď bych chtěl zkusit zvýšit rychlost a popřípadě jako by něco fiktivně vyfrézovat (tedy zatím pouze osou X).
Převod motor/matka šroubu je 1 : 2. Takže při maximálních otáčkách motoru 3000 by byla rychlost přejezdu 7,5m/min.
V této konfiguraci se mi síla pohonu jeví jako silně předimenzovaná. I při maximální protisíle kterou jsem schopen vyvinout není patrný ani sebemenší pokles otáček na motoru.
Miloš.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 4. 2011, 8:57

7.5m uz je slusna rychlost
to predtim my byla cekarna kdyby jsi hodne prejizdel
mas masinu celkem velkou a tech 7.5m to bude chtit
posli video tech 7.5m
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zami

21. 4. 2011, 10:12

Škoda je, že v současné situaci by byla předělávka převodu na ose X 1:1 dost těžko proveditelná. Asi by se mi to tam nevešlo. Jinak jsem přesvědčen. že ten motor by na to v pohodě měl. Pak už by maximální rychlost byla až 15m/min.
Uvidíme jak to bude vypadat s těmi případnými 7,5m.
Co se mi ještě včera dost líbilo, tak když jsem nastavil rychlost třeba na 0,4mm/s, tak to jelo super pomalu ale naoprosto plynule a přesně.
Miloš.
zami

21. 4. 2011, 10:16

S těmi videi mám trošku problém. Natáčel bych toho víc, ale třeba nahrátí na Youtube včerejšího videa obnášelo 90 minut.
A to je na mě trochu dost.
Miloš.
sidonie

21. 4. 2011, 11:34

zami píše:Škoda je, že v současné situaci by byla předělávka převodu na ose X 1:1 dost těžko proveditelná. Asi by se mi to tam nevešlo. Jinak jsem přesvědčen. že ten motor by na to v pohodě měl. Pak už by maximální rychlost byla až 15m/min.
Uvidíme jak to bude vypadat s těmi případnými 7,5m.
Co se mi ještě včera dost líbilo, tak když jsem nastavil rychlost třeba na 0,4mm/s, tak to jelo super pomalu ale naoprosto plynule a přesně.
Miloš.
Ale v tom případě nemáš momentální převod 1:2 (motor:matice), ale přesně naopak 2:1 (motor:matice), tedy současný převod je do pomala.

Pokud by ti stačilo elektronické rozlišení 0,0025 mm/krok, tak na driveru uprav mikrokrokování na 1/5 místo 1/10.
Myslím, že ve tvém případě by to na škodu nebylo, ten motor by to mohl v pohodě utáhnout a rychlostí bys byl na těch 15m/min. i při současné mechanice. V ARMOTE bys musel upravit v nastavení mechaniky v ose X počet kroků/mm z 800 na hodnotu 400. Motor by se měl maximálně roztočit na 6 000 ot./min. což si myslím, že v pohodě dá.

Vše počítáno v programu Drive_calc z GRAVOSu možno stáhnout zde: http://www.gravos.cz/download/software/drivecalc.zip" onclick="window.open(this.href);return false;
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 4. 2011, 12:18

Please!! Zustanme v realite, pri 3000ot. typuju moment na 1/3max. Na tento typ routeru je 7,5m az,az. Pro prejezdy vyhovi a obrabi se stejne nekde
na 1/5. Ja bych nerad, aby se tu vytvarely nerealne tuzby. Porad je to krokovy "chcipacek". A i kdyby se dal roztocit, bude se muset snizit akcelerace, a ta
v realnem obrabeni dela daleko vic profitu, nez "zavodeni" v prejezdech.
zami

21. 4. 2011, 12:21

Omlouvám se. Špatně jsem to napsal..... Prostě na dvě otočky motoru je jedna otočka matky.
Díky za upozornění.
Miloš.
sidonie

21. 4. 2011, 12:45

Mirek-Gravos píše:Please!! Zustanme v realite, pri 3000ot. typuju moment na 1/3max. Na tento typ routeru je 7,5m az,az. Pro prejezdy vyhovi a obrabi se stejne nekde
na 1/5. Ja bych nerad, aby se tu vytvarely nerealne tuzby. Porad je to krokovy "chcipacek". A i kdyby se dal roztocit, bude se muset snizit akcelerace, a ta
v realnem obrabeni dela daleko vic profitu, nez "zavodeni" v prejezdech.
JJ máš pravdu, ale zas takovej chcípáček to rozhodně není :D
Jen tak mezi řečí, když jsem koukal do fregvenčněmomentové charakteristiky, tak zrovna pro tenhle motor chybí, ale vycházím z předpokladu, že motor se bude chovat podobně jako ostatní nižší (momentově) motory, takže by měl plný krouťák dát skoro do 10 000 kroků/s => 300 ot/min. na motoru => 0,75m/min. posuv a zami má navíc převod do pomala, takže nebude mít 2Nm, ale 4Nm při těchto parametrech a to se mi zdá už hóóóóódně slušný :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“