1. 11. 2013, 9:26
Já to mám od jednoho starého modeláře, platí to ale pro sádru, polymerněco s tím asi nepůjde.
Klasický postup při výrobě formy na hrnek:
zjednodušeně
na stůl podobný hrnčířskému kruhu (modelářský kruh- něco jako karusel) se na unašecí trn který je ve středu, podobný trojhranénmu pilníku bez zubů, nalije tekutá sádra, bílá modelářská, do ohrádky (třeba ze stočeného lina) samozřejmě. Po částečném zatuhnutí se sejme ohrádka a vysoustruží se rychle válec, otáčky si určuje modelář kopáním, do spodního kola tak aby mu to neuletělo. Po vytvrzení sádry se sádrařskými dláty vysoustruží tvar hrnku, spolu s podedníčkem a nalévacím otvorem pro keramickou břečku, za mokra se brusnými papíry vyhladí, našelakuje, namaže separátorem, (vařené mýdlo šlehané s olejem, tak aby se nesrazilo, alchymie..), z hlíny nebo plastelíny se vytvoří ohrádka pro hrubý tvar ouška, nalihe se opět sádra, ztuhne, sejme se ouško a ručně se začistí do přesného tvaru, našelakuje namaže a přilepí na své místo, naznačí se dělící rovina, celé se to ohradí a zalije sádrou, po ztuhnutí su zarovná válec a podle dělicí roviny se forma rozštípne tak aby bylo na jedné straně o cca 2-4 mm víc. Model hrnku se vyjme, a půlforma (mateřská) se krouživými pohyby na mramorové desce za podlévání vodou zabrousí na přesno, vyštíplá místa se opraví, vyžežou se zámky , i s modelem se to naskládá zpět na kruh, ohradí, a doleje ta chybějící půlka formy. Po zatuhnutí se vysoustruží venkovní tvar formy, tak aby dobře seděl v rukách, nepřeklápěl se a po vylití břečky dobře odkapal, nebo se ještě stejným postupem vytvoří víko formy.
Pak se forma rozebere, nechá uschnout, napustí horkou fermeží, našelakuje vyleští a dalším a dalším naléváním se vytvoří forma na pracovní formy takzvané "rozmnožení", dnes i za používání moderních materiálů, epoxidů, polymerněců, separátorů, štěrku atd. Musí se počítat se smrštěním při schnutí, výpalu, s roztažností sádry, atd.
To je na knihu a učební obor, jako vše když se to má umět pořádně.
Dřina, voda, sádra za ušima mezi zuby, když ti to uteče tak na zemi, na zdi, legrace jako každá práce. Nadělal jsem tisíce forem, na hrnky, půlitry, konvice, zvířátka, draky, mísy a kdovíco ještě. A pak přišli číňani.....
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.