Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět

otazka v prispevku

1. Ano, cena do 100k je akceptovatelná pokud bude odpovídat kvalita a životnost stroje
12
9%
2. Ano, pokud by byl do 60 tisíc
31
22%
3. Ano, ale nemám na to finance
18
13%
4. Ne, stačí mi čínské výrobky
10
7%
5. Ne, raději koupím něco levného starého, ale ne čínu
24
17%
5. Ne, potřebuju strojní posuv a větší mašinu
26
19%
6. Ne, potřebuju CNC soustruh
5
4%
7. Řešíte blbosti, lepší je jít do hospody a nebo za holkama.
12
9%

Celkem hlasů: 138
Max
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2012, 11:37

to QNX:

to víš, v té době Číňani "vyráběli" pouze rýži :-)
soustružník

10. 2. 2012, 5:45

Jen nechte být :lol: .
Přílohy
P1090703.JPG
Naposledy upravil(a) soustružník dne 10. 2. 2012, 5:16, celkem upraveno 1 x.
613ziza

10. 2. 2012, 10:28

tumlik píše:Píše se rok 1929..........Nedostižená přesnost, ladné tvary................ :wink: , ty schaubliny nebyly jediné, že? :D
Ještě že si ti naši dědci měli z čeho vybírat, tohle je jen tak pro nakopnutí k základním rozměrům a hmotnostem :wink:
V základním příslušenství tam bylo jak vidno prd, ale kleštiny tam kupodivu byly
přesný soustruh Leinen.jpg
Ahoj! Pěkné. Nemáš náhodou informaci, kolik že tenkrát stál takový soustružek v penězích? Zajímalo by mě, zdali naši dědci resp. kteří si ho mohli dovolit koupit domů jen tak pro radost? Pokud má paměť neselhává, tak ve třicátých (i daleko pozdějších) letech neměl doma nikdo ani ruční elektrickou vrtačku!!! A já - v rámci toho "všedevastujícího pokroku" - jsem za Siega C3 /s motorem, s reguací, s egalizací, s universálou/ dal před pár lety jen část mého plebejského měsíčního platu. :lol:
P.S. Přesné soustruhy se snad vyrábějí i dnes, ne? :wink: Ale jak z pohledu na anketní výsledky soudím, moc se jich mezi lid asi neprodá. :mrgreen:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Miller
Sponzor fora

10. 2. 2012, 1:47

P.S. Přesné soustruhy se snad vyrábějí i dnes, ne? Ale jak z pohledu na anketní výsledky soudím, moc se jich mezi lid asi neprodá.
Já se jen divím, že ho nemáš ani ty, všeobecně uznávaný fachman?! :wink: Já, nemehlo, si pochopitelně nemůžu pořídit nějakého schaublina, či podobný klenot přesného strojírenství, protože nejsem schopný na soustruhu bez "bez regulace a bez egalizace" normálně pracovat a kdybych si chtěl pořídit opravdu kvalitní stroj s těmito vlastnostmi, tak mnohonásobně překročím své finanční možnosti pouhého hobbíka. Tím pádem jsem po něčem podobném ani nepátral a vybíral jen z okruhu pro mne dosažitelného - výsledkem je Sieg C4. Přijde mi, že zde se čajníci rozhodli ukázat, že za trochu vyšší cenu jsou schopní vyrobit i slušnou mašinku, v této třídě. Mám ho právě rok a kdybych se nebál engineerova zatracení, tak bych ho navrhl jako model pro "okopírování" pro šikovný soustruh. Pak bych za něj dal klidně 60-70 klacků.
QNX
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 2:03

Miller: když ono není dobré dělat kopie ze špatné kopie. Vždycky je lepší kopírovat původní vzor. Asi se mnou budete souhlasit, že číňan ten svůj "klenot" také jenom okopíroval a ještě k tomu špatně. Včera jsem si pročet stránky jednoho zdejšího člena na téma úpravy (ve skutečnosti opravy) šikmookého soustruhu:
http://www.soustruh.borec.cz/upr.soustruhu.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Na tom soustruhu není dobře udělané skoro nic. Pokud si ten soustruh někdo koupí za zlomek svého platu a opravdu na něm chce soustružit, tak do něj nakonec investuje plat ještě jeden a navíc ještě tolik času, že by za něj mohl dostat jeden nebo dva další platy.
Třeba můj táta si šikmooký soustruh koupil také, ale neměl chuť tomu soustruhu věnovat tolik času aby ho upravil/opravil do použitelné podoby. Takže ho nechal ležet v koutě a nikdy na něm nic neudělal. Tak nějak naivně očekával (před sto lety by to očekávání bylo asi oprávněné), že když si koupí soustruh, tak na něm půjde soustružit........... jenže ono to nešlo.

Když si popis těch úprav přečtete také, tak možná dojdete k závěru, že té práce tam bylo tolik, že udělat soustruh úplně nový by už tak velký rozdíl nebyl. Po těhle zkušenostech bych raději dal 60 000Kč za funkční soustruh, než 10 000-20 000Kč za soustruh šikmooký a ve skutečnosti nefunkční.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 2:16

My jsme s Robokopem nabizeli C4 v dubnu 2008 za 23.120,- +DPH (-20% vystavni sleva). Je to od Siega asi ten nejlepsi.
Zajem nebyl, tak jsem ho aspon dovezl kamosovi za nakupku. Tri dny ho "tunil", hrozne u toho nadaval, dal mensi remenicku na motor a pohoda.
Vazi 94kg, ma 1kWBLDC a strojni pricny posuv a dostal i veskere prislusenstvi.
Engineerova zatraceni se nebojim (ja se zatracuju sam), ale tahle diskuze snad povede k poznani, ze bychom tohle tady mohli umet, ze by to mohl
byt "Tumlin" nebo "Tumlen" a jak neverim na spolecne projekty, tak bych se snad i rad zapojil. Kdyz uz nam tu "prestarlou" MN80ku nedelaj.
A jak krasne pohladil Tumlik "Nedostižená přesnost, ladné tvary.." moc dik! Tu stranku z katalogu si dam na zed :lol: .
Miller
Sponzor fora

10. 2. 2012, 2:37

To Mirek-Gravos: No, zaplaťpánbu, že někdo pochopil, jak to myslím, díky ! Nejde mi o "kopírování špatné kopie", tenhle soustruh se skutečně liší i od "své" modelové řady - jak od nižších, tak od vyšších modelů a když si představím skutečně kvalitní zpracování a materiál (a také jsem přesvědčený o tom, že to "umíme" i dnes), tak by to byla krásná mašinka.
QNX
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 2:44

Mirek-Gravos: Seig C4 je už asi trochu lepší než ty nejlevnější šikmookáče a ta cena byla také docela dobrá .............ale pořád to nějak není ono. Je zajímavé, že i v těch soustruzích se dá najít určitý rukopis. Číňan je prostě na první pohled něco jiného, než ta strojní šlechta "Swiss made". Nedostižená přesnost, ladné tvary :lol:
picom

10. 2. 2012, 3:45

Mirek-Gravos píše:Vzpomnel jsem si po 12ti letech na: http://www.tecoznojmo.cz/su300.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Stejný soustruh jsem koupil po revoluci ze zrušené svazarmovské dílny.
Tehdy to byl výrobek NDR ( pro mladší ročníky východní Německo)
Nebavilo mi ale točit kličkou posuvu na boku a tak jsem jej vyměnil za BOW180
Zbyla mi k němu krabice kleštin. Nevíte někdo co je to za typ ?
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 4:08

Tak kluci QNX a Miller: presne tak to citim, tady je ta sance. Ten svycar je vzor a nikdo ho nezaplati (pokud se jeste dnes neco takoveho vyrabi).
Rekli jsme, ze sikmooce ne, ale ruku na srdce, za ty penize tu nekoupime material a odlitky. Jenze je tu podle mne dira na trhu a zrovna tohle by
mohlo prorazit. Ne pro masovou zakladnu "kutilu", ale pro par "prozrelych". Ja to rikam proto, ze po 2 domanikusech a jednom Stanok Universal II,
teprve MN80ka pro mne zacala byt soustruhem a nakopla me vlastne k podnikani po prevratu, kdyz jsem ji zgeneralkoval, dovybavil a naucil se trochu "tocit".(cina jeste nebyla :) ).
Mel jsem ji v loznici v panelaku, mamka povolila a provedl jsem na ni razatni odhlucneni.
Ten proxxon jsem dal jako priklad, da se udelat lip a muze stat stejne.
Jenze: se musi vyrobit efektivne, na nejmodernejsich strojich, zainvestovat to cele, vcetne marketingu a par let vytvaret dobre jmeno produktu a cekat
na profit nebo krach. Takze magor si to vyrobi sam pro sebe, treba dva roky na tom bude makat a kdyby si pocital 100ku/h, tak se bude divit.
Firma do toho nepude, to uz skoro vsichni odstrelili. Tak tim ta diskuze mozna skonci :( . Da se najit kvalita, pri tpelivosti na bazosi. Ale je to nahoda
a jen pro ty odhodlane. Jinak tedy rada pro vsechny: kdyz neco chces a opravdu po tom touzis, tak se stane... :lol: .
QNX
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 6:17

Mirek-Gravos: Asi máš pravdu. Pro drtivou většinu kutilů to asi opravdu bude muset být nedostupné. On samotný materiál bude asi stát 1-2 násobek ceny čínského soustruhu. Ložiska ve vřetenu nebudou za 50Kč, ale třeba za 4000Kč, broušení lože na číňanovu přesnost O,43mm (podle tohoto odkazu http://www.soustruh.borec.cz/zaskrab-loz.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ) se dá pořídit také za podstatně nižší částku než když to bude muset být na 0,01mm. Číňan vlastně ani zaškrabávanej není a když se to bude zaškrabávat, tak to je spousta dalších hodin odborné a tedy drahé práce. Přece jenom 43x větší přesnost je v cenách úplně někde jinde.
Dělat jeden kus je opravdu šílenost, ale právě dostupnost moderních technologií je šance jak cenu stlačit níž ...........bohužel jenom při seriové výrobě.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 7:26

Já jsem taky měl cukání si soustruh postavit :-) Ale po rozpočtení nákladů a po zkušenostech s bazarovými stroji (S28) od překupníků mi vyšlo, že je levnější koupit nový "velký" než stavět přesný hobby... Ale jak píše Mirek-Gravos, kdyby se našel odvážlivec, který do toho skočí rovnýma nohama a věnuje tomu několik let života, tak má podle mě dosti reálnou šanci na úspěch, protože tady je zjevná díra na trhu. Otázka je, kolik kusů je potřeba k jejímu zaplnění.
Aleš Procháska
garulus
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 9:53

Engineer
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 10:14

garulus píše:http://www.ebay.co.uk/itm/Schaublin-102 ... 23195f44f8

Som zvedavy za kolko pojde...
V tomhle stavu si tipnu konec někde kolem 25-30 tisíc na naše. ale můžu se šeredně splést nahoru i dolů .... je to dost nevyzpytatelný. :lol: Dnes se to těžko odhaduje .... a hlavně ne každej je ochotnej (či schopnej) věnovat takový mašině potřebný hodiny repasu. :wink:
Ale základ to je určitě dobrej....
garulus
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2012, 1:25

Ja keby som ho mal kam dať tak bidujem, ale nemám :(

Inak koľko by podla vás vyšli tie odliatky....aspoň odhadom. Keby sa do toho išlo,tak by som sa asi pripojil. Aj tak nemám plán čo budem robiť o 5 rokov :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“