gravostar

CAD/CAM software
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2011, 9:04

tak ted jsi jeste pomichal karusel s frezkou
budto teda mluvis o frezce s rotacni osou usporadanou tak ze to vypada jako karusel ale je to stale frezka
a nebo je to karusel a dela se na tom jako na soustruhu (tedy primarne rotacni soucasti)
a nebo je to hybrid jak je v posledni dobe popularni trend a pak babo rad co to vlastne je :)
ale i tak ja se ptal jak chces rotacak pouzit jako soustruznicky vreteno kdyz bezne rotacak muzes pouzivat na indexovane nebo kontinualni polohovani
ale neumi treba M3 M4 M5 a S a fyzicky nedosahne pozadovanych otacek

jinak s tim prevracenim a soustruzenim na frezce plnej souhlas jde to mnoha zpusoby a je to podobne jako treba obrazeni drazky pro pero na soustruhu nebo frezce
napriklad do ER klestiny das material a na stul pripevnis noze, kdyz to rucne dobre naprogramujes tak to muze dobre fungovat
ale nemas korekce nastroju, cele je to vzhuru nohama nez je clovek zvyklej, simulace na stroji je taky neprirozena
a co vic jsi omezenej jen na ty klestiny (ne ze by nesla dat univerzalka na ISO 40 ale nevim nechtel bych takto soustruzit treba prumer 200)

sidonie píše:Ale jo, nepopírám, že to má svoje mouchy, jen když řeknu karusel, tak strojař by si měl dokázat představit uspořádání vřetena a jednotlivých os a to by myslím tou konfigurací splněno bylo a neříkej mi, že nevíš jak karusel vypadá.
Když už jsme u toho, tak soustružit se dá i na fréze a dokonce i tou frézou :lol: Jen si to člověk musí dobře převrátit v hlavě a při psaní programu se neseknout. :lol:

Ta karuselová konfigurace se u tříosé frézky dá řešit i jinak, třeba rotační stůl ovládat osou Y, osa X by byla zachována tak jako Z a rotační osu by bylo možno použít na náklon vřetene, jen bude stroj omezen na rotační součásti, lépe řečeno na součásti s nejdelší úhlopříčkou rovnou průměru rotačního stolu. Tahle konstrukce by měla být co do efektivnosti asi lepší než klasická portálová frézka, problém bude s programováním. Přece jenom čtverec nepůjde na takové konfiguraci ofrézovat programem G1 X10; G1 Y10; G1 X-10; G1 Y-10, ale bude se muset pořád přepočítávat poloha jednotlivých os.

Tak jsem si zase pustil hubu na špacír, to jsem zvědavej, kdo mě zase sjede.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

10. 2. 2011, 9:37

S tou rotační osou máš pravdu, tam se to řeší špatně, ale dokázal bych si představit na ose klasiku asynchroňák ručně řízenej a k tomu na spojce krokáč na polohování. Funkce je potom jasná, stejně jako s těma hybridama :lol:
Pokud gravos dodělá pro jednotky ovládání dvou fregvenčáků zároveň, tak by bylo po problému, šel by z toho klidně udělat soustruh s protivřetenem nebo soustruh s poháněnými nástroji což nevylučuje i tu první možnost a frézaři by využití našli na 100% taky.
Honza - GRAVOS

17. 2. 2011, 5:00

Dobrý den,

nová verze sw armote v1.13 je ke stažení. http://gravos.cz/download/software/armote_updt2.zip
pouze pro poslední verze firmware interpolátorů, tedy GVE64 v19, GVE66 v6 a GVE84 v3, jakou verzi máte zjistíte v menu stroj/nastavení záložka Komunikace

co nového?
zobrazení strojníh drah ve 3d (zapíná se a nastavuje v menu stroj/nastavení, nová záložka Zobrazení)
panel JOG dostupný z okna změny ref. bodu (panel je přizpůsoben pro ovládání z dotykového monitoru)
panel je dostupný pokud je aktivní měřící poloha a stroj je na poloze
z panelu je možné ukládat polohu do ref. bodu i s ohledem na průměr nástroje
v okně změny ref bodu je možné změnit rychlost polohování v rozsahu 1 - 100% z rychloposuvu
ve společných parametrech obrábění je možné změnit vzdálenost přiblížení z rychloposuvu ke strojní dráze, dříve bylo 0.2mm na pevno
Obrázek

volba jednotek posuvu [mm/s] nebo [mm/min] bude v další verzi, s jednotkama v [mm/ot] to bude trochu složitejší, ale možná se do další verze také stihne, potřeboval bych však od uživatelů vědět, jak by si přáli aby potom fungoval override rychlosti posuvu a otáček.

jedna možnost je, že override otáček bude měnit i rychlost posuvu, tedy rychlost v mm/ot zůstane zachována a override posuvu bude měnit rychlost mm/ot, tedy otáčky vřetene se měnit nebudou.

Jan Vostárek - GRAVOS
sidonie

17. 2. 2011, 6:46

Myslím, že ta "jedna" možnost bude vyhovovat, nějak se s tím naučíme dělat, ale myslím, že systém by se měl chovat tak, že pokud je v programu dáno 3000 ot./min. a posuv 0,05 mm/ot. tak tyto parametry bude mít stroj při 100% otáček a 100% posuvu. Zvýšením otáček nad 100% by mělo dojít jen k procentuálnímu navýšení otáček nic víc ( 200% = 6000 ot./min.). Zvýšením posuvu nad 100% by mělo dojít jen k procentuálnímu navýšení posuvu bez ovlivnění počtu otáček ( 200% = 0,1 mm/ot.). Při nastavení 100% otáček a 150% posuvu by parametry byli 3000 ot./min. a 0,075 mm/ot.

Pokud budu ladit program a řezné parametry, pak při navrhované funkci bych okamžitě nevěděl jaké parametry vlastně při obrábění používám. Vlastně by mohlo dojít k tomu, že při nastavení 200% otáček a 200% posuvu by byli parametry 6000 ot./min. a 0,2 mm/ot. což je špatně.

Při řezání závitu bude muset dojít k nějaké blokaci jednoho z parametrů, pravděpodobně posuvu. Nikdo z nás nechce "otočením" knoflíku přeřezávat závity a když už vřeteno bude svázané s posuvem, což je nutná podmínka pro správné řezání závitu, pak přidáním otáček musíme patřičně zrychlit i posuv pro udržení stoupání závitu. Na toto bude nutné přidat instrukční sadu. Na fanuc systémech je M150 na svázání otáček s posuvem a M151 vypíná. G33 parametrická funkce pro řezání závitů s konstantním stoupáním. G34 parametrická funkce pro řezání závitů s rostoucím stoupáním. G35 parametrická funkce pro řezání závitů s klesajícím stoupáním.

Parametry G94 (posuv v mm/min.) a G95 (posuv v mm/ot.) budou dané volbou pro celý program, nebo se programovat bude pořád jen v mm/s a volba způsobí jen přepočet jednotek a jejich správné zobrazení ?

S geometrií nože souvisí parametry G41 (poloměrová korekce břitu vlevo), G42 (poloměrová korekce břitu vpravo) a G40 vypíná poloměrovou korekci. S tím souvisí tabulka nástrojů, ve 2D je to celkem dobře uděláno, ale pro frézku, soustruh potřebuje jiné malůvky.

Dost ale o funkcích, ty jsou popsány a celkem známy. Někde jsem zde viděl odkaz na funkce podporované EMC2, je to docela slušný nářez co všechno to umí.

http://www.linuxcnc.org/docview/2.4/htm ... _main.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2011, 9:12

Jsem ti Sidonie napsal perfekto odpoved i s geopolitickou situaci a nadnarodnim nadhledem. A vsehohir to smaznul :( , tak jen strohou reakci:
Nejsme Heidni, Fagori nebo Siemensove a ti vsichni. Jsme (jsem) firma 1 muze, externiho boha (Pavel) a synka (Honza)...manzelka taky-mamko dik!!
Tak muzem jen neco a nic vic........
Dik za pochopeni.
ivčo
Sponzor fora

17. 2. 2011, 10:41

Kluci gravosí, jedna kontrolní otázka :
věnují mi trochu času 1muž, externí bůh a synek (manželku zatím necháme v klidu a pokoji :D ) když za Váma dovalím až z dálného východu ??? Určitě z těch tří vyjmenovaných bude stačit jeden :D
Myslím, že nastal čas změnit systém, ale potřeboval bych malou nalejvárnu :oops:, možná i větší.... No, hlavně bych rád viděl v akci vaše stroje a zkonzultoval s vámi nejvhodnější řešení pro mé potřeby....
sidonie

18. 2. 2011, 5:01

Mirek-Gravos píše:Jsem ti Sidonie napsal perfekto odpoved i s geopolitickou situaci a nadnarodnim nadhledem. A vsehohir to smaznul :( , tak jen strohou reakci:
Nejsme Heidni, Fagori nebo Siemensove a ti vsichni. Jsme (jsem) firma 1 muze, externiho boha (Pavel) a synka (Honza)...manzelka taky-mamko dik!!
Tak muzem jen neco a nic vic........
Dik za pochopeni.
Ale já to chápu, proto jsem psal, že se s tím naučíme nějak dělat. Pochopil jsem, že tím, že svážete do bloku otáčky i s posuvem, ušetříte instrukci ke svázání vřetene a tím i nám zjednodušíte práci se závity, vlastně jakékoliv obrábění bude řezání závitu s daným stoupáním na otáčku. Pořád ale bude chybět nějaký startovací mechanizmus pro začátek závitu, ale vy jste kluci šikovní a určitě to nějak vymyslíte :wink:

Časem třeba bude i volba umístění čtvrté osy, ale chápu, že na tohle všechno nemůže přijít jeden člověk okamžitě a hned na poprvé bude vše fungovat. Jde jen o to, že vaše zařízení na to teoreticky má, jen je otázkou času, kdy toto všechno bude umět.
Avenger

18. 2. 2011, 7:05

Zdravím.
Kam chodíte na ty zadní dekly pro krokové motory?
To je nějaká vlastní výroba, nebo to někde seženu? Potřeboval bych 7 kousků na NEMA23.

Obrázek
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2011, 8:23

super novinky, uz se tesim na novy soft, rad vyzkousim
ad. dekliky, masinku jsem videl pred sebou, jsou frezovany v gravosu namiru masince (je tam prechod z kabliku do motoru a vyvedenej kablik na referak)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fupe

18. 2. 2011, 8:40

Avenger píše:Zdravím.
Kam chodíte na ty zadní dekly pro krokové motory?
To je nějaká vlastní výroba, nebo to někde seženu? Potřeboval bych 7 kousků na NEMA23.
Třeba tady máš kryty motoru pro nema23.
http://www.slidesandballscrews.com/step ... c-138.html

Bacha, existujou dva rozměry pro motory nema23.
57 a 60 mm.
treba tady http://www.dyengineering.com/IP40.html maj oba dva typy.
M
Avenger

18. 2. 2011, 9:56

Tady o těch vím, ale já mám krokáče s oboustrannou osou a na nich ještě ruční kličky (ty bych chtěl zachovat). Ty krytky co používají v gravosu by šly použít i pro oboustrannou hřídel kdyby se vzadu provrtaly.
purs

18. 2. 2011, 12:07

Armote 1.13 vypada velmi zajimave. Uz se tesim, az necham upgradovat svoji GVE66 a budu to moct spustit v behu.
"Gravosakum" dekuji za pridani ovladani volby najezdu reference/mereni z klavesnice tlacitky R a M. U teto volby chybi
"kontextova napoveda", ale na tlacitka to jiz funguje.
Pavel Urban
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2011, 1:27

Ahoj Ivco, navsteva neni problem, vsechno radi predvedem.
Az budes vedet kdy, zavolej nebo mi napis na: obchod@gravos.cz
Pripadne technicke dotazy na: helpdesk@gravos.cz (Honza)
Mirek
hopik

18. 2. 2011, 1:41

Mirek-Gravos, kde sa da kupit taka krasna hlinikova platna s T drazkami ako montujete na vase stroje?
Aj u Vas?
Potreboval by som velkost 1100x600 /orientacny rozmer/
Dakujem
Radsej budem 7h rozmyslat a 1h pracovat ako opacne
Pepa.cz
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2011, 8:36

Potřeboval bych poradit s připojenim přes USB kabel jsem koupil ale nejde děkuji
Odpovědět

Zpět na „Gravostar“