budto teda mluvis o frezce s rotacni osou usporadanou tak ze to vypada jako karusel ale je to stale frezka
a nebo je to karusel a dela se na tom jako na soustruhu (tedy primarne rotacni soucasti)
a nebo je to hybrid jak je v posledni dobe popularni trend a pak babo rad co to vlastne je

ale i tak ja se ptal jak chces rotacak pouzit jako soustruznicky vreteno kdyz bezne rotacak muzes pouzivat na indexovane nebo kontinualni polohovani
ale neumi treba M3 M4 M5 a S a fyzicky nedosahne pozadovanych otacek
jinak s tim prevracenim a soustruzenim na frezce plnej souhlas jde to mnoha zpusoby a je to podobne jako treba obrazeni drazky pro pero na soustruhu nebo frezce
napriklad do ER klestiny das material a na stul pripevnis noze, kdyz to rucne dobre naprogramujes tak to muze dobre fungovat
ale nemas korekce nastroju, cele je to vzhuru nohama nez je clovek zvyklej, simulace na stroji je taky neprirozena
a co vic jsi omezenej jen na ty klestiny (ne ze by nesla dat univerzalka na ISO 40 ale nevim nechtel bych takto soustruzit treba prumer 200)
sidonie píše:Ale jo, nepopírám, že to má svoje mouchy, jen když řeknu karusel, tak strojař by si měl dokázat představit uspořádání vřetena a jednotlivých os a to by myslím tou konfigurací splněno bylo a neříkej mi, že nevíš jak karusel vypadá.
Když už jsme u toho, tak soustružit se dá i na fréze a dokonce i tou frézouJen si to člověk musí dobře převrátit v hlavě a při psaní programu se neseknout.
![]()
Ta karuselová konfigurace se u tříosé frézky dá řešit i jinak, třeba rotační stůl ovládat osou Y, osa X by byla zachována tak jako Z a rotační osu by bylo možno použít na náklon vřetene, jen bude stroj omezen na rotační součásti, lépe řečeno na součásti s nejdelší úhlopříčkou rovnou průměru rotačního stolu. Tahle konstrukce by měla být co do efektivnosti asi lepší než klasická portálová frézka, problém bude s programováním. Přece jenom čtverec nepůjde na takové konfiguraci ofrézovat programem G1 X10; G1 Y10; G1 X-10; G1 Y-10, ale bude se muset pořád přepočítávat poloha jednotlivých os.
Tak jsem si zase pustil hubu na špacír, to jsem zvědavej, kdo mě zase sjede.