větrná elektrárna

Alternativni zdroje energii, permakultura, ekologie atd..
Odpovědět
sejosef

2. 3. 2012, 1:46

Někdo bude asi muset rozebrat dobré servo :-). Nejlíp někdo kdo tomu ještě nevěří :-).
packa

2. 3. 2012, 1:56

já zas vím že spousta rotorů s magnety se vyrábí s již namagnetovanými magnety a ty se lepí na hřídel a pak bandážují , a n ikdo se nestará za jak dlouho se rotor šoupne do statoru , jiné rotory se u nás magnetují až po kompletaci rotoru a taky se neřeší za jak dlouho se strčí do díry , to samé statory , do kostry se nanejtují péra pro držení magnetů a ty se tam pak zasunou již zmagnetované a taky se nikdo nežene jim tam šoupnout nějaký ten rotor
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2012, 1:57

uz se stalo, maly DC servicko
zadnej pokles momentu nezaznamenan
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ledvinap

2. 3. 2012, 2:03

No chapal bych to tak, ze v jednu chvili se poouzival material, ktery na tohle byl velmi citlivy (SmCo?). Ostatni materialy s tim problem nemaji, momentalne se prevazne pouziva NbFe, ktery ma velke rezervy. Takze existuji (pravdepodobne starsi a na svou dobu spickove) motory, u kterych by to problem zpusobilo. Ale vetsina motoru je vklidu...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2012, 3:19

letmo jsem proletl toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Samarium%E ... alt_magnet" onclick="window.open(this.href);return false;
a nenalezl jsem zminku o tom ze by byl nejak nachylny
lubos
Sponzor fora

2. 3. 2012, 4:36

je to blbost, to servo co mám Bosch a ten krokáč 2Nm absolutně bez změny parametrů. Motory které vyrábím NbFe a is SmCo mají dost často plášt a stator mimo. Ani po letech žádný rozdíl pokud jsou mimo. Je to stejné jako by magnety které mám připravené na zalepení ( např skladem i 5 let) měli mimo motor se odmagnetovat ne je to pořád stejné jsou to zkátka keci jen kvůli tomu aby si to hlupáci nerozebírali. Odmagnetování dojde při překročení k. teploty. Několkrtát jsem používal i kladivo na rozebrání motoru a klepal do magnetů , také bez poškození. Dokonce jsem je zkracoval bruskou , žádná změna vlastností. Už jen z logickéhé hlediska výroba rotoru trvá nějakou dobu a tak by pokud by vytažením rotoru mělo dojít k odmagnetování nešlo rotor ani udělat protože než by byl hotový byl by slabší.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
packa

2. 3. 2012, 4:44

tak až zas budeš do nějakýho motoru mlátit kladivem tak se pod něj potom podívej na tu kupičku vypadaných magnetických molekul :D
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2012, 6:00

Také potvrzuju rozebrání několika AC servomotorů bez změny parametrů. Podle toho co jsem se díval, tak SmCo i NdFeB magnety jsou velice magneticky tvrdé a jen tak něco je neodmagnetizuje.
Zároveň potvrzuju, že rozebírat AC servo není tak úplně sranda. Když člověk nezná správný postup (u každého serva trochu jiný), tak se mu může snadno stát, že něco zničí.
gamas

3. 3. 2012, 12:12

Robo. ztrata magnetizmu je holy fakt. Zkus si rozebrat treba magneticky stojanek na hodinky. Das to do hromady a zjistis ze stojanek moc nedrzi. Znicil jsem si ho kdysi ve snaze ho vycistit :D . Dalsim znicenym kouskem byl starter z Fordu Mondeo. Uzasny maly motor, ktery po vymene lozisek ztratil kroutak. Samozrejme u veci, kde je pouzity permanent magnet a neprovadi se vybuzeni po montazi, nic takoveho nehrozi. Ke slabnuti permanent magnetu dochazi taky. Takze treba u veteranu aut a motorek se musi nabuzovat magnety dynam a zapalovacich magnet.
ZX Spectrum 88 - první PC
Josef
Sponzor fora

3. 3. 2012, 7:30

gamas píše:Robo. ztrata magnetizmu je holy fakt. Zkus si rozebrat treba magneticky stojanek na hodinky. Das to do hromady a zjistis ze stojanek moc nedrzi. Znicil jsem si ho kdysi ve snaze ho vycistit :D .
Tak proč mně se podařilo vyvložkovat stržený závit na několika kusech stojánků a nic se nedělo. Oprava trvala vždy tak do hodiny, co byly magnety venku z domečku.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2012, 9:05

treba jsi ten stojanek spatne slozil a mel jsi tam velkou mag. mezeru
zatim to tu nikdo nedokazal proc by se to tak melo stavat
nejaka podlozena informace, nejake mereni, studie nebo tak neco
vzdyt kdyby to bylo opravdove tak musi na netu neco existovat

historicke magneto jsem mel rozebrane nekolik dni a po vraceni rotoru dovnitr krasny jiskry kdyz s tim tocim rukou
u druhyho jsem mel venku magnety a hral jsem si s nima daval ty podkovy k sobe souhlasnejma i nesouhlasnejma polama tj kdyz nesouhlasnejma tak to o sebe pekne kraplo a zadna ztrata

kamos mel slabe magneto tak nekam posilal magnet na zmagnetovani
pak mu prisel zpet postou a mag. obvod uzavreny nemel a po namontovani vse fungovalo

fakt je ze tyhle magneta ztracej ale to je spatnym mag. materialem ktery to za tech 80 let proste ztrati i bez toho aby ten rotor nekdo vyndal
proste ne za 5 minut po vyndani rotoru
sam jsem se s tim nesetkal a nevim o podlozenem tvrzeni - podlozene merenim aby do toho nekecali vlivy treba spatneho slozeni, a zatim me tu nikdo nepresvedcil
btw mereni muzu provest na mag stojanku pomoci hallovky
kdyz bude cas muzu udelat nejakej pokus a dat sem vysledky
lubos
Sponzor fora

3. 3. 2012, 9:52

Taky bych žekl že je to spíš špatnou spětnou montáží. Jednou jsem rozbral krokáč a po složení ( zkoušel jsem to tak 20x) chodil pořád nahovno, někdy víc někdy mín podle toho jak se to povedlo složit. I když to nechápu není tam tak moc dílů. Mám doma takové ty magnetické kuličky co se z nich dá stavit, bouchají o sebe jsou často rozdělené a také neztrácení magnetizmus. Možná bych si mohl od kámoše pujčit Tesla metr ( nevím jestli ho ještě má) a udělat pár pokusů, ale z praxe vím že NeBd ani jiný moderní magnet nemůže mimo svůj magnetický obvod ztrácet své vlastnosti více než uvnitř.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
packa

3. 3. 2012, 9:56

ty stará magneta i tam je to dost logické , prostě nekvalitní směsi magnetů , ale tam to neztrácí magnetizmus díky tomu že tam není rotor nebo stator ale prostě věkem,
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2012, 10:12

navic u toho magneta je ten rotor ve forme jednoho polparu ktery kdyz je v poloze tak mag, obvod uzavida a kdyz je o 90 tak ho nechava prakticky otevreny protoze nechava mezeru odhaduju tak 20mm a to jako by tam nebyl a nevim o tom ze by se stare motory po zhasnuti museli davat do polohy kde magneto bude zavirat magneticky obvod

zatim nikdo z diskutujicich neprisel s fyzikalnim principem ktery by to potvrzoval
ani ja ho kdysi nenasel
ale jestli neco existuje sem s tim
Engineer
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2012, 10:46

lubos píše:je to blbost, to servo co mám Bosch a ten krokáč 2Nm absolutně bez změny parametrů. Motory které vyrábím NbFe a is SmCo mají dost často plášt a stator mimo. Ani po letech žádný rozdíl pokud jsou mimo. Je to stejné jako by magnety které mám připravené na zalepení ( např skladem i 5 let) měli mimo motor se odmagnetovat ne je to pořád stejné jsou to zkátka keci jen kvůli tomu aby si to hlupáci nerozebírali. Odmagnetování dojde při překročení k. teploty. Několkrtát jsem používal i kladivo na rozebrání motoru a klepal do magnetů , také bez poškození. Dokonce jsem je zkracoval bruskou , žádná změna vlastností. Už jen z logickéhé hlediska výroba rotoru trvá nějakou dobu a tak by pokud by vytažením rotoru mělo dojít k odmagnetování nešlo rotor ani udělat protože než by byl hotový byl by slabší.
Sakra Luboši .. Ty chceš Nobelovku. Někdo rozbíjel atomy a ty jdeš hned kladivem rozbít magnetický pole.... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Sobestacnost - alternativní životní styl“