Konstrukce CO2 Laseru od A po Z

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Odpovědět
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 7:45

Tak hurá do toho :) začni skládat :)

Jinak vím, že tam mám ještě nějaký rezervy. Nemám dotažený pojezdový vozejky, řemenice jsou taky trochu na chuj, nějak jsem je špatně naplanoval a musím pořídit jiný. No ale jinak se mi to líbí. S klegama sme dneska v kanclu popalili, co nám přišlo pod ruku :))). A chlazení mi zatím přišlo v poho. Jeden 5l kybl destilky. Do konce tydne snad stihnu pořídit díly na chlazení a nějak to poskladat. Jen ten stůl mě trápí. nevím co tam dát. trochu se obávám, že tam nakonec dám nějakou dřevotřísku a bude to.
lubos
Sponzor fora

24. 2. 2015, 8:05

v cnc.inshopu mají i ty voštinový stoly.
Na druhou stanu jak to máš veliký? Mám tu kus voštiny na svůj laser a pravděpodovně vy to mohlo vyjít na dva lasery, má sice kosmetické vady ( je již trochu pálený) ale to ničemu nevadí.
Já to chlazení kupoval loni a to bylo ještě asi za 8 tis bez daně , a počítám že bych jen v materiálu do něj minimálně 2-3 litry dal tedy zbývá cca 5 na práci. A navíc jsem ho měl druhý den a ne až si najdu čas ho udělat. Navíc to je pro mě trochu otrava, je tam voda, spojky, čerpadlo, ohýbání plechu, vypálení plechu, sehnat vhodnou nádrž atd. za tu dobu co bych to dával dohromady už laser maká a vpohodě si na to chlazení za 30 hodin vydělá tak není co řešit :-). Ušetřených 30 hodin věnuji jiným projetkům které mě baví víc nebo třeba rodině . Zkrátka k výrobě vodního chlazení jsem měl odpor :-)
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Tomáš Svoboda

24. 2. 2015, 8:42

No já dodneška pálím ty svoje šablonky (0.15mm folie ) na obkladačce ,když už je děravá tak v balíku je další :D Voštinový stůl půjde až na lepší mašinku.
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 10:14

No je fakt, že já to mám tak trochu v rámci své práce, čili s tím časem je to pro mě tak relativní. Samo, že čas raději věnuju rodině, ale když jsem v práci, a mám tam na to vyhraněný prostor, tak asi proč se nepustit do experimentování ne ? :) Jinak velikost stolu kouknu a změřím
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 10:23

lubos píše:v cnc.inshopu mají i ty voštinový stoly.
Na druhou stanu jak to máš veliký? Mám tu kus voštiny na svůj laser a pravděpodovně vy to mohlo vyjít na dva lasery, má sice kosmetické vady ( je již trochu pálený) ale to ničemu nevadí.
Já to chlazení kupoval loni a to bylo ještě asi za 8 tis bez daně , a počítám že bych jen v materiálu do něj minimálně 2-3 litry dal tedy zbývá cca 5 na práci. A navíc jsem ho měl druhý den a ne až si najdu čas ho udělat. Navíc to je pro mě trochu otrava, je tam voda, spojky, čerpadlo, ohýbání plechu, vypálení plechu, sehnat vhodnou nádrž atd. za tu dobu co bych to dával dohromady už laser maká a vpohodě si na to chlazení za 30 hodin vydělá tak není co řešit :-). Ušetřených 30 hodin věnuji jiným projetkům které mě baví víc nebo třeba rodině . Zkrátka k výrobě vodního chlazení jsem měl odpor :-)
Tak rozměr toho stolu je 520x615mm
Naposledy upravil(a) JohnyDeath dne 25. 2. 2015, 10:52, celkem upraveno 1 x.
Hades

24. 2. 2015, 10:33

bych tu stále jen nekecal, tak tady je fotka z mobilu...
je to hnus velebnosti, ale funguje to :D
chladic.jpg
to šedivý je "bison", chladič byl z vrakoviště a dobře polámaný plasty.

to já mám od luboše kus starý voštiny a nedá se to srovnávat. Pálí se na ní o mnoho lépe
(jen 40W chajna)
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2015, 10:55

Hadesi, máš to moc krásny a příjde mi to jako dobrý řešení a možná mnohem lepší, než to co prodávaj za 11500,-. Akorát bych ještě na tom upravil vejšku spodních noh, aby to mělo lepší odtah, ale jinak myslím, že tohle by mohlo plně vyhovovat.

Jinak díval jsem se na tu voštinu na cnc shopu a 4000,- mi příjde dost ulítlý za rozměr, kterej potřebuju.
Hades

26. 2. 2015, 12:03

ta výška je akorát, fouká to jak blázen, ty větráky nejsou nijak regulovaný, jedou naplno.
navíc je tam takovej "blbec"...
on ten chladič má docela velkej průtok (tedy průměr trubek), že je v něm menší průtok, bo to čerpadlo nestíhá (teda stíhá (35l), ale průtok chladičem se rozdílem průměrů zmenší), a ty čtyři "blbouni" to stačej dochladit

p.s.
vzhledem k tomu, že je to přiděláno na víko jen tavnou pistolí, nebyl by problém to zvednout...
ale jak jsem už napsal, chladič to stíhá, a bylo to děláno narychlo. dnes bych to "vymákl" líp, ale co funguje, na to se nemá sahat :D

p.s.s.
zkus oslovit "luboše", má sic použitý, ale to by ti nemuselo vadit.
teda alespoň mně to nevadí a je to lepší něž ta "hnus deska" od číňana

až najdu chvilku, a "moje mladá" mi vrátí foťák, kterej mi zase zabavila, tak nafotím i stůl a hlavu toho "číňana"(40w), co tu mám...
ale je to hodně upravený k "obrazu mému"...
teda díky Tomášovi, který mi dal inspraci
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2015, 2:53

Tak ve zbylém čase jsem se dnes dostal do GM elektronic a nakoupil ventilátory. Táhnou pěkně a jsou celkem dost tiché. 4 kusy.

Konkrétně http://www.gme.cz/ventilator-sunon-mec0 ... 9-p625-224

K tomu jsem z garáže vzal jeden výměník z topení, z jedné mé škodárny a dva ventilátory na to pasují naprosto přesně vedle sebe

Uvažuju že dám takto dva chladiče, na každý dva ventilátory s tím, že vždycky pujdou zapnout na jeden spínač první ventilátory na obou výměníkácha a na druhej spínač pojedou všechny 4 kusy. Zkoušel jsem přes ten výměník pustit ten jeden a ještě po delšídobě bylo znát, která půlka chladiče byla studenější. Myslím, že tohle bude fungovat naprosto v pohodě. Ještě najít nějakou vhodnou nádobu, který nebude zrovna kýbl od barvy, Hades to neber nijak osobně :))) chápu že účel světí prostředky, ale jakjsi říkal udělat to poprvé a zjistit, že to funguje znamená už na to nikdy nesáhnout dokud to fungovat bude :P . A proto to hodlám udělat na první dobrou tak aby to i vypadalo a fungovalo :))). Jinak jsem se díval dnes na cnc shopu a ten chlaďák ala´ zkoucená trubka stojí bratru 13500,- :lol: . Nehrozí.

Teď koukám ještě, kde koupit vzduchovač pro air assist. Rozhodl jsem se pro tuto variantu... co na to říkáte? Je to použitelný? 3 bary to nedává, ale myslím, že by to mohlo alespoň zabvránit, aby se neočuzovala čočka

http://eshop.jezirkabanat.cz/product/ha ... esor:2962/

No a konečně jsem koupil modrou skalici, a šňuflíčky do uší, a líh, tak tu čóču trochu vopucuju. Po prvních štelováních, kdy jsem tam ještě neměl nos, tak se trochu začoudila.

Jinak ten vzduchovač jsem si říkal,že dám do stejné bedny jako bude to chlazení a bude to All in 1 :-D Ještě tam možná udělám oddělenou komoru, kam dám starej motor z vysavače a udělám tam odsávání :lol: . Pak si tam dát už jen postel a spat tam :)))
Hades

26. 2. 2015, 5:22

a proto mám na airasist kompresor s velkýho mrazáku, k tomu dvě dvoulitrový petky od piva a jede to.
A dokud to pojede, tak na to fakt nesáhnu :D
Jo a ta pixla není od barvy, ale od pracího prášku :D
Tomáš Svoboda

26. 2. 2015, 6:36

Možná by se hodil takový ten plastový 10L kanystr na vodu co prodavají v supermarketu .je to placaté ,trochu pravoúhlé .Hlavně má o trochu silnější stěny než klasický kanystr od destilky. No někde za něho chtějí moc ,chce to hledat.

Ohledně vzduchu jám mám sice velký kompresor na dílně, ale ve výsledku je u laseru redukční ventil odhadem max půl atmosféry mírně ucházející ,tipuji tak
5L za minutu . Já to mám jenom aby u čočky byl přetlak ,standartní číňan dodává vzduchovací kompresorek do akvárka .
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2015, 7:43

Hádesu, chlape tys mě pobavil :lol: . Mimochodem vidíš jasný důkaz toho, že jsem to s tou bandaskou od barvy nevztahoval k tobě :-D. Mimochodem už řekni přítulkýni, ať ti pučí ten foťák, ten kompresor s flašama od piva chci vidět :). Jinak jako já mám taky kompresorn z ledničky, ale jednak mi obsluhuje stroj co mám doma v pokoji a potřebuju tichej chod a druhak z něj prská nějakej bordel. Kondenzát a olej. mám tam sice 20 l vzdušník , ale i tak se to zasirá. No snad bude ten vzducháč co dávaj k chajnám stačit.

Jinak na ty kanystry sem se ještě nedíval, ale uvažoval jsem i nad nějakým efektní expanzkou, třeba z plexi trubky :))). Ale pri tech cenách se na to asi vykašlu a dám tam kdo ví co :)
Hades

26. 2. 2015, 8:22

JohnyDeath píše:Hádesu, chlape tys mě pobavil :lol: . Mimochodem vidíš jasný důkaz toho, že jsem to s tou bandaskou od barvy nevztahoval k tobě :-D. Mimochodem už řekni přítulkýni, ať ti pučí ten foťák, ten kompresor s flašama od piva chci vidět :). Jinak jako já mám taky kompresorn z ledničky, ale jednak mi obsluhuje stroj co mám doma v pokoji a potřebuju tichej chod a druhak z něj prská nějakej bordel. Kondenzát a olej. mám tam sice 20 l vzdušník , ale i tak se to zasirá. No snad bude ten vzducháč co dávaj k chajnám stačit.

Jinak na ty kanystry sem se ještě nedíval, ale uvažoval jsem i nad nějakým efektní expanzkou, třeba z plexi trubky :))). Ale pri tech cenách se na to asi vykašlu a dám tam kdo ví co :)
kdepak, foťák mi "sekla" moje mladá (tedy dcera), a odleja si na 3 týdny do Anglie, takže tu mám max. mobil a nebo nějakou "sračku", ale ta neostří a je to všechno celý modrý :(
já to nasekám tím mobilem, alespoň tu "šefovi" nezaplníme server. O víkendu ti to nafotím, ale ne že se budeš smát...
Prostě jsem potřeboval rychle pracovat a v jednoduchosti je síla, sice "hnus velebnosti", no ale funguje, tedy zatím.

Jasná, kompresory z lednic mají uzavřený okruh, tak se olej neztrácí, tady si musíš udělat nějakej odlučovač oleje (u mne zase hláška: v jednoduchosti síla...), trocha molitanu (bo jak se to jmenuje, je na tom umístěna "základka do PC" , takový to "údajně antistatic" skoro černý).
Vzduch tím projde, olej nikolivěk...
No a občas tomu kompresorku musíš dát panáka, teda oleje. A když ti nedejboha začne prskar olej, vyměnit "flašku od piva(kupuj si kvalitní pivo), tu vložku a máš zase klid.

p.s.
já mu asi dávám hodně nachlastat, bo za rok už jsem měniltu vložku, ale zase vím, že kompresor neumře na "suchotu" (teda to jsem zase vymyslel dobrý slovo :rofl:)
Tomáš Svoboda

26. 2. 2015, 8:22

Jo bacha na kombinaci plexi a voda .
Kdysi dávno jsme do stroje dělali malý podtlak regulovaný trubkou ponořenou ve vodě .Aby to bylo efektní tak se dala plexisklová trubka. Za týden popraskala a rozpadla se :D
JohnyDeath
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2015, 9:23

Hades: Porád nějak nechápu jakou roli tam hraje ta flaška od piva. To máš narvaný ten molitan v té lahvi? Molitan taky používám ale jen napíchnutou kostku na sání obou kompresorů. Le nějakej efektivní ale levnej odlučovač bych fakt uvítal. Klidně z flaše od píva. Ještě přiložím fotku mýho dejchavičnýho mazlika.
DSC06316.JPG
Přílohy
DSC06326.JPG
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“