Co jste dneska bastlili?
Ahoj neni, jen je to asi dva roky... Bylo to kolem 7, 8 tisic za obe. Obcas si takhle neco koupim do skříně a pak treba o dovolene jako ted, kdyz prsi a je nalada kutim v male dilne. No ani na chate nemuze byt clovek bez dilny, i kdyz tady mam ze stroju jen stojanovku.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Konečne som si spravil "bullnose" hrot na trubky, priemer 140mm. Nechcelo sa mi robiť držiak, tak som použil otočný hrot, ktorý bol už aj tak zrelý na prebrúsenie. Hádzavosť to má asi 2 stovky, takže na podopretie rúry je to postačujúce.
Tos C45-2000
-
Pekné. S čoho si to točil? Aj to budeš nejak zušľachťovať aby sa ti ten kužel nevymačkal?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Netuším čo to je za oceľ, našiel som ten kus pod ponkom. Ale robilo to zaujímavú šponu, takú sýto modrú, aj pri pomerne nízkych otáčkach. Nechystám sa to kaliť, je to len na občasné použitie. Ak sa ten povrch poničí, tak nebude problém ten hrot priraziť o čeľuste a zobrať z neho pár desatín, možno by to dokonca vylepšilo tú hádzavosť.
Tos C45-2000
Carl_FM: Ja vim, ale neslo odolat
Ne nemam, kuli neuvidi, zkousel jsem je jen s ucpavkou. A on cerny je takovy mekci, oproti modernim prachum.

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
Zaujal ma ten nápad, už dlhšiu dobu pokukujem po takomto hrote odkedy sa objavili v e-shopoch. A podobná placka sa mi váľa doma a aj starší hrot by som našiel. Druhý nápad je prirobiť na hrot skľúčovadlo, myslím že výhodou by bolo pri upichovaní že by sa tá rúrka nekusla.
Čo myslíte? Kužel, alebo univerzála?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Presne nad tou univerzálkou som rozmýšľal aj ja, niečo ako primitívne "protivreteno". To by sa zasa hodilo aj na neobrobenú guľatinu, ktorá sa nedá chytiť do lunety. Ale neviem, či tie ložiská v hrote sú stavané na takú radiálnu záťaž.
Tos C45-2000
Tak o něčem takovém už dlouho uvažuji a dlouho váhám s koupením, na můj malinký soustruh by mi asi úplně vyhovělo toto
https://www.primadilna.cz/Otocne-sklici ... -d5374.htm
https://www.primadilna.cz/Otocne-sklici ... -d5374.htm
No já ale chci nezávislé protivřeteno, to frézovací trn neumožní, to už by bylo možno řešit tak, že by se na upravený otočný hrot do koníku dalo upravené vrtačkové sklíčidlo, ale celková sestava by byla na malý soustruh moc dlouhá, proto nevypadá tak špatně to pseudosklíčidlo, co má použité Warco, to je poměrně krátké...
Dvě ložiska ano pro radiální, ale ještě jedno pro axiální vymezení. Když vezmu cenu frézovacího trnu, cenu tří ložisek, a tu práci s tím, tak ono to nebude o moc výhodnější než to koupit hotové, jistě jde o požadované parametry, které si jde při vlastní výrobě zvolit a udělat podle vlastní potřeby...