Co jste dneska bastlili?
Taká blbosť, ale predsa. Kto pozná frézku Fus22 tak vie, že do horizontálneho trámu treba liať olej na mazanie vedenia trámu. No lenže na to už nebolo myslené ako jednoducho tam ten olej naliať. Tak som minule prevŕtal ten trám a narezal závit M10x1. Teraz som urobil takéto blbosti na naliatie. Obyčajnou olejničkou teraz len nalejem olej, otočím o 180 stupňov a je zavreté. Hlavička drží len pomocou drážky a oceľového plechu z listových mierok. myslím hrúbka 0.10. už je to nerozoberateľné. na jednej hlavičke sa mi nepodarilo pekne to vrúbkovanie, pritom som robil všetko tak isto.
Veľmi pekné. To vrúbkovanie: treba niekedy trošku potočiť jedno koliečko, keď ti bude takto nesynchrónne vrúbkovať.tiborius píše: ↑30. 9. 2020, 7:47 Taká blbosť, ale predsa. Kto pozná frézku Fus22 tak vie, že do horizontálneho trámu treba liať olej na mazanie vedenia trámu. No lenže na to už nebolo myslené ako jednoducho tam ten olej naliať. Tak som minule prevŕtal ten trám a narezal závit M10x1. Teraz som urobil takéto blbosti na naliatie. Obyčajnou olejničkou teraz len nalejem olej, otočím o 180 stupňov a je zavreté. Hlavička drží len pomocou drážky a oceľového plechu z listových mierok. myslím hrúbka 0.10. už je to nerozoberateľné. na jednej hlavičke sa mi nepodarilo pekne to vrúbkovanie, pritom som robil všetko tak isto.
IMG_20200930_203413_7.jpg
-
Presne tak. 2 drážky proti sebe, a oceľový ohnutý plech. zároveň sa hlavička neotáča samovoľne ale troška s odporom.zverodoktor píše: ↑1. 10. 2020, 8:20Ale esteticky aj funkčne pekná. Ako ti prosím ťa držia tie vršky na plieškoch? Máš drážku v oboch dielcoch a medzi drážkami je kúsok planžety?
musím sa priznať že nápad stou hlavičkou som odkukal zo starého predválečného obrábacieho stroja, tam to bolo podobne urobené. A ani tam som nevedel dať dole hlavičku, nevedel som zistiť ako tam drží. mňa nič iného nenapadá len takto s drážkami. starý majstri mali takéto vichytávky. poskladať to išlo bez problémov, a hneď ako do drážok oceľový plech naskočí, nie je cesty späť.
-
To je pravda. Síce to nešlo rozobrať, ale zase to vydržalo bez ujmy v plne funkčnom stave 100 rokov. Tiež mám takéto maznice na hoblovke HO20, často ma uchvacuje jednoduchosť a účelnosť riešení na starých strojoch. Vtedy čokoľvek vyrobiť nebolo tak jednoduché ako dnes, zrejme konštruktéri nevymýšľali zbytočne zložité riešenia na jednoduché veci.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Jj, rozhodně lepší, než před tím, řemen to ocení určitě a bude to snad šlapat dobře, pro příště bych si akorát vychytal ochranu protější stěny. Pán do ní ve dvou případech trochu drbnul flexou a i se na ně něco nacákalo při svařování.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque> na bazosi se ted prodavaji nove soustruznicke trny mezi hroty vsech velikosti za slusnou cenu. Kdybys delal treba priste nove remenice apod.
edit: tento pan prodava dobre nove trny: https://stroje.bazos.cz/inzerat/1262457 ... e-trny.php
edit: tento pan prodava dobre nove trny: https://stroje.bazos.cz/inzerat/1262457 ... e-trny.php
Naposledy upravil(a) Dawe dne 8. 10. 2020, 10:24, celkem upraveno 1 x.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Díky za tip, Dawe! Inzerát jsem našel (ještě před editem), pár základních průměrů by asi nebylo od věci. Teď ještě vymyslet ty základní průměry 

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino