Co jste dneska bastlili? Vytvareli....
Demontáž všech optických prvků (jelikož to je často zajištěný, rozuměj zalepený, barvou tak celkem zábava

jjj přesně kvůli tomu bokehu se tyhle projekční skla používají. Prostě moderní super ostrý objektivy s minimem vad jsou celkem nuda.

Jinak tahle přestavba byla relativně sranda, ale před týdnem jsem tři dny překopával na jinou clonu právě kvůli bokehu objektiv Flektogon 20mm a to byl fakt masakr vyměnit vnitřní mechaniku tak abych to dostal do původního helicoidu a původního "obalu". Ale povedlo se a mám teď asi jedinýho flekťase na světě co má devítilamelovou kruhovou clonu

Dík, já jsem si hned říkal, že to nemohlo být nic složitého

Ó, no to je pěkné!

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
No jo, ale já točím kličkama rukou, ne jako někteří "zbabělci" co si místo kliček montujou krokáče.

Jsem spíš Schaublinista, Habegera mám jen jednoho a používám ho na větší věci ... mám na něm trvale asi 150mm universálku a protože vřeteních je typ na kleštinu F38 tak to má i slušnej průchod skrz. Na Schaublinech zase dělám skoro výhradně v kleštinách a menší věci.

Jsem spíš Schaublinista, Habegera mám jen jednoho a používám ho na větší věci ... mám na něm trvale asi 150mm universálku a protože vřeteních je typ na kleštinu F38 tak to má i slušnej průchod skrz. Na Schaublinech zase dělám skoro výhradně v kleštinách a menší věci.
Pekne.
Ale - mozna blbe vidim, ale jak odmerujes proti stupnici, kdyz tam nevidim "protikus" / rysku proti te stupnici?
Tedy predpokladam, ze stupnice stoji a otaci se hranol nozovky.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...