Malý portal

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
testone
Sponzor fora

19. 2. 2013, 5:35

Luban píše:a který je teda lepší když se vezme cena,spolehlivost,výkon atd
ten který máš k dispozici
na blbou otázku blbá odpověď
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Luban

19. 2. 2013, 6:05

nevím proč blbá otázka mám k dispozici oba ale nevím který koupit proto jsem se ptal nevím co je natom blbého
packa

19. 2. 2013, 6:09

když koupíš toroid tak máš jistotu , ty pulzní ikdyž jsou moderní tak ne vždy je to idealní volba , jejich slabina jsou kondenzátory které při té vysoké frekvenci trpí a vysychají a pak se může stát že nejen že odejde samotný zdroj , ale může se ti taky dostat na drivery podstatně vyšší napětí než je zdrávo a konec.
Luban

19. 2. 2013, 6:19

takže asi tenhle a mam v plánu 35V http://www.cncshop.cz/ps100-350-napajec ... e-100-500w" onclick="window.open(this.href);return false;
garulus
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2013, 6:27

Nie je to blba otázka, neboj.
Ja uprednostňujem toroidny transformátor. Poriadny usmerňovací mostík a filtračné kondenzátory (veľmi zhruba 2000uF na 1A)Je hlavne spoľahlivejší a dá sa krátkodobo preťažiť.
Zas spínaný zdroj je ľahší, spratnejší a asi aj lacnejší...
Neboj sa toho a nasleduj inštinkt...nie je čo pokaziť :)
testone
Sponzor fora

19. 2. 2013, 6:32

Luban píše:nevím proč blbá otázka mám k dispozici oba ale nevím který koupit proto jsem se ptal nevím co je natom blbého
před hodinou ses zeptal, obrazně řečeno, co je lepší na pití-zda pivo nebo půllitr
dostal jsi asi pět odpovědí ve kterých ti pisatelé vysvětlovali jaký je mezi tím rozdíl
na otázku jaký zdroj máš koupit, zda spínaný, nebo s klasickým transformátorem přičemž máme posuzovat
a) výkon
b) cenu
c) spolehlivost
ti odpovídám:
a) může být shodný, při stejném výkonu bude spínaný zdroj lehčí
b) nelze odpovědět, může to být tak i tak
c) nelze víceméně odpovědět, záleží na kvalitě výroby, velký vliv má i ošetření/neošetření různých................když se stane A, B, C....... zdroj udělá.........
obecně lze říci že ve spínaném zdroji je více součástek, je složitější a tím méně spolehlivý, což nemusí nutně znamenat že je pro danou aplikaci nevhodný
krom toho může mít vliv hromada dalších věcí
tohle za tebe nikdo nerozhodne, to je odpovědnost konstruktéra
Už víš proč jsem ti napsal že se blbě ptáš?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Luban

19. 2. 2013, 6:54

testone píše:
Luban píše:nevím proč blbá otázka mám k dispozici oba ale nevím který koupit proto jsem se ptal nevím co je natom blbého
před hodinou ses zeptal, obrazně řečeno, co je lepší na pití-zda pivo nebo půllitr
dostal jsi asi pět odpovědí ve kterých ti pisatelé vysvětlovali jaký je mezi tím rozdíl
na otázku jaký zdroj máš koupit, zda spínaný, nebo s klasickým transformátorem přičemž máme posuzovat
a) výkon
b) cenu
c) spolehlivost
ti odpovídám:
a) může být shodný, při stejném výkonu bude spínaný zdroj lehčí
b) nelze odpovědět, může to být tak i tak
c) nelze víceméně odpovědět, záleží na kvalitě výroby, velký vliv má i ošetření/neošetření různých................když se stane A, B, C....... zdroj udělá.........
obecně lze říci že ve spínaném zdroji je více součástek, je složitější a tím méně spolehlivý, což nemusí nutně znamenat že je pro danou aplikaci nevhodný
krom toho může mít vliv hromada dalších věcí
tohle za tebe nikdo nerozhodne, to je odpovědnost konstruktéra
Už víš proč jsem ti napsal že se blbě ptáš?
chtěl jsem jen zjistit kdo sčím má zkušenost a jaké jsou výhody a nevýhody a rozdíly těch zdrojů nic víc proto jsem nepochopil tvou odpověď
lubos
Sponzor fora

19. 2. 2013, 9:12

Používám obyč spínané zdroje od Tůmy, a běží mi 24 hodin ( jsem línej a frézu i když nic nedělá nevypánám) a drží už skoro rok :D .
Na toroidu se zas nemá co pokazit a je tedy na 99% na věky :lol: ale ta velikost.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
garulus
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2013, 9:23

Vidíš...neboj sa a nenechaj sa rozhodiť nejakými nervóznymi poznámkami a neustálim poukazovaním na to aký si hlúpy keď niečo nevieš, alebo sa opýtaš tak ako to oni nemajú radi (nech si zvykajú a radšej sa neženia :lol: )....oni si len niečo kompenzujú zo života a nejako netrpezlivo, na seba sťahujúci nekľudny ľudkovia potom píšu....
Kľud!
Thomeeque

19. 2. 2013, 10:37

Luban píše:takže asi tenhle a mam v plánu 35V http://www.cncshop.cz/ps100-350-napajec ... e-100-500w" onclick="window.open(this.href);return false;
Taky myslím, že poctivý toroid je lepší volba, ale ještě je myslím k uvážení, jestli nejít na vyšší napětí, když nakonec pojedeš na lepších driverech (ty jsou na 50V max., takže 45V zdroj by byl imho akorát). Blbý je, že s napětím na CNCshopu zároveň roste i wattáž a u těch 45V je ten skok zrovna opravdu veliký (pokud tě rozměry a váha nějak trápí). Cenově to žádný drama neni. Drivery i motory budou na vyšším napětí asi trochu víc hřát. No jak řikám, na zvážení. Co myslí ostatní?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 20. 2. 2013, 1:25, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
sidonie

20. 2. 2013, 6:46

Pokud koupí lepší drivery, které těch 50V snesou, byla by blbost to krmit jen 35V. Každý volt navíc je ve výsledku dost znát na dynamice motoru a jeho reakcí, nehledě na větší spolehlivost přídržného momentu.
testone
Sponzor fora

20. 2. 2013, 7:11

i já bych asi z důvodu jednoduchosti volil zdroj s klasickým trafem, třeba toroidním, pokud by ostatní okolnosti mající na rozhodování vliv byly vyvážené
!!! pozor ale na jednu věc !!!
Pokud to bude zdroj typu trafo-usměrňovač-filtrační C (tzn bez stabilizace) o jmenovitém napětí třeba 45 V, znamená to že těch 45 V (efektivních) je sekundární napětí trafa, na filtračním kondenzátoru pak bude naprázdno (třeba v případě že napájené zařízení - frézka - bude celé zapnuté ale nebude se hýbat ) 45x1,41= 63V. V poledne slunečného dne kdy je v síti klidně 245V místo jmenovitých 230V eff, tj, bude na filtračním kondu naprázdno ještě o (245/230=1,07, 0,07*63=4,4) cca 4V víc, tj. cca 67V.
Je-li max. napájecí napětí driveru 50V ( dáno např. ohledem na závěrná napětí polovodičů), nedopadne to asi dobře.
V této úvaze jsem pro jednoduchost neuvažoval úbytky na diodách atd.
Z výše uvedeného vyplývá, že pokud je cílem využít maximální povolené napájecí napětí driveru 50V a v žádném případě ho nepřekročit, znamená to použít stabilizovaný zdroj, lhostejno zda spínaný nebo s klasickým transformátorem. Je ale pravda , že spínaný zdroj bude mít v naprosté většině případů výstupní napětí stabilizované.
A teď, babo, raď ( ale jednoduše !!!!!! ).
sidonie

20. 2. 2013, 7:30

Záložní zdroj nebo-li UPS? Já to tak mám řešeno, i když používám spínané zdroje. U mě v síti není problém výkyv od 200V do 250V a to je problém jak pro klasické trafo, tak i pro spínaný zdroj, i když ten je vlivem přídavné elektroniky o něco lepší co se týká stabilního výstupu.

Do 400W http://interlink.tsbohemia.cz/apc-cyber ... 54501.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Do 720W http://interlink.tsbohemia.cz/apc-power ... 32979.html" onclick="window.open(this.href);return false;
garulus
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2013, 8:27

ja by som to jednoducho riešil takto:
30-36V zdroj s trafom
alebo
48V spinany zdroj stiahnutý o pár voltov (asi všetky sa dajú pár voltov regulovať)

Oba spôsoby budú fungovať bez problémov až kým sa niečo nepokazi :)
Thomeeque

20. 2. 2013, 9:25

testone píše:Pokud to bude zdroj typu trafo-usměrňovač-filtrační C (tzn bez stabilizace) o jmenovitém napětí třeba 45 V, znamená to že těch 45 V (efektivních) je sekundární napětí trafa..
Fakt? Já myslel, že pokud se to prodává jako celek (což tady platí), tak by se měla udávat jako výstupní hodnota již po usměrnění a po filtraci, tj. to, co z toho leze na úplném výstupu.. ale teda asi bych si to radši taky ověřil, když to tak čtu (ze stejného zdroje pochází rozddělení na "napájecí zdroje" a "spínané zdroje", za který tady dostal chudák luban sodu :roll:)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“