Typ motoru je MICROCON SX34-3080. Papírový krouťák je 8Nm ale skutečnost se pohybuje níže. Určitě je předimenzovaný ale na druhou stranu se nějaká rezerva ve výkonu vždycky hodí .....
Prodloužený víkend přišel velmi vhod. Byl čas k dokončení čtvrté osy a její instalaci na mašinku. Zde je několik fotografií a dvě videa, kde jsem zkoušel "krouťák" osy .....
Video s kanystrem má tyto parametry - páka 0,56m ( střed otáčení - uchycení zátěže ) a na ní kanystr s vodou o objemu 5 litrů.
Frézovat DPS jsem už zkoušel. Na vyfrézování drah jsem na základě rady jednoho člena fóra použil TK kopinatý vrták pr. 0,8mm s vrcholovým úhlem 90°. Vypadne to nádherně čisté bez otřepů ale je to náročnější na rovinost desky a správné nastavení záběru, protože s hloubkou frézování nabíhá aproximace úhlu nástroje. Otvory v desce na fotkách jsou vrtány TK vrtákem pr. 0,8mm, takže můžete porovnat šířku "čáry" s průměrem otvoru.
Tak konečně mám premiéru frézování ( kapsování ) oceli za sebou .... Je to jen taková drobnůstka ale myslím, že se to docela povedlo. Materiál je obyčejný "plocháč", takže nic ušlechtilého. Kapsování frézou o pr.3mm a kontura pr.1mm. Chlazeno řezným olejem po kapkách z injekční stříkačky.
Vzhledem k velmi malým zkušenostem, jak se mi ocel bude chovat v mašince, jsem jel velmi zlehka a pomalu. Trojkou jsem jel rychlostí 3 mm/s s úběrem 0,5 mm na vrstvu v zetku. Myslím, že bych už příště mohl jet s hloubkou 1 mm. Otáčky okolo 1500 ot/min. Jedničkou jsem jel 1 mm/s, po 0,3 mm na vrstvu. Otáčky okolo 4000 ot/min. Ty otáčky ( odhadem ) jsem jsem dával zkusmo aby mi nástroj odebíral šupinku a ne třísku. Vyšší otáčky jsem nezkoušel z obav o "utavení" nástroje.
Oba nástroje jsou dvoubřité s čelní geometrií a určenými pro obrábění oceli. Materiálem byla běžná obyčejná pásovina z Ferony.
Těch 0,5mm na vrstvu se mi zdá moc. Spíš bys měl dát 2x větší otáčky, 2x rychlejší posuv a 0,25 šponu. Obrobený by to mělo být za stejnou dobu s delší životností nástroje a větší kvalitou povrchu. Sám nemám moc zkušeností, ale u nás v práci nedávají nikdy tak velkou šponu u tak malých průměrů nástroje.
Po prve: Krásna práca (niečo veľmi podobne plánujem aj ja)
Po druhe: Ako to tak virtuálne kreslím, tak mi nieje jasne ako si tam na ose Z a Y narval kuličkove matice. Aký typ tam máš? A nemohol by si sem prosím hodiť foto detail ako ju tam máš uchytenú?
Je to velmi jednoduché. Neměl jsem k dispozici šrouby s přírubou na matici ( dvojitá ) ale hladké, jen s drážkami pro pero. Vymyslel jsem si tedy vlastní přírubu s kleštinovým upínáním na obou koncích. Na první fotce je vlastní matice a protože jsou na frézce matice pro focení příliš skryty, tak na druhé je detail na mašince, kterou teď stavím. Ty závity v přírubě nejsou nutné, jen ten prostřední může sloužit jako mazací otvor.