odlitek..... k zasmání
[quote="robokop"]kdysi tusim moravske keramicke zavody kde byli asi do 50kc kus
dalsi varku jsem uz objednat nedokazal pac se semnou v tom mnozstvi nebavili
[quote]
se divím ,bral jsem to jako firma a žádný peoblém asi jenom 10ks
dalsi varku jsem uz objednat nedokazal pac se semnou v tom mnozstvi nebavili
[quote]
se divím ,bral jsem to jako firma a žádný peoblém asi jenom 10ks
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Karburacia je zinku plna to je fakt.testone píše:karburátor s největší pravděpodobností byl ze zinkumarabu píše:tak to první tavení bylo : hlinikové plechy ,nějakej karbec ,středy pojezdových koleček z nějakého stolu ,kousky profilů co se používají na sítě do oken a dveří ,a různé kousky co jsem za celej rok poházel do kýblu ...a mám ještě nějakéj kvádr 100x80x250 a blotnu 30x60x 200
ty kolečka tak na 50% taky.......
Ale debatu je tu viac ako osozna. Vdaka borci.Verim ze si nevystrelim vedro hlinika na ceresnu

to testone příští týden pojedu k rodičům mám to u nich ve starý dílně vyfotím to a uvidíš klidně dám zadarmo. a že jsem tak smělý na co ti takový verky jsou ?
stará motorka je stará motorka
chleba to v regále nežere
děkuju za ochotu
chleba to v regále nežere
děkuju za ochotu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Když ono bude záležet, na tom jakou sodu koupíš, protože je lehká a těžká soda, ta lehká je ten dekahydrát, kdežto tak těžká je bezvodá. Právě tím sušením v troubě uděláš z lehké těžkou. Poznat se to dá i tak, že těžká má hustotu 1,1 kg/dm3 a lehká 0,6 kg/dm3. S tou těžkou by jsi neměl mít problém, protože tu vodu neobsahuje.zverodoktor píše:Takže malé chemické okienko.Habešan píše:Já si nemůžu pomoct, ale mam pocit, že je to opačně...lapa píše:Nevim, zda to hraje roli pro taveni (asi rekne nejaky tavic), ale jedla soda je hydrogenuhlicitan sodny NaHCO₃, kdezto praci soda je uhlicitan sodny Na₂CO₃.
To jen tak pro "osvetu".
Akorát si pamatuju, ža ta jedovatá verze se na vzduchu samovolně mění na tu jedlou.
Jedlá sóda: Anglicky baking soda, cooking soda. Hydrogénuhličitan sodný NaHCO3 - tzv. kyselý uhličitan sodný, alebo nesprávne bikarbonát sodný. Už pri 70°C sa rozkladá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý.
2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2
Neobsahuje kryštálovú (viazanú) vodu.
Pracia sóda: Anglicky washing soda, soda crystals. Obvykle dekahydrát uhličitanu sodného Na2CO3 · 10H2O. predáva sa pod názvom "Kryštálová sóda". Obsahuje viazanú vodu, ktorá sa pri zahrievaní uvoľňuje a vzniká tzv. kalcinovaná sóda, alebo bezvodý uhličitan sodný Na2CO3.
Zhrnutie: V prípade odplyňovania hliníka je jedlá sóda možnou a docela vhodnou náhradou uhličitanu sodného. Ak chcete použiť uhličitan sodný a kúpite "Kryštálovú alebo praciu sódu", doporučujem jej vysušenie pri teplote nad 100°C. Tým sa odstráni viazaná voda, ktorá by pri prudkom zohriatí svojím náhlym uvoľnením v tavenine mohla spôsobiť vyprsknutie taveniny. Vysušenú sódu uchovávajte v dobre uzavretej nádobe, časom pohlcuje vzdušnú vlhkosť.
P.S.: Ani jedna "sóda" nieje jedovatá, iba tá pracia je dosť zásaditá, pozor na oči.
Práve som pozeral, že aj kalcnovaná sóda sa dá kúpiť ako zmäkčovadlo na pranie (LUXON kalcinovaná sóda, alebo ZET kalcinovaná sóda napr.). Cena u nás v TESCO 0,69€ za 300g. V ČR som našiel napr. tu: http://www.kutilov.cz/chemikalie/uhlici ... lcinovana/" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak soda není jedovatá, jen má pH kolem 13, takže by jsi si s ní poleptal vnitřnosti. Jedlá soda má pH 8-9, to už není tak strašný.
Remi byl ve své době obrovský informační krok kupředu (druhé vydání je lepší než to první), ale dost zastaral, dneska máme Mrs. Housecroft

Jinak kuchyňská sůl je lepší obyčejná, ne iodovaná.
Elektrochemik holdující strojařině 
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1

Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Tak když už jsem to tu načal tak vás poinformuju jak jsem napodruhé dopadl
v tomhle jsem to tavil

tohle jsou odlitky ze všeho možného dokonce rádoby stříbrné příbory na to padly co jsem chtěl vyhodit..... V levo a v pravou jsou ty řemenice prostředek je forma na přebytek ....kdy by se někdo chtěl ptát kde je ta stopka na té jedné řemenici tak bohužel před tavením se mi nalévací hrdlo které mělo přijít na jednu z nich rozsypalo pádem na zem ,takže to prodloužení budu řešit ocelovým jádrem

a tohle jsem lil z plechovek měl jsem doma 100l pytel plnej je toho asi 2 kg

a tokle je hromada strusky kterou jsem postupně vyndal

šlo to docela dobře až na ty plechovky dlouho to trvalo je roztavyt a smrad s tech zbytků jako prase .
do obou lázní jsem nacpal měď 0,5 plech nastříhanej na mále kostičky rozpustil se hned po zamíchaní se na hladině oběvil rožhavenej popel asi v tlouštce 1cm čpatně šel odebrat protoře se sypal musel jsem z domu obětovat jednu nerez lžíci ...odlít to šlo docela slušně ,nic neprskalo a ve finále se to ani moc při chládnutí nepropadlo
všechno ukáže aš to obrobím jakej bude povrch
Děkuji Robokopovi a všem ostatním za trpělivost a rady které mne dovedli k zdárnému konci .....
v tomhle jsem to tavil

tohle jsou odlitky ze všeho možného dokonce rádoby stříbrné příbory na to padly co jsem chtěl vyhodit..... V levo a v pravou jsou ty řemenice prostředek je forma na přebytek ....kdy by se někdo chtěl ptát kde je ta stopka na té jedné řemenici tak bohužel před tavením se mi nalévací hrdlo které mělo přijít na jednu z nich rozsypalo pádem na zem ,takže to prodloužení budu řešit ocelovým jádrem

a tohle jsem lil z plechovek měl jsem doma 100l pytel plnej je toho asi 2 kg

a tokle je hromada strusky kterou jsem postupně vyndal

šlo to docela dobře až na ty plechovky dlouho to trvalo je roztavyt a smrad s tech zbytků jako prase .
do obou lázní jsem nacpal měď 0,5 plech nastříhanej na mále kostičky rozpustil se hned po zamíchaní se na hladině oběvil rožhavenej popel asi v tlouštce 1cm čpatně šel odebrat protoře se sypal musel jsem z domu obětovat jednu nerez lžíci ...odlít to šlo docela slušně ,nic neprskalo a ve finále se to ani moc při chládnutí nepropadlo
všechno ukáže aš to obrobím jakej bude povrch
Děkuji Robokopovi a všem ostatním za trpělivost a rady které mne dovedli k zdárnému konci .....

Mn-80
Jo ty tři kousky dobrý ,ta struzka se tvoří proto že ty plechovky nemaj pořádnej objem ,je to jako když tam hodíš špony
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Onehda jsem tavil mosazny spony
Z kyble spon velkej panak taveniny
Takze uplne na pytel
Vysledna slitina bude taky na vsechno jen ne na odlevani
Je to hlubokotazna slitina tedy uplne na jiny ucel
Jak rikam pouzij odlitky ze srotu
Treba lity kola na strepy
Bloky motoru
Hlavy motoru
Z kyble spon velkej panak taveniny
Takze uplne na pytel
Vysledna slitina bude taky na vsechno jen ne na odlevani
Je to hlubokotazna slitina tedy uplne na jiny ucel
Jak rikam pouzij odlitky ze srotu
Treba lity kola na strepy
Bloky motoru
Hlavy motoru
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
možná příště ..... jestli ještě někdy budu tavit tak plechuvky určitě ne dlouho to trvá a je z toho akorád smrad
jsem zvědav jak se bude obrábět ta řemenice ,,,,,tam je opravdu všehochuť ,šicí stroj SSSR ,nějakej obal převodovky , příbory ,chladiče počítačů ,kolečka ,nejaké kousky plechů..
forma je jak v obvodu tak v délce asi o 10mm větší tak snad po obrobení na míru nenarazím na nějakou bublinu .
jsem zvědav jak se bude obrábět ta řemenice ,,,,,tam je opravdu všehochuť ,šicí stroj SSSR ,nějakej obal převodovky , příbory ,chladiče počítačů ,kolečka ,nejaké kousky plechů..
forma je jak v obvodu tak v délce asi o 10mm větší tak snad po obrobení na míru nenarazím na nějakou bublinu .
Mn-80
Odlévání může být drahá sranda. Mě prsklo olovo do ksichtu a na ruce. To mě bylo 12 let. Sice jsem ho sloupal i s kůží, ale v obličeji jizvy nemám, jen na rukou. Můžu mluvit o štěstí, do očí ani kapka. To jeden můj příbuznej odléval olovnici a do očí mu to prsklo. Holt špatně vysušená trubka. Už nikdy neviděl.
Dneska se slitiny hliníku dají bez problémů levně koupit v kvalitě, co odléváním nedocílíš. Podle mě je to zbytečnej risk. Ale když už holt musíš si něco dokázat, chraň si hlavně oči. A mysli i na okolí, to olovo, co mi tenkrát vodní pára prskla do obličeje bylo i na baráku ve výšce 5m.
Dneska se slitiny hliníku dají bez problémů levně koupit v kvalitě, co odléváním nedocílíš. Podle mě je to zbytečnej risk. Ale když už holt musíš si něco dokázat, chraň si hlavně oči. A mysli i na okolí, to olovo, co mi tenkrát vodní pára prskla do obličeje bylo i na baráku ve výšce 5m.
umím si to představit ...já měl na sobě komplet svářečskej oblek s dlouhou koženou zástěrou dlouhé rukavice a na hlavě ochranej štít a pčesto jsem měl kousky ve vlasech .bobik píše:Odlévání může být drahá sranda. Mě prsklo olovo do ksichtu a na ruce. To mě bylo 12 let. Sice jsem ho sloupal i s kůží, ale v obličeji jizvy nemám, jen na rukou. Můžu mluvit o štěstí, do očí ani kapka. To jeden můj příbuznej odléval olovnici a do očí mu to prsklo. Holt špatně vysušená trubka. Už nikdy neviděl.
rostríklo se to do vzdálenosti skoro 10m a i do výšky na střeše se třpitil hliník taky ještě ted tam je všechno nešlo sloupnout ....
opatrnost nadevše
Mn-80