Feed-override, Spindle-override
Ok koupil jsem dnes koder 30 impulsu na otacku, tak to o vikendu vyzkousim. Ty aretace me moc jasne nejsou. Pokud pouziju pro jemnost posuvu tritlacitka s aretaci tak se muze stat, ze budu mit sepnute dve nebo tri pokud nebudou svazane...a nebo otocny prepinac. 

Martin
Vsak jo, a protoze jsou ty vstupy pres mux4, tak jsou binarni a kombinaci pak volis dane meritko (ctyri volby dvemi vstupy, tady jsou vyuzitu pouze tri ale ctvrta se da jednoduse dopsat)
00 - 0.1
01 - 0.01
10 - 0.001
11 - neprideleno
no a kdyz zvolis vic os najednou, tak se hybou vsechny najednou, coz se v praxi nepouziva, je to pouze ukazka pouzitelna napr pro otocny prepinac, ktery naopak byva v praxi casto na starsich dalkacich.
Taky muzes mit na kazde ose MPG zvlast, jako to mam ja na soustruhu a je to pak bomba
00 - 0.1
01 - 0.01
10 - 0.001
11 - neprideleno
no a kdyz zvolis vic os najednou, tak se hybou vsechny najednou, coz se v praxi nepouziva, je to pouze ukazka pouzitelna napr pro otocny prepinac, ktery naopak byva v praxi casto na starsich dalkacich.
Taky muzes mit na kazde ose MPG zvlast, jako to mam ja na soustruhu a je to pak bomba

- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Dej potom vědět jaký je průběh těch signálů AB, já mám 20impulsový a ty 4 hodnoty tam proběhnou během jednoho kroku... více zde http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=233 ... ght=#23367krizma píše:Ok koupil jsem dnes koder 30 impulsu na otacku, tak to o vikendu vyzkousim.
Což by znamenalo že ten koder nepoužiješ pro tuhle aplikaci...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
To jsi testoval na EMC?sysel píše:Dej potom vědět jaký je průběh těch signálů AB, já mám 20impulsový a ty 4 hodnoty tam proběhnou během jednoho kroku... více zde http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=233 ... ght=#23367krizma píše:Ok koupil jsem dnes koder 30 impulsu na otacku, tak to o vikendu vyzkousim.
Což by znamenalo že ten koder nepoužiješ pro tuhle aplikaci...
Martin
- dslav
- Kontaktovat uživatele:
Martine děkujeme za skvělou práci. Poťák funguje.
Prozradíš co máš uvnitř?
Posíláš strukturu EMC_TRAJ_SET_SCALE a EMC_TRAJ_SET_SPINDLE_SCALE do RCS_CMD_CHANNEL?
Prozradíš co máš uvnitř?
Posíláš strukturu EMC_TRAJ_SET_SCALE a EMC_TRAJ_SET_SPINDLE_SCALE do RCS_CMD_CHANNEL?
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.
Dušan Slavětínský
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Kde nestačí rozum použij sílu.
Dušan Slavětínský
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
...rado se stalo 
Jasne, presne tyhle Msg. To jsou jedine dve zpravy, ktere to v EMC dokazou. Problematictejsi je dobre obslouzit jejich sending, aby system vykonove netrpel. Pokud by tu byl vetsi zajem o zdrojak, nevidim v tom problem. jinak ti to samozrejme ukazu na nasem blizicim se Ostrava-EMC-Fest.
Tesim se.
Vcera jsem koupil v Alfe-Comp novy Game-Pad od Logitechu. Mam uz doma jeden "ChillSteam", ale ten se zatim nechyta s Linem. Koupil jsem "Dual Action" s moznosti ho vymenit, ale nebude to treba.
Funguje uplne bezproblemu!
6 potenciometru 12 tlacitek cena 500 s DPH !
Komu je to malo muze dat dva
USB-cek je hafo.

Jasne, presne tyhle Msg. To jsou jedine dve zpravy, ktere to v EMC dokazou. Problematictejsi je dobre obslouzit jejich sending, aby system vykonove netrpel. Pokud by tu byl vetsi zajem o zdrojak, nevidim v tom problem. jinak ti to samozrejme ukazu na nasem blizicim se Ostrava-EMC-Fest.
Tesim se.
Vcera jsem koupil v Alfe-Comp novy Game-Pad od Logitechu. Mam uz doma jeden "ChillSteam", ale ten se zatim nechyta s Linem. Koupil jsem "Dual Action" s moznosti ho vymenit, ale nebude to treba.
Funguje uplne bezproblemu!
6 potenciometru 12 tlacitek cena 500 s DPH !

Jak rikam o vikendu to pripojim a dam vedet jak jsem dopadl. 

Martin
Tak jsem den po nakupu game-padu Logitech Dual-Action nevydrzel, vyrazil znovu do prodejny a prinesl si domu
[Logitech Rumblepad Cordless II]
Bezdratove zarizeni na 2.4GHz dosah vetsi nez 10m, funguje vcetne bezprostredniho pohybu kolem driveru KM, u ktereho nechytnete na rozhlasove radio ani vlnku
Zatim bezkonkurencni bomba! zejmena pro majitele portalovych frez.
Behate si kolem masiny a polohujete, startujete program zastavujete a menite rychlost. Zatim v puvodnim kabate gamepadu (rohate vidle)
Vyrazil jsem vcera s nim ke kamaradovi "ivco" vlastnici podobny stul a uz se mi gamepad nepodarilo ziskat zpet
... tak jsi ted musim jit koupit novy
Za timto ucelem jsme pridali za lehke pomoci C-cka a trocha hal scriptu nejake nove vlastnosti meho ovladace duzi_dcm, tak ho sem davam pro ostatni. Pomalu dostava modul vlastnosti, podle mych obrabecskych predstav o pohodlnem ovladani CNC (zadny vlastni patent na rozum, jen dobre a spatne zkusenosti z profi stroju)
News:
Jednotlacitkove ovladani CNC Programu:
1. Button RPS
- run/pause/run/pause/... atd.
- 2s. stisk je stop
2. Button Step
- stisk RPS s pridrzenim btn. Step je (Single Step)
(toto rizeni neni nijak ovlivneno stavem obrazovky GUI Axis (Manual/MDI) a nemusi byt aplikace ani na popredi)
3. Enable FeedOveride
- default FALSE
4. Enable SpindleOverride
- default FALSE
puvodni funkce pro potenciometry FO SO nezmeneny
ostatni knofliky v hal souboru podle potreb uzivatele
[Logitech Rumblepad Cordless II]
Bezdratove zarizeni na 2.4GHz dosah vetsi nez 10m, funguje vcetne bezprostredniho pohybu kolem driveru KM, u ktereho nechytnete na rozhlasove radio ani vlnku

Zatim bezkonkurencni bomba! zejmena pro majitele portalovych frez.
Behate si kolem masiny a polohujete, startujete program zastavujete a menite rychlost. Zatim v puvodnim kabate gamepadu (rohate vidle)
Vyrazil jsem vcera s nim ke kamaradovi "ivco" vlastnici podobny stul a uz se mi gamepad nepodarilo ziskat zpet

... tak jsi ted musim jit koupit novy

Za timto ucelem jsme pridali za lehke pomoci C-cka a trocha hal scriptu nejake nove vlastnosti meho ovladace duzi_dcm, tak ho sem davam pro ostatni. Pomalu dostava modul vlastnosti, podle mych obrabecskych predstav o pohodlnem ovladani CNC (zadny vlastni patent na rozum, jen dobre a spatne zkusenosti z profi stroju)
News:
Jednotlacitkove ovladani CNC Programu:
1. Button RPS
- run/pause/run/pause/... atd.
- 2s. stisk je stop
2. Button Step
- stisk RPS s pridrzenim btn. Step je (Single Step)
(toto rizeni neni nijak ovlivneno stavem obrazovky GUI Axis (Manual/MDI) a nemusi byt aplikace ani na popredi)
3. Enable FeedOveride
- default FALSE
4. Enable SpindleOverride
- default FALSE
puvodni funkce pro potenciometry FO SO nezmeneny
ostatni knofliky v hal souboru podle potreb uzivatele
- Přílohy
-
- duzi_dcm.rar
- (54.71 KiB) Staženo 544 x
Jo jo, je to tak..... Martin si musí znovu zaběhnout koupit gamepad, když jsem ho dostal do ruky na vyzkoušení, už jsem ho radši nepustil a na stůl jsem ho vrátil až byl Martin pryč
Je to bomba, večer natočím nějaké video, ať to vidíte v akci.
Martine, děkuji veřejně ještě jednou, moc dobrá práce

Už je večer, tady je malé vídejo :
http://www.youtube.com/watch?v=UiwndTN0Y-I

Je to bomba, večer natočím nějaké video, ať to vidíte v akci.
Martine, děkuji veřejně ještě jednou, moc dobrá práce

Už je večer, tady je malé vídejo :
http://www.youtube.com/watch?v=UiwndTN0Y-I
Diky Martine za trpelivost....uz me to funguje taky a je to super. Jak jsi psal chce to vymenit hodnoty potaku asi. A nefunguje me a nebo jsem neprisel na to jak ovladat rychlost vřetena. Slo by popsat jak se prirazuji funkce k jednotlivym tlacitkum?
PS: je to super...chodim kolem frezky a muzu ji pohodlne ovladat.

PS: je to super...chodim kolem frezky a muzu ji pohodlne ovladat.

Martin
No ja mam k tomu zase spoustu vyhrad 
Joystick je celkem nanic, hrabes si vzajemne do os a kdyz to pouzivas k najizdeni k mat., tak je pruser nablizku. Pridavani a ubirani rychlosti rychlosti posuvu a vreteny je treba prehodit na oddelene potaky atd.
Proste je treba rozkucht tu uhlednou krabicku a osadit vhodnou vlastni skatuli. Vcera jsem zkousel kolik protlacim pres tlacitka impulzu za vterinu, ze bychom tim prohnali MPG, ale bohuzel to snasi jen velmi omezenou rychlost i kdyz jsem prepsal v linuxu driver pro joy. Samotne to zarizeni ma na butonech filtr proti "jisktreni" spinacu a to omezuje moznost vyssi frekvence, bohuzel.
A k prirazovani tlacitek? Co bys chtel slyset? Halui je komplexni interface nabizejici vetsinu ovladacich prvku, ktere nese soucasne na sobe axis. prikazem net muzes spojit cokoliv a ovlivnit promenne bud potenciometry linearne nebo tlacitky binarne.
toto
net FOminus input.0.btn-tl => halui.feed-override.decrease
net FOplus input.0.btn-tr => halui.feed-override.increase
je spojeni tl.7 a tl.8 se snizenim a zvysenim rychlosti obrabeni, moje potenciometricke ovladani je v tuto chvili vypnute a zapina se takto
setp dcm.feedrate.enable 1
stejne se da pridelit rychlost vretene na tlacitka treba 5 a 6
samotne zapinani vretene by bylo vhodne predelat na jedno tlacitko On/Off, takze bud trocha logiky s pouzitim prvku z hal knihovny nebo chvili pockej a ja budu mit zas chvilku casu a prifouknu to do duzi_dcm modulu.
Start/Stop programu mas na tlacitku 10 prideleno takto
net btnRPS input.0.btn-tr2 => dcm.program.rps
a kdyz podrzis dlacitko 9 a mackas 10 tak stepujes po jednotlivych entitach prideleno takto
net btnStep input.0.btn-tl2 => dcm.program.step
toto zase je priklad prideleni tlacitka 4 pro Homing Z
net btnHomeZ input.0.btn-x => halui.joint.2.home
Doufam, ze tyto samply staci. Doporucuju otevrit dokumentaci a snazit se pochopit logiku hal vazeb, pak uz ti bude hned vse jasne z konkretni konfugurace daneho hal souboru.
Celkovy realne naloadovany seznam pinu a jejich real-time hodnoty najdes v Axisu v menu pod polozkou HALMeter

Joystick je celkem nanic, hrabes si vzajemne do os a kdyz to pouzivas k najizdeni k mat., tak je pruser nablizku. Pridavani a ubirani rychlosti rychlosti posuvu a vreteny je treba prehodit na oddelene potaky atd.
Proste je treba rozkucht tu uhlednou krabicku a osadit vhodnou vlastni skatuli. Vcera jsem zkousel kolik protlacim pres tlacitka impulzu za vterinu, ze bychom tim prohnali MPG, ale bohuzel to snasi jen velmi omezenou rychlost i kdyz jsem prepsal v linuxu driver pro joy. Samotne to zarizeni ma na butonech filtr proti "jisktreni" spinacu a to omezuje moznost vyssi frekvence, bohuzel.
A k prirazovani tlacitek? Co bys chtel slyset? Halui je komplexni interface nabizejici vetsinu ovladacich prvku, ktere nese soucasne na sobe axis. prikazem net muzes spojit cokoliv a ovlivnit promenne bud potenciometry linearne nebo tlacitky binarne.
toto
net FOminus input.0.btn-tl => halui.feed-override.decrease
net FOplus input.0.btn-tr => halui.feed-override.increase
je spojeni tl.7 a tl.8 se snizenim a zvysenim rychlosti obrabeni, moje potenciometricke ovladani je v tuto chvili vypnute a zapina se takto
setp dcm.feedrate.enable 1
stejne se da pridelit rychlost vretene na tlacitka treba 5 a 6
samotne zapinani vretene by bylo vhodne predelat na jedno tlacitko On/Off, takze bud trocha logiky s pouzitim prvku z hal knihovny nebo chvili pockej a ja budu mit zas chvilku casu a prifouknu to do duzi_dcm modulu.
Start/Stop programu mas na tlacitku 10 prideleno takto
net btnRPS input.0.btn-tr2 => dcm.program.rps
a kdyz podrzis dlacitko 9 a mackas 10 tak stepujes po jednotlivych entitach prideleno takto
net btnStep input.0.btn-tl2 => dcm.program.step
toto zase je priklad prideleni tlacitka 4 pro Homing Z
net btnHomeZ input.0.btn-x => halui.joint.2.home
Doufam, ze tyto samply staci. Doporucuju otevrit dokumentaci a snazit se pochopit logiku hal vazeb, pak uz ti bude hned vse jasne z konkretni konfugurace daneho hal souboru.
Celkovy realne naloadovany seznam pinu a jejich real-time hodnoty najdes v Axisu v menu pod polozkou HALMeter
Tak testuji ten 30ti pulsni koder. Protoze nemam zatim LPT 2 upravil jsem hal takto:
# Jog MPG
loadrt encoder num_chan=1
loadrt mux4 count=1
addf encoder.capture-position servo-thread
addf encoder.update-counters base-thread
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
net mpg-aa encoder.0.phase-A <= parport.0.pin-10-in
net mpg-bb encoder.0.phase-B <= parport.0.pin-15-in
# vstupy pro volbu meritka
# net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.2.pin-02-in-not
# net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.2.pin-03-in-not
net pend-scale axis.0.jog-scale <= mux4.0.out
net pend-scale axis.1.jog-scale
net pend-scale axis.2.jog-scale
#net pend-scale axis.3.jog-scale
# vstupy pro volbu osy
#net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.2.pin-04-in-not
#net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.2.pin-05-in-not
#net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.2.pin-06-in-not
#net mpg-a axis.3.jog-enable <= parport.2.pin-07-in-not
net pend-counts axis.0.jog-counts <= encoder.0.counts
net pend-counts axis.1.jog-counts
net pend-counts axis.2.jog-counts
#net pend-counts axis.3.jog-counts
Vysledek je ten ze se to zatim nehybe. Pokud pustim EMC a spustim HAL METER a vyberu stav napr. AXIS1. jog-counts tak se me meni hodnota pri otaceni koderu bud nahoru nebo dolu podle toho kam otacim. Ale osy stoji. Takze signaly s koderu by meli chodit v poradku.
# Jog MPG
loadrt mux4 count=1
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
# net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.2.pin-02-in-not
# net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.2.pin-03-in-not
#net pend-scale axis.3.jog-scale
# vstupy pro volbu osy
#net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.2.pin-04-in-not
#net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.2.pin-05-in-not
#net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.2.pin-06-in-not
#net mpg-a axis.3.jog-enable <= parport.2.pin-07-in-not
#net pend-counts axis.3.jog-counts
Vysledek je ten ze se to zatim nehybe. Pokud pustim EMC a spustim HAL METER a vyberu stav napr. AXIS1. jog-counts tak se me meni hodnota pri otaceni koderu bud nahoru nebo dolu podle toho kam otacim. Ale osy stoji. Takze signaly s koderu by meli chodit v poradku.
Martin
to krizma: Hele nezlob se Martine, ale je to s tebou obtizne, ty to stale nechapes a ja vim, ze bys hrozne chtel 
Hal prvky fungujou jako elektronicke soucastky, pokud nechapes elektroniku a zapojeni logickych prvku je zbytecne, aby jses snazil sam konfigurovat tyto soubory. Vse co jsi deaktivoval v hal souboru se stalo a funguje to presne tak, jak jsi to vyeditoval.
Musis zvolit nejakou osu, jinak se ti hybat nebude tz. ze kdyz je vsechny vypnes tak se ti nemuze zadna hybat a s meritkem je to stejne. Pokud nemas k dispozici tlacitka, (ale mas jich dost jak na gamepadu, nebo se daji udelat na obrazovce) tak pouzij pro testy prikaz setp. Tohle tam napis a bude se ti napriklad hybat osa x natvrdo v meritku 0.1mm
# Jog MPG
loadrt mux4 count=1
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
setp mux4.0.sel0 FALSE
setp mux4.0.sel1 FALSE
# vstupy pro volbu osy
setp axis.0.jog-enable TRUE
setp axis.1.jog-enable FALSE
setp axis.2.jog-enable FALSE

Hal prvky fungujou jako elektronicke soucastky, pokud nechapes elektroniku a zapojeni logickych prvku je zbytecne, aby jses snazil sam konfigurovat tyto soubory. Vse co jsi deaktivoval v hal souboru se stalo a funguje to presne tak, jak jsi to vyeditoval.
Musis zvolit nejakou osu, jinak se ti hybat nebude tz. ze kdyz je vsechny vypnes tak se ti nemuze zadna hybat a s meritkem je to stejne. Pokud nemas k dispozici tlacitka, (ale mas jich dost jak na gamepadu, nebo se daji udelat na obrazovce) tak pouzij pro testy prikaz setp. Tohle tam napis a bude se ti napriklad hybat osa x natvrdo v meritku 0.1mm
# Jog MPG
loadrt mux4 count=1
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
setp mux4.0.sel0 FALSE
setp mux4.0.sel1 FALSE
# vstupy pro volbu osy
setp axis.0.jog-enable TRUE
setp axis.1.jog-enable FALSE
setp axis.2.jog-enable FALSE
Takze po uprave HAL uz vse funguje jak ma...timto dekuji Pupikovi za jeho trpelivost.
Pouzil jsem tento koder:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=532-087
a video je tady:
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/EJH ... directlink
trosku se me zmrsil format....sorry
Myslím , ze pro hobby ucely je to uplne super zalezitost. Chvilku jsem tim kroutil sem a tam a v pohode.I pomalu to presne kopiruje krok koderu. Na videu jsou zapnuty vsechny tri osy. Krok je 0.1 mm.
Ted musim upravit PC, protoze mam nedostatek LPT
Pouzil jsem tento koder:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=532-087
a video je tady:
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/EJH ... directlink
trosku se me zmrsil format....sorry
Myslím , ze pro hobby ucely je to uplne super zalezitost. Chvilku jsem tim kroutil sem a tam a v pohode.I pomalu to presne kopiruje krok koderu. Na videu jsou zapnuty vsechny tri osy. Krok je 0.1 mm.

Ted musim upravit PC, protoze mam nedostatek LPT

Martin