Menší, nebo stolní soustruh do garáže

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
testone
Sponzor fora

24. 8. 2017, 11:54

Hoffec píše:
testone píše:ty šrouby budou palcový
musíš to měřit tak přes deset závitů a podělit to
podélnej šroub vůbec neřeš
proč pochopíš, až budeš na soustruhu chvíli dělat
zbytečná starost
Jo tak sem to měřil... Takže opravit pouze příčný posuv suportu? On tak ten podélný není tak moc vyběhaný, u něj je hlavní vůle v uložení v tělese asi 2 mm, ale to by se dalo snad nějak vypodložkovat. Budu se tedy věnovat tomu příčnému šroubu, asi to vyměním jak jsem psal, koupim závitovou tyč TR16x4 (není to stoupání moc?) a sesadím to s původní hřídelí, matku koupím hotovou kostku a jen si jí upravím (ono to tam tak je udělané) vyjde to na pár kaček a snad to splní svůj účel.
bacha ten šroub má levej závit
4mm bude hodně
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
kenybz

24. 8. 2017, 11:57

soudě dle omlácených drážek pro klíč v maticích to měl asi nějaký odborník před tebou a po ruce měl akorát majzl a do*ebaný šrubovák tak hodně štěstí.
popravíš co bude v tvých silách a nakonec to třeba prodáš
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Hoffec

24. 8. 2017, 12:22

kenybz píše:soudě dle omlácených drážek pro klíč v maticích to měl asi nějaký odborník před tebou a po ruce měl akorát majzl a do*ebaný šrubovák tak hodně štěstí.
popravíš co bude v tvých silách a nakonec to třeba prodáš
Nejsem si jistý, zda to byla narážka, nebo jen překlep, ale výraz popravíš, bude u mě možná vcelku na místě... uvídím, co z toho vypadne, až to rozdělám a pak se uvidí. Řekněme, že za tu cenu, za kterou jsem to já koupil, to prodám do pár hodin, takže cajk...

Jinak k tomu nejhoršímu uložení: Když posunu vřeteno axiálně směrem doleva ( k řemenici na konci), tak se točí volně, pokud ho posunu na druhou stranu, tak zatuhne... takže se obávám nejhoršího, že tento kužel na konci opravdu je... Na druhou stranu, pokud to někdo dlouho používal s touto vůlí, měl to povolené, tak by ten kužel mohl být vymletý né na celé délce, ale jen proláklina díky rozdílným průměrům a po vyčištění a dotažení by si to mohlo na nějaký čas ještě sednout ( teoreticky )??
kenybz

24. 8. 2017, 12:36

popravíš bylo myšleno jako že ho opravís v rámci svých možností.
až po rozebrání zjistíš co tam přesně je
Hoffec

24. 8. 2017, 2:01

kenybz píše:popravíš bylo myšleno jako že ho opravís v rámci svých možností.
až po rozebrání zjistíš co tam přesně je
Podařilo se mi to porozdělat, matky byly dotažené lehce, stačilo ťuknout a šly rukou...

Nepodařilo se mi ale vydat vřeteno, přiládám obrázky s čísly:

1: Malé ozubené kolečko, které se nechce vůbec hnout - buď je tam zarostlé, nebo nevim...
2: Větší kolečko, vypadá to, že je buď na peru, nebo na drážkování
3: se pohybuje na hřídeli volně
4: Je zřejmě na drážkování nebo peru

Tipnul by si někdo, jak to celé rozdělat? všechny matky jsou povolené, ložiska jsou volná...

Další fotka zobrazuje dutinu ve vřeteni, která je v jednom místě jakoby odsazená - buď vrtáním ze dvou stran, nebo jestli není dělená. nejsou na ní nikde žádné prvky, kterými by to šlo chytit a připadně povolit, ani by to asi nepomohlo, protože vzdýálenost této rýhy od čela je cca 93 mm což je někde uvnitř ložiska blíže univerzály, takže to by bylo asi divný...

Příjemnější zjištění je, že obě kluzná ložiska jsou s kuželem ven, tzn rozříznutá a dotažením se svírají dovnitř, kde je válcová plocha, to by znamenalo, že by to snad mohlo jít složit a nastavit bez vůle... axiální posuv podle mě vymezují kontramatky za ložiskem ze strany od vřetena...

Prosím, poraďte mi jak to rozdělat, nechci do toho moc rubat, abych to nějak nedomrvil...
Přílohy
pohled do díry vřetena a přechod cca 93mm od čela
pohled do díry vřetena a přechod cca 93mm od čela
P70824-144643.jpg
P70824-144647.jpg
P70823-171241.jpg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 4:34

nač to zbytečně popisovat :) mimochodem vřeteno musí jít vytáhnout aniž bys povolil ložiska
vřeteno.jpg
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Hoffec

24. 8. 2017, 4:57

Tak jsem to nakonec vydnal, chtělo to jen trochu síly a já se do toho bál praštit. Stáhnul jsem to pomocí matic, kterými se vymezuje axiální vůle.
Dokázal by tady někdo zhodnotit podle fotek, zda to je ještě v pohodě? Nebo jestli by se měla udělat nějaká oprava...
Přílohy
axiální ložisko
axiální ložisko
Ložisko blíže univerzále
Ložisko blíže univerzále
zadní ložisko
zadní ložisko
Zadní konec hřídele
Zadní konec hřídele
hřídel u univerzály
hřídel u univerzály
Vyndaná hřídel
Vyndaná hřídel
Carl_FM

24. 8. 2017, 6:54

tumlik píše:nač to zbytečně popisovat :) mimochodem vřeteno musí jít vytáhnout aniž bys povolil ložiska
vřeteno.jpg
Odkud je to schémátko? Neměl by jste prosím něco víc k soustruhům Josef Svoboda Olomouc? Třeba nějaký přehled nebo katalog. Díky.
MAS FU2A, TOS SM16A
kenybz

25. 8. 2017, 5:38

no vida a je to venku a co teď s tím že ?
vypadá to na komplet novou výrobu ložisek a vřeteno nechat přebrousit to je správné řešení....
pak je ještě jedna možnost jak to dat jaksi do provozuschopného stavu s nejasnou životností
v pouzdru rozšíříš tu drážku, v které už neni žádná mezera a zkusíš víc dotáhnout pouzdro
možná budeš muset kousek pouzdra odsoustružit protože se ti matice už opřou o pouzdro.
Pak je ještě jedna možnost a to je prasácké tak to nebudu ani psat sám to tak nedělám.
No a pokud se ti podaří nastavit vůli radiálně po zaběhnutí tak 0,03mm a pouzdra nebudou moc hřát /můžou být vlažné tak do 40°C
tak to nějakou dobu bude fungovat důležité je mazání. toto vřeteno jelo nasucho proto ty škábance na obvodu.
Mohl by sis vzít mikrometr a změřit hřídel vřetena v místě uložení a to postupně na celém obvodu a i v celé šíři uložení
sice ti to velice nic neřekne ale aspoň zjistíš jak moc nerovnoměrně je to opotřebené a do budoucna vhodné na broušení.
Jo nezapomeň při zpětné montáži pouzder správně orientovat mazací otvor
drážku rozšíříš pilkou na železo a pak sraz hranu která vznikne na to si vem škrabák jestli ho nemáš tak si ho vybrousíš z pilníku
dál by bylo dobré udělat v pouzdrech mazací drážku ve tvaru osmičky kdy protínání kružnic osmičky bude v mazacím otvoru a kraje kružnic nepřekračují okraj pouzdra, ale konči asi 3mm od konce tato drážka se dá vyškrabat ručně lžičkovým škrabákem ten jde taky vybrousit z pilníku
vnitřek pouzder si začerni lihovým fixem abys věděl kde škrabeš
Hoffec

25. 8. 2017, 7:32

kenybz píše:no vida a je to venku a co teď s tím že ?
vypadá to na komplet novou výrobu ložisek a vřeteno nechat přebrousit to je správné řešení....
pak je ještě jedna možnost jak to dat jaksi do provozuschopného stavu s nejasnou životností
v pouzdru rozšíříš tu drážku, v které už neni žádná mezera a zkusíš víc dotáhnout pouzdro
možná budeš muset kousek pouzdra odsoustružit protože se ti matice už opřou o pouzdro.
Díky za rady,
Na těch pouzdrech je mezera dost velká, je v ní něco strčený, vpředu to bylo ale bez vůle a vzadu se uvidí, jak to půjde dotáhnout. Btw kolik řádově bych si musel připravit kaček na nová ložiska a přebroušení hřídele?
Carl_FM

25. 8. 2017, 7:38

To je nesmysl to přebrušovat, jedině pokud by člověk měl nějaké velmi dobré známé. Na tyhle amatérské točení to stačí i s vůlí.
MAS FU2A, TOS SM16A
Hoffec

25. 8. 2017, 7:48

Carl_FM píše:To je nesmysl to přebrušovat, jedině pokud by člověk měl nějaké velmi dobré známé. Na tyhle amatérské točení to stačí i s vůlí.
Takže složit a dobrý? Jde mi o to aby to fungovalo a nemělo to vakl, kterej cejtíš rukou když na to šáhneš... Hodně to drnčelo při obrábění i s minimálně vyloženým nožem... Ony tam jsou vůle teda uplně ve všem :-D i když podélnej posuv suportu mě přijde, až na šroub, naprosto perfektní... ale to je asi tak všechno, hlavně ten šroub příčného posuvu...
kenybz

25. 8. 2017, 8:21

nemá smysl to brousit a snažit se tam namordovat a sevřít staré dodrápané pouzdra
takto jak je to vydrané to chodí ve svých rýhách ....
a cena no za bronz dáš cca 2000 to je jen odhad nevím rozměry problém bude najít někoho kdo ti to bude chtít udělat
navíc pouzdra se pak musí zaškrabat
přebrousit hřídel na nějaký rozumný rozměr by nestálo moc ale záleží zda to pujde po všech zásazích upnout mezi hroty tak aby to neházelo
vem si hodinky a mag stojánek a změř pak vůli v uložení a bez řemenu ten ti to právě špónuje a zdá se to bez vůle
Hoffec

25. 8. 2017, 8:28

Takže pro mně, pokud do toho nechci pustit několik tisíc, tak je možnost to vyčistit, složit, vymezit vůle jak to půjde, hodinkama změřit házivost vřetene a pokud to bude tak nějak v cajku tak normálně používat?

Jinak trochu odbočim, jak se řeší to, že nemůžu do nožové hlavy upnout pořádnou kudlu? mám pak ostří nad osou, nejveštší upnu tak 10mm, možná 15mm ale ty pěkný pořádný nože tam prostě nedám....
sisi

25. 8. 2017, 8:41

Nezapomeň, jsou to kluzná ložiska, tak nedotahuj "na krev" a mazat a mazat. Bude to chodit ještě dlouho. Kenybz má pravdu. Na kutilství to bohatě stačí.
Krása pomíjí, blbost je věčná
Odpovědět

Zpět na „Nákup“