CNC-fréza
[youtube][/youtube] pneumaticklima]Zdravím všechny, kteří se zajímají o amatérské CNC. Sestava, kterou jsme společně zrealizovali je bez problému v provozu a proto přemýšlím o rozšíření čtvrté osy. Koupil jsem již dřív mini otočný stůl OPTIMUM který bych takto využil. Předpokládám, že při vrtání otvorů pod různými úhly a podobně bude jednoduché začlenění do programu. Jestli někdo podobnou akci realizoval, zajímalo by mě zda je to ku prospěchu věci a nebo jen něco navíc. Jinak v příloze nabízím náhled na řízení čtyř jednotek včetně hlídání koncových poloh ovládaných vlastnoručně vyrobenými pneumatickými ventily a řízeny stavovým automatem taktéž vlastní výroby.
Čtvrtá osa je hodně dobrý a užitečný pomocník. Jenom bych se asi nepouštěl do přestavby otočného stolu, ale zvážil bych použití starší harmonické nebo cykloidní převodovky. Jsou v principu bezvůlové a mají velmi tuhé a přesné uložení. Vznikne tím čtvrtá osa úplně jiných vlastností.
Děkuji za odpověď. Vše je sestaveno v amatérských podmínkách, tak že předpokládám, že šnekový převod by měl stačit. Mimo to stůl se zdá být kvalitní a stál mě 9000Kč. V případě větší přesnosti při vrtání by se dala využil brzda po každém kroku. Jde o to, abych nemusel točit kličkou po každém dělení. J.K.
Je jistě na zvážení zda použít komponenty které máš již k dispozici a nebo shánět něco dalšího. Ten otočný stůl lze na polohování a zabrždění jistě použít a poslouží. Přeci jen bych se ale poohlížel po té harmonické / cykloidní převodovce. Občas se dají sehnat za děkuji z vyřazených robotů v luxusním stavu. Navíc by ti to garantovalo kvalitu i při spojitém obrábění ve všech osách.
Před stavbou doporučuji si zkreslit profil stolu se sklíčidlem a vřeteníku a zvážit zda se dostaneš až ke sklíčidlu. Občas si to tam dost překáží !
Před stavbou doporučuji si zkreslit profil stolu se sklíčidlem a vřeteníku a zvážit zda se dostaneš až ke sklíčidlu. Občas si to tam dost překáží !
Dobrý den, děkuji za příspěvky do diskuze. V první řadě je potřeba říct, že nemám v úmyslu frézovat v 3D pohledech. V některém z dřívějších příspěvků je obrázek tělesa pneumatického ventilu. Programem obrábím pouze jednu plochu jedním nástrojem a rád bych po ruční výměně předvrtal otvory na obou čelech pod závity, vše na jedno upnutí. Jistě by se to dalo řešit efektivnějším způsobem, ale potřebuji vyrobit alespoň několik těles aby byli pokud možno stejné. Zatím mám vyrobeno pár prototypů (Youtube, PNEUMATICKLIMA), které testuji na životnost a spolehlivost, a tak bych se rád dopracoval k nějakému konci. Už v tom mám mnoho času a peněz a koníčkem se to ani nedá nazvat. Takže jsou dvě možnosti. Vrtací šablona, nebo upravit otočný stůl upevnit těleso a po opracování jedné plochy natáčet ručně a druhým programem vyvrtat otvory. Je zde ještě třetí možnost nechat si to někde zhotovit. Ale na to moc nevěřím, příliš málo kusů, aby se tím někdo za rozumné peníze zabýval.J.K.
Zdravím, Možná že jsem se úplně přesně nevyjádřil, ale o nějakém jednoduchém obrábění asi nelze hovořit. Když i pro Číňana bylo zhotovení 50ks problém, tak asi na tom něco bude. Navenek to vypadá jednoduše, ale jakákoliv malá odchylka při výrobě tělesa se odrazí při kompletaci. Mluvím o souososti, vystruženém a lapovaném otvoru atd.. Vše musí být přesně slícováno a sestava, kde těleso je hlavní díl na něž navazují dvě plastová víčka v kterých chodí šoupátko řízené manžetami chyby neodpouští. Ale jak se říká, kdyby to bylo jednoduché, tak by to dělal každý. Přesto děkuji za snahu a přeji hezký den. J.K.
-
- Kontaktovat uživatele:
No, na to je taka vec vymyslena, vola sa vykres a geometricke a rozmerove tolerancie...Klimenko píše: ↑27. 9. 2024, 2:00 Zdravím, Možná že jsem se úplně přesně nevyjádřil, ale o nějakém jednoduchém obrábění asi nelze hovořit. Když i pro Číňana bylo zhotovení 50ks problém, tak asi na tom něco bude. Navenek to vypadá jednoduše, ale jakákoliv malá odchylka při výrobě tělesa se odrazí při kompletaci. Mluvím o souososti, vystruženém a lapovaném otvoru atd.. Vše musí být přesně slícováno a sestava, kde těleso je hlavní díl na něž navazují dvě plastová víčka v kterých chodí šoupátko řízené manžetami chyby neodpouští. Ale jak se říká, kdyby to bylo jednoduché, tak by to dělal každý. Přesto děkuji za snahu a přeji hezký den. J.K.
Ak to ten cinan nedodrzal tak sa niet comu cudovat...