TomášH píše: ↑9. 4. 2021, 6:31
Ve spoustě věcech určitě máte pravdu a já to beru nicméně si pořád myslím svoje. Okna určitě nejsou můj favorit. Za nejdokonalejší systém z hlediska ovládání/GUI a intuitivního prostředí považuji android/IOS.
Nechci tady šířit žádný spam takže bych diskuzi na toto téma neřešil ničemu to nepomůže.
Chci se ovšem zeptat jak je to s překladem zatím mám linux v AJ a zajímalo by mě jestli je CZ překlad v pohodě nebo jsou tam chyby abych pak něco nehledal někde jinde kvůli překladu v menu atd. ?
Rada pro začátečníky v GMOCCAPY je zase pro mě z nepochopitelných důvodů zamčené menu s nastavením (settings) na začátku chce to heslo to heslo je 123 je to i jako komentář po najetí na ikonu bohužel já si toho nevšiml. Potom se dá to heslo v tom vypnout.
Pouzivam vyhradne linux poslednich cca 20 let. To neznamena, ze vsechno vim a umim, ono se to totiz meni a vyviji a co nepotrebuju neznam. Treba LinuxCNC neznam vubec.
- jak psali predrecnici nejsou to windows, neni to ani podobne, neni to ani jina liga, je to jiny sport
- je viceuzivatelsky by design, z toho plynou nektere zadrhele, na ktere muzete narazit
- nijak nebrani adminovi se strelit do nohy (viz rm -rf /), proto velmi doporucuju pod rootem delat jen to, co jinak nejde a rozhodne nedoporucuju bezhlave copy & paste z webu (aspon popremyslet, co to dela)
- jak pise robocop hodne toho do cestiny je prelozene, ale predevsim command line (shell) doporucuju pouzivat v AJ, pokud lze. Nektere scripty zavisi na vystupech jinych programu a nemaji osetrene jine jazyky.
- to, ze nektere veci chteji heslo je a) potrebuji roota, aby mohly provest potencialne nebezpecnou operaci (zmena systemoveho konfiguraku, hesla, pristup k HW) b) chtel to tak autor, aby uzivateli zabranil si neco nechtene rozdrbat, pripadne pocita s tremi urovnemi obsluhy (spravce OS, spravce aplikace (stroje), lopata)
- android je priohnuty Linux, iOS je priohnute BSD oboje vyladene. Nevyhodou je, ze pri tom ladeni se ztratila vetsina flexibility.
- pokud něco nefunguje, googli a ptej se, dalsi duvod pro anglictinu - kdyz copy&pastnes chybovou hlasku do googlu (kacky), vetsinou dostanes nejakou napovedu, v cestine to neni pravidlem.