Začněme s linuxem, má to smysl !

Odpovědět
zz912

9. 4. 2021, 10:09

TomášH píše: 9. 4. 2021, 9:26 Jediná klika je, že nás z toho hlediska ovládání CNC operační systém naštěstí moc nezajímá a v podstatě po něm nic nechceme jenom pár nastavení které jsou dobře popsané na https://zz912.webnode.cz/ takže se to dá zvládnout v pohodě .
Díky za feedback.
TomášH píše: 9. 4. 2021, 9:26 Bohužel tu je ale druhá stránka věci a to je samotný OS Linux který je v podstatě pro normálního uživatele nepoužitelný, z hlediska rozhraní a ovládání je to krok zpět oproti win.
Pokud někdo tvrdí jak je výkonný tak je to pravda ale je to hlavně v tom, že v něm nic není ani základní funkce které bych čekal.
Definuj normálního uživatele. :-) Problém není v tom, že by OS GNU Linux neměl základní funkce, ale chvíli trvá, než si uživatel najde alternativy k Windows funkcím, které mu budou vyhovovat. Začni více googlovat a budeš taky mít vyražený dech v dobrém slova smyslu i v oblasti OS, ale zabere Ti to nějaký čas.

Možná pokud bys chtěl používat Linux i na normální život, třeba Ti bude vyhovovat jiná distribuce.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2021, 10:12

TomášH píše: 8. 4. 2021, 9:38 Aha myslím, že zrovna když jsem na to koukal tak to tam ještě nebylo protože jsem to právě hledal poprvé tam.
Jinak k tomu návodu je napsaný blbě teda alespoň pro mě já už si to pak uvědomil.
S tou základní síťovkou která tam je tzn. WiCD to funguje v pohodě když se to nastaví u toho spojení.
Pak jsem přišel na to že aplikace network-manager a wicd můžu změnit přes můj oblíbený manažer.
Pak jsem taky přišel na to že před ty příkazy se musí doplnit "sudo".
sudo apt-get install network-manager network-manager-gnome
sudo apt-get remove wicd wicd-gtk

Což vás pro mě naprosto nepochopitelně jako jediného správce na PC udělá jakože administrátorem znovu kterým jsem si myslel že už dávno jsem.
Tak jsem pro jistotu zase systém nově přeinstaloval a stejně tam nikde nastavení administrátora není.

Tak se hned zeptám na věci které mě otravují:
1. PC s linux cnc nebude připojený do žádné další sítě
2. jak udělám abych se nemusel při každém zapnutí přihlašovat (jméno/heslo)
3. jak udělám abych byl pořád administrátor (root) a nemusel to furt potvrzovat
administrator v linuxu je mnohem mocnejsi nez ve windows, zkus si jako user zadat prikaz: rm -rf a pak jako root, shvalne, co se stane
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex

9. 4. 2021, 11:43

filla píše: 9. 4. 2021, 10:12 administrator v linuxu je mnohem mocnejsi nez ve windows, zkus si jako user zadat prikaz: rm -rf a pak jako root, shvalne, co se stane
Máš to nekompletní.
Chce to:
rm -rf /

Poznámka: Nedělejte to! Zlikvidujete celou instalaci!

K tomu srovnání Linux x Windows:
Základní problém je, že hledáš v Linuxu přímý ekvivalent toho, jak je to ve Windows.
Ale Linux nejsou "Windows zdarma". Je to úplně jiný operační systém.
Pokud bys naopak znal Linux a chtěl vyzkoušet Windows, tak si řekneš, jak to vůbec může někdo používat.
Je do jako když máš novou ženskou. Pokud od ní budeš čekat, že se bude chovat stejně jako ta předešlá, tak budeš zřejmě zklamanej.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2021, 1:16

presne tak jak pise mex
mel jsem tu moznost diky okolnostem udelat neumyslne maly experiment
uzivatele asi pul nebo trictvrte roku zacali na linuxu protoze MS nejak neumel drive dodat licence v multilicenci
no a kdyz meli ti novi uzivatele pote prejit na windows tak to pro ne byl sok a neprekonatelny rozdil
jaktoze to ovladani je jinde....
kde jsou moje oblibene funkce...
proc tu neni tohle....
jakto ze to je tak slozite...

jinak az poznas linux blize zjistis ze tam toho zase tak moc neschazi
nektere programy tam opravdu nemaji alternativy nebo je to zatim v plenkach (treba cad a cam)
ale vetsina bezneho tam je a vetsinou je to mnohem silnejsi nastroj diky systematicnosti programatoru a je to vic otevrene a propojene a propojitelne, scriptovatelne atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
TomášH

9. 4. 2021, 6:31

Ve spoustě věcech určitě máte pravdu a já to beru nicméně si pořád myslím svoje. Okna určitě nejsou můj favorit. Za nejdokonalejší systém z hlediska ovládání/GUI a intuitivního prostředí považuji android/IOS.
Nechci tady šířit žádný spam takže bych diskuzi na toto téma neřešil ničemu to nepomůže.
Chci se ovšem zeptat jak je to s překladem zatím mám linux v AJ a zajímalo by mě jestli je CZ překlad v pohodě nebo jsou tam chyby abych pak něco nehledal někde jinde kvůli překladu v menu atd. ?
Rada pro začátečníky v GMOCCAPY je zase pro mě z nepochopitelných důvodů zamčené menu s nastavením (settings) na začátku chce to heslo to heslo je 123 je to i jako komentář po najetí na ikonu bohužel já si toho nevšiml. Potom se dá to heslo v tom vypnout.
Charon
Sponzor fora

9. 4. 2021, 6:48

TomášH píše: 9. 4. 2021, 6:31 Ve spoustě věcech určitě máte pravdu a já to beru nicméně si pořád myslím svoje. Okna určitě nejsou můj favorit. Za nejdokonalejší systém z hlediska ovládání/GUI a intuitivního prostředí považuji android/IOS.
Nechci tady šířit žádný spam takže bych diskuzi na toto téma neřešil ničemu to nepomůže.
Chci se ovšem zeptat jak je to s překladem zatím mám linux v AJ a zajímalo by mě jestli je CZ překlad v pohodě nebo jsou tam chyby abych pak něco nehledal někde jinde kvůli překladu v menu atd. ?
Rada pro začátečníky v GMOCCAPY je zase pro mě z nepochopitelných důvodů zamčené menu s nastavením (settings) na začátku chce to heslo to heslo je 123 je to i jako komentář po najetí na ikonu bohužel já si toho nevšiml. Potom se dá to heslo v tom vypnout.
Hele a viděl jsi někdy ještě třeba MS-DOS? Myslíš že někdo bude překládat operační systém? A jeste do takoveho svetoveho jazyka jako je čeština?

No nevím jestli rozbité jabko je nějakým etalonem dokonalosti :lol: O produktu strejdy Gůgla radši nemluvě. Na founu mi nevadí, ale do stolního bych to fakt nechtěl ani jedno :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2021, 6:57

je toho dost prelozeneho
i na prikazove radce to pak pise cesky ale nejsem zastancem toho prepinat tyhle veci do cestiny
prcek

10. 4. 2021, 4:10

TomášH píše: 9. 4. 2021, 6:31 Ve spoustě věcech určitě máte pravdu a já to beru nicméně si pořád myslím svoje. Okna určitě nejsou můj favorit. Za nejdokonalejší systém z hlediska ovládání/GUI a intuitivního prostředí považuji android/IOS.
Pouzivam vyhradne linux poslednich cca 20 let. To neznamena, ze vsechno vim a umim, ono se to totiz meni a vyviji a co nepotrebuju neznam. Treba LinuxCNC neznam vubec.
- jak psali predrecnici nejsou to windows, neni to ani podobne, neni to ani jina liga, je to jiny sport
- je viceuzivatelsky by design, z toho plynou nektere zadrhele, na ktere muzete narazit
- nijak nebrani adminovi se strelit do nohy (viz rm -rf /), proto velmi doporucuju pod rootem delat jen to, co jinak nejde a rozhodne nedoporucuju bezhlave copy & paste z webu (aspon popremyslet, co to dela)
- jak pise robocop hodne toho do cestiny je prelozene, ale predevsim command line (shell) doporucuju pouzivat v AJ, pokud lze. Nektere scripty zavisi na vystupech jinych programu a nemaji osetrene jine jazyky.
- to, ze nektere veci chteji heslo je a) potrebuji roota, aby mohly provest potencialne nebezpecnou operaci (zmena systemoveho konfiguraku, hesla, pristup k HW) b) chtel to tak autor, aby uzivateli zabranil si neco nechtene rozdrbat, pripadne pocita s tremi urovnemi obsluhy (spravce OS, spravce aplikace (stroje), lopata)
- android je priohnuty Linux, iOS je priohnute BSD oboje vyladene. Nevyhodou je, ze pri tom ladeni se ztratila vetsina flexibility.
- pokud něco nefunguje, googli a ptej se, dalsi duvod pro anglictinu - kdyz copy&pastnes chybovou hlasku do googlu (kacky), vetsinou dostanes nejakou napovedu, v cestine to neni pravidlem.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2021, 6:44

Presne jsi to trefil.
Je to priohnuty linux nebo BSD, tj. Jine jadro ale zbytek dost stejny.

Kdyz vemes win. Zakazes tam vetsinu veci, pustis to na predem danem schvalenem hardware a po startu das jednu jedinou aplikaci. Napr. Browser. A nedovolis uzivateli spustit jiny program.
Bude to zhruba to same.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2021, 5:21

Tyjo, vy to stále řešíte? To je teprve instalae, jo? To je přesně ten důvod, proč jsem do toho nechtl jít. Prostě je to jen pro zdatné jinochy, co vědí co je ten příkazový řádek. Tome, respekt. Pak mně to něky naučíš, pokud z toho nezešílíš:)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2021, 6:01

tady uz resime rozdily v systemech
hadam ze nainstalo uz maj vsichni davno
alespon ti se kterymi komunikuji prez SZ to meli hned
zz912

11. 4. 2021, 6:11

Mrosconi píše: 11. 4. 2021, 5:21 Tyjo, vy to stále řešíte? To je teprve instalae, jo? To je přesně ten důvod, proč jsem do toho nechtl jít. Prostě je to jen pro zdatné jinochy, co vědí co je ten příkazový řádek. Tome, respekt. Pak mně to něky naučíš, pokud z toho nezešílíš:)
Zase rypes? :D Dlouho jsi nemel zavadu, ze si Mach dela co chce? Treba ze si z nepochopitelnych duvodu osa Z odjede o 10 mm? :D
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2021, 6:18

zz912 píše: 11. 4. 2021, 6:11
Mrosconi píše: 11. 4. 2021, 5:21 Tyjo, vy to stále řešíte? To je teprve instalae, jo? To je přesně ten důvod, proč jsem do toho nechtl jít. Prostě je to jen pro zdatné jinochy, co vědí co je ten příkazový řádek. Tome, respekt. Pak mně to něky naučíš, pokud z toho nezešílíš:)
Zase rypes? :D Dlouho jsi nemel zavadu, ze si Mach dela co chce? Treba ze si z nepochopitelnych duvodu osa Z odjede o 10 mm? :D
Že se do toho přidávám... Píše někdo, kdo založil min. 2 vlákna že LCNC něco zobrazuje/dělá
chybně/jinak než ostatním :lol: Ale to píšu jako nadsázku, že jsem si na to vzpoměl jak jsem viděl tenhle příspěvek :wink:
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
TomášH

11. 4. 2021, 6:54

Já bych byl hlavně v klidu čekal jsem taky na kartu a mám dost svojí práce takže u toho furt neležím.
Svoje k linuxu jsem napsal je to jen můj osobní názor jestli jsem někoho urazil tak se omlouvám. Prostě nejsem zviklej číst nějaký dlouhý manuály nebo pořád něco hledat na google.
Aplikace/systémy pro lidi/masy se dělají jinak dělal jsem nějakou dobu po škole testera sw tak o něčem vím.
LinuxCNC je výbornej systém zatím mě celkem všechno de teď si hraju s ladder diagramem.
Problémy s Mach3 jsou ve většině případech elektronika, nastavení a rušení.
Nastavil jsem si brzdu na oseZ jako výstup s tagem (machine is enabled) je toto v pořádku nebo to děláte ještě nějak jinak?
Jinak taková perlička nakonec jsem rád že jsem se na linux podíval, BECKHOFF totiž chystá jejich SW PLC Twincat právě do jádra tohoto systému.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2021, 7:03

to odbrzdeni tak neni uplne korektni
mel by jsi umet zachytit ze driver je v alarmu tedy nepridrzuje a zase zabrzdit
jinak existuje lepsi sihnal ktery je enable pro osu
tedy tu konkretni
tim se enabluje i jeji pid smycka atd...
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“