Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2012, 10:18

:lol: Blbý je jenom, že sem tam zůstane viset.
Ferrit

12. 6. 2012, 12:54

Ben Ash píše::lol: Blbý je jenom, že sem tam zůstane viset.
Tak ji vyměníme - a budem měnit, jak když ocasem mrská - (ale jen když tam je 6-7 atm).
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2012, 5:13

Startuje další projekt :D
Přílohy
KIF_7949.JPG
KIF_7948.JPG
KIF_7947.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
QNX
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2012, 5:29

magi: Vakuový trubicový kolektor s heatpipe :-) Také jsem jeden zakoupil a zrovna je někde na cestě, už se těším až dorazí. Co s ním budeš dělat?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2012, 5:44

No dám ho na střechu :D a donutím ohřívat 200l bojler na TUV.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
zami

15. 6. 2012, 6:30

Tak toto mne zajímá velice. Mám to také letos v dlouhodobém plánu. Tak šup šup ať mám kde opisovat..... :wink:
Miloš
QNX
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2012, 6:37

já ho chci jako ohřev pro zahradní sprchu, ale hlavně se s těma pěknejma trubkama chci seznámit, zatím jsem tu čest neměl.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2012, 12:26

Tak chlapci vydržte, sám musím vyzískat nějaké základní moudra stran instalace. Nicméně jsem v kontaktu s velice dobrým známým http://www.nukleon.cz" onclick="window.open(this.href);return false; , který toto dělá a tento panel mi sehnal.
Co zatím víme:
zapojení musí být mědí (nebo železem)
rozvod musí být dimenzován na tlak 6bar a teplotu 300st.
pokud je použita měď, musí se pájet stříbrem
jako izolace se musí použít chlaďařská izolace, která vydrží vysokou teplotu
náplň je jakási speciální nemrzka, které nevadí vysoká teplota

Musím se dál vyptat kde udělat odvzdušňováky, jak udělat plnící bod, jak přesně řídit čerpadlo, jak velký expanzomat a další detaily.
Vzhledem k tomu že toto je moje solární a zároveň měděná premiéra, tak se mi nedivte.

Bojler v mém případě bude Dražice 200l stojatý se dvěma topnými hady, určený pro solární systémy.
Jedním hadem bude běhat nemrzka ze solárního panelu a druhým voda z olejového kotle. Elektrická patrona se nekoná.
Přílohy
solární bojler dražice.pdf
(1.91 MiB) Staženo 302 x
QNX
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2012, 9:07

magi: ......... nepřipojíš na to raději parní stroj? S bojlerem taková zábava není :-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2012, 7:07

dam ti slevu na wilesco :D
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mirenc

16. 6. 2012, 7:36

magi píše:Tak chlapci vydržte, sám musím vyzískat nějaké základní moudra stran instalace. Nicméně jsem v kontaktu s velice dobrým známým http://www.nukleon.cz" onclick="window.open(this.href);return false; , který toto dělá a tento panel mi sehnal.
Co zatím víme:
zapojení musí být mědí (nebo železem)
rozvod musí být dimenzován na tlak 6bar a teplotu 300st.
pokud je použita měď, musí se pájet stříbrem
jako izolace se musí použít chlaďařská izolace, která vydrží vysokou teplotu
náplň je jakási speciální nemrzka, které nevadí vysoká teplota

Musím se dál vyptat kde udělat odvzdušňováky, jak udělat plnící bod, jak přesně řídit čerpadlo, jak velký expanzomat a další detaily.
Vzhledem k tomu že toto je moje solární a zároveň měděná premiéra, tak se mi nedivte.

Bojler v mém případě bude Dražice 200l stojatý se dvěma topnými hady, určený pro solární systémy.
Jedním hadem bude běhat nemrzka ze solárního panelu a druhým voda z olejového kotle. Elektrická patrona se nekoná.
Najednoduchsie je kupit k tomu cerpadlovu jednotku tam uz je vsetko zabudovane, plniaci ventil,pretlakovy ventil,prietokomer atd
potom budes potrebovat solarny regulator a k nemu 4 tepelne cidla jedno na kolektor jedno na teplotu v okruhu, jedno na meranie
vo vrchnej casti zasobniku a jedno na meranie vracajucej sa tekutiny do kolektorov.Cerpadlo je riadene rozdielom t.kolektora a t.
v spodnej casti zasobnika
Inac kolektor na tuv je pdla mojich doterajsich skusenosti dobra investicia,ja
mam 30 trubicovy cca 2roky a el spiralu som este an i nenamontoval, samozrejme ze v zime je dobijany ustrednym kurenim,zasobnik mam
300l :)
pavlaxy

16. 6. 2012, 8:19

Následující je z praxe :
není potřeba pájet stříbrem stačí cínem se 4% Ag - teplota je jako u kotle na ÚT tedy do 100°C
nemrznoucí kapalina - fridex
Oběhové čerpadlo "LAING solar" je tam i schema propojení s kolektorem a bojlerem...
http://www.laing.cz/index.php?option=co ... &Itemid=13" onclick="window.open(this.href);return false;
čerpadlo je špička v oboru autoregulace ve spojení s fotovoltaickým panelem ,minimální nároky na napájení UPSkou
GeminiRacing
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 10:53

btw, dedovi funguje solarny ohrev nepretrzite 37rokov, 4 ploche cierne radiatory pod sklom, ziadna regulacia, ziadne cerpadlo, tepla voda od aprila do oktobra, na zimu sa okruh vypusta (je tam len cista voda).....proste v jednoduchosti je krasa :D

ludia, ked pocuju solarny ohrev, hned si predstavuju horibilne sumy sa spickove komponenty, ale ono sa to da stale postavit doma s min. nakladmi

tak vela stastia s projektom Magi !!
Renault 5 Turbo in progress ;)

http://www.geminiracing.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 3:03

GeminiRacing píše:btw, dedovi funguje solarny ohrev nepretrzite 37rokov, 4 ploche cierne radiatory pod sklom, ziadna regulacia, ziadne cerpadlo, tepla voda od aprila do oktobra, na zimu sa okruh vypusta (je tam len cista voda).....proste v jednoduchosti je krasa :D

ludia, ked pocuju solarny ohrev, hned si predstavuju horibilne sumy sa spickove komponenty, ale ono sa to da stale postavit doma s min. nakladmi

tak vela stastia s projektom Magi !!
Musím se přiznat, že mě toto přesně napadlo už taky. Doma totiž máme mraky úplně nových skel na skleník síly 6mm. Taky jsem si říkal, že bych sehnal ploché radiátory, natřel je na černo a přikryl těmi skly. Tenhle trubicový kolektor by měl mít vyšší účinnost, tak uvidíme.
Každopádně to nehodlám nikterak hrotit, jedno čerpadlo, expanzomat, nemrzka, dva teploměry a bojler se dvěma hady - toť vše.
Počítám že to vyjde celé okolo 20tis. + nějaké drobnosti.

Díky za přání.
testone
Sponzor fora

18. 6. 2012, 3:30

to je velké dilema které nosím v hlavě ale zatím jsem se nedonutil ke spočítání a rozhodnutí:
1) použít drahé supr dupr vakuové kolektory s vysokou účinností a menší plochou, nebo
2) použít něco (možností je mnoho) lacinějšího s menší účinnností ale větší plochou
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“