Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
chb

19. 3. 2021, 4:01

jergus.balaz píše: 19. 3. 2021, 2:16 Dnes po dlhšej dobe trochu presnejšia robota. Dva kalibre v tolerancií valcovitosť a priemer +/-0,003mm.
co je to za materiál ? to asi nebude hřebíkové železo
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Britt

19. 3. 2021, 5:19

Ani nočníková ocel. :lol:
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2021, 8:13

Takže napíšem tu celý príbeh ako výstrahu pre iných.
Tieto dva kalibre idú niekam do zahraničia, nepoznám zákazníka. Tolerancia na priemer +/-0,003mm, valcovitosť 0,003mm. Požiadavka na materiál 19 313, 58-60HRc, kaliber dutý, kvôli váhe. Priemer môžeme povedať 103mm, dĺžka kalibračnej časti 210mm! Zákazku zobrala jedna obchodná firma zo Slovenska. Obchodná firma, čo zákazku zohnala a o technológií nevie nič, ide po cene. A tak to aj dopadlo. Logika slovenských ojebávačov, vyrobiť to čo najlacnejšie a najviac na tom zarobiť, veď to ide do zahraničia.
Takže retardovaný "technológ" v nemenovanej slovenskej firme navrhol, že 19 313 je príliš drahý materiál a aby ušetrili, urobia to z hrubostennej bezšvovej rúry 14220. Kúpili hrubostennú rúru, čelá + rúčky vysústružili a ZVARILI to dokopy! Následne cementovanie, kalenie. Keďže to zohlo ako luk Robina Hooda, nenapadlo ich nič iné, ako do rúčok vyrobiť "štople" a do nich na sústruhu urobiť dulčíky. Preto z rúčiek trčia tie valčeky. No a následne sa to pokúšali v danej firme brúsiť. Keďže ich vybavenie sú somet mikrometre s atestom z roku 1986, a brúsky mali poslednú servisnú prehliadku ešte rok pred atestom mikrometrov, nepodarilo sa im nič iné, ako dosiahnuť obvodové hádzanie 0,007mm a kužeľovitosť 0,015mm.
No a v tomto bode mi prišla mladá obchodáčka vyplakávať, že im to nikto nevie spraviť, a dostala typ na mňa. Slečinke som vysvetlil, že je to celé zle už od začiatku a nemenovaná slovenská firma často a rada chce hrať vysokú hru na nízkej úrovni. Taktiež som jej vysvetlil, že aj keď sa mi to podarí vyrobiť podľa tolerancií, tak tie rozmery budú sedieť tak max dve minúty po odmeraní a garantujem dané rozmery v čase merania.
Takže takto dopadla svetová strojárska veľmoc. Presne tam sme to dotiahli.
BalazKovo.sk
kenybz

19. 3. 2021, 8:23

no když neumí ani to rádlování...
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Petr68

19. 3. 2021, 8:26

Já teda nejsem strojař a moc tomu nerozumím, ale myslel jsem že svařování vnáší do výrobku jisté napětí a proto by asi ani mě nenapadlo svařit zrovna kalibr z toho co vyhrabu pod ponkem.
Nebo je to možné?
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2021, 8:53

Petr68 píše: 19. 3. 2021, 8:26 Já teda nejsem strojař a moc tomu nerozumím, ale myslel jsem že svařování vnáší do výrobku jisté napětí a proto by asi ani mě nenapadlo svařit zrovna kalibr z toho co vyhrabu pod ponkem.
Nebo je to možné?
Je možné kaliber zvárať, ale ak je finálna tolerancia +/- 1mm, nie tisíciny. Pri tisícinových kalibroch stačí že si prdneš po šošovicovej kyslej polievke a už je kaliber natiahnutý.
BalazKovo.sk
Milan199

19. 3. 2021, 9:22

Nebylo by rozumější nedělat tam tu "ručku" v kuse, ale našroubovat ji // po obroušení kalibru // na krátký čep se závitem ?
Trochu by se potlačily deformace z té štíhlé ručky.

Jinak tedy klobouk dolu ! Při téhle přesnosti už musíš hlídat teplotu kdečeho.
testone
Sponzor fora

19. 3. 2021, 9:45

jergus.balaz píše: 19. 3. 2021, 8:53 Je možné kaliber zvárať, ale ak je finálna tolerancia +/- 1mm, nie tisíciny. Pri tisícinových kalibroch stačí že si prdneš po šošovicovej kyslej polievke a už je kaliber natiahnutý.
Jak by se vyráběl takovýhle dutý kalibr bez svařování?
mám k Hermle nulový nástroj - kužel SK40 + cca 300mm dlouhý trn pr. 39,998
výrobce na tom není, jsou na tom jen rozměry na tři místa
předpokládám že to bylo ke stroji jako příslušenství (r.v. 1992)
podle hmotnosti je to duté
žádné svary ani závity atd na tom vidět nejsou, všechny povrchy jsou broušené
jen středící důlky na čelech
Jak to vyrobili?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2021, 10:29

Milan199: práve teplota je problém. Trochu sa to zmenšuje práve použitím dutého materiálu. Keby mala byť výroba 100%tná, je potrebné mať halu / miestnosť so stabilnou teplotou, plus chladiacu emulziu so stabilnou teplotou, teda s ohrevom a s chladením. Veľa ľudí zabúda na výparnú entalpiu vody a vlastnosť že sa vyparuje pri akejkoľvek teplote. Čiže aj keď je miestnosť so stabilnou teplotou, tak chladiaca emulzia bude mať teplotu vždy nižšiu.
Pár rokov dozadu som bol v závode bývalý ZŤS Závod 11 Topoľčany, bola tam obrovská brusiareň, kde sa robili veľké série výrobkov v tisícinách. V lete +40 stupňov, v zime -40 stupňov. Ako som sledoval asi tak 60r brusiča, všimol som si že sem tam odbieha za brúsku (BHU32). Trochu som špiónoval a samozrejme som od neho chcel ťahať skúsenosti. Vzadu pod krytom kotúča mal hodený jeden kus, ktorý sa neustále kúpal v emulzií. No a raz za čas ho chodil "premeriavať" s pasametrom. Až potom mi vysvetlil, že to je vzorový kus z KMS odmeraný pri 20°, ten hodí do emulzie, kus sa stiahne, on si nastaví pasameter podľa stiahnutého kusa, na pasameter obrúsi pod emulziou kus (porovnávacia metóda merania) a keď kus zanesie na KMS, kus sa roztiahne a má požadované rozmery. Ovšem toto nejde pri kusovej výrobe. Takže ja som musel kus urobiť pár tisícin pod spodnú toleranciu a po vytemperovaní na 20° som bol v hornej polovici tolerančného poľa. Čo je pri kalibroch aj žiadané, nakoľko sa používaním opotrebovávajú, takže kaliber v hornej tolerancií má vyššiu životnosť ako kaliber v dolnej tolerancií.

testone: výroba je veľmi jednoduchá. Z vyberanej tyčoviny zo stabilky vyrobíš tú dutú časť, musí mať plášť a jedno čelo. Do čela spravíš dúlčik. Zakalíš, popustíš, vymrazíš, vyvaríš. Dáš to do brúsky na guľato, vyredukuješ v skľučovadle dúlčik, kus otočíš a vybrúsiš do dutiny osadenie 10mm hlboké v tolerancií H6. Vysústružíš druhé čelo a zalisuješ do neho rúčku. Ako komplet vybrúsiš na čele priemer podľa dutej časti, ale v tolerancií k6. Dutú časť nahreješ, rúčku s čelom vymrazíš, a normálne rukou ich zložíš dokopy. Keď sa vytemperujú, už to nikto nikdy nerozoberie. Potom ako komplet to medzi hrotmi ohrubuješ, vymrazíš, vyvaríš. Dohrubuješ, vymrazíš, vyvaríš. Na záver to vybrúsiš na rozmer ako komplet, po "starom" by sa to malo ešte strojovo dolapovať. Na hotovom kuse nenájdeš žiadny prechod, alebo spoj po spájaní.
Prípadne v norme na výrobu prímerných valcov sa ešte spomína pájkovanie olovom, ak si to dobre spomínam.
BalazKovo.sk
testone
Sponzor fora

20. 3. 2021, 6:50

díky za info
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Milan199

20. 3. 2021, 7:04

Moc děkuji za poučný příspěvek. Ta "finta" s použitím kalibru jako komparačního etalonu ve shodných podmínkách // nechat ho v té emulzi // je skvělá. Jsou to postupy jak bez supertechnologií vyrábět přesně. Bohužel se již tyto znalosti ztrácejí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2021, 7:22

Super finta. To me nenapadlo. A to jsem delal ruzny kejkle kdyz jsem honil mikrony po cele dilne.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2021, 7:33

Milan199 píše: 20. 3. 2021, 7:04 Moc děkuji za poučný příspěvek. Ta "finta" s použitím kalibru jako komparačního etalonu ve shodných podmínkách // nechat ho v té emulzi // je skvělá. Jsou to postupy jak bez supertechnologií vyrábět přesně. Bohužel se již tyto znalosti ztrácejí.
jo tak to je fakt, koukáš na to a přemýšlíš jak to před těma sto lety vlastně dělali :)
jergus.balaz píše: 19. 3. 2021, 8:13 ..........nepodarilo sa im nič iné, ako dosiahnuť obvodové hádzanie 0,007mm a kužeľovitosť 0,015mm.
já teda nejsem žádnej honič tisícin, každopádně ten údaj o kuželovitosti dosažený předpokládám na brusce nakulato onou firmou mě hodně zaujal, s něčím takovým bych nebyl spokojenej ani na soustruhu :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
fmodel
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2021, 11:23

Pěkná práce ,čisté provedení .
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_taj
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
LSoft

21. 3. 2021, 2:11

Dneska šuplíky na příslušenství pro router a další "bordel".
Půdorys 800x600 mm, plnovýsuvy 700 mm, hloubky 2x 90mm a 1x 340 mm.
Vše z 1/2" březové překližky.
Drawers.jpg
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“