Mach3 na Dell Latitude D610 - nejde LPT

presne typove oznaceni celych PC nebo komponent na kterych spolehlive chodi mach
Odpovědět
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

6. 12. 2012, 4:44

Zdravím vás, jsem novým uživatelem a začínám se zajímat o problematiku CNC (drivery a řídící software). Chtěl bych začít s Mach3. Mám k dispozici notebook Dell D610 ale po instalaci machu se mi signály neprocpou až na LPT, adresa portu je správná. Po přečtení několika článků jsem se dočet, že na některých noteboocích mach nemusí šlapat. Zkoušel jste to někdo na tomto NTB nebo dělám nějakou amatérskou chybu?? Už si nevim rady a chodim furt dokola.

Mach3 version R1.83.027

NTB: 1.73GHz, 2G ram, ati mobility radeon X300 64MB.
RaS
Příspěvky: 8534
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

6. 12. 2012, 7:31

a jak jsi zjistil, že signály nejsou na tom LPT? třeba tam jsou, ale chyba je o kus dál..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6476
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

6. 12. 2012, 7:43

nebo nejsou a je špatná adresa , dej se fota nastavení a jak se ti jevíí port ve správci zařízení
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

6. 12. 2012, 7:50

měřil jsem osciloskopem, zkoušel jsem i push up a push down odpory (zátěž) a nic. Ani nakonfigurované vstupy pro E-STOP nereaguje (pokud by teda měla na obrazovce diagnostiky svítit kontrolka sepnutí obvodu E-STOP)

Nebo se pletu v celý komunikaci s driverama...? Chápu to tak, ža z nakonfigurovaného pinu na portu jde při změnách polohy určitý počet impulzů o určité (nastavené) frekvenci, třeba při režimu ručního ovládání 5x zmáčknu šipku vlevo a ono mi to vygeneruje 5 impulzů (průběh obdelník). Při změně směru otáček (zmáčknutí šipky vlevo) to nejdřív vygeneruje jeden impuls do pinu "dir" a pak až do pinu "step".

Teď spíše přemýšlím nad EMC2, ale mám v tom pěknej zmatek: mám verzi linuxcnc ubuntu 10.04. LST. ale nevim jak tam s nastavením, nebo jestli mám ještě něco doinstalovat... - nevím :|
oscar
Příspěvky: 1176
Registrován: 2. 5. 2010, 8:50
Bydliště: Perníkovice

6. 12. 2012, 7:53

ta adresa portu - je urco spravne? sedi to proti biosu?
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

6. 12. 2012, 8:09

http://2i.cz/8b1ba78d5e" onclick="window.open(this.href);return false;
http://2i.cz/9a0ab69c4f" onclick="window.open(this.href);return false;
http://2i.cz/64e45872a1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://2i.cz/75f54963b0" onclick="window.open(this.href);return false;

Na bios se ještě podívám....
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6476
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

6. 12. 2012, 8:12

máš ve správci zařízení mach3 pulsiing engine
to jest driver pro generování pulzů na port , pokud ne tak reinstal
mrkni tady máš tam i obrazovku jak musíš mít ten driver port :
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=106 ... 3&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

6. 12. 2012, 8:17

aha, to nemám. Reinstalnu mach. Pokud to nepomůže, co dělat dál??

V biosu mám paralelní port zaplý jako ECP.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6476
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

6. 12. 2012, 8:32

v biosu nastav EPP ale i tak by ti měl jet ten driver , většinou reinstal pomůže
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

6. 12. 2012, 9:02

Nemám tam možnost EPP, zkusil jsem reinstal a nic, ale pak jsem zkusil reinstal jiný verze a ejhle, už to funguje, E-Stop reaguje když ho spojim s kostrou, piny dir taky fungují snad správně (doleva je výstup L ->0V a doprava je H ->5V) ale pin step je nějakej divokej, při stisknutí pohybu (šipky) se přepne do stavu H ->5V a žádné pulzy negeneruje, prostě je neustále ve stavu H. Měl jsem tam píchlej oscík a na všech frekvencích co mám k dispozici měření (až 10MHz) to žádnou frekvenci nezměřilo... že by zase nějaký nastavení, v tý nový verzi jsem nenastavoval zatim nic. Je to verze R3.043.066.

Jinak už teď děkuju aspoň za posunutí až sem, kdy už mi to napůl funguje. :)
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6476
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

7. 12. 2012, 5:11

pin dir se sepne a drží to je normální , vypne se až při změně směru , jediné co je důležité že se ten stav musí změnit vždy dřív než příjde signál step m, což si samozřejmě zajištuje MACH
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

7. 12. 2012, 4:37

Tak signál dir je teda v cajku, ale proklatej signál step nějak neleze, nastavoval jsem podle příručky a nic. Buď dělám něco blbě já, nebo už nevim, co má z toho pinu step jít za signál??
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6476
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

7. 12. 2012, 5:27

signál step je klasika obdelník , podle toho kolik jsi nastavil v motor tuning pulzu na jednotku ( mm )
a max rychlost tak podle toho budeš mít frekvenci , ještě mrkni jakou tam máš nastavenou délku pulzu ,
kdyžtak sem hod obrazovky jak máš nastaveno , config port a piny
DavidCh
Příspěvky: 8
Registrován: 6. 12. 2012, 4:32

7. 12. 2012, 5:32

Tááák už to fachá, měl jsem délku impulzu 0us. Teď jsem na nepájivim poli ubastlil zkušební driver pomocí cmos 4017 a funguje to suprově 8) díky za reakce. Teď už můžu v práci vklidu pokračovat na tvorbě mechaniky cnc :)
Odpovědět

Zpět na „hardware na kterem skutecne chodi mach“