Přestavba CNC na obrábění hliníku

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Er3kCz

7. 5. 2013, 12:08

Zdravím vás,
po "dokončení" své 3 osé cnc frézy vytvořenou hlavně z materiálu MDF a HDF začínám zjišťovat, že mi nevyhovuje přesnost, s jakou frézuje do "tvrdších" materiálů. A tak jsem se rozhodl, že bych ji předělal.
Stroj používá 20 mm vodící ocelové tyče pro osu X, Y a pro Z 12 mm. Pohyb zajišťují trapézové šrouby 12x3 s kovovými maticemi. Stroj používá krokové motory s momentem 1.01 Nm připojené napřímo přes pružnou spojku k trapézům, tedy bez jakéhokoliv převodu.
Už jsem vymyslel a naprojektoval osu X a uložení osy Z, která je snad jako jediná dobře a hlavně přesně vyrobená z duralu jedním členem cnc fóra. Ostatní osy mají uložení ložisek z dřevovlákna. Na zmíněné úpravy jsem nakoupil dural z brněnského ALMSu. Jediné, co po dokončení nebude vyrobené z kovu bude osa Y (asi ta nejdůležitější, protože na sobě nese ostatní osy) a upínací stolec. Tu osu Y bych nejradši vyhodil celou a nechal posvařovat nějaké ocelové jekly, popřípadě koupil 20 mm duralové plechy a nechal je obrobit. Možná bych i vyměnil trapézové šrouby 12x3 za větší třeba taky nějaké ty 20ky. Nevím, jestli by to pak motory ale utáhly a zda by to mělo vůbec nějaký význam je měnit.
Předem díky za rady a tipy.
Erik P.
RaS

7. 5. 2013, 1:02

já být tebou tak bych začal znova, tohle nechal tak jak je a udělal vše od základu pořádně, nedělal bych nějaké kompromisy z toho že už tamto tak nějak bylo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

7. 5. 2013, 1:04

Pár fotek by bodlo, hodně jsi toho nenapsal..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Er3kCz

7. 5. 2013, 4:57

Fotky sem hned nějaké nahraju až budu na pc. Nad tím, že bych začal znovu jsem už taky přemýšlel. Docela se mi ale líbi ta mnou upravená konstrukce. navíc je mi to líto to "terminovat".:-)
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“