Digigraf DGF1208-4G

fotky našich strojů, aneb co máme doma
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

21. 5. 2013, 11:11

Ahoj všem,
Před časem sem slíbil, že až moje mašinka poprvé kousne do materialu, tak jí tu zveřejním.
A protože se tak právě stalo, nezbyva nez splnit slib.
Takže:
Je tomu tak 2 roky, co jsem zachránil před sešrotováním jeden digigraf z Pardubic. V podstate sem nemel tuseni jak takovy digigraf vypada, protoze o nem na internetu neni skoro nic.
Je to socialisticky deskovy plotr velikosti A0 urceny prevazne pro sovetsky svaz na kresleni map a podobnych veci. Jeho konstrukce je navrzena pro nepretrzity provoz, cemuz odpovida i vaha odhadem tak 300-350kg.
Stroj pouziva presne brousene hrebeny a predepnuty pastorek. Mezi motorem a hrebenem je prevodovka 1/10 do pomala taktez s predepnutyma delenyma kolama pro vymezeni vuli.
Osa Y (ta delsi) ma dva motory, osa X (vozik na portalu) jeden motor.
Takze docela solidni zaklad. Ani sem ho nepotreboval na nic konkretniho, protoze nemodelarim ani nic podobneho, ale od malinka me bavi neco (né nekoho) ovládat a řídit. Takže za smešných 5k sem si koupil hračku a začal vymýšlet a přestavovat.
Takhle vypadal když sem to s dalsima dvema kamarady pritahl. Ješte s elektrostatickym upinamim papiru na sklenene desce.
čerstvě přivezeno
čerstvě přivezeno
Puvodni elektronika založená na 8086 s taktem 1MHz, zdroje a prostě všechno šlo ven. Stejne bych to neumel rozbehat a opravit a hlavně sem si to chtěl udělat po svém.
elektronika 8086
elektronika 8086
Bylo mi to lito vyhodit, ale nastesti se nasel zde na foru jiny šílenec, ktery provozuje digigraf v puvodni konfiguraci s puvodni elektronikou, ktery si pro ni ochotne prijel a zuzitkoval. Přihodil sem mu k tomu pisatkovou hlavu a rycí hlavu plus veskerou dokumentaci, ktera pro me nemela cenu. Schodou okolnosti taky Pardubičak, jeste ze ten inzerat na prodej stroje necetl, jinak by mi ho určitě vyfouknul.

A prestavba mohla zacit.
Nemel sem tuseni co to bude obnaset, ale i cesta je nekdy cil. Puvodni investice do zakoupeni stroje se mezitim stala zanedbatelnou položkou v celkovem rozpoctu. To ale tem, co neco podobneho podstoupili je asi jasny. :D
Řídit takovou pěknou mašinku pres LPT je kravina, takže bylo rozhodnuto pro MESU a EMC. Mach do baraku (garaže) nesmi. Zakoupil sem par karet a zacal experimentovat s driverama.
mesa-karty.jpg
Mistni guru přes elektromotory Lubos mi zapujcil drivery DCS810. jak analog, tak digital. Po počátečních neuspěších v nastaveni driveru pro motor jinych parametru nez doporučuje výrobce se mi podařilo najit vhodné parametry proudove smyčky i PID regulatoru. Takze ted jsou tam 3x DCS810 digital + 1x driver pro krokovy motor na Z napajene spínanymi zdroji 2x 24V.
a takhle jezdil vozik pri prvnich testech.
prvni-test-vozik.mp4
test driveru
(379.13 KiB) Staženo 372 x
Na osach jsou servomotory HSM150 a jsou schopny na 24V dosahnout rychlosti 60m/min. Opravdu sem to zkousel a jezdi to metr za sekundu s akceleraci na plnou rychlost na par centimetrech, ale uz sem se toho trochu bal, ze jestli to nezabrzdi tak odejde cela masina ven z garaze, nebo neco urazim, takze ve finale sem snizil max rychlost nekam k 20m/min.
Na počáteční pokusy jsem nechal puvodni kabelaz pouze upravenou pro nove encodery, ale neustale to bylo zarusene a ztracely se mi signaly z encoderu, takze nejenom puvodni elektronika, ale i puvodni kabelaz šla ven a byla nahrazena stinenymi kabely.
nalevo puvodni 3x32 žilové kabely, napravo nova kabeláž.
kabeláž
kabeláž
Bohužel to pořád nebylo ono a tak draze nakoupene indukční encodery z madarska nahradily nove opticke z ebeye za par korun. Ty ale nemely diferencialni vystup a mely male rozliseni (100 čárek - 400 hran) takze ted jsou tam doufam už posledni encodery s 2500 čárkama a dif vystupem a konečně se neztraceji pulzy a jezdi to jak ma.
Digigraf byl puvodne koncipovan jako plotr, takze vubez nemel osu Z. Tu sem taktez koupil na ebayi, vytocil mezikus pro krokovy motor, pridelal a hotovo. jeste je potreba dodelat nejakou vyztuhu, ale provozovat se to zatim da.
S Robokopem sem vybartroval super vreteno ze stare aritmy na vrtani tistaku. Mimochodem ho tu nabizi k prodeji, tak nevahejte. Ma to 500W, pneumaticky ovladanou klestinu 1/8", je vodou chlazene a toci nejakych 85 000 RPM.
K tomu sem nasel pod stolem menic altivar 71 0,75kW ktery sem si pred casem poridil na hrani s modbus protokolem a ktery umi v nevektorovem rezimu az 1600Hz, takze v pohode pokryje pozadavky vretena na 1330 Hz, 160V 3,5A.
Na nasledujicich fotkach je puvodni "energo řetez" k voziku vyrobeny ze svinovaciho metru
elektrika-portal-puvodni.JPG
ktery jsem nahradil opravdovym energo retezem a to predevsim kvuli mnozstvi stinenych kabelu a taky kvuli nutnosti pridat 3 hadicky. jednu na vzduch pro ATC a dve pro vodu na chlazeni.
energo-retez.jpg
Navic je tu pekne videt cela osa Z i vreteno a take snížení pracovní desky, ktere sem docilil prišroubováním štelovacich nosniku na spodni stranu nosnych profilu. Bordelu na pozadi si nevsimejte, mozna ho nekdy uklidim. :)
Na ovladani ATC jsem si udelal maly kompresor s expanskou.
kompresor.jpg
Je tam navic tlakovy snimac pripojeny do EMC, ktery hlida pozadovany tlak v rozmezi 0,5 baru. Vyzkouseno, funguje.
Co jeste neni dodelano, je chalzeni vretena. Zatim mam cerpadlo s dostatecnym tlakem, aby prohnalo potrebne mnozstvi vody dlouhyma tenkyma hadickama, zatim nezapojeny chladic ze srotaku a taky prutokomer z kavovaru, ktery bude hlidat prutok chladiciho media.
chladic.jpg
Pri poslednich testech zapojeno pouze takto
vodni-chlazeni.jpg
a po hodinovem frezovani byla voda pouze vlazna.
Jako pracovni deska zatim (asi na furt) slouzi stavebni 22mm tlusta prekližka s rastrem upinacich der. Jeste neni na fotkach, to co vidite je deska nejakeho stolu co semmel v garazi.
Na zaver prikladam vysledky prvniho frezovani plexiskla. Jedna se o drzaky stiratek na vodicich plochach, po kterych se odvaluji loziska a tim padem neni dobre aby tam byl bordel.
Jsou to dve 6mm tluste plexiskla s vyfrezovanyma kapsama pro kus filcu napusteneho olejem.
stiratka.jpg
Cvicne sem testoval i hlinik 3mm frezou a zda se ze to pujde. Jak říka Ras, nejedna se o frezovani, ale o vyrobu malych hlinikovych šponek po 2mm vrstvach , ale ne kazdy ma 4tunovou masinu s 10kW vřetenem.
Ale mužem si dát závody na jeden metr s pevnym startem. :D

A protoze se nejradsi koukam, jak se ostatni mašiny hybou, tak prikladam par videi z nejakeho testovani.
napis.mp4
(19.92 MiB) Staženo 548 x
test-x-z.mp4
(661.41 KiB) Staženo 390 x
test-x-y.mp4
(1.05 MiB) Staženo 480 x
Prace je na tom jeste hromada, ale zda se že alespon v hrubych rysech jsem dosahl pozadovaneho cíle.
Velkou měrou k tomu přispělo toto forum a hlavne poskytnuté znalosti a ochota mistnich clenu. Diky kluci.
Takže obrábění zdar.
M
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5960
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

21. 5. 2013, 11:25

Hezký čtení a koukání takle k čaji (léčim si angínu), dík! A teda velká gratulace, lítá ti to opravdu impozantně!

Technická: Ty videa naházej na youtube, jestli můžu radit/prosit, IMHO je to praktičtější.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4787
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

21. 5. 2013, 1:20

Hurá,
dlouho jsem se na to těšil až to ukážeš a je to super :D
jak rychle ti lítá Zko? je jasné že to bude nejpomalejší článek. Zkoušel jsi měřit tuhost? já měl dost problém s původní aritmou a těma odpruženejma domkama na ložiska, musel jsem to dotáhnout na krev aby to nepružilo. Hlavně Zko dělalo dost neplechu na té dlouhé páce, měl jsem to jako ty. Pak jsem Y ko naklopil o 90° a když se vydřelo vedení pod ložiskama ( já měl verzi kde to jezdilo po hliníku) tak jsem tam dal 15ku lineár.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

21. 5. 2013, 2:06

lubos píše:Hurá,
dlouho jsem se na to těšil až to ukážeš a je to super :D
jak rychle ti lítá Zko? je jasné že to bude nejpomalejší článek. Zkoušel jsi měřit tuhost? já měl dost problém s původní aritmou a těma odpruženejma domkama na ložiska, musel jsem to dotáhnout na krev aby to nepružilo. Hlavně Zko dělalo dost neplechu na té dlouhé páce, měl jsem to jako ty. Pak jsem Y ko naklopil o 90° a když se vydřelo vedení pod ložiskama ( já měl verzi kde to jezdilo po hliníku) tak jsem tam dal 15ku lineár.
Tak tak, Z je jasne nejpomalejsi, zatim sem nezkousel nic 3D, takze nevim jak moc to bude limitujici. Ale obrabet stejne budu tak do 1m/min, tak to snad bude dobry. Ukaze cas.
Jaka je tam nastavena rychlost ani nevim, uz je to dyl co sem to nastavoval. Je tam KM, takze sem neco nastavil a jezdi to. Ostatni osy byla vetsi maturita. Bud to jezdilo dobre vysokou rychlosti,ale pak zlobilo pomalu,popripade naopak nebo to prekmitavalo, eventualne trvalo dlouho nez Integracni slozka dotahla chybu atd atd . Pak mi zase jezdil vozik tak nejak trhane (prubeh rychlosti vypadal jako sinusovka). Proste tech parametru na digitalnim driveru je dost a najit optimalni hodnoty chvili zabralo.
A to ani nemluvim o tech dvou "sprazenych" motorech na jedne ose, kde se neda pouzit dodavany soft pro driver, protoze umi komunikovat jen s jednim driverem. Tam sem vymejslel vlastni metodu pres halscop v EMC a skokove zmeny polohy a steloval dva drivery najednou. Na jednom pecku linux a na druhym widle a nastavovaci soft.
Na zetko se chystam dat elmag brzdu, abych to nemusel, jak je videt na obrazku brzdit pri vypnuti zdroje prkynkem. Uz mam objednany PWM regulator, aby slo po pritazeni brzdy snizit napeti a neprehrejvala se.
Na ty fotce, kde je vreteno a energoretez je pekne videt, jak sem vyresil stelovani pritlaku voziku proti listam. Puvodne tam byla pouze pruzina, tak sem tam dal desticku a stelovaci sroub s kontramatkou pro vymezeni vule.
Na druhe ose je toto stelovani uz z vyroby.
Vedeni je kalena lista, tak doufam chvili vydrzi.
Nejslabsi cast Zetka je jak sem psal uchyceni k voziku. Zatim puvodni 4 sroubky tesne u sebe. Hlavne ve smeru dopredu-dozadu. Tam musim udelat nejaky vzpery. Ted uz sem konecne ve fazy, kdy stroj vyrabi sam dily na sebe a nemusim to nikde zadavat.
Pujdou do toho nastroje 3.175 takze zas tak velky sily tam nejsou. Jednu frezu sem pri pokusech ustrelil o upinku ani o tom masina nevedela, jen to cinklo a mrcha letela zrovna me do ksichtu. Od ty doby na to koukam radsi pres brejle.
pri 50 000 otackach to bylo jak strela. Proste tu bestii musim teprve ochocit.

Jinak sem koukal na par malo existujicich fotek digigrafu a nenasel sem snad dva stejny. Jednou hreben nahoru, podruhy dolu, pokazdy jiny stul, jednou vedeni z hliniku podruhe kalena ocel atd atd.

Martin
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5476
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

21. 5. 2013, 4:43

pěkný, gratuluju
dotaz: Pochopil jsem správně, že máš někde na pastorku pohonu (nebo někde jinde) inkrementální snímač a tím snímáš skutečnou polohu, a drivery tím porovnávají požadovanou a skutečnou polohu?
Mohl bys to rozpitvat ještě trochu podrobněji?
Děkuju.........
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

21. 5. 2013, 5:44

testone píše:pěkný, gratuluju
dotaz: Pochopil jsem správně, že máš někde na pastorku pohonu (nebo někde jinde) inkrementální snímač a tím snímáš skutečnou polohu, a drivery tím porovnávají požadovanou a skutečnou polohu?
Mohl bys to rozpitvat ještě trochu podrobněji?
Děkuju.........
Presne jak pises,
Na ose motoru je inkrementalni snimac (encoder) a ten funguje jako zpetna vazba do driveru, který podle toho upravuje napeti a polaritu vystupu v rozmezi -24 +24v
Mezi motorem a pastorkem je bezvulova převodovka, takze na jednu otáčku ujede osa priblizne 12,5mm (nebo tak nejak) takze teoreticke rozliseni je 12,5/10000,
Coz uz je honicka i pro mesu aby stiahala generovat pulzy při max rychlosti. Drivery mají delicku/nasobicku pulzu, takze v pripade potřeby jde upravit rozliseni encoderu.
Když sem zkousel tech 60m/min tak sem mel tusim zapnutou delicku 4, takze se encoder choval jako by mel 2500 pulzu na otáčku prave proto aby mesa stihala generovat pulzy.
1000/12,5*2500=200 kHz
1000mm/12,5=80 otáček za vteřinu
80rps*2500 pulzu= 200 kHz Snad sem to napsal dobře, abych nebyl za trumpetu.
Jinak je to obycejny DC servomotor a drivery mají vstup STEP DIR jako u driveru krokoveho motoru. zajimavejsi by byl servozesilovac s PWM regulaci nebo plus minus 10v, kde by PID regulaci dělalo EMC, tam je vic moznosti jak si s tim pohrat. snad sem to trochu osvetlil. Když tak se ptej dal.
M
Přílohy
IMAG0424.jpg
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

21. 5. 2013, 6:05

Ještě sem nasel par fotek, tak to sem taky prihodim.
Energoretez k voziku
IMAG0421.jpg
energoretez na delsi osu co mi v praci zbyl z jednoho většího diskovyho pole co slo do srotu.
IMAG0398.jpg
Spodni strana pracovni desky. Je tam 5 pricniku se stelovacima sroubama m10x1 pro vyrovnani .
IMAG0419.jpg
zadni strana roznavadece. ten prazdnej konektor je priprava pro 4 osu, na kterou sem koupil malou harmonickou převodovku.
Vzhledem k prostoru kterej je pod portálem pujde obrabet tak maximalne prumer 100mm
IMAG0416.jpg
deska se zdrojema. Ten malej napravo je 5v pro mesu, relatkovou desku (desky) atd. Ještě je tam DC/DC menic pro cerpadlo chlazeni, které potřebuje 12V
IMAG0401.jpg
Martin

A na zaver detail hrebenu. Asi to budou nejaky presnejsi kousky nez ty z CNCschopu. :D
IMAG0420.jpg
stihacka
Příspěvky: 131
Registrován: 19. 1. 2012, 3:06
Bydliště: Mladá Boleslav
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2013, 8:59

Musím říct že je to hodně zajímavý stroj, ty rychlosti jsou obdivuhodné. Co zkusit napsat jednoduchý program pro ukázku, třeba přejezdy z jednoho rohu do druhého, úhlopříčně... :wink:
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4787
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

22. 5. 2013, 9:05

Pokud by tě to Zko hoodně štvalo měl bych tu jednu převodovku a kus hřebenu tak by sis to mohl vytunit :D
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

23. 5. 2013, 12:00

stihacka píše:Musím říct že je to hodně zajímavý stroj, ty rychlosti jsou obdivuhodné. Co zkusit napsat jednoduchý program pro ukázku, třeba přejezdy z jednoho rohu do druhého, úhlopříčně... :wink:
Tenhle vikend to zatim vypada, ze bych mohl doma dostat vychazku do garaze, tak to muzu vyzkouset.
M
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

23. 5. 2013, 12:04

lubos píše:Pokud by tě to Zko hoodně štvalo měl bych tu jednu převodovku a kus hřebenu tak by sis to mohl vytunit :D
Neblazni,
sem rad, ze se to konecne hejbe aspon trochu podle mych predstav a ty by si mi to chtel zase rozebrat a tunit. :-)
Myslim, ze spis nevyuziju rychlost na X-Y nez ze bych zrychloval Z.

M
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4787
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

23. 5. 2013, 8:15

uvidíš sám ale až začneš něco hlodat a zjistíš že by to šlo i 6000mm/min a zko ti dá 1500 tak bude otrávenej. Když jsem měl udělanej digigrav tak mi na KM XY jezdilo 6meterů a Zko jen 1500 a u 3d čka mě to dost deprimovalo. Mám tu případně brzku na KM tak se stav, nebo pokud by jsi neměl hřídel na obě strany mám tu i KM na kterém to bylo.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
jirkam
Příspěvky: 136
Registrován: 15. 6. 2007, 10:25
Bydliště: Pardubice

23. 5. 2013, 10:34

O tom, že to rozběháš jsem nepochyboval. Ale netušil jsem, že z toho uděláš létací Zetko.
Klobouk dolů. Slušná prácička.
Těším se na další video.

váš perníkový šílenec

P.S. Já chci taky. :P
Už 14 dní jsem z původní elektroniky fakt šílenej.
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

24. 5. 2013, 8:12

lubos píše:uvidíš sám ale až začneš něco hlodat a zjistíš že by to šlo i 6000mm/min a zko ti dá 1500 tak bude otrávenej. Když jsem měl udělanej digigrav tak mi na KM XY jezdilo 6meterů a Zko jen 1500 a u 3d čka mě to dost deprimovalo. Mám tu případně brzku na KM tak se stav, nebo pokud by jsi neměl hřídel na obě strany mám tu i KM na kterém to bylo.
Brzdu mam z nejakyho motoru z magneto-opticky knihovny s changerem. Ale pořád čekam az mi prijde PWM regulator, abych to neupekl pri delsim odbrzdeni.
Co nemam je KM s hřídelí na obě strany. Mam jenom 57HS09 -1,3Nm Ani nevim kde sem k nemu prisel, protoze kdybych ho kupoval, tak vzdycky beru oboustranny.
Co je ten tvuj motor zac?
Na co bych se rad nekdy prijel podivat sou ty tvoje dve novy masinky. Uz si pokrocil?
M
fupe
Příspěvky: 577
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

24. 5. 2013, 8:29

jirkam píše:O tom, že to rozběháš jsem nepochyboval. Ale netušil jsem, že z toho uděláš létací Zetko.
Klobouk dolů. Slušná prácička.
Těším se na další video.

váš perníkový šílenec

P.S. Já chci taky. :P
Už 14 dní jsem z původní elektroniky fakt šílenej.
Pro jednoho je Zetko lítací a druhej říká že je pomaly. :-) Tak já nevim. Vyzkousim, uvidim.
Ješte je tam hodne veci na doreseni. Ted treba zapasim s pripojenim menice pres RS-232 abych vyuzil ten modbus modul co sem napsal pred casem a mel prehled o zatizeni a jinejch vecech.. Nejdriv tam byl prevodnik RS232-RS485 ale kdyz nahodim menic, tak to schodi komunikaci s mesou. Tak sem koupil fajnovej galvanicky oddeleny prevodnik, ale ten se mi nepovedlo rozbehat. Ted mam treti USB-RS232-RS485 ten otestuju o vikendu a kdyz to nepujde, tak tam vrazim PWM modulaci s prevodnikem na 0-10v a bude.
Navic mi menic pri zastrceni do zasuvky obcas vyhodi proudovej chranic, ale jak sem se docetl, tak menic by mel byt za jinym typem chranice kvuli vetsim proudum pri nabijeni filtru. to je ale malickost. trikrat zvaknu chranic nahoru a uz to jede.
M
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“