měření nástroje

Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1502
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 9:54

Pipik píše:
19. 12. 2018, 11:03
Lidi, myslím že tohle tu řeší asi vícero lidí, a třeba to řadu samostavitelů ani nenapadlo používat Z sondu (z-touch), nebo používají touchplate s krokodýlkem. Já osobně jsem odpůrce krokodýlka, raději bych něco automatického, ale nemůžu vyhrabat něco funkčního, co by se dalo snadno vyrobit v uspokojivé přesnosti. A myslím že většině hobíků s mašinkama z profilů by přesnost sondy 0,05 bohatě stačila.
Nerad bych objevoval znova ameriku, tak pokud máte někdo nějaké šikovné řešení...
Nebo tu něco vymyslíme? Něco co by si hobík mohl na vlastní frézce snadno vyrobit a bylo by to spolehlivé a relativně přesné, a poskytnout sem komplet návod? A bez krokodýlka? :)
Řešení by tu bylo, kdysi jsem jich udělal více.
Byla tu velká diskuze o přesnosti a tak jsem RaSovi poslal tu nejlepší na testy. Od té doby (20.10.2014) ji stihl vybalit.
Zpět se ke mě už nedostala a nemám čas ani sílu pořád někoho upomínat, to si musí šáhnout do svědomí každý sám.
Ale pokud se ti chce převzít "vymáhání dluhů" tak můžeš RaSovi napsat a třeba budeš mít lepší argumenty.
Z_senz_11.jpg
Z_senz_11.jpg (20.63 KiB) Zobrazeno 470 x
.
Více o sondě zde:
viewtopic.php?f=15&t=10729&hilit=cjuz+sonda&start=135
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5217
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 10:10

Kdysi jsem sem dával výkres jednoduché sondy kterou používám přes 10let ,opakovatelnost najetí při výměně nástrojů tak do 0,002 pokud se mezi měřením nezmění počasí o hodně stupňů :lol: ale pozná ta mrcha ohřáté vřeteno :wink: Sklidil jsem nechválu protože nástroj musí být vodivý a vzhledem k tomu že někteří používají zřejmě dřevěné nástroje jsem to přestal řešit, nebo si to někteří pletou s obrobkovou sondou . Vlastně si nedovedu představit jak bych bez toho osadil zásobník nástrojů.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
slobodajan
Příspěvky: 21
Registrován: 21. 11. 2017, 8:15

22. 12. 2018, 10:43

Ta sonda od cjuz vypada opravdu hezky ale jak koukam vetsina to pouzivate na mach atd ja mam masinu mcv 100 se starym heidnem jde neco takoveho pozit i pro muj stroj pro automaticke merení? bez toho abych kupoval original od heidnu? jinak najizdim na analogovy hribek tusim od heimeru tam je presnost uspokojiva ale porad musim pocitat rozdily :D
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5217
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 11:01

slobodajan píše:
22. 12. 2018, 10:43
ja mam masinu mcv 100 se starym heidnem jde neco takoveho pozit i pro muj stroj pro automaticke merení? bez toho abych kupoval original od heidnu? jinak najizdim na analogovy hribek tusim od heimeru tam je presnost uspokojiva ale porad musim pocitat rozdily :D
Nechápu co počítáš ?? mám MCV750 Hajdoš 426-430 .
Nahodím obrobkovou sondu jako 0 (délková korekce v tabulce nástrojů 0)
najedu na mojí nástrojovou sondu na dotek a nastavím Z0 no a pak už volám jednotlivě nástroje ,najedu na nástrojovou sondu ,otevřu edit tabulku nástrojů a najedu na délkovou korekci zmáčknu klávesu kopírovat (ta s těma 4 šipkama a tečkou uprostřed) a sama se mi zapíše korekce proti nástroji 0 (obrobková sonda )nebo když sondu nemáš tak nástroj 1 ,který má délkovou korekci 0 .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
slobodajan
Příspěvky: 21
Registrován: 21. 11. 2017, 8:15

22. 12. 2018, 11:06

delam to uplne stejne ale kdyz mam potom pri obrabeni najetou nulu treba na spodku obrobku tak uz musim od sondy pocitat rozdil. Kdyz pak menim treba tri nastroje je to celkem otrava
fmodel píše:
22. 12. 2018, 11:01
slobodajan píše:
22. 12. 2018, 10:43
ja mam masinu mcv 100 se starym heidnem jde neco takoveho pozit i pro muj stroj pro automaticke merení? bez toho abych kupoval original od heidnu? jinak najizdim na analogovy hribek tusim od heimeru tam je presnost uspokojiva ale porad musim pocitat rozdily :D
Nechápu co počítáš ?? mám MCV750 Hajdoš 426-430 .
Nahodím obrobkovou sondu jako 0 (délková korekce v tabulce nástrojů 0)
najedu na mojí nástrojovou sondu na dotek a nastavím Z0 no a pak už volám jednotlivě nástroje ,najedu na nástrojovou sondu ,otevřu edit tabulku nástrojů a najedu na délkovou korekci zmáčknu klávesu kopírovat (ta s těma 4 šipkama a tečkou uprostřed) a sama se mi zapíše korekce proti nástroji 0 (obrobková sonda )nebo když sondu nemáš tak nástroj 1 ,který má délkovou korekci 0 .
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5217
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 11:27

No nejdřív si nacpu plnej zásobník nástrojů co budu potřebovat ,případně na ruční výměnu očíslovat ,a pak už se s tím nemusím sr..t
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Příspěvky: 5432
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 11:40

slobodajan píše:
22. 12. 2018, 11:06
delam to uplne stejne ale kdyz mam potom pri obrabeni najetou nulu treba na spodku obrobku tak uz musim od sondy pocitat rozdil. Kdyz pak menim treba tri nastroje je to celkem otrava
To měříš délku nástrojů přes obrobek, že to musíš odečítat?
Aleš Procháska
slobodajan
Příspěvky: 21
Registrován: 21. 11. 2017, 8:15

22. 12. 2018, 11:57

prochaska píše:
22. 12. 2018, 11:40
slobodajan píše:
22. 12. 2018, 11:06
delam to uplne stejne ale kdyz mam potom pri obrabeni najetou nulu treba na spodku obrobku tak uz musim od sondy pocitat rozdil. Kdyz pak menim treba tri nastroje je to celkem otrava
To měříš délku nástrojů přes obrobek, že to musíš odečítat?
to ne ale kdyz mam nastavenou nulu musel bych ji potom najizdet znovu abych mohl pouzit to tlacitko na prevzeti polohy nebo jak se to jmenuje a ukladat si do tabulky nulovych bodu hribek ktery musim vyndavat abych ho neznicil taky moc nejde, tak jsem si rikal ze by bylo fajn to mit hezky elektronicky jako to maji ostatni na novych masinach a vubec se tim nezabyvat
prochaska
Příspěvky: 5432
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 1:14

A délka obrobkové sondy je taky zkalibrovaná podle hříbku? Že by se to automaticky odečetlo při sondování obrobku a nástroje tak byly vždycky relativně k nule obrobku. Pak se nemusí nic dopočítávat.
Aleš Procháska
slobodajan
Příspěvky: 21
Registrován: 21. 11. 2017, 8:15

22. 12. 2018, 1:43

tu sice mam podle hribku taky, ale obrobkova je taky analogova takze musim porad pomalu najizdet koleckem a abych mohl merit nastroje bez prepocitavani musim dat vzdy na hribek nulu
prochaska
Příspěvky: 5432
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2018, 1:50

Aha, tak nic, to bude asi systémem.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“