Chcem sa spytat, ak mam silu na posuv nastroja 1000N trvale (a spickovo 7500N), aky zaber alebo akym priemerom (posuvom) by bolo mozne obrabat nejaky hlinik (dural).
chcem to len orientacne ci mam ist do vecsieho prevodu (mensie rychlosti, vacsie sily....alebo mensi prevod (ak budem pobrabat drevo,plast)), nemam predstavu ake su sily pri obrabani....
Podla toho by som este dooptimalizoval portal aby bol dost tuhy....
Navrhol som si konstrukciu (portal vazi okolo 100kg (so vsetkym), tak som zhruba pocital s touto hmotou ze ake asi zrychlenia by som od toho mohol ocakavat zotrvacne momenty skrutky a motora som nebral do uvahu.....
potom som to cele spocital aj s uvazovanim tychto zotrvacnosti a vyslo mi, co ma dost prekvapilo, tych 100kg ma na zrychlenia minimalny vplyv (a snazil som sa aby to bolo co najlahsie).
Chcem tam pouzit mensie servo takze som dal prevod 1:5 a skrutka (gulickova)ma stupanie 5mm.
A pre takyto preved, ak sa redukuje vsetko na portal (pre lepsiu nazornost) tak pomery su taketo:
portal 100kg,
skrutka (fi 16 x 5) dlzka 1500mm prispieva 120kg,
motor Electrocraft G240 prispieva 1100kg!
Takze potom treba urychlovat nie 100kg ale 1300kg! (hlavne zrychlit samotny motor...)

.... to len tak na zamyslenie, ze pri takychto pomeroch sa oplati mat aj tazsiu konstrukciu za ucelom tuhosti.... a na dynamiku to nebude mat velky vplyv
Pri tomto prevode mi vychadza tak max rychlost posuvu okolo 80mm/s (teoreticky, v skutocnosti menej)
pre hlinik to ja asi dost, ale pre drevo /plast staci tolko?
michal