4tá osa v Machu

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2008, 10:37

Zdravim vsechny, mám dotaz ohledne funkce 4te osy v Machu3. Nastaveni pinu a portu je mi jasne, unika mi ale s jakymi jednotkami tahle osa pracuje. V defaultnim nastaveni Machu predpokladam ze s milimetry, jak je to v pripade pokud je 4tou osou delicka? Potrebuju palit plasmou diry do trubek z boku a delicka musi pootacet trubkou. Umi to pracovat se uhlovymi stupni? A jak se vlastne programuje kruhova interpolace mezi osami X a 4? Napriklad potrebuju v trubce o prumeru 80mm vypalit otvor o prumeru 30mm, pak pootocit o 180st. a presne to same udelat na druhe strane.
rawen
Sponzor fora

2. 5. 2008, 5:38

Nazdar,
řešil jsem (zatím jen teoreticky) stejný problém. V návodu http://www.artsoftcontrols.com/documentation/ Using Mach3Mill je to popsáno jen mlhavě.
Moc mi pomohl wizard Cut Spline or gear od Briana Barkera. Nech si vyjet "Gear" v základním nastavení a prostuduj g-kód. Mě z toho vyšlo, že veškeré nastavení je akorát na položce Motor tunning, kde musí vyjít 360mm na obrátku.
S tou interpolací ti trošku nerozumím: Chceš aby okraj kruhového otvoru 30mm byl v každém místě kolmý na trubku 80mm (tj. osa A se bude vrtět), jakoby gravíruješ. Anebo chceš průnik dvou válců, takže A se točí jen o těch 180 a nástroj se hýbe v XY? Plazmu neumím, takže nevím, jestli by se musela pohybovat i v Z.

Radek
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2008, 7:02

Prunik valcu by byl samosrejme idealni kvuli kolmosti okraju otovru, ale vzhledem k tomu, ze do toho otvoru pak prijde zavarit trubka se spokojim s jakoby gravirovanim valce.
sysel
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2008, 7:24

Tak já 4 osu používám jen na otáčení výrobku o 90 stupňů, abych mohl frézovat druhou část. Viz: http://www.savage.cz/components/com_vir ... adf71c.jpg A 4. osu používám stylem že dělička má převod 1:90, motor 400 kroků na otáčku. Tudíž 400*90/360 To znamená že na pootočení o 1 stupeň je potřeba 100 kroků. Takže nastavení "steps per" používám jako kroků na 1 stupeň. V programu pak mám G0 A90 a výrobek se pootočí o 90stupňů... Snad ti to pomůže, gravírování do válce jsem zkoušel, ale s tím že jsem motor 4.osy zapojil místo motoru Y, takže se stůl neposouval ale otáčel. Tam jsem ale musel mít dobře rozměry aby mi to sedělo... :)
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2008, 4:15

Vyborne diky za rady. Macha uz mam nakonfigurovaneho, delicka se otaci. Tad jeste jak to programovat. Co opravdova kapacita na viceose obrabeni Pupak, nenapise mi nejakej vzorek G kodu, abych se mel od ceho odpichnout?
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2008, 8:09

Toto se programuje dvema zpusoby , a to bud polarne ve stupnich natoceni vetsinou 0-359,99 a nebo kartezky v mm.
neni az tak dulezite jak to dela mach , ale aby to clovek vubec dostal nejakym inteligentnim zpusobem z CAMU, ktery pro 4-ose obrabeni a nasledne spravne generovani kodu musi byt nakonfigurovan.
na konfiguraci a moznosti machu se podivam.

Ale mam otazku a to :: je vubec v tomto pripade nutne pouziti 4-os ???

myslim ze urcite ne , ze by pouze stacilo bud osu X a nebo Y v machu nakonfigurovat jako rotacni.

v kazdem pripade by odpadly nasledne slozitosti s programovanim protoze by draha byla stale 3D s tim ze jedna osa by byla rotacni.
Obrabet se bude obrys nabaleny na valec ale objekt v camu muze samozrejme zustat rovinny.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2008, 9:14

skusil bych toto :

rekl bych ze v generalnim nastaveni prijde rict ze osa a bude linearni(aby se dala programovat v mm ne ve stupnich).

pak na osu Y povesit jako slave osu A.
(netusim nastaveni motor tuningu pro A nebo Y.

pak bych omezil pracovni prostor osy Y tak aby se to nemohlo protacet dokola.

A pak bych normalne skusil programovat kruznici pomoci G2 nebo G3.
myslim ze by to melo normalne fungovat.

RADEK
automatizace/konstrukce
rawen
Sponzor fora

3. 5. 2008, 9:37

Musel bys Machovi (systému) "poradit" průměr obrobku, což lze .
Tak jak to popisuješ jde o velmi jednorázové řešení např. pro gravírování na válec známého průměru. Jinak se bude ta kružnice z G2 G3 patřičně deformovat.

Radek
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 8:48

Cece ten pupak by se fakt mohl ozvat , na toho sme uplne zapomneli :D
Ja se priznam mach diky bohu nepouzivam a vubec mi nechybi. Moje uvahy vychazeji z dokumentace k nemu a s toho ze na tom chce obcas postavit nejaky strojecek. Tak se stim musim nejak vyporadat.

RADEK
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 4. 5. 2008, 8:52, celkem upraveno 1 x.
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 8:52

rawen píše:Musel bys Machovi (systému) "poradit" průměr obrobku, což lze .
Tak jak to popisuješ jde o velmi jednorázové řešení např. pro gravírování na válec známého průměru. Jinak se bude ta kružnice z G2 G3 patřičně deformovat.

Radek
Zceho sme vysli ze nezname prumer toho valce ??
ja myslim ze prumer zname a toto by se nahodou velmi dobre a jednoduse programovalo. Programovat 4osy a dostat to z postu nejakym jednoduchym zpusobem je problem.

RADEK
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 8:53

magi píše:Vyborne diky za rady. Macha uz mam nakonfigurovaneho, delicka se otaci. Tad jeste jak to programovat. Co opravdova kapacita na viceose obrabeni Pupak, nenapise mi nejakej vzorek G kodu, abych se mel od ceho odpichnout?
Jak si to nakonec nakonfiguroval ?? Skusil bych ti udelat par druhu kodu at muzes skouset.

RADEK
automatizace/konstrukce
sysel
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 9:00

Já jsem taky psal na válec známeho průměru, věděl jsem že to chci mít napsané třeba na polovině toho válce, což je 180° tak jsem si v CADu daný obrázek upravil na výšku 180mm a šířka tím vyšla... Vygeneroval jsem Gkod a pak v něm akorát pomocí notepadu nahradil všecky Y za A. Nebo to lze řešit přehozením motorů... Podle mně to je nejrychlejší řešení, jsme přeci češi tak si musíme poradit ne? :D
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 4:32

Zatim to mam nastavene porad klasicky, tzn X vlevo vpravo, Y vpred vzad, Z nahoru dolu, 4 osa delicka. Me by se nejlepe libilo, kdyby delicka zabezpecovala jen to pootoceni o 180st., ja totiz zapomel podotknout ze ta dira do te roury prijde udelat z obou stran, tzn. pruchozi skrz. Samotne paleni by zajistovaly jen X,Y,Z (v podstate 3D obrabeni). Pokud to budu palit osou X v souhre s delickou, tak nebudou okraje rovnobezne na osu vypalene diry, coz sice az tak moc nevadi, nicmene po strance vzhledove neni uplne to prave.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 8:55

Ja nejsem pres 4. osu zadnej odbornik. Delam na tom remenicky a ozubeny kola a obcas nejakou figurku ze dreva.
Na remenice pouzivam jednoduchou fintu.Abych se vyhnul programovani 4. osy ,zapojim ji misto Y. Pak udelam caru 360mm,coz je fakticky 360 stupnu.Pak udelam v X primku v delce zubu remenice,nebo kola a pouziju funkci pole na krivce,ktere mi rovnomerne rozlozi primky po obvodu valce.Akorat se musi dat pocet zubu + 1 a tu posledni pak smazat.
Pak vygeneruju drahy a frezuju zuby.Takze pokud nekde po obvodu potrebuju delat diry,tak je umistim na primku 360mm podle potreby a tim vlastne prevadim mm na stupne.Je to jednoduche a funguje to.
bobik

30. 11. 2010, 8:10

Tak jsem taky laboroval s nastavením rotační osy. Mezi motorem a univerzálkou mám převod 1:14. Do motoru jde 2000pulzů na otáčku. Takže do prvního políčka nastavení motoru jde 2000*14/360=77,777777778. Teď by mě zajímala rychlost a zrychlení. Ta se násobí převodovým poměrem? Protože když jsem nechal nastavení jako u ostatních os 3000mm/min a 200mm/s2, tak otáčení univerzálky bylo na G0 dost pomalé a mělo to dlouhé rampy. Měl bych mít tedy 42000mm/min a 2800mm/s2? Zkoušel jsem zadat 50000 a 2000 a motor už to nezvládal. Takhle jak to mám na obrázku to běhá spolehlivě, odhadem se dostanu na otáčky 60-100ot/min.
Přílohy
A-axis.jpg
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“