Brum v KM a ine zvuky :/

J0hny

22. 5. 2008, 5:38

Dnes som skusal kolko da osa Z na mojom driveri.
1. Vsimol som si ze brumi cca na 50Hz.
2. Zavislost osi Z od X a Y (dokonca pri plnom vybudeni vsetkych 3 KM pri testoch v machu sa pri rozbehu motora vycaroval krok na inom motore :shock: stalo sa mi to len raz).
3. Motory v klude piskaju, to je samozrejme normalne, ale pohybom ineho motora sa piskanie meni.
4. Nastavovanim prudu sa pripocitavaju rozne frekvencie.
5. Vsimol som si aj zaujimavu citlivost kondikov v oscilatore na dotyk, vtedy vznikaju v KM zaujimave harmonicke frekvencie a zakmity. Dotkol som sa ich len raz a odvtedy sa k brumu v motore pripisali dalsie frekvencie :shock:
Ze to piskat ma, s tym som pocital, ale ze z toho bude nejaky molovy akord s tremolom som netusil. Neviete kde je problem/je to normalne ?
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
Svoby
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 6:40

Prvne hledej problem ve zdroji a v zemnicich smyckach. Zdroj muzes mit malo vyhlazeny. Mas trafo nebo pulzni zdroj? A jinak prst je taky kondik ikdyz dost spatny :D a navic lidske telo je slusna antena, takze testovani "ochmatykou" asi nebude nejlepsi.
Kdo nic nedela ,nic nesku...
modemo
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 7:49

Mas galvanicky oddeleny PC od budicov?
Ked prepojis PC s niecim, tak to vie urobit slusne zemne slucky. Zvlast ak to mas na inu zasuvku ako PC.
J0hny

22. 5. 2008, 8:44

Svoby píše:Prvne hledej problem ve zdroji a v zemnicich smyckach. Zdroj muzes mit malo vyhlazeny. Mas trafo nebo pulzni zdroj? A jinak prst je taky kondik ikdyz dost spatny :D a navic lidske telo je slusna antena, takze testovani "ochmatykou" asi nebude nejlepsi.
Dik za prispevok. Pojem zemniace smycky ani neviem co je :lol:
Zdroj je vyhladeny 8ks 4700mikro/35V. Trafo pre halogeny 24V/300watt.
Ten kondik je keramika a tlacil som do neho 15cm dlhym celoplastovym srubovakom. Obycajnym sa zabrumi jak svina :)
J0hny

22. 5. 2008, 8:57

modemo píše:Mas galvanicky oddeleny PC od budicov?
Ked prepojis PC s niecim, tak to vie urobit slusne zemne slucky. Zvlast ak to mas na inu zasuvku ako PC.
Prave ze to brumi aj s odpojenym centronix kablom. Oddelenie je cez TTL bus 74HC245.
Akoze na funkcu to nema moc vplyv, to ze huci iny motor podla druheho je jasne zo spolocneho zdroja ktory je pouzity pre vsetky 3 osi. Ale ten hluk mi vadi. Piska to jak ked das mikrofon k trafu vytazeneho spinaneho zdroja v PC. Zeby to bol nejaky superspešl chopper mod L297cky ? To predsa nemoze robit taky ramus.
modemo
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 9:17

J0hny píše: Prave ze to brumi aj s odpojenym centronix kablom. Oddelenie je cez TTL bus 74HC245.
Akoze na funkcu to nema moc vplyv, to ze huci iny motor podla druheho je jasne zo spolocneho zdroja ktory je pouzity pre vsetky 3 osi. Ale ten hluk mi vadi. Piska to jak ked das mikrofon k trafu vytazeneho spinaneho zdroja v PC. Zeby to bol nejaky superspešl chopper mod L297cky ? To predsa nemoze robit taky ramus.
Oddelenie cez 74HC245 neni galvanicke oddelenie! Galvanicke oddelenie znamena, ze PC nebude nicim elektricky spojene, ani tienenim! V jednom mieste musia byt optocleny, ktore danu informaciu prenesu opticky. Galvancke oddelenie sa nerobi len z dovodu ochrany zariadenia, ale prave aj zbavenia sa zem. sluciek.
Zemniaca slucka vznikne, ak mas 2 zariadenia a prepojis ich. Skrina PC, je pripojena na ochranny kolik. Ked pripojis dalsie zariadenie, tak akoby si urobil cez ochranne koliky v sieti slucku.
Ale mozu to byt aj ine slucky, nie len cez ochranny kolik.

Ale ked vravis, ze to robi aj s odpojenym kablom centronix... Mas pri IO blokovacie kondenzatory 100nF tesne pri nich? Alebo aj ponad ne?
J0hny

22. 5. 2008, 10:13

5mm od KAZDEHO IO je keramika 100nF a 4,7 mikro tantal o centimeter dalej. Je to tam dost natrepane, asi centimeter od l297 je trimer pre U ref. na nastavenie prudu, oscilator 17KHz hned vedla.
Vsecky osi su na 1 doske ako 3 totozne drivery, zazrak je ze kazdy vydava osobitne s 1 pripojenym motorom ine zvuky. X osa je najtichsia, pripojenim Y to srsi aj v X aj v Y, a Z zase brumi :lol: :lol:
74245 je pre posilnenie signalu pre dlhe kable, dava to pekne/ostre hrany impulzov. Opticky oddelovac s optoclenmi dorobim pozdejsie ako redukciu samec/dosticka/samica, mam take pekne male rychle optocleny.
modemo
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 10:27

J0hny

22. 5. 2008, 11:00

Dakujem za linky. pozeram ... okrem toho ze ma naopak 2. a 3. svorku na motor a kondik na Vref navyse je to presne to iste. Este mam ine hodnoty RC clena na SENSE1,2 ale to je v kazdej scheme aj tak ine. Mam tam 1nF a 1K (ten som zmenil na 4K7 a ziadna zmena, len trebalo ubrat referenciu). A ten kondik a odpor na resete neviem na aku <> tam ma, je to zbytocne, nic to nerobi :lol:

Este taka trapna otazka: Neni to tym ze tam mam teraz kazdy motor iny ? :lol:
Jeeezisi ono mi to uz pise ze som pokrocily, admin prosim daj mi este na mesiac zacatecnik :lol:
Fizol

23. 5. 2008, 5:38

J0hny píše: Jeeezisi ono mi to uz pise ze som pokrocily, admin prosim daj mi este na mesiac zacatecnik :lol:
Za 2 týždne pokročilý? Je to asi od 100 príspevkov. Nič nerobíš, iba píšeš :lol: :lol: :lol:
J0hny

23. 5. 2008, 5:51

Fizol píše: Za 2 týždne pokročilý? Je to asi od 100 príspevkov. Nič nerobíš, iba píšeš :lol: :lol: :lol:
To je fakt, ale chcem sa vyvarovat chybam pri stavbe, tak "sedim" na tomto fore uz 7x8 hodin a studujem, sem tam ma nieco zaujme a musim sa pridat k diskusii... budem tu sediet kym zohnam este 1 U profil v kovosrote a 4 uhlove zveraky :( rozpocet investora sa prevysuje a to este neni vyriesene vreteno a nejaky ten matros. Aj ked sa uz usetrilo, ako pozeram na tie cenniky, asi 50 tisic za vedenia a sruby.
modemo
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 9:13

J0hny píše:Dakujem za linky. pozeram ... okrem toho ze ma naopak 2. a 3. svorku na motor a kondik na Vref navyse je to presne to iste. Este mam ine hodnoty RC clena na SENSE1,2 ale to je v kazdej scheme aj tak ine. Mam tam 1nF a 1K (ten som zmenil na 4K7 a ziadna zmena, len trebalo ubrat referenciu). A ten kondik a odpor na resete neviem na aku <> tam ma, je to zbytocne, nic to nerobi :lol:

Este taka trapna otazka: Neni to tym ze tam mam teraz kazdy motor iny ? :lol:
Jeeezisi ono mi to uz pise ze som pokrocily, admin prosim daj mi este na mesiac zacatecnik :lol:
Tak to, ze kazdy motor piska inak je snad samozrejmost :lol:
Bacha na osetrenie vstupov reset. Najma pri mikroprocesoroch. Kamarat mal podobny nazor ako ty. Len z 10 zapnuti mu 6x to nenabehlo a ked sa dotykal plosaku tak sa mu to resetovalo :lol: Prinutil som ho to osetrit ako sa to ma, a neveril vlastnym ociam, ze mu to vsetko bezchybne facha. Zvlast pri driveroch, by som take veci poctivo osetroval, tam je toho humusu vo vzduchu viac nez dost. :roll:
J0hny

23. 5. 2008, 5:55

Reset mam cez 4k7 odpor na + staci ? :)
modemo
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 8:01

J0hny píše:Reset mam cez 4k7 odpor na + staci ? :)
Ach jaj ludia, sidite tie zapojenia, kde sa da... :roll:
J0hny

23. 5. 2008, 9:11

Btw. vitaj medzi pokrocilimi :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“