H1, poškozený?

fullczech
Příspěvky: 42
Registrován: 5. 4. 2014, 7:24

1. 5. 2014, 8:16

Dobrý den,

jsem v CNC úplný začátečník. Koupil jsem synovi na hraní, doma dělanou cnc frézku. Pán co mi to prodával tak mi tvrdil, že je všechno v pořádku, že jen zapojím motory a potom to připojím k PC a bude vše fungovat. Ale nastal problém, že se jeden motor po připojení správně netočil, jenom se tak cukal do obou směrů. Tak jsem ho zkusil připojit na jinou osu a pořád nešel správně. Pak jsem našel návod na proměření ohmetrem a doopravdy je asi špatný. Jenomže teď nastal ten největší problém, že mě nejde správně už ani jedna osa a všechny jdou tak nějak ztuha a netočí se správně.

Takže se vás ptám mohl jsem odvařit H1 cnc kontroler poškozeným motorkem nebo možná špatným zapojení motorku? Asi budu muset koupit nový, co?
Přílohy
IMG_20140501_204527.jpg
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5009
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

1. 5. 2014, 9:16

Odpálit jsi jej samozřejmě mohl , ale nemyslím si že by byl spálený motor , to se u krokáčů moc nestává , spíš jde o to jestly je máš dobře zapojené , jinak tenhle driver by měl jít opravit celkem snadno , víš jistě že jsi nějak blbě neproházel dráty u motoru ?
fullczech
Příspěvky: 42
Registrován: 5. 4. 2014, 7:24

1. 5. 2014, 10:11

Tak teď jsem si k tomu sednul s čistou hlavou a sklenkou vína a přišel jsem na to, že kontroler je OK. Doopravdy jsem měl přehozené dráty, ale ten motor je asi určitě fakt posmrti. Jsem ho měl i rozdělaný a dráty jsem už tam pájené, takže kdoví co se s ním dělo. Děkuji za radu.
Uživatelský avatar
pájač
Příspěvky: 1161
Registrován: 28. 1. 2008, 8:35
Bydliště: Levice
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2014, 5:19

fullczech píše:Jsem ho měl i rozdělaný a dráty jsem už tam pájené, takže kdoví co se s ním dělo. Děkuji za radu.
Ak si vytiahol aj rotor zo statoru , tak šetri na nový.
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5009
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

2. 5. 2014, 9:57

pájač píše:
fullczech píše:Jsem ho měl i rozdělaný a dráty jsem už tam pájené, takže kdoví co se s ním dělo. Děkuji za radu.
Ak si vytiahol aj rotor zo statoru , tak šetri na nový.
Tak to není pravda , ten rotor nijak významě neztrácí magnetizmus , je kupa krokových motorů kde jsem převijel stator a výkon měřitelně neklesnul , prostě to je takový zažitý blud :)
Uživatelský avatar
pájač
Příspěvky: 1161
Registrován: 28. 1. 2008, 8:35
Bydliště: Levice
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2014, 10:32

Raz som menil ložisko na vytiahnutom rotore a po zložení výkon znateľne klesol. Tak neviem. :?
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15908
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2014, 7:22

napiste boricum mytu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS
Příspěvky: 7780
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

3. 5. 2014, 7:28

znám taky jednoho, ten ať rozebral a složil cokoliv tak to potom nefunguvalo :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
Hades
Příspěvky: 1216
Registrován: 11. 10. 2012, 10:59
Bydliště: Praha; Mimoň

3. 5. 2014, 8:02

To: RaS
a to neznáš mne, ať napoprvé rozeberu a složím cokoliv, tak mi pokažbý něco zbyde :D
Na druhou stranu je to velká výhoda, protože po další rozborce/zborce už vím, jak to funguje :D
Uživatelský avatar
PAKO.ll
Příspěvky: 1452
Registrován: 10. 2. 2012, 3:24
Bydliště: ŠKVOREC
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2014, 3:52

Hades píše:To: RaS
a to neznáš mne, ať napoprvé rozeberu a složím cokoliv, tak mi pokažbý něco zbyde :D
Na druhou stranu je to velká výhoda, protože po další rozborce/zborce už vím, jak to funguje :D
rozeber manželku...schválně jestli zjisttíš jak funguje
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Uživatelský avatar
Hades
Příspěvky: 1216
Registrován: 11. 10. 2012, 10:59
Bydliště: Praha; Mimoň

3. 5. 2014, 6:54

PAKO.ll píše:rozeber manželku...schválně jestli zjisttíš jak funguje
Přítomné Dámy prominou...

PAKO.ll , si se zbláznil?
ad 1) nemám manželku
ad 2) tohle zkoušej sám
ad 3) to, že dostaneš přes hubu, nehodlám komentovat
ad 4) každá ženská je nevyzpytatelná, tam rozborka/zborka nepomáhá
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 644
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

3. 5. 2014, 8:27

PAKO.ll píše:
Hades píše:To: RaS
a to neznáš mne, ať napoprvé rozeberu a složím cokoliv, tak mi pokažbý něco zbyde :D
Na druhou stranu je to velká výhoda, protože po další rozborce/zborce už vím, jak to funguje :D
rozeber manželku...schválně jestli zjisttíš jak funguje
No, pokud i zjistis, jak funguje, tak je to udaj pravdivy pouze v okamziku dane rozborky/sborky.
Zena a manzelka zvlast je vyrazne nedeterministicky ukaz :lol: . Ale timto si vubec nestezuji :D .
fullczech
Příspěvky: 42
Registrován: 5. 4. 2014, 7:24

4. 5. 2014, 2:25

Prosím Vás jestlis e můžu vrátit trochu k tématu. :)


Teď se začínám trochu seznamovat s prostředím Machu a nějak se nemůžu dopracovat k "přesnému" obrábění. Dal jsem vyfrézovat obdelník o rozměrech 50x50 mm a udělalo to jenom nějakých 42,98x42,98 nebo tak nějak. Pro pohon je použit metrický šroub M10 stoupání je tam 1,5. A jak jsem se dočetl v dokumentaci pro kontroler tak je tam nastavený poloviční krok takže mě vychází, že v: MACH3 -> Motor tuning -> Steps Per by mělo být 266,66... Je to správně? Popřípaděd nevíte proč to nevyfrézuje 50 mm?

Díky
RaS
Příspěvky: 7780
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

4. 5. 2014, 2:37

to číslo je správně..pokud máš tedy motor o 200krocích... nemáš nějakej atyp motor? nemáš tam ještě nějakej další převod? řemenice atd.. ten šroub sice není žádnej zázrak, ale takovouhle chybu to mít nemůže a na to aby to ztrácelo tolik kroků (stejně na obě osy) to je taky nepravděpodobné..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
Gulliver64
Příspěvky: 464
Registrován: 1. 8. 2010, 7:52
Bydliště: Kuřim

4. 5. 2014, 3:49

ehm :-) 200/1,5=133,33333, takže tam bude asi půlkrok => 400 kroků na otáčku.
když to zaokrouhlím, je to tak "blbý" číslo (43) že bych si skoro tipnul, že je tam nastavená korekce nástroje.
předhoď (nakopíruj) sem g-kód.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Odpovědět

Zpět na „H1 a jine z www.gravirovanie.sk“