3 osý manipulátor bez PC

Odpovědět
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

23. 9. 2014, 7:52

to, že to nereagovalo na změny dýlek atd., bylo právě těma nefunkčníma počítadlama
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

23. 9. 2014, 7:53

Ok, díky.

Teď dělám mašinku na vrtání dílů. To je ta jedna osa. Už mi chodí a vrtá pomocí toho prvního programu. Jen tam chybí najetí na ten referenčí bod kdyby se někdy zlomit vrták a muset se zastavit nouzově central stop.
A pak budu dělat ten manipulátor který to tam bude sám vkládat místo člověka.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

24. 9. 2014, 10:44

něco sem opravil, něco ještě doladim, zkontroluj jestli motory delaji to co je napsany v serial monitoru, ze maji delat
manipulator.txt
(7.78 KiB) Staženo 171 x
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

25. 9. 2014, 5:04

Seriovy monitor funguje, přičítá i najíždí na nulový bod.
Najetí na výchozí polohu funguje. Najetí na konec, pak se kousek vrátí jak si psal ty.
Rychlost nejde ale ovlivnit, jezdí pořád pomalu.

V pátek budu mít více driverů, tak můžu vyzkoušet víc os. Nyní jen X.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

25. 9. 2014, 9:50

rychlost se nastavuje jak je to 0.7 nebo 0.07, ale teď to může brzdit komunikace s počítačem, když odpojíš USB od počítače, tak je to rychlejší?
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

25. 9. 2014, 11:03

jeykey píše:rychlost se nastavuje jak je to 0.7 nebo 0.07, ale teď to může brzdit komunikace s počítačem, když odpojíš USB od počítače, tak je to rychlejší?

Ok, vyzkouším to odpoledne a hned ti dám vědět.
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

25. 9. 2014, 12:28

Zde je pár fotek z rozdělaného stroje a začátek elektro skříně.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

25. 9. 2014, 5:14

Mám napájení přeš USB. Program není otevřený.
Motor se pořád točí pomalu. Rychlost mám 10 a stále stejné.

Mám ještě otázku jestli může být současně do Arduina připojeno napájení 12V a USB. Zda si to vybere jaké bude používat napájení.

Nemám nyní doma zdroj 12V. Mám jen 5V ale to je asi na nic.
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

25. 9. 2014, 6:17

Zdroj je napojený. Dává sice jen 5,7 V , ale arduino jede.
Motor se točí pořád pomalu. USB nemám připojeno.

Ale myslím že to počítá správně, myslím jako např. 8 mm na otáčku a tak.
Najetí nulových bodů také funguje.

Tlačítko Emergency a Info zatím nic nědělá.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

25. 9. 2014, 7:07

dobře, tak ještě zkusíme vynechat všechny printy, - tlačítko info ti pošle stav počítadel na serial monitor, emergency ještě nemá podporu.
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

25. 9. 2014, 8:13

jeykey píše:dobře, tak ještě zkusíme vynechat všechny printy, - tlačítko info ti pošle stav počítadel na serial monitor, emergency ještě nemá podporu.
Smazal jsm všechny printy a motor běhá rychle.
Nezastavuje mi ale program na limit snímači, asi jsem něco neodborně smazal :D
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

26. 9. 2014, 7:30

umazávání je vždycky ta nejtěžší práce –
máš hezkej soustružík, jestli ho ovládáš timhle programem, tak tam určitě neni převod 1:8, jak velká je řemenice a kolik má zubů?
manipulator.txt
(8.48 KiB) Staženo 112 x
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

26. 9. 2014, 8:19

Díky.

Byl tam původně šroub jak býva na posuv soustruhu.
Jenomže stoupání 1 mm a tím pádem motor musel rychle točit aby ten celý program měl nějakou rychlost. A při velkých otáčkách jsem ztrácel moment, takže to nešlo.
Nakonec se mi to celé kouslo ten šroub, protože je to čína, takže jsem se rozhodl to předělat na tento pohon. Zatím to běhá rychle a není problém.
Driver mám nyní nastaven na 10.000 kroků na otáčku.
Jsou tam dvě řemenice 3M , 28 zůbů. šířka 9mm.
Zde katalog s průměrama.
http://www.tyma.cz/files/doc/zs-3m.pdf

Tato mašinka mi běhá zatím na ten starý program. Předělám ho až půjde ten nový.
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

26. 9. 2014, 8:27

Arduino mi ten program nechce pustit.
Chyba kompilace.
Obrázek1.jpg
tarvisio
Příspěvky: 248
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

26. 9. 2014, 12:13

Už to funguje.

byl tam dvakrát řádek
**********************************************************************************
a měl tam být
//**********************************************************************************
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“