3 osý manipulátor bez PC

Odpovědět
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

7. 11. 2014, 6:56

jeykey píše:já sem tam zapoměl dopsat ty pauzy co byly za tlačítkama, protože sem to předělával na pullups, aby mi to chodilo, tak je tam doplň zpátky, podle toho jaks to měl dřív

Aha, ja si toho nevsiml. Dam to tam zpet ty pauzy.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

8. 11. 2014, 7:54

stejně bys měl kouknout na zapojení těch tlačítek, dát slabší odpory, nebo kondenz. tohle by to dělat nemělo.
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

8. 11. 2014, 8:02

jeykey píše:stejně bys měl kouknout na zapojení těch tlačítek, dát slabší odpory, nebo kondenz. tohle by to dělat nemělo.

Vetsinou vsude doporucovaly dat odpory 100 k ohm, tak jsem nechtel spekulovat a dal jsem co pouzivaji ostatni,ale muzu zkusit dat mensi. Kondenzator nevim jak by mel byt zapojeny. Mozna bych nekde nasel na netu.
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

10. 11. 2014, 4:10

Vložil jsem tam zpět ty delay(10); a už vše funguje jak má. Zatím žádný kiks. :)

Tedy to mám už ve finální verzi tento stroj.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

13. 11. 2014, 11:20

tak to je super, nějaký video z celým cyklem?
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

15. 11. 2014, 9:38

Video celého cyklu v lepší kvalitě, najetí referenčního bodu a fotky celého stroje vložené do videa.
Můj první výtvor videa takže zatím nic moc, ale snaha tam je :D

http://youtu.be/hGeVr5_xg6c
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1429
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

15. 11. 2014, 10:26

to by mě zajímalo co máš za driver motorů
že musíš na směr blikat pořád LOW
digitalWrite(DIR_Y_PIN, LOW); //u normálních stači jednou ne 200x
po skončení cyklu
digitalWrite(DIR_Y_PIN, LOW); //tady ho zapínáš pro jistotu ještě 1x
http://katalog.tuny.cz [url]http://katalog.tuny.cz[/url]
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

16. 11. 2014, 5:32

moc pěkný zařízení, ještě tu manipulaci a bude to paráda
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

19. 11. 2014, 4:28

mám připravenou komunikaci mezi dvěma arduinos po jednom drátu, aby se domluvily, kdy má manipulátor vyměnit obrobek a vrtač začít vrtat, takže až to budeš řešit, tak se ozvi.
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

19. 11. 2014, 6:07

jeykey píše:mám připravenou komunikaci mezi dvěma arduinos po jednom drátu, aby se domluvily, kdy má manipulátor vyměnit obrobek a vrtač začít vrtat, takže až to budeš řešit, tak se ozvi.

Ok, paráda. Jsi rychlejší jak já :D

Já nyní vymýšlím chapač na díly. Musím díly uchopovat vevnitř, za tu díru toho kusu který to vrtá. Je tam díra okolo 22mm.
A také uvažuji jestli se mi ten robot trefí s tím dílem do toho přípravku. Díl je šestihran 30 mm a přípravek má díru jen o 0,3mm větší.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5017
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

19. 11. 2014, 6:29

Než nějaký manipulator , nebylo by lepší udělat nahoru zásobník řeba na 20 kusů těch polotovarů a vyhazovat je po vyvrtání spodem , mít dole přez motor nebo magnet ovládaný doraz který by se po vyvrtání otevřel a hřeben by díl vytlačil ven , proti samovolnému vypadnutí při otevření dorazu by stačily třeba červíky s kuličkou co se běžně prodávají , jen taková úvaha nechci ti to vnucovat . a jinak chválím vrtá ti to moc pěkně .
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

19. 11. 2014, 6:34

packa píše:Než nějaký manipulator , nebylo by lepší udělat nahoru zásobník řeba na 20 kusů těch polotovarů a vyhazovat je po vyvrtání spodem , mít dole přez motor nebo magnet ovládaný doraz který by se po vyvrtání otevřel a hřeben by díl vytlačil ven , proti samovolnému vypadnutí při otevření dorazu by stačily třeba červíky s kuličkou co se běžně prodávají , jen taková úvaha nechci ti to vnucovat . a jinak chválím vrtá ti to moc pěkně .

Taky jsem nad tím předtím tak uvažoval než jsem ten stroj sestrojil, ale už jsem měl koupený ten malý soustruh, takže bych nevěděl co s ním a škoda peněz.
Ještě nad tím pouvažuji že bych to možná předělal jak píšeš. Díky za radu a pochvalu, pálí ti to :wink:
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5017
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

19. 11. 2014, 6:40

však to jak to máš bys mohl zachovat , jen tu kapsu pro obrobek ze spodu otevřít a udělat tam nějaké šoupě pro vyhazování dílu , se suportem bys mohl odjet někam do zadní polohy a po skluzu by díl vypadl rovnou do přepravky
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

19. 11. 2014, 6:52

Ano, máš pravdu. Šlo by to. Asi nad tím začnu silně uvažovat. :)

Vrtám toho několik tisíc kusů měsíčně takže by se to hodilo. Kdybych se do toho pustil tak bych to celé asi překopal co se týče posuvu. Hýbe s tím do boku PU řemen a celé se to šprajcuje. Byl tam původně šroub se stoupáním 1 mm jak bývá na čínkých soustruzích, ale ten se hryznul a rosypal. Posuv se seká, i když jsem zespod dal miniaturní ložiska po kterých to jezdí. Není to stavěné na tah z boku. Dal bych do středu kuličkový šroub a můžu tam dát větší fofry na posuv + větší otáčky na vřeteno.
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

22. 11. 2014, 12:26

jeykey píše:mám připravenou komunikaci mezi dvěma arduinos po jednom drátu, aby se domluvily, kdy má manipulátor vyměnit obrobek a vrtač začít vrtat, takže až to budeš řešit, tak se ozvi.

Kdyby jsi chtěl tak to sem můžeš hodit. Jsem zvědavý jak bude vypadat ta komunikace. At se zase něco nového přiučím :wink:
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“