3 osý manipulátor bez PC

Odpovědět
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

27. 11. 2014, 6:12

Já sem si to rozmyslel, komunikace po jednom drátu se mi začala zdát nebezpečná, nechci odpálit dvě arduina najednou, maximálně signalizaci po jednom, komunikaci po in/out vedení.
Mex
Příspěvky: 4390
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

27. 11. 2014, 6:59

A čím bys ty Arduina odpálil? Aspoň trochu dobře navržená elektronika snese až nečekaně hodně.
To by spíš tarvisio odpálil ten svůj automat, když by třeba začal vrtat do univerzály.
tarvisio
Příspěvky: 241
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

28. 11. 2014, 4:11

Já myslel že to bude jednoduchý program, který bude na bázi nějakých podmínek, například když dovrtá kus, poté vloží nový do přípravku a tak podobně :wink:
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

29. 11. 2014, 8:16

Mex píše:A čím bys ty Arduina odpálil? Aspoň trochu dobře navržená elektronika snese až nečekaně hodně.
To by spíš tarvisio odpálil ten svůj automat, když by třeba začal vrtat do univerzály.
piny u Arduina sou napojený přímo na procesor, tam to musí bejt úplně přesný, bojim se toho kdyby se na obouch stranách nastavily vysílání a High, nějakým posunem v časování
tarvisio píše:Já myslel že to bude jednoduchý program, který bude na bázi nějakých podmínek, například když dovrtá kus, poté vloží nový do přípravku a tak podobně :wink:
no na konci cyklu vrtač pošle požadavek na výměnu obrobku a manipulátor pošle potvrzení o výměně výrobku, to je signalizace
a komunikaci sem chtěl, aby si ještě porovnaly počty vyrobených / odvezených výrobků, jestli někde něco nezůstalo, aby nějakou chybou (třeba že neuchopí výrobek) necpal novej výrobek do plnýho svěráku
a taky aby se domlouvaly s dopravníkama, takže se zdá, že systém oddělených in/out bude lepší i pro upgrady - že se na nich dá postavit sběrnice jako u počítače.
Mex
Příspěvky: 4390
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 11. 2014, 3:36

jeykey píše:
Mex píše:A čím bys ty Arduina odpálil? Aspoň trochu dobře navržená elektronika snese až nečekaně hodně.
To by spíš tarvisio odpálil ten svůj automat, když by třeba začal vrtat do univerzály.
piny u Arduina sou napojený přímo na procesor, tam to musí bejt úplně přesný, bojim se toho kdyby se na obouch stranách nastavily vysílání a High, nějakým posunem v časování
Nestane se nic. I kdybys to měl napojené úplně napřímo v režimu push-pull a na jedné straně poslal L a na druhé H, tak prostě každá strana pošle nějakých 10-15mA zkratového proudu a úroveň se ustálí někde uprostřed. Pokud to v takovém stavu nenecháš třeba půl dne (aby se případně procesory přehřály), tak se nic děsného neděje. Jak už jsem psal - moderní elektronika vydrží překvapivě hodně. A nějaký zkrat výstupu na zem (což je ještě tvrdší zkouška, protože ta zem "neuhne") se stává bastličům každou chvíli.
Pokud bys na obou stranách poslal H (jak píšeš), no tak se samozřejmě nestane vůbec nic, nemá kam téct jaký proud, když nemáš rozdíl potenciálů.

Nicméně u jednodrátových sběrnic by to mělo být úplně trotlfest. Tady je mnohem logičtější místo push-pull použít open-drain (známý též jako open collector), kde je aktivní jen úroveň L, a úroveň H je nahoru tahaná jen odporem. A tam nějaká kolize nevadí už vůbec, naopak se s ní často i počítá jako s provozním stavem (např. sběrnice 1-wire).

No a pokud bys přece jen chtěl použít push-pull, tak je dobrým zvykem omezit nabíjecí proud sběrnice sériovým odporem, někde kolem 47-100 ohmů. Výrazně tak omezíš odrazy na vedení. A jako vedlejší efekt máš i protizkratovou ochranu.
tarvisio
Příspěvky: 241
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

21. 2. 2015, 5:23

Ozývám se po delší době.
Mašinka na vrtání dílů pracuje bez problémů.

Nyní se pouštím do stavby robota. Chtěl bych to řídit zase arduinem, buď Mega nebo Due. Bude tam celkem 5 os. , tedy 5 krokových motorů.
Začínám na mechanice a konstrukci...

Myslím že tam budu potřebovat řídit například 2 osy najednou současně. jeykey mi spomínal že se to bude dát pomocí zakomponování knihovny AccelStepper. Tak snad to půjde... :idea:
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

25. 6. 2015, 5:49

Ahoj, jak jsi daleko?
tarvisio
Příspěvky: 241
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

26. 6. 2015, 4:20

Nikde jsem se zatím nedostal.
V tom jazyku programovat bohužel neumím a taky poslední dobou není čas.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

30. 6. 2015, 4:01

a hardware?
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

18. 10. 2015, 6:37

žádnej progres?
tarvisio
Příspěvky: 241
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

18. 10. 2015, 8:52

Nemám na to teď momentálně čas posunovat to nějak dál, tak jsme to odložil na neurčito.Ale tahle mašinka co tady byla udělána běží bez problémů.
Mám ted rozděláno plno jiných věcí které řeším a taky mám míň volného času na to vše :wink:
misil
Příspěvky: 123
Registrován: 25. 2. 2014, 11:00

26. 11. 2015, 11:10

tarvisio píše:Video celého cyklu v lepší kvalitě, najetí referenčního bodu...
Jen technicka, ten indukcni koncak se dava z boku. Kdyby nahodou nezafungoval, tak aby do nej hreben zbytecne nenapalil :)

Jinak pro presnou referenci bych na nej najel 2x, nejdriv rychle a podruhe hodne pomalu (ale to tam mozna mas, z toho videa to neni moc poznat)
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

26. 11. 2015, 12:09

Na koncák najede rychle a sjíždí z něj pomalu, hned jak je bez signálu nastaví nulu
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

2. 3. 2017, 9:34

nezapomen zmenit priponu souboru na .ino

edit:
vyzkoušeno s driverem a s motorem, upravil sem pár funkcí.
Přílohy
pod_v_1_1.txt
(7.93 KiB) Staženo 123 x
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

5. 4. 2017, 10:05

u verze 1.0 je potreba vymenit tohle:

if (wrk_speed_ye > 1000){
max_speed_ye = 1000;
Serial.println("Bezpecnostni uprava pracovniho posuvu na 1000 kroku/sec");

za tohle:

if (wrk_speed_ye > 1000){
wrk_speed_ye = 1000;
Serial.println("Bezpecnostni uprava pracovniho posuvu na 1000 kroku/sec");
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“