Dotahovací momenty

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
Josef
Sponzor fora

10. 9. 2008, 1:31

Tak jsem dělal tabulku pro montáž, jak se mají dotahovat šrouby.
Myslím, že to tady taky někomu pomůže. I když každý nemá doma momentové klíče, tak alespoň pro představu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 9. 2008, 1:54

Bezva, hodilo se. Na oplátku připojuju svoji tabulku vybraných závitů. Je udělaná tak aby se dala doplňovat a hodnoty se samy dopočítaly.
Přílohy
Zavity.xls
(33.5 KiB) Staženo 881 x
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

10. 9. 2008, 6:53

Já u metrických závitů používám jednoduhou pomůcku:
průměr vrtáku = jmenovitý průměr závitu - stoupání.
Když není k dispozici žádná tabulka dá se to odměřit a zpočítat.
walter

11. 9. 2008, 8:56

Dá se doma jednoduše udělat momentový klíč, nebo je jednodušší ho koupit? Nebo použít např akumulátorovou vrtačku s nastavitelným momentem?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 9. 2008, 7:20

walter píše:Dá se doma jednoduše udělat momentový klíč, nebo je jednodušší ho koupit? Nebo použít např akumulátorovou vrtačku s nastavitelným momentem?
Momentovy klic se da udelat pomerne snadno, jen se musi pouzit starsi princip ktery se uz moc nevidi. Je to racna s dlouhou (a pruznou) pakou. Soubezne s pakou je jeste jedna tyc, pridelana u hlavy racny a volna u rukojeti. Pri utahovani se paka prohyba ale tyc ne a ukazuje na stupnici (pridelane tesne u rukojeti) moment. Za komousu kdy se nedal sehnat ani hajzlpapir natoz momentovy klic jsem si takovy udelal a fungovalo to, aspon jsem tim nikdy na aute nestrhnul zavit ani z nej nic neupadlo.
Aleš Procháska
Svoby
Kontaktovat uživatele:

12. 9. 2008, 4:16

No zalezi na co to chces. Rozdily jsou v rosahu momentu v presnosti a samo v cene. Nejlepsi je jak popsal Prochaska ,torzni momentovy klic.U techto klicu se moment kterym utahujes ,primo ukazuje na hodinakch nebo na displeji. Pak jsou lamaci klice ale ty vetsinou maj mensi rosah momentu a jsou nepsesne. Kamarad co opravuje motorky vzdycky kdyz si chce bejt jistej ze to nepretahne tak musi klic nejdrih nekolikrat rozhejbat a pak teprve utahuje. Ale zase jsou levnejsi a dostupnejsi. No a momentak ve vrtacce ,to uz snad ani neni momentak.
Kdo nic nedela ,nic nesku...
walter

12. 9. 2008, 8:31

Trochu jsem si torzní momentový klíč nedovedl přadstavit. Tak jsem začal guglit a povedlo se. Děkuji.
Vlastní výroba není moc náročná.

pro inspitaci : http://www.gsxr.wz.cz/moment.htm
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“