Programovaní drátové řezačky EIR002

Odpovědět
rexolv
Příspěvky: 71
Registrován: 10. 12. 2008, 11:17
Bydliště: Levice, Slovakia
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2015, 10:31

Zdravím,
snažím se vytvořit postprocesor pro sheetcam pro drátovou řezačku EIR002. Mám k dispozici vzorové programy, ale mám problem s radiusmi.

vzorový program který delá čtvrtkruh R15 a pak přímku 10mm:

Obrázek

/%
N1 G03 X-15000 Y-0 I-0 J+15000 M91
N2 G01 X-0 Y-10000 M02

programovaní je inkrementální, problém mám s tím radiusem, z camu mi leze G03 X-15000 Y-15000 I-0 J+15000 co je podle mne správne, ale nechápu proč
je v tom originalnim programu Y-0
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15937
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2015, 11:20

Prvne se zeptam, jak mas tu masinu velikou ze tam mas takovy cisla?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rexolv
Příspěvky: 71
Registrován: 10. 12. 2008, 11:17
Bydliště: Levice, Slovakia
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 6:27

robokop píše:Prvne se zeptam, jak mas tu masinu velikou ze tam mas takovy cisla?
Je to maly stroj, cisla jsou v tisicinach
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15937
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 7:18

cisla v systemu jsou vzdy v mm
oprav si to
se nedivim ze ti to pak blbne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rexolv
Příspěvky: 71
Registrován: 10. 12. 2008, 11:17
Bydliště: Levice, Slovakia
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 7:28

robokop píše:cisla v systemu jsou vzdy v mm
oprav si to
se nedivim ze ti to pak blbne
Program je v poradku, podle nej potrebuji udelat postprocesor. Nektere systemy berou hodnotu v tisicinach. Mam to tak i na cnc soustruhu, je mozne zadavat hodnotu (15mm) jako 15000 nebo taky 15.0
pri zadani hodnoty 15 bez desetinne tecky to bere jako 0,015

tenhle program je generovan internim camem ktery je dodavan ke stroji a neumoznuje import dxf, proto bych chcel udelat postprocesor pro sheetcam.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15937
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 7:34

urcite ten system je konstruovany tak ze je to spravne v tisicinach?
ta matematika v systemech ma konecnou presnost s kterou pracuje a dalsi konstanty v strojnich parametrech a uvnitr systemu
treba v pripade radiusu to muze byt problem ze to nedokaze spravne vypocitat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rexolv
Příspěvky: 71
Registrován: 10. 12. 2008, 11:17
Bydliště: Levice, Slovakia
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 10:20

robokop píše:urcite ten system je konstruovany tak ze je to spravne v tisicinach?
ta matematika v systemech ma konecnou presnost s kterou pracuje a dalsi konstanty v strojnich parametrech a uvnitr systemu
treba v pripade radiusu to muze byt problem ze to nedokaze spravne vypocitat
Ano, problém není v tech hodnotách, nechápu proč je Y0, hodnoty X a Y by měli určovat konec oblouku, ale zde to zrejme neplatí, protože konec oblouku je X-15.0 Y-15.0
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15937
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 12:05

No jestli je ten system takhle podivnej, tedy ze nepouziva desetinne carky tak bych hadal ze muze interpretovat oblouk jakkoli
co to je vlastne zac?
cim je to rizene?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rexolv
Příspěvky: 71
Registrován: 10. 12. 2008, 11:17
Bydliště: Levice, Slovakia
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 12:17

robokop píše:No jestli je ten system takhle podivnej, tedy ze nepouziva desetinne carky tak bych hadal ze muze interpretovat oblouk jakkoli
co to je vlastne zac?
cim je to rizene?
je to klasicky pc a ridici sw bezi pod dosem

kdyz jsem zkusil zapsat oblouk správne jako G03 X-15000 Y-15000 I-0 J+15000 tak mi z toho vyleze takovato kontura:

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „postprocesory“