CNC USB Card pro Mach3
Předem se moc omlouvám pokud to nepatří do této sekce.
Mám v plánu si koupit tuhle řídicí desku
http://www.ebay.co.uk/itm/New-4-Axis-CN ... 21021647d7" onclick="window.open(this.href);return false;
Má někdo sní nějaké zkušenosti? Snad by to měla být AKZ250.
Budu moc rád za vaše odpovědi nebo nějaké postřehy. Pokud by to nebylo to pravé přivítám i nějaký typ na nějakou jinou desku do 6000,- Kč
Mám v plánu si koupit tuhle řídicí desku
http://www.ebay.co.uk/itm/New-4-Axis-CN ... 21021647d7" onclick="window.open(this.href);return false;
Má někdo sní nějaké zkušenosti? Snad by to měla být AKZ250.
Budu moc rád za vaše odpovědi nebo nějaké postřehy. Pokud by to nebylo to pravé přivítám i nějaký typ na nějakou jinou desku do 6000,- Kč
pro mach jedine LAN smoohstepper, usb je na pipi, to uz je lepsi jit do gravosu, nebo lepe do mesy
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Kdy jsi naposled měl _reálný_ problém na USB komunikaci?filla píše:usb je na pipi
Samozřejmě v případě dodržení pravidel, tj. nepřetížení toho USB provozem ani proudově, nepřešvihnutí délky a použití správně stíněného kabelu.
Obecné konstatování, že USB je špatné, mi připadá ze stejné kategorie, jako že každý čech je muzikant.
doma casto ne, jde jen o to, ze usb konektor je navrzen jako "mobilni", neni spolehlivy pri vibracich, nema aretaci, neni staven na spinu a prach, proto se v prumyslu pro prenos informaci nepouzivaMex píše:Kdy jsi naposled měl _reálný_ problém na USB komunikaci?filla píše:usb je na pipi
Samozřejmě v případě dodržení pravidel, tj. nepřetížení toho USB provozem ani proudově, nepřešvihnutí délky a použití správně stíněného kabelu.
Obecné konstatování, že USB je špatné, mi připadá ze stejné kategorie, jako že každý čech je muzikant.
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v prumyslovych aplikacich narazis casto na problemy se zarusenim usb komunikace bez ohledu na kvalitu ci delku kabelu
pouziti usb v prumyslu na neco jineho nez kratkodobou konfiguraci neceho, je kdyz nic jineho, tak hazard se spolehlivosti toho zarizeni
pouziti usb v prumyslu na neco jineho nez kratkodobou konfiguraci neceho, je kdyz nic jineho, tak hazard se spolehlivosti toho zarizeni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No z vlastní zkušenosti (teda jen poloviční nezkoušel jsem nic jiného krom ESS) doporučuji smoothsteper. Právě to že to není opticky oddělené je dáno tím, že se předpokládá že za něj bude nadále zařazena oddělovací deska. Výhodu ale spatřuji v tom, že je zde možno použít jakoby 3kompletní LPT porty což je opravdu dost I/O pro jakoukoli aplikaci. Také platí to co psali ostatní, USB není vhodné do průmyslového prostředí a kabel max do 5m (pasivní) ale spíše 3m.
A Ty sám jsi skutečně někdy na něco takového narazil?robokop píše:v prumyslovych aplikacich narazis casto na problemy se zarusenim usb komunikace bez ohledu na kvalitu ci delku kabelu
Asi jde o to, s čím to budeme srovnávat. Pokud budeme srovnávat USB s nějakým přenosem pomalých signálů po 24V úrovních, všude galvanicky oddělených, poctivě stíněných a připojených 1/2kg šroubovacím konektorem, tak máš zřejmě pravdu.
Ale pokud to budeme srovnávat s přenosem po LPT (což je v případ tazatele původního dotazu), tak už to tak asi nebude.
Problém USB je (podle mě) v tom, že je moc výkonné a moc levné. Tím pádem ho chtějí všichni všude, a to co nejlevněji a ještě levněji. Takže je obrovský tlak na cenu, tomu se přizpůsobuje výroba a nabídka, a výsledkem jsou kabely bez stínění, s poměděnými železnými dráty, konektory z levného plastu s problematickou geometrií atd. Vlastní zařízení jsou pak bez galvanického oddělení a pořádného ošetření (všechno zvyšuje cenu), navíc díky konkurenci je třeba uvést vše na trh co nejrychleji, takže na odladění driverů není čas, a pak už to nemá smysl (když už je to prodané a stejně se na trh tlačí zase nový model).
není to sice od fochu, ale ja sem se setkal s problematikou rušení USB komunikace. V astro "observatoři" mám pomocí usb kabelu napojenu kameru QHY5T a Canon EOS1000D do PC, samozřejmě 5m je málo takže používám aktivní prodlužovací kabel+ 3m kvalitní kabel se stíněním a zlacenými konektory. Vše chodí OK, ovšem do doby než při live náhledu z kamery (poměrně dost dat k přenášení) rosvítím nebo zhasnu světlo (v mém případě zářivku) pak dojde k zatuhnutí komunikace s kamerou, všechno musím povipínat a restartovat. Jediné co zůstane funkční je ovládání teleskopu protože jede po RS232 a při delce 6m je naprosto bez problémů.
Takže tolik asi ke zkušenostem s rušení
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
setkal jsem se treba s tim ze jsem mel prevodnik z usb na 485
bez kabelu tedy prevodnik primo v notebooku, notebook na baterce nic jineho pripojeneho s cimkoli v kontaktu
485 byla galvanicky oddelena a stejne se mi sekala komunikace s menicem ktery mel vsechny predepsane filtry atd...
pritom 485 s jinym prevodnikem ok
dal takove ty pripady kdy mam u pc klavesnici a mys tedy s nicim to neni galvanicky propojene
v usb krom tohoto nic dalsiho
pc jen v siti - ethernet a v zasuvce 230v
stejne mi zamrzne usb radic
musim dloubnout do vypinace a tim vyvolat shutdown a znova to zapnout
bez kabelu tedy prevodnik primo v notebooku, notebook na baterce nic jineho pripojeneho s cimkoli v kontaktu
485 byla galvanicky oddelena a stejne se mi sekala komunikace s menicem ktery mel vsechny predepsane filtry atd...
pritom 485 s jinym prevodnikem ok
dal takove ty pripady kdy mam u pc klavesnici a mys tedy s nicim to neni galvanicky propojene
v usb krom tohoto nic dalsiho
pc jen v siti - ethernet a v zasuvce 230v
stejne mi zamrzne usb radic
musim dloubnout do vypinace a tim vyvolat shutdown a znova to zapnout
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ano, to je jedna z hezkých ukázek, tak se USB nemá používat.RKal píše:není to sice od fochu, ale ja sem se setkal s problematikou rušení USB komunikace. V astro "observatoři" mám pomocí usb kabelu napojenu kameru QHY5T a Canon EOS1000D do PC, samozřejmě 5m je málo takže používám aktivní prodlužovací kabel+ 3m kvalitní kabel se stíněním a zlacenými konektory. Vše chodí OK, ovšem do doby než při live náhledu z kamery (poměrně dost dat k přenášení) rosvítím nebo zhasnu světlo (v mém případě zářivku) pak dojde k zatuhnutí komunikace s kamerou, všechno musím povipínat a restartovat. Jediné co zůstane funkční je ovládání teleskopu protože jede po RS232 a při delce 6m je naprosto bez problémů.
USB je spojení na krátkou vzdálenost. Tak je nevrženo a tak taky celkem slušně funguje.
Snad nikdy jsem ještě nepoužil delší kabel než 2m, maximálně někdy jako dočasnou nouzovku protažený o další 1.5m prodlužku.
Taky jsem ještě nikdy neměl problém, ani při rozsvěcování zářivek.
Pro změnu mi ale rozsvěcování zářivek kdysi občas bořilo jedno PC, resp. uvedlo ho do podivného stavu, kdy pomohlo jen fyzické OFF/ON ze zásuvky (ale předpokládám, že to tam lezlo po síti, ne luftem). Nicméně z toho neusuzuji, že PC je špatná technologie. Jen tohle konkrétní bylo asi vyrobeno s přílišným tlakem na cenu (nebo se prostě jenom nepodařil kus). Kdyby mě to dlouhodobě trápilo, tak by se jistě dalo přijít na to, kde je problém a vyřešit ho. Ale byl to dočasný počítač, tak jsem to neřešil.
Marie/Joliot Curie: Ničeho se v životě nemusíme bát, jen to pochopit! (výrok je připisován oběma)
no a to je právě ono, v ideálním případě PC max do dvou metru od mašiny, vzhledem k tomu, že u toho pc je asi monitor, klavesnice (nesnáší špony a prach) a podobně, tak mně právě použití USB příde trochu nepraktické.Mex píše:
Ano, to je jedna z hezkých ukázek, tak se USB nemá používat.
USB je spojení na krátkou vzdálenost. Tak je nevrženo a tak taky celkem slušně funguje.
Snad nikdy jsem ještě nepoužil delší kabel než 2m, maximálně někdy jako dočasnou nouzovku protažený o další 1.5m prodlužku..............
jenom ještě doplním to co jsem psal nebo spíše zdůrazním, používal jsem USB přesně dle specifikace, aktivní USB kabel 5m + 3m pasivní, pro USB 2,0 a HiSpeed přenos platí maximální délka pasivního kabelu 5m a tu jsem nepřekročil
ještě jedna informace která tady ohledně Ethernet Smoothstepru nezazněla. ESS nemé jenom pouze obyčejný konektor RJ45 jak by mohlo vypadat, ale je už s integrovaným oddělovacím trafem, čili PC a stroj jsou od sebe galvanicky odděleny. může to vypadat jako prkotina, ale zrovna pro homemade zařízení někdy dost důležité.
Svého času jsem si stavěl 2ch digitální osciloskop. Bylo to založeno na ATMega + CPLD (tuším XC95144XL) a jako komunikaci sem používal FTDI chip. V první zkušební verzi bez optické izolace. Vše šlapalo dobře dokud sem se nejal zaznamenávat jak krásně je zkroucená sínusovka v rozvodné síti. Už si to moc nepamatuji ale udělal jsem tehdá nějakou chybku. Ta mne stála celý ten výtvor + jako bonus zlikvidovaný NB, všechno šlo do kytek.
Svého času jsem si stavěl 2ch digitální osciloskop. Bylo to založeno na ATMega + CPLD (tuším XC95144XL) a jako komunikaci sem používal FTDI chip. V první zkušební verzi bez optické izolace. Vše šlapalo dobře dokud sem se nejal zaznamenávat jak krásně je zkroucená sínusovka v rozvodné síti. Už si to moc nepamatuji ale udělal jsem tehdá nějakou chybku. Ta mne stála celý ten výtvor + jako bonus zlikvidovaný NB, všechno šlo do kytek.