Tepelná roztažnost
Ahoj,potřebuju vyfutrovat řemenici (ocelovou,ne litina) o průměru cca 120 mm a délce 40 mm.Díra je 38,00 (potřeba vyvložkovat na 28 mm,na to mám i výstružník).
Futýrko jsem udělal 38,04 (na soustruhu,měřeno dig.šuplérou),řemenici jsem schopen ohřát tak možná na 300 st.C (horkovzduškou).
Lis nemám.
Dostanu to tam nebo to mám ještě líznout?
Díky za radu...
Futýrko jsem udělal 38,04 (na soustruhu,měřeno dig.šuplérou),řemenici jsem schopen ohřát tak možná na 300 st.C (horkovzduškou).
Lis nemám.
Dostanu to tam nebo to mám ještě líznout?
Díky za radu...
Řeknu ti to tak, když to ohřeješ o 100°C, tak to bude o 0,04 mm volnější. Pokud zchladíš hřídel o 20°C, tak se zmrskne o cca stovku. Celkem budeš mít 0,05 mm. Pokud máš lis, tak to tam natlačíš i s přesahem 0,025 mm. Další možnost je udělat to suvně a zalepit to Loctite 603, např.
Díky.A dá se nějak jednoduše osvětlit vztah mezi průměry?Myslím např. když v této zmíněné řemenici 120 mm bude díra 2 mm (schválně přeženu) a ohřeju to o 100 C tak se taky zvětší o 0,04?
Jinak od Josefa moc pěkně napsané,Kvako samozřejmě taky děkuji...
Jinak od Josefa moc pěkně napsané,Kvako samozřejmě taky děkuji...
ocel ma soucinitel roztaznosti 0,000012 a pocita se: vychozi rozmer v metrech x 0,000012 x teplota v C
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Díra se roztahuje stejně, jako kdyby byla z plného materiálu. Takže dvojka díra se roztáhne o 0.0025 mm nebo tak nějak.karelsklo píše:Díky.A dá se nějak jednoduše osvětlit vztah mezi průměry?Myslím např. když v této zmíněné řemenici 120 mm bude díra 2 mm (schválně přeženu) a ohřeju to o 100 C tak se taky zvětší o 0,04?
Aleš Procháska
Ktomu vložkování cca 0,04 na ten průměr je až dost ale za předpokladu že bude v čepu otvor cca 24 a řemenice bude nahřátá a čep bude v mrazáku na cca -18 tak není problém . Pozor na náběh nasazení těsně před zalisováním nebo naražením na řemenici buď náběh 15° nebo osazení cca 5mm a 0,05 pod průměr otvoru na řemenici. Délka čepu musí být min o 15mm delší .
Žádné mazání olejem.
Žádné mazání olejem.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Ten olej jsem myslel, pokud to bude do sebe lisovat.
Při tomhle rozměru řemenice, bych to hodil na elektrický sporák, přiklopil o trochu větším hrncem a za pár minut to je skoro do ruda. Pak tam to futro zapadne samo
Při tomhle rozměru řemenice, bych to hodil na elektrický sporák, přiklopil o trochu větším hrncem a za pár minut to je skoro do ruda. Pak tam to futro zapadne samo

hlavně musíš rychlekarelsklo píše:Vlastně mám na dílně i plynový vařič,tím by to mělo jít líp než horkovzduškou.Mám hlavně obavu z toho abych nezůstal trčet v půlce.![]()
Jinak díky za rady,večer se uvidí jak to dopadlo...
dej bacha aby povrchy futra a díry neměly otřepy atd, nejlíp vyleštit smirkem a udělat náběh
trochu oleje neuškodí
připrav a nacvič si ten pohyb zastudena
svěrák je u dílů s rozdílem teplot k ničemu, než se dostaneš k akci, tak se to desetkrát od sebe navzájem ohřeje
udělej si na to futro narážecí trn, abys ho měl nějak kontrolovaně "v ruce"
pro řemenici si připrav stabilní místo, abys tomu případně mohl pomoci ranou pořádným kladivem přes ten trn
pokud tam uděláš ten správnej přesah, dal bych tady tak 0,03-0,05 a ohřeješ to na vařiči, spadne to tam samo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak to sedlo jak prdel na hrnec,po cca 1/4 hodině foukání horkovzduškou tam futro spadlo vlastní vahou a po cca 5ti vteřinách se "chytlo" (už s ním nešlo otáčet).
Náběh jsem dělal jen asi 4 mm které lezou z druhé strany ven.
Ještě jednou díky za všechny příspěvky,v tomhle bych rád trošku získal přehled.Třeba ložiska do domků z al slitin usazuji za tepla s přesahem takhle "od oka"-u průměrů mezi 20-60 mm nechávám 2-5 stovek (samozřejmě netvrdím že jsem schopen dokonale měřit) ale al slitiny se víc roztahují a tím pádem odpustí větší chybu...S ocelí a litinou nemám moc zkušenost.
A ještě dotaz,když už jsem v "technologie a měření" : Našel by se nějaký dobrodinec která by byl ochotný nabrousit asi 10 nožů s letovaným plátkem?Samosebou ne zadarmo.
Třeba nože do díry a podobně...Mám je a občas bych je využil ale neumím je slušně nabrousit.
Náběh jsem dělal jen asi 4 mm které lezou z druhé strany ven.
Ještě jednou díky za všechny příspěvky,v tomhle bych rád trošku získal přehled.Třeba ložiska do domků z al slitin usazuji za tepla s přesahem takhle "od oka"-u průměrů mezi 20-60 mm nechávám 2-5 stovek (samozřejmě netvrdím že jsem schopen dokonale měřit) ale al slitiny se víc roztahují a tím pádem odpustí větší chybu...S ocelí a litinou nemám moc zkušenost.
A ještě dotaz,když už jsem v "technologie a měření" : Našel by se nějaký dobrodinec která by byl ochotný nabrousit asi 10 nožů s letovaným plátkem?Samosebou ne zadarmo.
Třeba nože do díry a podobně...Mám je a občas bych je využil ale neumím je slušně nabrousit.