3 osy - stul na svarovani-pomoc pri oziveni-s nebo bez PC?

roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

29. 11. 2015, 8:10

ahoj,
dokoncuji mechaniku svarovaciho stolu - zatim 3 osy, krokove motory 2F, zkusim to rozhybat v Machu.

Nesledne chci s PC nebo bez zarizeni pouzivat na svarovani - vetsinou vodorovne svary.
Zatim mam myslenku horak TIG dat do objimky /jako u cnc plazmy/.
a ted k rizeni - co a jak pouzit k rizeni a nastaveni drah, cim to dovybavit?
stul ma zatim koncaky na kazde ose /mikrospinace s rolnickou/
pri svarovani bude pozadavek 9 skupin svarovani /9 rozdilnych vyrobku/ a kazda skupina by mela obsahovat napr. 6 podskupin - programu -tzn. 6 vodorovnych svaru, tzn pohyb jen na jedne ose /udela se jeden svar, otoci se krabice a jede druhy svar ...az po 6-ty/

ted vysvetlim konkretne: dam krabici na stul-na pripravene dorazy - zvolim program napr. KRABICE 1
1/ horak najede do predem nadefinovane polohy - X,Y,Z predem def. v programu KRABICE 1 - sekce svar c.1
2/ zapaleni horaku - ceka na miste cca 2-3 sekundy a pak pojedne nadefinovanou rychlosti az na pozadovany konec svaru.
3/ na konci svaru se horak vypne a najede do nejvyssi polohy , aby se mohla krabice otocit a polozit k dorazu
4/ po zmacknuti nejakeho tlacitka -zacne druha sekce - svar c.2 /nevim, kde ho pripojit a definovat? - aktivovat pin na lpt a priradit mu f-ci?/
5/ horak najede do predem nadefinovane polohy - X,Y,Z predem def. v programu KRABICE 1 - sekce svar c.2
Atd az po svar c.6

Tot zatim vse, kdo mi co poradi , pokud by nekdo byl z Ostravska a okoli a umel poradit - budu rad.

diky

foto konstrukce prilozim pozdeji.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

30. 11. 2015, 9:12

Ahoj,
když to chceš rozjet ze začátku na Mach, tak je nejlepší nějaká řídící (driver) deska Mach kompatibilní, třeba takový ty čínský modrý a červený, u nich máš i licenci na Mach, Mach umí i referencování os, takže koncáky na osách použiješ aby našel nulovej bod, potom koncák na druhou stranu osy aby nesjel,
pojezdový dráhy vybavíš podle velikosti stroje, žádnou velkou rychlost nepotřebuješ, spíš plynulej pohyb, takže asi trapézový šrouby, ale jak píšu, záleží jak to bude veliký.
Jestli je to hodně široký, tak je lepší mít na Y dva pohony, pravej a levej.
mikrospínač s rolničkou je dobrá volba, takže na každou stranu každý osy jeden, pokud chceš někde referencovat uprostřed, tak jeden snímač navíc, ale to bys musel do PC dokoupit ještě jednu kartu s LPT portem. Rotační encodery sou asi zbytečný, záleží kolik chceš investovat.
9 výrobků = 9 programů v G-kódu, na každý výrobek si nahraješ program, g-kód umí čekat na povel po přerušení, Mach to podporuje, takže po otočení výrobku můžeš spustit další běh programu buď klávesnicí nebo tím tlačítkem, přesně jak píšeš, nebo připojíš tlačítko na driverovou desku, jestli bude ještě místo.
Body 1-5, všechno řeší g-kód + Mach bez problému, jestli neumíš g-kód, tak na úroveň obtížnosti, jaká je potřeba na tohle se dostaneš tak za hodinu, možná míň
jestli zvažuješ řízení, kde nepotřebuješ PC, tak jsou o dost komplikovanější, a méně přehledná (uživatelsky nepohodlná) přece jen monitor je monitor.
Nicméně, třeba arduino koupíš v Číně za 100,- , takže určitý výhody to má, a naprogramovat to můžeš úplně přesně podle svých potřeb. Tam je potom lepší koupit jiný drivery, ty pro Mach by byli v tomhle případě moc omezující a zbytečně dražší.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

30. 11. 2015, 9:34

tak mechanika se uz hybe, motory se toci , koncaky jsou zapojene.
Vsude jsou lineary, kulickove srouby. pohon na Y je na jedne strane a zatim bez problemu
ted jeste se musim podivat do manualu, jak se delaji reference za pouiziti koncaku - zatim jsem to nepochopil - nenasel.
dalsi otazka je, musim asi koupit externi trafo 12V a relatko pro spinani kontaktu horaku svarecky - tzn. zaberu 1 vstupni pin na LPT, Estop je na druhem, a na tretim koncaky -spolecne.
draty ke krokacum jsem dal stinene 4 zilove.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

30. 11. 2015, 9:40

prikladam dokumentaci
Přílohy
cnc svarecka.jpg
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

1. 12. 2015, 8:14

pri dnesnim badani jsem dospel k nazoru, ze budu potrebovat jeste jednu osu - rotacni /castecne/ k natoceni horaku na pozadovany uhel.
a dalsi vec je, ze svarecka umi pri zapalovani hodit jiskru na cca 40mm vzdaleny predme , coz muze byt trosku problem.
uvazuji udelat drzak horaku na 4-te rotacni ose v silonovem pouzdru a prevod resit remenem.
je to dobry napad?
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

2. 12. 2015, 5:03

Tak to si dál než sem čekal,
Snímače se nastavují - Config - Ports and pins - input signal - X home ... -, samotná reference je na tlačítkách na hlavním panelu nebo v G-kódu (G28), na panelu je před hodnotou souřadnice tlačítko zero X, zero Y ..., nebo reference all, u nastavení musíš zvolit aby se osa točila správným směrem, potřeba vyzkoušet (jako všechno)
na rotační osu řemen nebo řetěz, podle teploty, která se tam drží, jinak řemen je dobře funkční a relativně přesnej pohon, řetěz už ne tolik, ale zas mu nevadí teplo, ale nad tigem zas takový horko neni, když se řemen po zahřátí natáhne, tak přidáš napínací kladku a je to.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

2. 12. 2015, 5:12

k tomu trafu, jestli máš tu čínskou desku, tak tam je jedno relé vestavěný, pro zapínání vřetene, a k motorům máš asi trafo na 36V?
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

2. 12. 2015, 7:07

cinskou desku mam :-) ale bez relatek, jen hola LPT deska.
podle predbezneho mereni, mi to zatim dojizdelo na 0,1mm presne, co je dostacujici.
v PC mam Mach2, musim ho prozkoumat. /Manual k Machu procitam postupne :-)/
tu rotacni osu musim oddelit i elektricky - remenem /retez nechci/ pokud se bude moc hrat okoli, budu tam muset dat nejake nerez plech, jako stit - pri svarovani hliniku je dost velke teplo + "odrazene" teplo.
dekuji za rady.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

2. 12. 2015, 6:51

update - provedl jsem referenci os :-) po velkem trapeni :-)
jeste otazka - proc rychlost motoru na Z ose je mensi /mene zvladne/ nez-li osa Y, ktera vozi vice cely portal? - stoupani sroubu je stejne ?
Přílohy
IMG_20151202_161650.jpg
IMG_20151202_161702.jpg
IMG_20151202_161716.jpg
IMG_20151202_161744.jpg
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

3. 12. 2015, 10:53

roman_p píše:jeste otazka - proc rychlost motoru na Z ose je mensi /mene zvladne/ nez-li osa Y, ktera vozi vice cely portal? - stoupani sroubu je stejne ?
Zkus jí zatížit :) Třeba tam soustava KM-šroub chytá nějaký rezonance a větší váha to umravní.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

3. 12. 2015, 4:05

podívej se na nastavení motoru v Machu a taky na desce, jestli je na jumperech nastaveny 100%, nebo to co ma Y, ale spis bych vsadil na nastaveni motoru v Machu - config - motor tunning - Z
Jinak dobrá práce, podle fotek
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

3. 12. 2015, 4:09

jeste - zkousels to Z samotny, ne spolecne s Y jako -G00 Z50- a ne -G00 Z50 Y100-
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4974
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

3. 12. 2015, 4:54

vypadá to zajímavě , ale proč máš ten šroub vevnitř proč jsi jej nedal z vnější strany a nejlépe někam dolu , při tom svážení bude trpět , nebo máš vymyšlené nějaké sifistikované krytování ? Další co je dost špatně je ta čínská all in deska , ta sama osobě nestojí za moc a když u toho bude ještě tig tak mám obavy že ti to nepojede korektně . tam by měly být opravdu kvalitní drivery a perfektní oddělovací deska . navíc nejlépe nějaký interpolátor .
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

3. 12. 2015, 9:39

dekuji za info, srouby jsou pouzity co inzerce dala... tzn. za par kacek :-)
sroub by mel byt stredem , ale tak bude vyrobek a mensi zlo je na vnitrni strane nohy, nez-li na velkovni .
pri svarovani TIG AC neodletava bokem zadny material, tzn. je kolem cisto :-) a hlavne je dulezita cistota kolem :-) - bude se varit hlinik
az udelam drzak, tak uvidime, jak to vsechno bude fungovat.
rychlost os ted nebudu resit, stejne potrebuji par mm/sek -mozna doslovne.
Uživatelský avatar
petrgr
Příspěvky: 152
Registrován: 12. 2. 2011, 9:26

3. 12. 2015, 10:03

Jak řešíte připojení mínusového pólu?
Samozřejmě musí být přímo na svařenci a nesmí zavazet. Při svařování to prská na všechny strany. Jak budete chránit lineáry ?
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“