3 osy - stul na svarovani-pomoc pri oziveni-s nebo bez PC?

roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

3. 12. 2015, 10:27

spodni dil-deska je oddelena vodive od stolu. stul bude mit "zem" svarecky - svaruje se TID AC - tzn. stridavym proudem.
prskani neni zadne! neplette tady jine metody svarovani :-)
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

4. 12. 2015, 7:16

petrgr píše:Jak řešíte připojení mínusového pólu?
Samozřejmě musí být přímo na svařenci a nesmí zavazet. Při svařování to prská na všechny strany. Jak budete chránit lineáry ?
kabelem od vsarecky :-)
minusovy pol - nemam - svaruje se stridavym proudem /AC/ :-)

Desku mam vodive oddelenou od stolu :-) a privod kabelem.... /wifi to zatim neumi .. :-( /
Uživatelský avatar
petrgr
Příspěvky: 152
Registrován: 12. 2. 2011, 9:26

4. 12. 2015, 6:41

roman_p píše:
petrgr píše:Jak řešíte připojení mínusového pólu?
Samozřejmě musí být přímo na svařenci a nesmí zavazet. Při svařování to prská na všechny strany. Jak budete chránit lineáry ?
kabelem od vsarecky :-)
minusovy pol - nemam - svaruje se stridavym proudem /AC/ :-)

Desku mam vodive oddelenou od stolu :-) a privod kabelem.... /wifi to zatim neumi .. :-( /
Jistě máte na mysli svařování metodou TIG.....
To je AD i DC. Nešlo mi o slovíčkaření jestli máte nebo nemáte stejnosměrné svařování ale o ochranu lineárů před prachem a přenosem proudu nechtěně přes kuličky lineáru.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

4. 12. 2015, 10:26

uvidime, jak to zvladnu oddelit ... jestli to bude jeden zapal a jedna elektronika v haji :-)
atlan
Příspěvky: 1386
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

6. 12. 2015, 4:25

Ked zabudnes pripojit kostru tak dost mozne, otazka je aby ti rusenie z horaka nerozhodilo riadenie. Pozri nejake temy o cnc plazme.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

6. 12. 2015, 5:24

kdyz zapomenu kostru, tak to bude svitit uplne cele :-) vcetne PC :-) a jen jednou...
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

7. 12. 2015, 5:17

ted resim g-kod , potrebuji zapalit horak - relatkem - to bych resil kodem na sepnuti "vretene " na vystupu, pak pockat cca 1sec na miste a presunout horak na Y ose, rychlosti cca 1cm/ sek ,napr. delka 40cm /tzn 40sek a pak vypnout relatko,
osy do nulove -refer.polohy a cekat na zmacknuti "nejakeho tlacitka" az po zmacknuti najede na predem stanovene souradnice a td.. bude znova svarovat - jinou delku ....atd. celkem 6 sekci.
kdo poradi? ev. vyrobi program -i za uplatu :-)
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4999
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

7. 12. 2015, 5:46

teoreticky bys mohl využít různé nástroje s ruční výměnou , mělo by to zastavit a čekat až dáš nový nástroj a potvrdit a takhle dokola
Mex
Příspěvky: 4380
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 12. 2015, 5:53

Neumí ta plazma vracet nějaký signál "hořák hoří"?
To by bylo asi lepší, než čekat vždy stejný čas.

Jinak taková aplikace si vyloženě říkala o to dát tam něco jednoduchého, jako např. GRBL na Arduinu. K tomu otočný 10-ti polohový přepínač, kterým by se volil jeden z předpřipravených programů. A pak už jenom tlačítko start a stop.
Potom to může obsluhovat i negramotný imigrant z Eritreje.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4999
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

7. 12. 2015, 5:59

Mex píše:Neumí ta plazma vracet nějaký signál "hořák hoří"?
To by bylo asi lepší, než čekat vždy stejný čas.

Jinak taková aplikace si vyloženě říkala o to dát tam něco jednoduchého, jako např. GRBL na Arduinu. K tomu otočný 10-ti polohový přepínač, kterým by se volil jeden z předpřipravených programů. A pak už jenom tlačítko start a stop.
Potom to může obsluhovat i negramotný imigrant z Eritreje.
tohle nebude řezat , ale svářet , asi by to duino byl olepší než pc i co se rušení týče to máš recht
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

7. 12. 2015, 7:26

teorie je jedna vec a praxe dalsi vec - kdo to bude programovat?
kdzy to nebude fungovat, bude y toho mala plazma :-)
Mex
Příspěvky: 4380
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 12. 2015, 8:12

roman_p píše:teorie je jedna vec a praxe dalsi vec - kdo to bude programovat?
kdzy to nebude fungovat, bude y toho mala plazma :-)
G-kód bude téměř stejný jak pro Mach/LinuxCNC nebo pro to GRBL na Arduinu.
GRBL se dá naučit fungovat z SD karty.
Takže i kdybys nechtěl programovat nějaké přepínání programů přepínačem, tak si prostě pořídíš 10 nejlevnějších SD karet, a popíšeš si je (Program 1 - kontejner Castor pro Temelín, Program - 2 - startovací rampa pro Ariane atd.).
No a pak jenom zasuneš příslušnou kartu a zmáčkneš Start. V případě průseru pak hrábneš na TotalStop.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

8. 12. 2015, 6:13

roman_p píše:ted resim g-kod , potrebuji zapalit horak - relatkem - to bych resil kodem na sepnuti "vretene " na vystupu, pak pockat cca 1sec na miste a presunout horak na Y ose, rychlosti cca 1cm/ sek ,napr. delka 40cm /tzn 40sek a pak vypnout relatko,
osy do nulove -refer.polohy a cekat na zmacknuti "nejakeho tlacitka" az po zmacknuti najede na predem stanovene souradnice a td.. bude znova svarovat - jinou delku ....atd. celkem 6 sekci.
kdo poradi? ev. vyrobi program -i za uplatu :-)
tak sepnutí vřetene je
M3 S1000; to číslo je jen aby se to seplo, může být i bez čísla, jenom M3, vyzkousej
G04 P1; cekani jednu vterinu
G21 ; vsechny udaje v metrický soustavě
G90 G49 G94;
F600; 60cm za minutu
G61; exact stop mode
G01 Y400; jestli byl na 0 tak ujede 400 mm, jinak se pripocita, aktualni hodnota Y+400
M5; vypnutí sváření (otáčení vřetene)
G00 Z0; nebo max hodnota, podle toho jak to mas udelany, aby to bylo nad svarencem
G00 X0 Y0; najede na 0 na vsech osach, ale nedela reference, pozor kolem svařence, aby byla bezpecna vzdalenost
M1; ceka na tlacitko

G00 Y50 X50 Z40; rychloposuvem na novou pozici, a na dalším řádku potom nový hodnoty

jestli jdou ty sekce pořád stejně za sebou, tak vlastně nic jinýho nepotřebuješ, jen na konec ještě M2
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

8. 12. 2015, 7:37

super, dekuji. prepisu to a uvidime, ted budu asi resit prumyslovy TIG horak + konektory na svarecku , at to mohu propojit.
fmira
Příspěvky: 62
Registrován: 27. 11. 2008, 6:49

8. 12. 2015, 7:55

Nechci ti do toho moc rypat ,ale skuz nejprve zapalit Tig u mašiny třeba jen na sucho. Ja osobně jsem si stim HF dost užil obzvlašt stou činskou deskou.Ale jestli ti to běha tak je to mimo misu.
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“