Pomoc při výrobě z Pertinaxu
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
-
Zdravím, potřeboval bych pomoc při výrobě dílců z pertinaxu 2mm silného. Jakým strojem vůbec opracovávat? Výrobek je deska cca 250x120 a dírky 3.2mm 20x. Zkoušeli jsme na sekačce a úspěšnost byla tak 25%.
To: Jan Danda - Pertinax (kartit) není tkanina spojená pryskyřicí, ale je to vrstvený papír s pojivem z fenolformaldehydové pryskyřice.
To: martin.moje - nešlo by to vodním paprskem???
To: martin.moje - nešlo by to vodním paprskem???
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
-
Vodní paprsek nás napadl, ale zase jak píšeš, je to papír s pojivem, tak nevím co by to udělalo. S vodním paprskem nemám vůbec zkušenosti.
Ahoj, pertinax jsem vodním paprskem párkrát řezal. U tohoto materiálu jsou největším problémem průstřely, kdy může dojít k delaminaci jednotlivých vrstev. Pro průstřel se musí použít co nejnižší tlak a někdy ani to nestačí. Nicméně pro tloušťku pertinaxu 2mm je dost vysoká pravděpodobnost, že se dílo podaří, protože s rostoucí tloušťkou je pravděpodobnost delaminace vyšší.
Pertinax střihat není sebemenší problém (viz co se toho kdysi nastřihalo v Teslách za komančů) - ovšem je nutné vědět jak na to - musí se totiž sekat za tepla.martin.moje píše:Zdravím, potřeboval bych pomoc při výrobě dílců z pertinaxu 2mm silného. Jakým strojem vůbec opracovávat? Výrobek je deska cca 250x120 a dírky 3.2mm 20x. Zkoušeli jsme na sekačce a úspěšnost byla tak 25%.